Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 28 жовтня 2020, питання №31742

Як розділити будинок?

Доброго дня. Після смерті бабусі лишився спадок: будинок, земельна ділянка(пай) сільськогосподарського призначення. Бабуся залишила заповіт, в якому розділила це майно в рівних частинах між двома дочками. Вони написали заяву у нотаріуса, тобто вступили в спадок. Але одна з дочок (назвемо її Леді В) далі відмовляється оформляти право власності і робити будь-які дії з спадком. Інша дочка (Леді А) хоче продати будинок і землю. Між собою сестри не спілкуються, Леді А доглядала бабусю перед смертю, бо вона була лежача, на компроміс не йдуть.
Як вийти з цієї ситуації?
Чи можна розподілити та продати частину будинку без згоди іншого спадкоємця??
Скільки часу можна не оформляти право власності на землю??

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Відтак сестра, яка подала до нотаріуса відповідну заяву вважається такою, що прийняла спадщину, однак сама відсутність реєстрації права власності відповідно до Закону України «Про реєстрацію речових прав на нерухому майно та їх обтяжень» не зумовлює позбавлення її права користування та володіння належним їй на праві власності майном.

    Законодавство не містить строку протягом якого особа зобов'язана оформити своє право власності на спадкове майно, зокрема отримамати правовстановлюючі документи.

    Однак, без отримання свідоцтва про прийняття спадщини за заповітом та оформлення правовстановлюючих документів є неможливо розпорядитися спадковим майном.

    Зобов'язати сестру оформити своє право власності на частку у спадковому майні є неможливо, оскільки це її суб'єктивне право.

    В даному випадку, до спірних правовідносин, можна застосувати положення ст. 364 ЦК України.

    Так, ч. 2 наведеної статті вказує, що якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим , співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Так, можна звернутися до суду про отримання грошової компенсації взамін своєї частки у спадковому майні від іншого співвласника.

    Однак, необхідно аналізувати всі обставини справи з врахуванням чинного законодавства та судової практики.

    У разі необхідності отримання детальнішої консультації, звертайтесь через мій особистий профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України