Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 липня 2020, питання №24286

Какая разница между увольнениями?

Здравствуйте! Какая разница между увольнением по соглашению сторон и увольнением по уходу за ребенком до 14 лет?

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Катерино!

    Головна різниця полягає в тому, що звільнення за згодою сторін передбачає взаємне волевиявлення і роботодавця, і працівника, щодо звільнення останнього.

    У свою чергу, звільнення у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку - одна з особливих підстав звільнення за власним бажанням за ст. 38 КЗпП (для строкового договору - ст. 39 КЗпП). Вона належить до числа поважних причин, за наявності яких розірвання трудового договору з ініціативи працівника допускається без попереднього попередження роботодавця за два тижні. На практиці підтвердженням права на звільнення у зв'язку з доглядом за дитиною до 14 років є лише вік дитини. Отже, для того щоб скористатися цією підставою, працівник на вимогу роботодавця повинен надати саме документ про наявність дитини відповідного віку. Зазвичай це свідоцтво про народження дитини (саме у ньому зазначається інформація про батьків).

    Успіхів Вам.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України