Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 24 червня 2020, питання №22782 250₴

Смена места прописки

Добрый день. Ситуация следующая. Продаю недвижимость. Покупатель хочет закрыть сделку в течении 7 рабочих дней. Мне нужно выписать и прописаться по другому адресу, в том же районе, соответственно том же военкомате. Мне 30 лет, в свое время я закончил военную кафедру, но из-за начала войны, военкомат в свое время не поменял мне приписное на военный билет, и у меня до сих пор приписное.
1. Нужно ли для выписки идти военкомат, или достаточно ЦНАПа? Боюсь что если нужно, это может затянуть сделку и тогда покупатель может сорваться.
2. Нужно ли идти в принципе в военкома для этого? В условиях карантина не очень хотелось бы стоять в очередях там.

Відповіді юристів (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Дмитрий!

    1) Для снятия с регистрации в Центр предоставления административных услуг, необходимо подать заявление, предъявить паспорт гражданина Украины и военный билет, так как приписное исходя из Вашего возраста, уже недействительно.

    При этом, учитывая то, что снятие с места регистрации проходит в районе одного военкомата отметка о снятии с воинского учёта не нужна, но Центр предоставления административных услуг, может потребовать предоставления справки с военкомата о смене места регистрации в пределах одного военкомата, без снятия с воинского учёта.

    2) Поэтому для того, чтобы получить военный билет, необходимо прийти в военкомат, сдать приписное, перечень документов необходимых для получения военного билета, пройти медкомиссию, подать заявление о смене места регистрации, получить справку о смене места регистрации в пределах одного военкомата, без снятия с воинского учёта.

    При призыве офицеров запаса до 43 лет, могут поставить вопрос о Вашем призыве.

    По результатам медкомиссии, при признании пригодным, отсутствии оснований для получения отсрочки от возможной мобилизации, могут вручить мобилизационное распоряжение.

    Как вариант, решения проблемы, предлагаю договориться с покупателем о том, что Вы продаете ему квартиру, без снятия с регистрации на момент заключения договора купли-продажи квартиры, после чего соответственно за Ваш счёт, покупатель как собственник квартиры, имеет право подать иск в суд об устранении препятствий в пользовании жильём и принудительном снятии Вас с регистрации, а Вы подадите в суд отзыв, что признаете иск и просите его удовлетворить.

    После чего, на основании решения суда, которое вступит в законную силу, Вы будете сняты с регистрации места проживания.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Якщо житло буде в цьому ж місті,то достатньо просто звернутись до ЦНАПу надати документ,що посвідчує особу для внесення змін реєстраціі місця проживаання.

    Не варто зараз повідомляти комісаріат,адже у Вас наявні ознаки порушення правил обліку військовозобов 'язаних ,максимально,що Вам загрожує - це адмін. Стягнення у вигляді штрафу (85-119 грн)згідно ст. 210 КУпАП.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    16%

    Доброго дня

    Домовтесь з покупцем, що зніметесь з реєстрації протягом ... днів з моменту укладення договору купівлі продажу, для убезпечення вкажіть зазначений пункт в договорі купівлі-продажу.

    Через декілька днів зверніться до ЦНАП та зніміться з обліку (військовий квиток у вас наявний його й пред'явіть ), а далі пам'ятайте Стаття 197 Кодексу України встановлює відповідальність за проживання без прописки. Якщо проживати без реєстрації місця проживання, можна отримати адміністративне попередження. Правопорушення, вчинене повторно протягом 12-ти місяців, карається більш суворо. Людина отримує штраф за відсутність прописки, розмір якого дорівнює 1-3 мінімальним доходам громадян, які не обкладаються податками ( тобто від 17 до 51 грн).

    Якщо у вас зміниться військкомат то скоріше за все вам доведеться пройти медкомісію.

    Успіху

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    ППри изменении регистрации места жительства, даже в пределах одного района, одного военкомата в центре предоставления административных услуг вам потребуется предъявить военный билет или документ из военкомата, что вы на воинском учете или освобожден от прохождения службы, без этих документов изменение места жительства не возможно. Вам надо идти в военкомат и становиться на учет .

    Ковальчук Владимир

    При смене прописки нужно сначала сменить воинский статус по прежнему месту жительства и только потом возобновлять его по адресу новому. ... Военкомат не может снять гражданина со спецучета без наличия у него официального места жительства Идите становитесь на учет потом прописываетесь и выписываетесь

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Дмитрий!

    Правила реєстрації місця проживання:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...

    "Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

    свідоцтва про смерть;

    повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспорта померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    інших документів, які свідчать про припинення:

    підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства (інформація територіального органу ДМС або територіального підрозділу ДМС, на території обслуговування якого зареєстровано місце проживання особи, про закінчення строку дії посвідки на тимчасове проживання або копія рішення про скасування посвідки на тимчасове проживання чи скасування дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання в Україні);

    підстав для перебування бездомної особи на обліку/для отримання бездомною особою соціальних послуг у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту (письмове повідомлення соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту);

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    ...

    Разом із заявою особа подає:

    документ, до якого вносяться відомості про зняття з реєстрації місця проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження;

    квитанцію про сплату адміністративного збору;

    військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    В противном случае Центр предоставления административных услуг отказывает у снятии с регистрации.

    При походе в военкомат за нарушение правил воинского учёта, может быть административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 85 до 119 грн..

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    8%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрый день. Выдайте покупателю доверенность на снятие Вас с регистрации. На случай отказа в снятии Вас с регистрации (что маловероятно) - подготовьте от имени покупателя иск о снятии Вас с регистрации и заранее свое согласие с исковыми требованиями (могу подготовить - 500 грн.). И дайте покупателю 1000 грн на судебный сбор. Таким образом проблема будет решена.

    Крикун Сергій  Павлович
    8%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-п):

    "56. Районні (міські) військові комісаріати:

    організовують та ведуть військовий облік на відповідній території;...

    58. Органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб:

    здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок районних (міських) військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання (додаток 15);...";

    "24. З метою забезпечення персонально-первинного обліку призовників і військовозобов’язаних виконавчі органи сільських, селищних та міських рад здійснюють:

    взяття на військовий облік громадян, які прибули на нове місце проживання до адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, тільки після їх взяття на військовий облік у районному (міському) військовому комісаріаті;

    зняття з військового обліку громадян після їх вибуття в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) до нового місця проживання тільки після їх зняття з військового обліку в районному (міському) військовому комісаріаті;"...

    Додаток 1до Порядку

    ПРАВИЛАвійськового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;...".

    Таким образом, что касается смены места жительства: поскольку новое место жительство находится в той же административно-территориальной единице (районе), то необходимости снятия и обратного взятия на воинский учет нет - и при снятии старого, и при регистрации нового места жительства место воинского учета не меняется.

    Беликов Олег  Александрович
    16%
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Идти в военкомат вам придется обязательно, поскольку для выписки по зарегистрированному месту жительства, помимо паспорта вам придется предъявить военный билет. Что касается сделки, то сам договор можно заключить у нотариуса, а сроки выполнения обязательств перенести на более поздние сроки. Договор - это компромисс, стороны договариваются о сроках, постарайтесь объяснить покупателю, что могут возникнуть некоторые сложности. В риелторской деятельности такое случается часто, и стороны всегда приходят к компромиссному решению.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    1. Нужно ли для выписки идти военкомат, или достаточно ЦНАПа? Боюсь что если нужно, это может затянуть сделку и тогда покупатель может сорваться.

    цнап вас отправит в военкомат за отметкой

    . 2. Нужно ли идти в принципе в военкома для этого? В условиях карантина не очень хотелось бы стоять в очередях там.

    Вам придется это сделать если будете сниматься с регистрации

    у вас на данный момент есть 2 варианта -

    1. єто продать сейчас без снятие с регистрации а в договоре прописать что ві в течении 6 мес сниметесь с регистрации или

    2. продать дешевле и новый собственник вас самостоятельно снимет с регистрации

    и 3 вариант - покупатель подождет когда в сниметесь с регистрации

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Дмитрий!

    1) Для снятия с регистрации в Центр предоставления административных услуг, необходимо подать заявление, предъявить паспорт гражданина Украины и военный билет, так как приписное исходя из Вашего возраста, уже недействительно.

    При этом, учитывая то, что снятие с места регистрации проходит в районе одного военкомата отметка о снятии с воинского учёта не нужна, но Центр предоставления административных услуг, может потребовать предоставления справки с военкомата о смене места регистрации в пределах одного военкомата, без снятия с воинского учёта.

    2) Поэтому для того, чтобы получить военный билет, необходимо прийти в военкомат, сдать приписное, перечень документов необходимых для получения военного билета, пройти медкомиссию, подать заявление о смене места регистрации, получить справку о смене места регистрации в пределах одного военкомата, без снятия с воинского учёта.

    При призыве офицеров запаса до 43 лет, могут поставить вопрос о Вашем призыве.

    По результатам медкомиссии, при признании пригодным, отсутствии оснований для получения отсрочки от возможной мобилизации, могут вручить мобилизационное распоряжение.

    Как вариант, решения проблемы, предлагаю договориться с покупателем о том, что Вы продаете ему квартиру, без снятия с регистрации на момент заключения договора купли-продажи квартиры, после чего соответственно за Ваш счёт, покупатель как собственник квартиры, имеет право подать иск в суд об устранении препятствий в пользовании жильём и принудительном снятии Вас с регистрации, а Вы подадите в суд отзыв, что признаете иск и просите его удовлетворить.

    После чего, на основании решения суда, которое вступит в законную силу, Вы будете сняты с регистрации места проживания.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Дмитро!

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання, затверджені постановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2016 р. № 207 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF#Text)

    4. Реєстрація місця проживання/перебування або зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється в день подання особою або її представником документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена одночасно із зняттям з попереднього місця проживання.

    Тобто, за вашою заявою Вас зареєструють за новим місцем проживання та автоматично знімуть зі старого.

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    1) заяву за формами, наведеними відповідно у додатках 6, 7 або 8;

    3) квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу);

    5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    Отже, якщо після закінчення військової кафедри Ви не знімалися з військового обліку, і відповідно у вашому приписному стоїть позначка про перебування на військовому обліку, то Вам непотрібно йти до військомату (достатньо звернутися до ЦНАПу). Так як зніматися з військового обліку необхідно лише у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Ви ж плануєте реєструвати нове місце проживання в тому самому районі, що і ваше попереднє..

    Однак, якщо у приписному не стоїть позначка про перебування на військовому обліку у військовому комісаріаті вашого району, тоді Вам дійсно необхідно йти до військкомату, ставати на військовий облік та міняти приписне на військовий квиток.

    Так як, без військово-облікового документа (неважливо приписне це чи військовий квиток), у якому стоїть позначка про перебування на військовому обліку у військовому комісаріаті вашого району, Вас не зареєструють за новим місцем проживання та не випишуть зі старого.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України