Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 13 липня 2020, питання №24165

розподіл майна при іпотеці

Подружжя чоловік і дружина взяли будинок в іпотеку. Іпотека оформлена на чоловіка, поручитель дружина. Через деякий час подружжя розлучилося. Яким чином розділяються платежі за іпотекою, якщо будинок був розділений 50 на 50?

Відповіді юристів (5)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Сергію!

    У вашому запитанні дуже мало необхідної інформації.

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений. У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором (ст.ст. 69,70 Сіймейного кодексу України).

    Але ваш будинок є предметом іпотеки.

    Згідно ст. 9 Закону України "Про іпотеку" Іпотекодавець має право володіти та користуватись предметом іпотеки відповідно до його цільового призначення, якщо інше не встановлено цим Законом.

    Відчужувати предмето іпотеки ви маєте право лише за згодою з іпотекодержателем.

    Юридично поділ майна з вашою дружиною призвів до утворення двух прав власності на будинок,

    Чи повідомили ви про це іпотекодержателя?

    Іпотекодавець повинен своєчасно повідомляти іпотекодержателя про будь-яку загрозу знищення, пошкодження, псування чи погіршення стану предмета іпотеки, а також про будь-які обставини, що можуть негативно вплинути на права іпотекодержателя за іпотечним договором. (ст. 10 вказаного закону).

    У вашому випадку виникла обставина, яка негативно вплинула на права іпотекодержателя за іпотечним договором.

    Правочин щодо відчуження іпотекодавцем переданого в іпотеку майна або його передачі в наступну іпотеку, спільну діяльність, лізинг, оренду чи користування без згоди іпотекодержателя є недійсним (ч. 3 ст. 12 Закону).

    Гарного вам дня!

    • Сергій Клієнт 3 роки тому

      Яку інформацію необхідно додати?

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Шановний Сергію! Ви пишете, что вже розділили з минулою дружиною будинок 50/50, яким чином? Через суд? Документи оформлені про це? Чи лише домовились просто між собою, нотаріально це засвідчували? ---

    • Сергій Клієнт 3 роки тому

      Було розділено через суд майно. Щодо іпотеки суд послався на статтю 23 закону "Про іпотеку" (іпотечний будинок розділити 50 на 50 і зобов*язав сторони зробити дії для поділу будинку). Після судового рішення, я сплачував деякий час платежі по іпотеці. Документи на будинок ми не переоформлювали.

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Згідно статті ст. 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

    Відповідно до ч. 1 ст. 181 ЦК України до нерухомих речей належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

    Розподіл вашого спільного майна в судовому порядку на даний момент не потяг за собою юридичних наслідків, так як ви не здійснили державну реєстрацію такого розподілу. На сьогодні юридично будинок ваш. І відповідальність перед іпотекодержателем несете ви.

    Судовим рішенням, яке набрало законної сили, ви не перереєстрували на свою колишню дружину 50% будинку. Це документ, який підтверджує розподіл вашої спільної власності, визначає розмір майбутніх приватних часток в нерухомому майні, але це рішення поки що, вибачте, просто аркуш паперу.

    Посилання суду на ст. 23 Закону України "Про іпотеку" це добре ( в даному випадку я не маю право критикувати суд), але предметом іпотеки є весь будинок , а не його 50%. В цій статті йдеться про перехід права власності на предмет іпотеки і про те, що наступний власник відповідає в повній мірі перед іпотекодержателем. При цьому перехід права власності може бути здійснений лише зі згоди іпотекодержателя. Власником по документам є ви. І будинок зареєстрований на вас, і ви є іпотекодавцем. І ви з вашою колишньою дружиною не зареєстрували свою приватну власність на будинок. Тому вона ні за що не відповідає.

    І ви не зробите розподілу без згоди з іпотекодержателем, тому що, в документах на ваш будинок існує таке обтяження як іпотека. І вам заборонено цим написом розпоряджатися своїм будинком без згоди іпотекодержателя.

    Зверніться до нього, покажіть рішення суду, спитайте яким чином можливо зареєструвати державно розподіл майна, та яким чином можливо розділи зобов'язання по іпотеці теж навпіл.

    Гарного дня вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України