Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

18 серпня 2020, питання №26869 100₴

Оплата за виконані роботи після смерті виконавця

Виникло таке питання: організація заключила договір про надання послуг з фізичною особою підприємцем. Фізична особа виконала свої зобов'язання, але організація не встигла провести оплату до смерті ФОП. На чиє ім'я тепер проводити оплату за надані послуги по договору після смерті фізичної особи підприємця? та на які нормативні документи ссилатися?

Відповіді юристів (10)

    Малик Олександр Володимирович
    40%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    На ваше питання повідомляю наступне:

    Оплату можна провести спадкоємцям померлої особи, але лише після того, як вони приймуть спадщину, оскільки саме на спадкоємців покладено обов'язок сплатити податки, інші боргові зобов'язання ФОП.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    15%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    В данном случае надо дождаться момента принятия наследства. Это минимум полгода. После того как будет определен наследник / наследники, тогда на основании документов о наследства можно выплатить пртчитающее наследникам. По закону это будет правильно, поскольку наследники получают то что имел наследодатель, и то что ему причиталось при жизни получить.

    Марусяк Андрій Романович
    15%
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    у даному випадку має місце заміна кредитора у зобов'язанні, дане питання визначене главою 47 ЦК України. Здійснювати оплату треба буде спадкоємцям ФОПа, коли вони отримають сертифікат на спадщину (не менш як за пів року після смерті фопа)

    Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    2) правонаступництва;

    Стаття 513. Форма правочину щодо заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

    2. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом.

    Тобто, ви маєте почекати, поки спадкоємці ФОП приймуть спадщину, дана подія відбудеться не менш, як через пів року (саме такий строк надається для прийняття спадщини).

    Для вас обов'язковою має бути інформація, хто є спадкоємцем, скільки їх та яку частку кожен з них отримав. Розглянемо наступні ситуації: 1) спадкоємець 1, частка 100%, значить ви маєте укласти з ним додаткову угоду, яка замінюватиме особу, яка отримуватиме оплату (спадкоємець замість фоп), здійснити йому однособову виплату і відобразити це в своїп податкових документах (якщо необхідно). 2) спадкоємців 2, частка кожного у спадщині 50%, значить виплату треба робити двом спадкоємцям по 50% від суми і договори також 2; 3) спадкоємці поділили спадщину за домовленістю, тоді платити треба тому, хто за домовленістю претендує на суму.

    Рекомендую вам уже зараз визначити коло спадкоємців, зв'язатись будь з ким із них, дізнатись нотаріуса, якому вони пишуть заяву про вступ у спадщину і повідомити нотаріуса, що ви винні суму, яка входить в спадкове майно.

    Якщо спадщину ніхто не прийме, вона вважатиметься відумерлою і належатиме територіальній громаді.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Анастасія!

    Такі виплати, що належали працівникові, але не були ним одержані за життя, передають членам його сім’ї, а за їх відсутності — спадкоємцям ( ст. 1227 Цивільного кодексу України).

    Треба листом роз'яснити те, що член сім'ї померлої особи, може отримати виплату у разі, якщо член сім’ї померлого звернеться до роботодавця з відповідною заявою та усіма підтвердними документами.

    До таких належать: паспорт або інший документ, що засвідчує особу і місце реєстрації; копія свідоцтва про смерть; копія свідоцтва про шлюб або паспорт із відміткою про реєстрацію шлюбу (для вдови або вдівця); копія свідоцтва про народження (про всиновлення) (у разі звернення дитини померлого працівника); копією свідоцтва про право на спадщину та рахунком для здійснення оплаты.

    Інші члени сім’ї мають підтвердити свою кровну спорідненість і факт спільного проживання з померлим. Документальним підтвердженням спільного проживання є, зокрема, довідка про склад сім’ї (зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб), яку видає відділ ведення реєстру територіальної громади чи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний кооператив, виконавець послуг з управління (утримання) багатоквартирного будинку (гуртожитку) за місцем проживання особи.

    Якщо жоден член сім’ї не звернеться до підприємства, щоб одержати виплати, такі суми переходять до складу спадщини. Тобто отримати їх зможуть уже лише спадкоємці на підставі свідоцтва про спадщину. Загальний строк, протягом якого спадкоємці можуть прийняти спадщину, становить шість місяців. Його перебіг починається від моменту відкриття спадщини ( ст. 1270 ЦК). Якщо протягом встановленого строку ніхто не заявив про бажання отримати спадщину, її визнають відумерлою ( ст. 1277 ЦК). Спадщина, яку суд визнав відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно — за його місцезнаходженням.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Олату необхідно буде провести спадкоемцям померлого, після того як вони приймуть спадок включно з усіма обов язками і правочинами померлого , вся спадкова маса майна і зобов язань переходить спадкоемцям у разі прийняття спадщини та отримання відповідного свідоцтва про право на спадщину у нотаріуса згідно ст. 1227 Цивільного кодексу України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Прекращение физического лица-предпринимателя происходит после его смерти. Наследуют имущество наследники, поэтому они и получат деньги от предпринимательской деятельности. вы оплачиваете их умершему ФОПу, а наследнику вступят в наследство и их получат.

    Ковальчук Владимир

    Лицом, ответственным за погашение денежных обязательств или налогового долга налогоплательщика, является относительно физического лица, умершего или признанного судом безвестно отсутствующим или объявленного умершим, - лица, вступающие в права наследства или уполномоченные осуществлять распоряжение имуществом такого лица (пункт 97.4 в . 97 НКУ). Учитывая изложенное, по истечении срока принятия наследства денежные обязательства наследодателя становятся денежными обязательствами и/или налоговым долгом наследников, принявших наследство пропорционально доле в наследстве на дату его открытия.Пунктом 162.3 ст. 162 НКУ установлено, что в случае смерти налогоплательщика или объявления его судом умершим или признания безвестно отсутствующим налог за последний налоговый период справляется с начисленных в его пользу доходов. В соответствии с этим последним налоговым периодом считается период, который заканчивается днем, на который соответственно приходится смерть такого налогоплательщика, вынесении такого судебного решения. В случае отсутствия начисленных доходов налог уплате не подлежит.После окончания срока принятия наследства денежные обязательства и/или налоговый долг наследодателя становятся денежными обязательствами и/или налоговым долгом наследников. В течение срока принятия наследства на денежные обязательства и/или налоговый долг наследодателей пеня не начисляется.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Анастасія! У випадку смерті кредитора для належного виконання зобов'язань організація має право внести грошові суми в депозит нотаріуса для подальшої їх передачі спадкоємцям такого кредитора (ФОПа). Підстава стаття 537 Цивільного кодексу України, та Порядок вчинення нотаріальних дій:

    "2. Способи внесення грошових сум у депозит нотаріуса

    2.1. Унесення особою грошових сум у депозит нотаріуса проводиться будь-яким шляхом внесення переказу готівки через банки або безготівковим перерахуванням сум з рахунку особи на окремий поточний рахунок приватного нотаріуса тощо. Для зберігання грошових сум, прийнятих у депозит державними нотаріальними конторами, в органах державного казначейства відкриваються відповідні рахунки для обліку депозитних сум.

    2.2. Про надходження грошових сум і цінних паперів нотаріус повідомляє кредитора і на його вимогу видає йому належні грошові суми або цінні папери.

    2.3. У разі якщо грошові суми або цінні папери внесені в депозит нотаріуса ліквідатором громадянина-підприємця, про їх надходження нотаріус повідомляє господарський суд, що визнав громадянина-підприємця банкрутом, і за рішенням господарського суду видає їх з депозиту.

    3. Документи, що підтверджують внесок боржника

    3.1. На підставі виписок з рахунків, що свідчать про надходження відповідних сум, особі, яка внесла грошові суми в депозит, нотаріусом видається квитанція встановленого зразка. При цьому права частина квитанції (квитанція) видається особі, яка внесла грошову суму в депозит, а ліва її частина (корінець квитанції) залишається у справах державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса. На прохання боржника напис про внесок може бути зроблений на поданому документі, що встановлює заборгованість або з якого випливає внесення грошових сум або цінних паперів у депозит." Гарного дня!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1227. Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві

    1. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини." -

    т.е. невыплаченные при жизни наследодателю суммы подлежат включению в состав наследства в случае отсутствия членов семьи - при их наличии суммы подлежат выплате вне процедуры принятия наследства;

    "Стаття 6. Акти цивільного законодавства і договір

    1. Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

    2. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

    3. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

    Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

    4. Положення частин першої, другої і третьої цієї статті застосовуються і до односторонніх правочинів." -

    в этой части, во-первых, ни одно из положений ст.6 ГК не противоречит ст.1227 ГК; во-вторых, договором может быть не один общий для сторон документ, а встречные (оферта и акцепт) действия - член семьи обращается с заявлением о выплате причитающейся умершему суммы, а организация удовлетворяет это заявление не ожидая 6 месяцев (включая моральную и материальную сторону ситуации).

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Виникло таке питання: організація заключила договір про надання послуг з фізичною особою підприємцем. Фізична особа виконала свої зобов'язання, але організація не встигла провести оплату до смерті ФОП. На чиє ім'я тепер проводити оплату за надані послуги по договору після смерті фізичної особи підприємця? та на які нормативні документи ссилатися?"

    Якщо у Вас є бажання сплатити борг - можете сплатити спадкоємцям після прийняття ними спадщини у розмірах, відповідно до розміру прийнятої спадщини. Та отримати від них розписку що з цього приводу претензій не мають.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України