Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 серпня 2020, питання №26354

Підкажіть будь ласка кому має перейти майно батька після смерті?

Доброго ранку. В мене помер батько 30.07. 2020 (48 років) заповіту в нього не було. В живих залишились дружина, мати, брат та одна донька. На батькові були записані : 1 будинок, квартира і один автомобіль. Прописаний був зі свєю матірью але там не проживав. Одружений з мамою 23 роки. Підкажіть будь ласка кому має перейти його майно?

Відповіді юристів (2)

    Александр Сергеевич
    Александр Сергеевич 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго дня, Анно! Майно спадкодавця поділяється у рівних частках між особами, перерахованими у законі і закликаними до спадкування, у відповідності із установленою черговістю. У відповідності до Цивільного кодексу України: Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом 1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 3 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Анно!

    Ви, Ваша мати та бабуся ( мати Вашого батька) є спадкоємицями першої черги.

    Тому всі троє маєте право на спадок, що залишився після смерті Вашого батька. Процедура наступна:

    1. Протягом 6 місяців з дня смерті батька Вам з матір'ю необхідно звернутися до нотаріальної контори за місцем його реєстрації ( прописки) із заявами про отримання спадщини. Оскільки бабуся була зареєстрована з батьком за однією адресою, вона є особою, яка фактично прийняла спадщину, і може в будь який час звернутися до нотаріальної контори за отриманням свідоцтва про право на спадщину.

    2. Раджу провести родинну нараду та визначитися, хто який об'єкт планує успадкувати. Пояснюю: все майно зараз належить Вашій родині в рівних долях - 1/3 авта, 1/3 будинку, 1/3 квартири для кожної із спадкоємиць. Це впливає на вартість оформлення спадщини і у кожного об'єкта буде 3 власника, що недоцільно і не зручно. Можливо, хто сь побажає відмовитися від своєї долі на користь іншої - відмова від спадщини оформлюється письмово і у строк до 6 місяців з дня смерти спадкодавця.

    Оптимальним варіантом оформлення спадщини буде складання договору про розподіл спадкового майна, в якому визначити, кому яке ціле майно успадковувати ( наприклад, Вам -авто, матері - будинок, бабусі - квартиру і т.ін.)

    Якщо залишилися питання - звертайтесь!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України