Задайте питання юристу

827 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Для бізнесу, 22 вересня 2020, питання №29323 150₴

Перепродажа цифровых товаров в Канаде.

Добрый день . Хочу открыть ИП и начать занимать перепродажей цифровых товаров.
А именно занимать покупкой цифровых предметов на торговой площадке Steam, и в будущем перепродажей данного предмета .
Какой налог я должен платить в данном случае ? В интернете нет информации по этому поводу.
Есть возможность открыть ИП в Канаде(Winnipeg) и Украине .
Буду рад любой дополнительной информации

Заранее спасибо

Відповіді юристів (6)

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%
    Спілкуватися у чаті Мєньков Андрій Васильович 3 роки тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня! Якщо вирішите відкривати ФОП в Україні раджу Вам обрати 2 групу платників єдиного податку.

    Група платників єдиного податку: 2 група - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

    Обмеження річного дохід, грн (з 2 квітня 2020 року): не більше 5 млн грн

    Дозволена кількість працівників: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб**

    ** Згідно з пп. 291.4.1, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством вік, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Ставка податку: не більше 20% МЗП* (сейчас 944,6 грн = 4723 грн х 20%)

    * Звертаємо увагу! Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. У зв'язку з захворюванням на коронавірус, Законом №540 надано право органам місцевого самоврядування у 2020 році приймати рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2020 рік щодо зменшення ставок єдиного податку.

    Мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2020 році:

    з 1 січня по 31 серпня 4723 х 22% = 1039,06 грн;

    з 1 вересня по 31 грудня 5000 х 22% = 1100 грн.

    Отже загалом в місяць: 944,6 грн. (єдиний податок) + 1039,06 грн (єдиний соціальний внесок) = 1683,66 грн

    Ковальчук Владимир
    16.7%
    Спілкуватися у чаті Ковальчук Владимир 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    «Закон № 540-IX»), который предусматривает увеличение годовых лимитов доходов для физических лиц - предпринимателей на упрощенной системе налогообложения. В частности, для наиболее популярной среди ИТ специалистов третьей группы плательщиков единого налога, годовой лимит дохода был увеличен с 5 до 7 млн грн. Также упомянутым Законом предусмотрено, что органы местного самоуправления в 2020 году будут иметь право принимать решение об уменьшении ставок единого налога. Интересно, что эти изменения были предусмотрены также в проекте Закона о внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно усовершенствования администрирования налогов, устранения технических и логических несогасованностей в налоговом законодательстве № 1210 от 30.08.2019 г. (Далее - «законопроект № 1210»), который был принят Верховной Радой Украины, однако на момент написания этой статьи до сих пор не подписан Президентом.Законодательные инициативы по созданию пятой группы физических лиц-предпринимателей и отмене возможности для этой группы заниматься внешнеэкономической деятельностью (ВЭД)

    Преимущества и недостатки модели, по которой большинство ИТ-специалистов работают в статусе ФЛП третьей группы, а не обычных наемных работников, проанализированы уже неоднократно. Однако факт остается фактом - понятные и комфортные существующие условия для плательщиков третьей группы единого налога являются конкурентными преимуществами украинского ИТ-индустрии.

    Начиная с февраля 2019 года, на общественное обсуждение выносились несколько законопроектов, которые предлагали внести изменения в регулирование деятельности представителей ИТ-сектора. В основном, главными мотивами таких инициатив был перевод всех ИТ-специалистов на трудовые отношения или же постепенное увеличение ставки единого налога. Однако никаких окончательных решений на момент написания этой колонки не принято. Подробнее о хронологии и содержании законодательных инициатив, касающихся изменения в регулировании деятельности ИТ-сектора, в этой https://mind.ua/

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Спілкуватися у чаті Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    оптимально відкриття ФОП 3 група єдиний податок за себе+ сплата 5 % від доходу, що надійде на рахунок ФОПа

    - спеціалізація діяльності по КВЕДам: послуги, консалтинг, маркетинг, діяльність у сфері IТ

    КВЕД 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у., 63.12 Веб-портали, 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність (ОСНОВНИЙ)

    Книгу обліку доходів і витрат треба за бажанням зареєструвати в органах ДФС , але все ж потрібно її вести у зручному для вас форматі (паперовому чи електронному , вносити дані вручну про про кожне надходження та витрати ( дата , сума і у Вашому випадку час операції) так як надходжень за добу може бути декілька і всі вони мають бути зазначені.

    Граничний дохід до 7-ми млн грн в рік

    Обмежень по працівникам немає.

    Щодо ТОВ то там більш складна система бухгальерії та обов язково потрібен директор ,якому необхідна оплата праці.

    Якщо бізнес відкриєте закордоном , то в Україні необхідно буде подати декларацію про майновий стан та доходи за звітний рік у якій зазначити доходи від іноземної компанії та сплатити: ПДФО -18% ТА ВЗ -1,5%

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий день, Антон! Закон про електронну комерцію, відповідно до якого інтернет-торгівля належить до електрон­ної торгівлі (яка згідно зі ст. 3 цього Закону є господарською діяльністю у сфері електрон­ної купівлі-продажу, реалізації товарів дистанційним способом покупцю шляхом вчинення електронних правочинів із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем).

    Реалізація товару дистанційним способом — укладення електрон­ного договору на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданим продавцем у порядку, визначеному Законом про електрон­ну комерцію, шляхом забезпечення доступу до каталогів, проспектів, буклетів, фотографій тощо з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, телевізійним, поштовим, радіозв’язком або в інший спосіб, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору (п. 14 частини першої ст. 3 Закону про електронну комерцію).

    При цьому в листі № 196/0/20-14 зазначено, що такому виду діяльності, як інтернет-торгівля відповідає клас КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» групи КВЕД 47.9 «Роздрібна торгівля поза магазинами» ДК 009:2010.

    Якщо оптова торгівля: КВЕД-2010: Розділ 46. Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоцикламиЦей розділ включає оптову торгівлю за власний рахунок або на основі контракту (комісійна торгівля) як на внутрішньому оптовому ринку, так і на зовнішньому ринку (імпорт/експорт).

    Додатково: Код КВЕД 63.12 “Веб-портали” (керування веб-сайтами, які використовують пошукові механізми задля створення та підтримки великих баз даних Інтернет-адрес і контенту в зручному для пошуку форматі; керування іншими веб-сайтами, що функціонують як портали в мережі Інтернет, таких як медійні сайти, що періодично поновлюють інформаційний контент) – це основний КВЕД для маркетплейсів. Однак, це також і додатковий КВЕД для таких майданчиків, як “Розетка” та інших гібридних Інтернет-магазинів з функціями маркетплейсу.

    Слід зауважити, що у суб’єктів господарювання, які займаються інтернет-торгівлею, цей вид діяльності має бути внесений до Єдиного державного ре­єстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

    Платники єдиного податку можуть здійснювати інтернет-торгівлю при дотриманні інших умов перебування на спрощеній системі оподаткування, передбачених ст. 291 Податкового кодексу (листи № 11229/0/71-12/15-2217є та № 88/ФОП/20-40-13-01-15).

    для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку другої і третьої груп і для юридичних осіб якихось специфічних обмежень для інтернет-торгівлі немає.

    Порядок вчинення електронних правочинів регламентовано розділом ІІІ (статті 10 — 16) Закону про електронну комерцію. Наведемо основні моменти.

    Електронні правочини (між продавцем і покупцем) вчиняються на підставі відповідних пропозицій (оферт). Пропозиція може бути зроблена продавцем шляхом розміщення пропозиції (оферти) у мережі Інтернет (в інтернет-магазині) тощо.

    Відповіддю покупця про її прийняття (акцепт) може бути заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі. Причому така заява може бути підписана одноразовим ідентифікатором (алфавітно-цифрова послідовність, отримана під час реєстрації покупця в інтернет-магазині — так званий пароль).

    Покупець (замовник, споживач) повинен отримати підтвердження вчинення електронного правочину у формі електронного документа, квитанції, товарного чи касового чека, квитка, талона або іншого документа у момент вчинення правочину або у момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар.

    Розрахунки у сфері електронної комерції можутьздійснюватися:

    • з використанням платіжних інструментів
    • з використанням електронних грошей
    • шляхом переказу коштів
    • шляхом оплати готівкою тощо.

    Продавець (виконавець, постачальник), оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар, роботу, послугу відповідно до умов електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджують факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку.

    При продажі цифрових товарів, першим способом, такий продаж оподатковується за звичайними ставками податку для продажів товару, тобто 18% на загальній системі оподаткування та 5% і 3% для тих, хто знаходиться на єдиному податку.З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

    Поняття іноземного доходу визначається Податковим Кодексом України як дохід (прибуток), отриманий з джерел за межами України. Саме іноземні доходи, відповідно до ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування резидента.

    Резидентом є особа, яка має постійне місце проживання в Україні. Проте якщо особа проживає на постійній основі в іншій країні, то вона буде резидентом, якщо матиме більш тісні особисті чи економічні зв'язки в Україні.

    Ставки податку на іноземний дохід:

    Порядок оподаткування іноземного доходу визначається п. 170.11 ПКУ, який повідомляє платника податку про те, що іноземний дохід включається до загального річного оподатковуваного доходу і визначає зобов'язання платника подати річну податкову декларацію з цього приводу.

    З іноземного доходу справляється податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% та військовий збір 1,5%. Тобто із суми доходу, яку особа отримує за кордоном, вираховується загалом 19,5%, які сплачуються до державного бюджету.

    Уникнення подвійного оподаткування

    Існує один нюанс, який дозволить закордонним українцям зменшити суму податку, що сплачується в Україні. Між урядом України та урядами інших держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування. Отже, необхідно перевірити, чи укладений подібний договір між Україною та державою, в якій працює особа. Якщо так, то діємо таким чином. Наша держава розуміє ситуацію громадян, тому п. 13.4 ПКУ визначила можливість зарахування сум податків, сплачених за кордоном під час розрахунку суми податку, який підлягає сплаті в Україні. Для того щоб провести таке зарахування, потрібно документально підтвердити, яку суму особа сплатила до контролюючого органу іноземної держави.

    Саме тому платник податків, який працює за кордоном, має звернутися до уповноваженого державного органу іноземної держави (відповідального за збір податків) та у визначеному законодавством відповідної країни порядку отримати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу чи об'єкт оподаткування.

    Таку довідку в тому вигляді, в якому її видали особі за кордоном, податковий орган України не прийме. Вона має бути легалізована, якщо звільнення від додаткової легалізації документів не передбачено міжнародними договорами України. Також довідка має бути перекладена українською мовою та нотаріально посвідчена. Після отримання довідки наступним кроком буде подання декларації про майновий стан і доходи.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Малиновский Влад
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Здравствуйте, Антон.

    Налог в Канаде прогрессивный (то есть зависит от размера прибыли) и составляет от 20 до 40%. Уплачивается с прибыли (разницы между доходами и расходами).

    Налог для ФОП третьей группы в Украине составляет 5% от дохода. Уплачивается со всех приходных операций, при этом расходы не учитываются.

    Купив цифровой товар за 100 долларов и продав за 180 вы будете иметь следующие суммы налогов

    - в Канаде (180-100) х 20 (40)% = 16 (32) доллара

    - в Украине 180 х 5% = 9 долларов.

    Как видим, в подобном порядке цифр выгоднее использовать преимущества упрощенной системы налогообложения в Украине.

    Кроме единого налога, размер которого составляет 5% до дохода, у Украине ежемесячно оплачивается единый социальный взнос "за себя" (на сегодня - 1100 грн. в месяц).

    Мне сложно представить, каким образом можно подтвердить понесение расходов на приобретение цифрового товара в Steam (аккаунты ведь там персональные). Поэтому подтвердить расходную часть ни для украинской налоговой ни для канадской по-моему вам не удастся. Поэтому система, в которой не учитываются расходы (т.е. украинская система) - более предпочтительна.

    Кроме того, не имея налоговой резидентности Канады, вам будет сложно получить там банковское обслуживание.

    Таким образом предпочтительный вариант - покупка активов со своего персонального аккаунта в Steam и последующая продажа с оплатой на счет украинского ФОП третьей группы.

    Удачи вам.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня!

    У даному вмпадку рекомендую Вам зареєструвати ФОП та вибрати 3 групу єдиного податку.

    Вашими контрагентами й клієнтами можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.

    Отримувати дохід ви можете в гривні й у валюті, готівкою й безготівково.

    Для вашої діяльності підійде КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» групи КВЕД 47.9 «Роздрібна торгівля поза магазинами» ДК 009:2010.

    Як стати ФОП 3-й групи:

    При реєстрації ФОП подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування:

    • у п. 5.1 вказати дату реєстрації ФОП, із цієї ж дати ви будете вважатися платником ЄП;
    • п. 5.2: група 3-я, ставка ЄП 5% — якщо хочете бути неплатником ПДВ, 3% — для платників.

    Обмеження щодо доходу:

    За календарний рік дозволено отримати 7 млн грн доходу. Перевищите ліміт — мусите перейти на загальну систему.

    Як розрахувати граничний обсяг доходу в 2020 році. Старий ліміт діяв з 1 січня по 1 квітня включно, тобто 92 календарних дні. Новий діятиме 274 календарних днів: з 2 квітня по 31 грудня.

    Розрахунок такий:

    • 5 млн грн × 92/366 к. д. = 1256 830,60 грн;
    • 7 млн грн × 274/366 к. д. = 5240 437,16 грн.

    Ліміт на весь 2020 рік для 3-ї групи становить 6497267,76 грн, тобто менше, ніж 7 млн.

    Як вести облік:

    Єдинники ведуть спрощений облік доходів. У дні, коли була виручка, вносите готівку й безготівкові надходження в книгу обліку доходів. Потім переносите її в декларацію.

    А доходом вважається вся ваша виручка, отримана готівкою та на рахунок. Витрати на закупівлю товарів, оренду, податки ви не враховуєте.

    Щоправда, є надходження, які не потрібно включати в оподатковуваний дохід на 3-й групі:

    1. Повернення авансів, передоплати або повної суми покупки клієнтам. Спочатку відображаєте як дохід, але потім коригуєте на суму повернення.
    2. Поворотна фіндопомога. Якщо повернули протягом 12 місяців з дати одержання.
    3. Позитивна курсова різниця — може виникнути, якщо у вас валютний дохід. 70% виручки ви можете включити в оподатковуваний дохід за одним курсом, а реально продати дорожче, цю різницю в дохід не включають.
    4. Помилкове надходження грошей на рахунок — але такі гроші треба повернути й подбати про документи, щоб підтвердити повернення.
    5. Транзитні гроші за посередницькими договорами: коли приймаєте оплату, всю суму вказуєте в книзі, а коли частину замовника передасте йому, дохід скоригуйте. У декларацію з ЄП потрапляє тільки ваша винагорода.

    Використання РРО:

    Приймаєте готівкові й безготівкові оплати. Виходить, тільки-но перевищите ліміт в 1 млн грн, з наступного ж кварталу зобов'язані використовувати касовий апарат.

    Працює тільки з безготівковими грошима. Використовувати РРО не потрібно, якщо клієнти перераховують вам гроші на рахунок зі свого рахунку або через касу банку.

    Зобов'язані використовувати РРО, якщо торгуєте пивом, сидром, перрі, ліками, медвиробами, технічно складними товарами, а це холодильники, квадрокоптери, хлібопічки й навіть самокати. Весь список на сайті Кабміну.

    Ставка і сплата ЄП

    ФОП 3-ї групи сплачують ЄП від суми всієї виручки, що надійшла (п. 293.3 ПКУ):

    • 5% — неплатники ПДВ;
    • 3% — для платників ПДВ.

    Доходу немає — єдиний податок не платите.

    У Податковому кодексі прописана особлива умова для підприємців, які виробляють, поставляють і продають ювелірні й побутові вироби з дорогоцінний металів і каміння, напівдорогоцінного каміння: вони платять ЄП за ставкою 5% і не можуть бути платниками ПДВ.

    Коли платити ЄП. Раз на квартал, після того, як задекларували доходи — протягом 10 днів після останнього дня подання декларації з ЄП.

    Єдиний податок за II квартал 2020 року треба сплатити до 19 серпня включно.

    Коли останній день сплати — вихідний або святковий, він переноситься на робочий день, що йому передує.

    ЄСВ підприємця:

    Раз на квартал обов'язково треба сплачувати ЄСВ, навіть якщо немає доходу.

    Нараховується ЄСВ щомісяця за ставкою 22% від мінімальної зарплати, встановленої на момент сплати, — це мінімальний квартальний платіж, 3117,18 грн на квартал або 1039,06 грн на місяць у 2020 році.

    Можна платити ЄСВ і з більшої суми, ніж мінімалка, але база нарахування не повинна перевищувати суму 15 мінімальних зарплат.

    Коли платити ЄСВ. Останній день сплати ЄСВ:

    • за I квартал — 20 квітня;
    • за II квартал — 20 липня;
    • за III квартал — 19 жовтня;
    • за IV квартал 2020 року — 19 січня 2021 року.

    Реквізити для сплати податків:

    Можна знайти на сайті податкової вашої області. А ще в кабінеті платника, у пункті меню «Стан розрахунків з бюджетом». Там же можна подивитися код платежу.

    Звітність:

    Декларація з єдиного податку. Подавати треба за кожен квартал — чотири рази на рік. Строк подання — протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

    Якщо останній день подання — вихідний або святковий, він переноситься на наступний за ним робочий день.

    Якщо наробили помилок, можна подати уточнюючу декларацію й усе виправити.Штраф за неподання або подання декларації із запізненням — 170 грн, за кожне наступне протягом року прострочення платитимете вже 1020 грн (п. 120.1 ПКУ).

    Звіт з ЄСВ (форма Д5), у ньому ви звітуєте про сплачені суми ЄСВ.

    Подаєте раз на рік — до 10 лютого, за минулий рік відзвітувати потрібно в поточному. Уточнюючої декларації з ЄСВ немає, тож заповнюйте уважно.

    За неподання або несвоєчасне подання штраф 170 грн.

    Працюєте самі — подаєте тільки ці два звіти.

    Звітність за працівників, з якими у вас підписані трудові договори, і за контрагентів за договорами ЦПХ.

    Звіт з ЄСВ (форму Д4) подавати треба щомісяця, показувати дохід, який виплачуєте працівнику або виконавцю-фізособі, та ЄСВ, який нарахований і сплачений із цього доходу.

    Строк подання — протягом 20 днів після закінчення звітного місяця.

    Податковий розрахунки за формою 1ДФ. Подаєте щокварталу за працівників, показуєте виплачений їм дохід і нарахований ПДФО і ЄСВ із цього доходу.

    За контрагентів за договорами ЦПХ — фізосіб і підприємців подаєте форму № 1ДФ лише за квартал, у якому виплачували їм дохід.

    Коли подавати — протягом 40 днів після закінчення кварталу.

    Як подавати звітність:

    1. Заповнювати на папері й особисто нести в податкову.
    2. Через кабінет платника або інший онлайн-сервіс. Треба отримати ключ ЕЦП.
    3. Поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення й описом вкладення листа.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України