Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 09 серпня 2020, питання №26208

Бывшая гражданская жена уклоняется от выполнения решения органа опеки и попечительства

Здравствуйте, бывшая гражданская жена уклоняется от выполнения решения органа опеки и попечительства. Увижусь один раз и потом, то увезёт ребёнка,то просто не даёт видеться. Полиция всё обращения зафиксировала, но интересует вопрос какие законы она нарушает по мимо 158 Семейного кодекса Украины? Есть ли административные наказания по данным ситуациям?

Відповіді юристів (2)

    Царьов Роман  Валерійович
    Царьов Роман Валерійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Добрый день Виталий!

    Решение органа опеки и попечительства невозможно принудительно исполнить!

    Для того, что бы у Вас была возможность принудительно исполнять решение о порядке встреч с ребенком, для этого нужно обратиться в суд и по суду установить порядок встреч с ребенком, тогда такое решение подлежит принудительному исполнению через государственную исполнительную службу, где исполнитель накладывает штрафы за неисполнения матерью ребенка решения, вплоть до привлечения ее к уголовной ответственности за не исполнение решения суда о порядке встреч с ребенком!

    Сімейний кодекс УкраїниСтаття 159. Вирішення судом спору щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї

    1. Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

    2. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

    В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

    Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров'я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

    3. За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

    4. У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.

    5. Особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Відповідно до ч.5 ст. 184 КУпАП невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, -

    тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Діяння, передбачене частиною п’ятою цієї статті, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

    тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом - до виконання рішення в повному обсязі.

    Таким чином, Ви маєте право звернутися в поліцію з заявою про чиненням Вам перешкод у спілкуванні з дитиною, що буде підставою для складання адміністративного протоколу.

    Окрім цього, Ви маєте право звернутися до суду про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення способу та участі у вихованні та спілкуванні з дитиною.

    У разі винесення судом рішення на Вашу користь та Ваша колишня дружина буде надалі чинити перешкоди Вам у спілкуванні з дитиною, її дії будуть регламентовані ЗУ "Про виконавче провадження", а саме ст. 64-1.

    Відповідно до ч.3 ст. 64-1 ЗУ "Про виконавче провадження" у разі невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець складає акт та виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі, визначеному частиною першою статті 75 цього Закону. У постанові зазначаються вимога виконувати рішення та попередження про кримінальну відповідальність.

    Окрім цього, законодавством передбачена можливість тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України зв'язку з невиконання судового рішення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України