Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 25 червня 2020, питання №22867 350₴

Требуют военный билет, не опасно ли за ним идти в военкомат?

При приёме на работу (госслужба) требуют военный билет, а его нет и никогда не было. В 16 лет (сейчас мне 32) получил приписное с отсрочкой по институту, с тех пор с военкоматом не общался, по месту прописки не жил. Повестки первое время были (их никто не брал, ничего не подписывал, дверь не открывал, говорили "здесь он не живёт, где - не знаем"), потом уже нет.

Вопрос. Стоит ли идти в военкомат или лучше поискать работу где военный билет не нужен? Если идти, то что говорить, как отвечать на вопросы? Штраф не проблема, судимость не хочется.

Спасибо

Иван

Відповіді юристів (8)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо обліку в військоматі.

    Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.

    Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.

    Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(85 -119 грн.)

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 255 грн.

    У РОБОТОДАВЦІВ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ , НАВРЯД ЧИ ВІЙСЬКОМАТ МАТИМЕ БАЖАННЯ ВИВЧАТИ Вашу ситуацію особливо ретельно.

    : офіцери запасу до 43 років можуть бути призвані на службу на строк до 18 місяців. Але! Після того, як пройдете медогляд, Вас не заберуть. Спочатку ваша карточка з свіжим медоглядом буде передана до атестаційної комісії, а потім вже комісія буде визначатися: кого із офіцерів запасу викликати на службу.

    Вам головне після проходження комісії медичої отримати військовий квиток і надалі до комісаріату не звертатись.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Стоит ли идти в военкомат или лучше поискать работу где военный билет не нужен?здесь решать Вам

    но на срочную службу Вас не отправят - там до 27 лет

    Если идти, то что говорить, как отвечать на вопросы? Штраф не проблема, судимость не хочется. - уголоной ответственности не будет - а штраф - возможен

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Иван!

    В виду возможной установленной ответственности работодателей, по ряду статей 211-3, 211-4, 211-5, иные статьи Кодекса Украины об административных правонарушениях, перед военкоматами, работодатели или уполномоченные ним лица, при приёме на работу, обязательно проверяют наличие военно-учетных документов и требуют приписное или военный билет.

    В виду Вашего возраста, после 27 лет, Ваше приписное является недействительным и у Вас должен быть военный билет.

    Поэтому, перед принятием на работу Вам необходимо получить в военкомате военный билет и предъявить его работодателю.

    Для получения военного билета, Вам необходимо обратиться в военкомат,ипо месту где будете зарегистрированы, если до этого не стояли на воинском учёте.

    Вы нарушили правила воинского учёта, но уголовная ответственность Вам не грозит, при приходе в военкомат, Вас могут привлечь только к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 85 до 119 грн..

    Уголовная ответственность за уклонение от призыва на срочную воинскую службу по статье 335 Уголовного кодекса Украины, Вам не грозит.

    Срочная воинская служба Вам не грозит (до 27 лет).

    При прибытии в военкомат,иВас должны поставить на воинский учёт.

    Затем могут привлечь к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    После чего предоставят перечень документов, который Вам нужно предоставить для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    После этого, Вас направят на прохождение медкомиссии военкомата, при этом, в случае признания Вас пригодным, могут вручить мобилизационное распоряжение, котрое вклеивается в военный билет, а чтобы его не получить нужно иметь основании заявления для получения отсрочки от призыва по возможной мобилизации, согласно статье 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    11.4%
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. К уголовной ответственности вас не могут привлечь, а вот к административной - да. По окончанию вашего визита в военкомат, вам выпишут штраф. Вы должны будете пройти медкомиссию, но ничего страшного здесь нет - получите военный билет и предоставите его по месту работы.

    Ковальчук Владимир
    7.1%

    В 32 лет можно получить военный билет, не опасаясь уголовного преследования. Для начала следует написать заявление на имя военкома с просьбой о выдаче военного билета. Заявление можно написать в свободной форме. Его необходимо зарегистрировать в канцелярии военкомата.. Вас должны направить на медицинское освидетельствование для определения категории годности к военной службе.Если вы просто получили повестку и не явились, то это административное нарушение.но выпишут вам штраф или нет не знаю

    Сергеев Артем
    7.1%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Вопрос. Стоит ли идти в военкомат или лучше поискать работу где военный билет не нужен? Если идти, то что говорить, как отвечать на вопросы? Штраф не проблема, судимость не хочется."

    Вас заставят пройти медкомиссию и поставят на военный учет. Потом выдадут билет.

    И поставят административный протокол - штраф.

    Уголовной ответственности точно не будет.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Крикун Сергій  Павлович
    14.3%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Уголовный кодекс Украины УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 335. Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу

    Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу -

    карається обмеженням волі на строк до трьох років.";

    "Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів

    1. Ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.".

    "ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-п):

    "1. Призовники і військовозобов’язані повинні:...

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;".

    Другими словами, поскольку Вы не получали повесток с военкомата (не установлен факт получения повестки), то состава приведенной ст.335 УК нет - нет уклонения от призыва на срочную военную службу. Что касается уклонения от воинского учета, предусмотренного ст.337 УК. то состав будет иметь место после предупреждения, вынесенного военкоматом. Этими аргументами следует оперировать, апеллировать как устно, так и письменно на угрозы и действия о привлечении к уголовной ответственности.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Іван!

    По вашим питанням повідомляю наступне:

    1) Стоит ли идти в военкомат или лучше поискать работу где военный билет не нужен?

    Потрібно йти, так як військовий квиток Вам буде необхідний при працевлаштуванні на будь-яку роботу по трудовому договору (тобто, не лише на держслужбу).

    Зазначене підтверджується наступним.

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Цей Порядок визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (далі - військовий облік) центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад та виконавчими апаратами районних, обласних рад (далі - державні органи), військовими комісаріатами, військовими частинами, підприємствами, установами, організаціями та закладами освіти незалежно від їх підпорядкування та форми власності (далі - підприємства, установи та організації).

    37. З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів:

    перевірка у громадян під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов’язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, а також у разі перебування на військовому обліку в СБУ та Службі зовнішньої розвідки;

    надсилання у семиденний строк до відповідних районних (міських) військових комісаріатів повідомлень про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу (навчання) чи звільнених з роботи (відрахованих з закладу освіти);

    оповіщення на вимогу районних (міських) військових комісаріатів призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районних (міських) військових комісаріатів і забезпечення їх своєчасного прибуття;

    забезпечення повноти та достовірності облікових даних призовників і військовозобов’язаних згідно з вимогами, встановленими цим Порядком та іншими документами персонального обліку відповідно до законодавства;

    взаємодія з районними (міськими) військовими комісаріатами щодо строків та способів звіряння даних особових карток, списків призовників і військовозобов’язаних, їх облікових даних, внесення відповідних змін до них, а також щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних;

    організація періодичного звіряння особових карток призовників і військовозобов’язаних із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць. Не рідше одного разу на рік проведення звіряння особових карток працівників з обліковими документами районних (міських) військових комісаріатів, в яких вони перебувають на військовому обліку;

    у п’ятиденний строк з дня подання відповідних документів внесення до особових карток призовників і військовозобов’язаних змін щодо їх сімейного стану, місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади та надсилання (у разі наявності) щомісяця до 5 числа до районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних;

    складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (у разі їх наявності);

    приймання під розписку від призовників і військовозобов’язаних їх військово-облікових документів для подання до районних (міських) військових комісаріатів для звіряння з обліковими даними та оформлення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

    своєчасне оформлення документів для бронювання військовозобов’язаних за центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час;

    постійний контроль за виконанням посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій, призовниками і військовозобов’язаними встановлених правил військового обліку та проведення відповідної роз’яснювальної роботи;

    постійне інформування районних (міських) військових комісаріатів про громадян та посадових осіб, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом;

    ведення та зберігання журналу обліку результатів перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних та звіряння їх облікових даних з даними районних (міських) військових комісаріатів.

    Отже, для працевлаштування Вам необхідно звернутися до військового комісаріату та отримати військовий квиток. При цьому Вам не варто так сильно хвилюватися. Максимум, що Вам загрожує, так це адміністративна відповідальність за порушенння правил військового обліку.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (Додаток 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

    проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) військових комісаріатів;

    особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    Стаття 210. Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу

    Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 грн).

    2) Если идти, то что говорить, как отвечать на вопросы?

    Говоріть, що повісток не отримували та не знали, що повинні з'явитися до військового комісаріату.

    Також можете сказати, що час від часу проживали не за зареєстрованим місцем проживання (наприклад, подорожували).

    Цього достатньо. На будь-які незрозумілі питання відповідайте, що не пам'ятаєте або не знали.

    На Вас спочатку складуть протокол про адміністративне правопорушення за ст. 210 КУпАП, а потім винесуть постанову про притягнення до адмінвідповідальності та накладення стягнення (штрафу у розмірі 85-119 грн).

    3) Штраф не проблема, судимость не хочется.

    Судимості не буде, адже для цього Вас повинні притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу"..

    У вашому випадку підстав для цього немає.

    Адже, Ви не отримували під особистий підпис повістку на проходження медкомісії (ВЛК), за результатами якої Вас визнали б придатним до військової служби, а потім повістку про виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України