Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 03 вересня 2020, питання №28004 150₴

Оспаривание отцовства после теста ДНК

Здравствуйте. Вопрос по теме оспаривания отцовства. Ребенок был рожден в браке с другим мужчиной. Сделав тест на отцовство, биологическим отцом оказался я. На данный момент женщина в разводе с мужем, сейчас проживаем вместе. Какие мои действия в оспаривании отцовства? Спасибо.

Відповіді юристів (10)

    Царьов Роман  Валерійович
    20%
    Царьов Роман Валерійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Доброго вечора Сергій!

    Вам потрібно звернутись до суду із позовом до колишнього чоловіка Вашої жінки про визнання Вашого батьківства, та виключення відомостей із актового запису про народження іншої особи, яка записана батьком дитини. Можливо під час розгляду справи у суді, необхідно буде зробити судово-генетичну експертизу для доведення того, що Ви є біологічний батько, а може інший батько визнає ці обставини і тоді не треба буде робити експертизу.

    Крім того, у позові треба зазначити обов'язково, що довідались Ви про своє справжнє батьківство зовсім випадково, ще року не минуло, це потрібно що би суд не застосував строк позовної давності у один рік.

    З повагою юрист Царьов Роман Валерійович.

    Сімейний кодекс УкраїниСтаття 129. Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини1. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.2. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.
    Токмач Галина Николаевна
    20%
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Сергей.

    Вам нужно подавать заявление в суд, оспаривать отцовство и признавать себя отцом.

    Стаття 129. Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

    2. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

    Для составления самого Заявления, можете обратиться ко мне напрямую через кнопку "Обратиться к юристу".

    Специализируюсь в семейном праве.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Лицо, считающее себя отцом ребенка, который был рожден женщиной, находящейся в браке, может подать иск к ее мужу (если он записан отцом этого ребенка).

    Установление отцовства происходит исключительно через суд добровольно или принудительно. Подать иск может мать, отец, действующие опекуны или сам ребенок, достигший 18 лет. Суд может проводиться в любое время, так как определенного срока рассмотрения подобных дел не установлено. Порядок установления отцовства довольно прост. Он предполагает подачу правильно составленного иска, с которым вам могут помочь юристы, и неопровержимых доказательств. Ими могут выступить:

    • тест ДНК;
    • совместное проживание обоих родителей, ведение хозяйства, брак;
    • графическая или медицинская экспертиза для определения момента зачатия ребенка.
    Камілова Марина  Сергіївна
    20%
    Камілова Марина Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго вечора)

    Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»

    6. Особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства. Згідно зі ст. 129 СК зазначена особа може звернутися з такими вимогами у межах строку позовної давності (один рік), перебіг якого починається з дня, коли ця особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

    У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

    Відповідно до п.2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

    Отже, Вам необхідно звернутися до суду із позовною заявою до батька дитини, що записаний в актовому записі про народження про визнання батька та виключення відомостей про батька з актового запису про народження!

    Якщо необхідна допомога у підготовці документів до суду, звертайтеся!

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Сергей!

    Вам нужно не оспаривать отцовство, а признавать его.

    Права и обязанности матери, отца и ребенка основываются на происхождении ребенка от них, удостоверенном органом государственной регистрации актов гражданского состояния в порядке, установленном статьями 122, 125 настоящего Кодекса.

    Ребенок, зачатый и (или) родившаяся в браке, происходит от супругов.

    Происхождение ребенка от супругов определяется на основании свидетельства о браке и документа учреждения здравоохранения о рождении женой ребенка (части первые статей 121, 122 СК).

    Основанием для признания отцовства являются любые сведения, удостоверяющие происхождение ребенка от определенного лица, собранные соответственно Гражданскому процессуальному кодексу Украины.

    Иск о признании отцовства может быть предъявлен матерью, опекуном, попечителем ребенка, лицом, которая удерживает и воспитывает ребенка, а также самим ребенком, достигшим совершеннолетия.

    Иск о признании отцовства может быть предъявлен лицом, которое считает себя отцом ребенка.

    Поэтому, в данном случае, Вы на основании теста ДНК, имеете право подать в суд иск о признании отцовства.

    Лицо, которое считает себя отцом ребенка, рожденного женщиной, которая в момент зачатия или рождения ребенка находилась в браке с другим мужчиной, имеет право предъявить к ее мужу, если он записан отцом ребенка, иск о признании своего отцовства.

    К требованию о признании отцовства применяется исковая давность в один год, которая начинается со дня, когда лицо узнало или могло узнать о своем отцовстве (статья 129 СК).

    При рассмотрении дел об оспаривании отцовства имеют также учитывать положения постановления Пленума Верховного Суда Украины от 15 мая 2006 года № 3 «О применении судами отдельных норм Семейного кодекса Украины при рассмотрении дел относительно отцовства, материнства и взыскания алиментов».

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Ковальчук Владимир
    6.7%

    Визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини і це одне з найактуальніших питань у сімейному праві України. Адже факт походження дитини від даного чоловіка спричиняє необхідність виконання обов'язків батька, визначених українським законодавством.У разі народження дитини жінкою, яка не перебуває у шлюбі з чоловіком, який є батьком дитини, а останній виявив бажання визнати своє батьківство відносно даної дитини, мають право подати до органів державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про визнання батьківства. Спільна заява батьків може бути подана одночасно при здійсненні реєстрації народження дитини або після реєстрації народження, яка була проведена відповідно до вимог ст. 135 СК України. Заява про визнання батьківства може бути подана як за місцем проживання батьків, так і за місцем зберігання актового запису про народження. Така заява може бути подана батьками дитини як до, так і після народження дитини. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на цій. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені дорученням на представництво. У заяві батьки обов’язково повинні зазначити, яке прізвище вони надають дитині. Відповідно до вимог ст.145 СК України дитині може бути присвоєно одне з прізвищ, які мають батьки, або може бути присвоєне подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ.

    Необхідно зазначити, що визнати батьківство має право як чоловік, який не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, так і чоловік, який знаходиться у зареєстрованому шлюбі з іншою жінкою. У разі, якщо чоловік не визнає себе батьком дитини і, навпаки, коли чоловік вважає себе батьком дитини, а цей факт оспорюється, визнання батьківства встановлюється у судовому порядку.

    Згідно з вимогами ст. 128 СК України позов про визнання батьківства може подати чоловік, який вважає себе батьком дитини, якщо його батьківство не визнається матір’ю дитини, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Визнання батьківства в судовому порядку можливе також лише за умови, що запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до вказівок матері.Відповідно до статей 213, 215 Цивільного процесуального кодексу (далі — ЦПК) рішення має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

    Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень ст. 212 ЦПК, згідно з якою жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бути висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Данный вопрос решается исключительно в судебном порядке путем подачи Вами искового заявления о признании отцовства к "документальному отцу" ребенка, внесении соответствующих записей в актовую запись о рождении.

    Такое исковое заявление подается по месту жительства ответчика ("документального отца" ребенка), при подаче иска необходимо обратить внимание, что к делам такой категории применяется 1-летний срок исковой давности (т.е. Вам необходимо подать иск в течении года с момента проведения Вами теста на отцовство - момента, когда Вам стало известно о Вашем отцовстве).

    Данный спор не относится к категории особо сложных (носит скорее формальный характер), тем более, что Вы уже проживаете семьей, есть медицинское подтверждение факта отцовства.

    Необходимо составить исковое заявление, приложить имеющиеся доказательства, оплатить судебный сбор (все необходимые реквизиты для оплаты находятся на сайте суда, в который Вы будете подавать иск) и отправить его в суд.

    В случае необходимости - обращайтесь.Мои контакты в моем профиле на данном сайте или в Єдиному державному реєстрі адвокатів України. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    За відсутності заяв, право на подання яких встановлено статтями 126 і 127 Сімейного кодексу України, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла по­вноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений осо­бою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі державної реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу (мати-одинока).

    Якщо імовірний батько дитини, народженої поза шлюбом, або її мати не бажають подавати до органу ДРАЦСу спільну за­яву про добровільне визнання батьківства, останнє може бути встановлене у судовому порядку.

    Встановлення батьківства (факту визнання батьківства і факту батьківства) судом можливе у порядку як позовного, так і окремого провадження.

    Вам слід звернутися з позовом до суду про встановлення батьківства та в ході судового розгляду провести генетичну експертизу.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутися до суду для оспорювання факту батьківства та визнання себе батьком дитини.

    Згідно норм Сімейного кодексу України : судом може бути установлено:

    1) визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою;

    2) визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій;

    3) визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір’ю;

    4) визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

    Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

    Відповідно до ст. 122 Сімейного Кодексу України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

    Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.

    Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

    Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

    Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

    Визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій

    У разі народження дружиною дитини, зачатої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, здійснених за письмовою згодою її чоловіка, він записується батьком дитини.

    У разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя.

    Подружжя визнається батьками дитини, народженої дружиною після перенесення в її організм ембріона людини, зачатого її чоловіком та іншою жінкою в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій.

    Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір’ю

    Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі.

    Батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду.

    Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

    Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    3) за рішенням суду.

    Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Якщо заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітнім, орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини. У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган державної реєстрації актів цивільного стану повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини.

    Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Перелік необхідних документів

    1. cпільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі;
    2. паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);
    3. документ, що підтверджує сплату державного мита.

    Визнання батьківства за рішенням суд

    За відсутності вище вказаної заяви батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Ситуації, в яких батьківство встановлюються в судовому порядку, мають місце, коли чоловік не визнає себе батьком дитини й, коли мати дитини померла або оголошена померлою, визнана недієздатною, безвісно відсутньою, позбавлена батьківських прав, або якщо мати дитини не проживає з нею не менш як шість місяців і не проявляє про неї материнської турботи та піклування.

    Підставою для визнання батьківства можуть слугувати будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути поданий матір’ю, опікуном, піклувальником дитини або особою, яка утримує та виховує дитину. Дитина, яка досягла повноліття, має право самостійно подати позов про визнання батьківства.

    Як вже зазначалося, позов про визнання батьківства може подати також і чоловік, який вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу – запис про батька дитини у книзі державної реєстрації народжень проведено за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записано за її вказівкою (або за вказівкою заявника).

    Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

    До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

    Встановлення факту батьківства за рішенням суду

    У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

    Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    Заява про встановлення факту батьківства може бути подана може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Заяву про встановлення факту батьківства слід подавати до суду за місцем реєстрації заявника. У випадку якщо з такою заявою звертається громадянин України, який проживає за межами країни, підсудність необхідно буде визначати за клопотанням громадянина до Верховного суду (ст. 316 ЦПК України)

    Згідно листа Верховного Суду України від 01.01.12 р., до заяви про встановлення факту батьківства, у якості доказів можна надавати такі документи:

    • докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);
    • довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану
    • пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.
    • квитанція про сплату судового збору.

    Зазначений вище перелік не є вичерпним та може розширюватись в залежності від конкретних обставин справи. Слід також врахувати ту обставину, що заява про встановлення факту батьківства повинна відповідати загальним вимогам щодо форми та змісту позовної заяви.

    Вартість. За подачу заяви про встановлення факту батьківства заявнику (фізичній особі) необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (420 грн. 40 коп. з 01 січня 2020 року).

    Підстави для залишення заяви без руху. Підставою для залишення заяви без руху є відсутність в ній наступних відомостей:

    • не зазначено, який конкретно факт просить вста­новити заявник;
    • з яких причин неможливо одер­жати або відновити документ, що посвідчує цей факт, якими доказами цей факт підтверджується;
    • до заяви не приєднано довідки про немож­ливість одержання чи відновлення необхідних документів.

    ГЕНЕТИЧНА ЕКСПЕРТИЗА

    В останній час набуває поширення експертиза, що зветься «Генна дактилоскопія» (судово-генетична експертиза), висновок якої на 100% дає ствердну відповідь, чи є дана особа батьком (матір'ю) дитини, чи ні.

    Генетика досліджує закономірності спадковості та мінливості. Схожість з батьками, зріст, колір очей, навіть деякі риси характеру закладаються на молекулярно-генетичному рівні ще до народження дитини. Як відомо, кожен батько дає своїй дитині половину ДНК, це й визначає можливість визначення батьківства за ДНК. У ході аналізу ДНК людини, в якій міститься генетична інформація, досліджуються під мікроскопом. ДНК дитини порівнюється з ДНК батьків.

    Строки дослідження ДНК залежать від лабораторії. Результати можуть бути готові як і через 2-3- дні, так і через два місяці. Подібними генетичними дослідженнями займається не кожна приватна медична лабораторія. Також подібний аналіз коштує недешево, тому пацієнт сам вирішує чи робити його чи ні. Але якщо мова йде про судовий розгляд справи, то спираючись на ч.3 ст. 103 ЦПК, сторонни за своєю взаємною згодою самі обирають експертну установу. Якщо такої згоди не досягнуто, то суд самостійно вирішує в якій медичній лабораторії будуть проводити тест ДНК. По необхідності суд може призначити декілька експертів для підготовки одного висновку. В Україні на тест ДНК встановлено досить високу ціну: близько 5 000 гривень і більше, в залежності від предмету визначення.

    Етапи проведення аналізу ДНК. Першим етапом є збір матеріалів для аналізу ДНК. Стандартним матеріалом для генетичного аналізу є ротовий мазок, який збирається за допомогою ватної палички. Мазок необхідно взяти у ймовірного батька та дитини. Зробити це можна у пункті збору біологічного матеріалу або замовити набір для збору зразків у домашніх умовах. Провести експертизу ДНК можна також і з нестандартними зразками (нігті, волосся та ін.). Другим етапом буде доставка зразків до лабораторії для проведення аналізу. Зразки заносяться до бази даних, штрих-кодуються та передаються лаборантам. І третім етапом буде оформлення результатів експертизи та передача їх замовнику.

    Результати експертизи. Після передачі позитивного результату генетичної експертизи до суду, ним виноситься рішення про визнання батьківства. Водночас, висновки судово-генетичної експертизи суд оцінює з урахуванням положень статті 89 ЦПК України, згідно з якою жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності.

    На підставі спільної заяви матері дитини та батька, згідно зі ст. 126 СК, а також рішення суду про визнання батьківства орган державної реєстрації актів цивільного стану підтверджує батьківство шляхом внесення відповідних змін до актового запису про народження та видає нове свідоцтво про народження. Рішення суду про встановлення батьківства не замінює собою документи, що видаються органом державної реєстрації актів цивільного стану, а є тільки підставою для отримання вказаних документів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Вам нужно подать иск в суд на установление отцовства

    мужа исключат из свидетельства а Вас запишут отцом

    Стаття 129. Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.2. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України