Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 19 листопада 2020, питання №33276 150₴

Судья требует решение сессии гор.совета

В сентябре 2015 г. я написала заявление в ЦНАП г.Белгород-Днестровского (Одесская) на бесплатные 10 соток земли. В феврале 2016 мне на почту пришло письмо "Про надання відповіді на звернення" (прикрепленный файл) в котором мне написали, что я не могу получить эту землю т.к. она находится на массиве, который отдан для участников АТО. Но на самом деле мой участок находится рядом с этим массивом. Я обратилась в суд за отменой этого решения. Первая инстанция и апелляция ни к чему не привели, кассация в Киеве отменила все ранние решения и направила в Одесский окружной админ.суд. Судья этого суда постоянно возвращал документы и оставлял дело без рассмотрения требуя предоставить дату и номер решения сессии об отказе, а письмо "про надання відповіді на звернення" не считает отказом и не обращает на него внимания. Я смотрела на оф.сайте гор.совета, что сессии по моему заявлению вообще не было, мне отправили только "відповідь на звернення". Но разве оно не является официальным отказом? Почему судья не обращает на него внимание?
Что делать, писать жалобу на судью?
Писать заявление в гор.совет о предоставлении мне решений сессий того периода?
Но ведь сессии не было, судья скажет: "Раз не было сессии, то что я добиваюсь в суде"? Но отказ был в "відповіді на звернення".

Могу я обратиться в Конституционный суд или Высший суд с жалобой о не проведении гор.советом сессии по заявлению? Могу ли требовать обязать гор.совет провести сессию по заяве пятилетней давности?

Відповіді юристів (12)

    Ковальчук Владимир

    Конституции и ст. 121 Земельного кодекса Украины закреплено право граждан на бесплатную передачу им земельных участков из фондов государственной и коммунальной собственности. Статьей 118 ЗК установлены основания, порядок, сроки передачи земельного участка в собственность и пользование граждан и определены органы, уполномоченные рассматривать эти вопросы.

    «Теоретически получить землю в собственность просто, однако, как показывает практика, наиболее частой проблемой с которой сталкиваются граждане - это отказ в предоставлении разрешения на разработку проекта землеустройства,Хотя, законодательством предусмотрена только единственное условие для отказа в предоставлении такого разрешения, соответствующие органы, злоупотребляя своими правами, неправомерно отказывают в предоставлении разрешения по разным причинам. Судебная практика по обжалованию таких отказов в пользу граждан». Верховный Суд в постановлении от 14.03.2018 по делу № 804/3703/16 выразил правовую позицию, в которой указал, что разрешение на разработку проекта землеустройства по отводу земельного участка не является решением, без которого не может быть реализовано право на получение земельного участка в собственность, поскольку лицо имеет право заказать разработку такого проекта самостоятельно.

    «Следовательно, отказ соответствующего органа в предоставлении разрешения на разработку проекта землеустройства по отводу земельного участка не препятствует гражданам Украины получить земельный участок в собственность» в вашем случае я думаю участок уже этот приватизировали другие Так что найдите другой участок и подайте заного на приватизацию сейчас этими распоряжениями занимаются созданные ОТГ на вашей территории.Судится дальше по этому участку нет смысла прошло много лет .

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо за ответ

    Марусяк Андрій Романович
    100%
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня! суддя правий, рішення сесії не було, ви всі ці роки використовували неналежний засіб захисту.

    Справа в тому, що відмова оформлюється рішенням, а не відповіддю на звернення, а значить ви могли почати розробляти проект землеустрою, оскільки вам ніхто не відмовив, а дану відповідь вам треба було вважати, як автоматичне погодження.

    Наявна судова практика ВС свідчить про це.

    Орган місцевого самоврядування повинен розглянути це клопотання на сесії та винести рішення або про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу. Згідно пункту 7 статті 118 ЗК України, якщо протягом місяця орган місцевого самоврядування не надав дозвіл або мотивовану відмову у його наданні, то заявник має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення бажаної з/д у землевпорядній організації БЕЗ ДОЗВОЛУ. Єдиним його обов’язком в даному випадку залишається письмове повідомлення органу місцевого самоврядування про такий крок.

    Про даний процес рекомендую забути. Він нежиттєздатний і не принесе вам нічого, крім витрат. Рекомендую вам заново подавати заяву про розробку проекту землеустрою і дивитись на нові матеріали. Щасти вам!

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      На кадастровой карте "мой" участок не занят, могу я сейчас самолично почати розробляти проект землеустрою?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        для початку необхідно отримати рішення ради про "надання дозволу на розробку проекту землеустрою"

        Інакше Ви просто втратите кошти , а дозвіл нададуть іншому заявнику.

        Без дозволу ради органу МС неможливо робити проект

        З повагою

        Костянтин Гончаренко

        • Наталия Клієнт 3 роки тому

          Как получить, если сессии не было

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 3 роки тому

            Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

            Після подання клопотання з доданими документами та графічним матеріалом , його мають розглянути у термін 30-ти днів, провести сесію та прийняти рішення відповідне.

            Подайте документи заново разом з клопотанням.

            Через 30-ть днів подайте заяву до суду про оскарження бездіяльності органів МС та зобов язати прийняти рішення про надання дозволу на розробку проекту.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

      • Марусяк Андрій Романович
        Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

        Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

        Через 3 роки не бажано, можете спробувати лише на власний ризик. Рекомендую вам розпочати заново та подати заяву про надання дозволу на рохробку проекту землеустрою. Із мінусів, тепер вам можуть надати відмову у формі рішення, тоді доведеться знов звертатись до суду.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашому випадку суд має рацію, адже результатом відмови має бути юридичний факт - рішення ради прийняте на сесііі та зареєстроване.

    Лист відповідь про відмову не є актом органу місцевого самоврядування ,який мав би правові наслідки для винесення рішення суду по справі.

    Необхідно мати саме прийняте рішення ради документ.

    Відповідь не є належним доказом.

    Ваше право на безоплатну приватизацію земельноіі ділянки закріплено у ст. 121 Земельного Кодексу Украііни.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Наталия Клієнт 3 роки тому

    Спасибо большое за ответ

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Наталія!

    У разі якщо, орган місцевого самоврядування ігнорує належним чином оформлене клопотання та не надає в місячний строк згоди на розробку проекту землеустрою або вмотивованої відмови в його наданні – є два шляхи захисту свого порушеного права:

    Автоматичне погодження:

    У випадку не надання дозволу після спливу одного місяця з дня реєстрації клопотання у місячний термін (з дати спливу місячного строку на прийняття рішення) можна скористатися правом щодо замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, про що письмово необхідно повідомити відповідний орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки (ст. 122 ЗК України).

    Однак недоліком у обрані такого способу вирішення питання буде:

    • труднощі із погодженням суб’єкта господарювання, на виконання таких робіт без прийняття рішення про надання дозволу на розробку такого проекту;
    • також в подальшому можуть виникнути труднощі з реєстрацією ділянки, оскільки державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою (ч.3 ст. 24 ЗУ «Про Державний земельний кадастр») . Відмова в здійсненні державної реєстрації може бути оскаржена у судовому порядк

    Оскарження протиправної бездіяльності до суду:

    Дану бездіяльність органу місцевого самоврядування можна оскаржити, звернувшись до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про визнання бездіяльності ради протиправною та зобов’язання вчинити певні дії, а саме розглянути клопотання та прийняти рішення про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога у підготовці документів (тисніть Звернутися біля фото).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Наталия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо большое за ответ


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України