Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 14 липня 2020, питання №24280

Когда начинать платить алименти

Ребёнку исполнилось 18 лет в декабре. 2019 года. С января бывшая жена прислала письмо сто ребёнок учится .Судисполнитель отправил ей письмо что нужно решение суда, с какой сумы платить. На данный момент этого письма не. Может быть так что мне надо будет платить с января? Или нет

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна

    Доброго дня, Максиме!

    Згідно статті 199 Сімейного кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Таким чином, як ваша дитина самостійно так і його мама може звернутися до суду із позовом про стягнення з вас аліментів.

    Згідно статті 191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Крім цього, згідно статті 187 сімейного кодексу України ви, як батько, можете самостійно подати заяву за місцем роботи про відрахування аліментів на дитину з заробітної плати у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

    Таким чином, ви можете домовитися з вашою дитиною, що самостійно будете відраховувати аліменти на її користь зі своєї заробітної плати. Такі аліменти відраховуються з дня подання заяви до бухгалтерії. Або з вас їх можуть стягнути через суд з дати звернення до суду і лише за наявності підтверджених обставин про те, що ви ухилялися від сплати аліментів, вони можуть бути стягнені з вас з січня місяця.

    Гарного вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України