Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 06 грудня 2020, питання №34442 100₴

Приобретательная собственность в приватизированной квартире

Здравствуйте! Могу ли я воспользоваться законом о приобретательной собственности после смерти матери, если я проживаю в ее приватизированной квартире 24 года, в этой квартире также в приватизации моя сестра гражданка Америки, которая претендует на наследство. В момент смерти мама проживала 24 года в квартире оставшейся после папы, где я и сестра также имеем свои части. На свою часть в папыной квартире мама написала завещание на внука(моего сына). Как нам разобраться с этой квартирой где проживаю я в данный момент более 20 лет и плачу за неё коммунальные?

Відповіді юристів (24)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. В Вашем случае необходимо говорить о наследственном праве, а не о приобретательном.

    2. Вы и Ваша сестра являетесь наследниками первой очереди и на ту часть наследства, которая не затронута завещанием, имеете равные права.

    3. Наследники по закону вступают в наследство автоматически в следующих случаях:

    - прописаны с наследодателем по одному адресу;

    - являются несовершеннолетними, на момент смерти наследодателя;

    - являются нетрудоспособными (пенсионеры, инвалиды), на момент смерти наследодателя;

    4. Ваш сын является наследником по завещанию. Та часть наследства, которая завещанна ему, ему и отходит и не подлежит разделу между наследниками первой очереди. Исключением являются те лица, которые имеют право на обязательную долю в наследстве по завещанию (несовершеннолетние и нетрудоспособные).

    5. Если Вы считаете, что кто-либо еще должен был учавствовать в оплате коммунальных услуг, а он этого не делал и не хочет Вам ничего компенсировать, то Вы можете обратиться в суд с иском о выплате Вам той суммы, которую Вы считаете Вам задолжали.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо на момент смерті Ви проживали та зареєстровані разом з спадкодавцем. Ви вважаєтесь такою особою ,що фактично прийняла спадщину. В подальшому спадкування проходить за заповітом або за законом ,згідно ст. 1222 ЦК Украіни. Майно в заповіті отримує той хто в ньому вказаний.

    Майно яке не було розподілене заповітом спадкується за законом:

    Діти ,дружина(офіційна),батько, мати, брати сестри.

    Якщо спадкоємці є пенсіонерами або особами з інвалідністю , вони мають право на обов'язкову частку спадщини.

    В будь-якому разі родичам необхідно подати заяву нотаріусу у 6-ти місячний термін. За місцем реєстраціі померлого,або за місцем знаходження спадкового майна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ирина Клієнт 3 роки тому

    Если сестра в приватизации значит ей принадлежит уже половина квартиры, а вторая половина делится пополам по закону? То есть 75% сестре и мне 25%, я правильно поняла?

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 3 роки тому

      Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

      Так , Ви все вірно зрозуміли.

      Якщо інший спадкоемець знав про стан спадкодавця та не надав вчасно допомогу , та є підстави (докази) так вважати.

      Такий спадкоємець може бути позбавлений права на спадок , судом адже вчинив дії чи бездіяльність , що зумовили фатальні наслідки.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Да, Вы правильно все поняли.

    Еще один аспект наследования:

    - неважно будь-то наследство по закону или по завещанию, или наличие права на обязательную долю в наследстве, если будущий потенциальный наследник уклонялся от предоставления помощи наследодателю, который был в беспомощном состоянии, такое бездействие может быть основанием для отстранения наследника от наследства по решению суда.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Ирина. Суды очень неохотно признают право собственности по давности.

    Вы должны не быть в курсе, кто собственник (у вас эти знания есть).

    Для начала вам нужно пробовать вступить вашему сыну по завещанию в наследство (пробовать восстановить срок на подачу заявления о принятии наследства, если не вступили в течение полугода).

    Потом пробуйте договориться с сестрой, чтобы она продала/подарила вам свою часть.

    И только после этого можете пробовать приобретательную давность.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Ірино!

    Дійсно, у Вас виникли відносини у сферу спадкового права!

    У всій цій ситуації Вам допоможе нотаріус, який буде займатися оформленням спадщини після смерті спадкодавця.

    Якщо Ви проживали спільно з померлою на момент смерті, Ви вважаєтеся такою, яка прийняла спадщину. Ті, хто не проживав, мають подати протягом 6 місяців з для смерті особи заяви про прийняття спадщини, інакше вони не матимуть згоди спадкування!

    Якщо є заповіт на певне майно, то саме особа, визначена у заповіті, у повній мірі його успадковує. Винятком є особи, які мають право на обов'язкову частку у спадщині.

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    А щодо спадкування та розмірів часток, на які заповіт відсутній, то тут точно Вам краще допоможе нотаріус!

    Всього найкращого!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Информация в вопросе изложена неточно и недостаточно. Во-первых, если квартира была приватизирована, то участники ее собственности указаны в свидетельстве о праве собственности на квартиру, выданное (должно быть) в результате приватизации. Во-вторых, как представляется, в этом свидетельстве указан Ваш отец, по смерти которого следовало, необходимо было оформить в порядке наследства его долю. В-в-третьих, в одном месте вопроса Вы пишите: "...в этой квартире также в приватизации моя сестра гражданка Америки"; в другом месте: "...где я и сестра также имеем свои части" - т.е., представляется, что Вы также внесены в свидетельство. В-четвертых, мамой в пользу Вашего сына завещана своя доля (согласно свидетельства, если не оформлено наследство доли отца). В-пятых, кроме завещаной мамой доли, остальные доли принадлежат согласно свидетельству о приватизации. В-шестых, если я правильно предполагаю и имеется не оформленная наследством доля отца, она (эта доля) принята Вами в наследство автоматически, как проживающей в квартире на момент открытия наследства (Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1268. Прийняття спадщини...

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї." - при этом:

    "Стаття 1297. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину.

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно..." - при этом, получение этого свидетельства не ограничено каким-либо сроком.

    Что касается оплаты коммунальных платежей за долю сестры, как изложил коллега Карпенко:

    "Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців...

    2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

    3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.".

    Ответ мной изложен из личных представлений обстоятельств вопроса.

    Ирина Клієнт 3 роки тому

    Здравствуйте!

    По 1 Квартире - Я не правильно задала вопрос(я смешала две квартиры). Меня интересует квартира в которой я живу более 20 лет. В ней прописана была только мама. По документам квартира приватизирована. В приватизации моя покойная мать и сестра(она давно выписана), и является не ризиидентом Украины, а гражданином Америки, где она проживает около 28 лет. Может ли сестра выселить меня после вступления в наследство? Так как по закону как я понимаю, если сестра в приватизации, то 50% квартиры уже принадлежит сестре и после вступления в наследство мамына часть поделится на нас двоих.

    По 2 Квартире - Мать умерла в другой квартире(там где прописана только я, мы просто с мамой поменялись де факто местом жительства). На эту квартиу мы вступили в наследтство в 2009 году после смерти отца и имеем равные доли на троих(мама, сестра и я). На свою долю мать написала завещание на внука и он примет наследство по завещанию. Именно с этой квартирой нам всё понятно.

    Как нам разойтись с сестрой без судов? Два месяца назад я начала ремонт в 1 квартире и как теперь быть?

    • Савченко Олександр
      25%
      Савченко Олександр 3 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Доброго дня, Ірино!

      По 1 квартирі - вона приватизована на вашу маму та сестру, а тому кожній належить 50% квартири. Відповідно успадкувати Ви можете лише ту частку, яка належить вашій мамі. Для цього Вам потрібно прийняти спадщину, а саме протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини (смерті вашої мами) подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини за місцем її відкриття (останнє місце проживання вашої мами). Якщо ваша сестра протягом вказаного строку не подасть заяву про прийняття спадщини, то вона буде вважатися такою, що не прийняла її. Тобто, Ви повністю успадкуєте мамину частку і Вам належатиме 50% квартири. Якщо ж ваша сестра прийме спадщину, то Вам належатиме лише 25%.

      У будь-якому разі виселити Вас не зможуть.

      Вашій сестрі відомо про смерть матері?

      Вона має подвійне громадянство (США та України) чи лише США?

      По 2 квартирі - Вам, вашій сестрі та мамі належить 1/3 квартири. Свою частку ваша мама заповіла онуку. Відповідно після її смерті квартира належатиме Вам, вашій сестрі та онуку (я так розумію, це ваш син).

      Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

      Стаття 1220. Відкриття спадщини

      1. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

      2. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

      Стаття 1221. Місце відкриття спадщини

      1. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

      2. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

      Стаття 1268. Прийняття спадщини

      1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

      3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

      Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

      1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

      Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

      1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

      Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

      1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

      Стаття 1277. Відумерлість спадщини

      1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

      У разі якщо на об’єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно.

      2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

      3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

      Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину

      1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

      2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

      3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

      • Ирина Клієнт 3 роки тому

        Сестре известно про смерть матери

        Думаю гражданство у нее двойное, так как она имеет укранский паспорт, но с 2009 у неё уже гражданство США

    • Крикун Сергій  Павлович
      30%
      Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Если в мамина квартира приватизирована на двоих (маму и Вашу сестру) и на момент смерти матери Вы проживали в этой квартире, то автоматически наследуете ее долю. Если в течение 6 месяцев с этого момента сестра не подаст заявление о принятии наследства; в противном случае, согласно ГК:

      "Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

      1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.".

      Если подаст это заявление в срок - мамину долю Вы с сестрой наследуете поровну, при этом становитесь участниками общей долевой собственности и до выселения Вас сестрой с квартиры, как говорят в Украине: "Як до Києва рачки". Еще вопрос - в какую сумму обойдется сестрой возмещения уплаченных Вами коммунальных платежей за ее, например, 75% доли в квартире.

      • Ирина Клієнт 3 роки тому

        Сестра собирается вступать в наследство 100%. Дело в том что я платила все коммунальные услуги за квартиру после папы за троих, где мы имеем по 1/3 части(мама, сестра и я) с 2009 года смерти папы. Сестра говорила что она не обязана платить за то чем не пользуется. Убедить что она обязана была это делать и платить всё кроме счетчиков, так как она имеет законную часть - мне не удалось.Иногда я платила и за мамыну, чтоб помочь ей. Все чеки моих платежей с моей банковской карты можно поднять наверно. Мама платила коммунальные по субсидии там где была прописана и в приватизации с сестрой.

        Я предложила сестре постепенно выплатить сумму за ее части в размер половины стоимости одной из двух двухкомнатных хрущевок , чтоб она отказалась от недвижимости в Украине, видимо мало предложила...

        Буду с нотариусом советоваться

        Спасибо за консультацию!

        • Гончаренко Константин
          Гончаренко Константин 3 роки тому

          Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

          У Вас є два шляхи:

          1. у суді довести , що сестра ніяк не піклувалась про спадкодавця та на підставі цього суд позбавить іі права на спадок у разі достатніх доказів.

          2. Сестра вступає у спадщину і тоді , ЯКЩО МАЙНО їй не потрібне , Ви викуповуєте у неїї частину іі майна, або юридично вона вам дарує свою частку в обмін на деякі домовленості в подальшому

          Так як договір дарування не може бути відплатним!

          З повагою,

          Костянтин Гончаренко

          • Ирина Клієнт 3 роки тому

            Це зрозуміло! Дякую!

        • Крикун Сергій  Павлович
          Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

          Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

          С одной стороны, независимо от факта проживания вместе с матерью (автоматического принятия наследства) Вам необходимо подать заявление нотариусу о принятии наследства (маминой доли 50%) - в противном случае (подачи заявления сестрой) свидетельство о праве на наследство будет выдано ей (нотариусу неизвестно о Вашем проживании в этой квартире). С другой стороны, Вам известные фактические обстоятельства и отношения - Вы вправе обратиться в суд в порядке ст.1224 ГК:

          "Стаття 1224. Усунення від права на спадкування...

          5. За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.".

          Что касается Вашего: "Убедить что она обязана была это делать и платить всё кроме счетчиков, так как она имеет законную часть - мне не удалось.": во-первых, было удивительным, если бы удалось (большинство детей спорят за имущество родителей (из практики вопросов на сайте) - я лично отказался от наследства в пользу сестры, которая досматривала мать); во-вторых, решение будет принимать не сестра, а суд (по Вашему иску); в-третьих, иску встречному в случае спора по квартире матери.

          • Ирина Клієнт 3 роки тому

            Вы знаете , после смерти папы я отказалась от своей доли в пользу мамы, но каково было наше с мамой удивление, когда с США пришла доверенность на свекровь сестры в Украине, чтоб она занималась всуплением в права... Поэтому нотариус сказал маме, что Ваша дочь поступила с Вами не чистоплотно, а я в последний момент забрала свой отказ по совету нотариуса. А сейчас это "болото" из-за двушки в хрущевке придется разгребать мне. У меня куча знакомых тоже отказались от наследства в пользу родственников, имея гражданство другой страны.Но это уже на совести сестры. Я как порядочный человек не могу подать на нее в суд за то что она не помогала вообще маме. Помогала отцу когда в больницу с онко слег, на памятник потом всё-таки выделила деньги, и раза 4- 5 с 2009 после смерти отца, высылала маме по 400 у.е , на санаторий . Никто даже не мог подумать, что мамы так быстро не станет. Спортивная, подвижная жещина, всего за три недели ушла(последствия ковида на лёгкие, возраст)

            Я не думаю что сестра будет со мной судиться. Но она дала мне понять одно, что одну родительскую квартиру она хочет забрать деньгами в эквиваленте. Такие деньги мне собирать долго имея средний достаток

            • Крикун Сергій  Павлович
              Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

              Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

              "Я как порядочный человек не могу подать на нее в суд за то что она не помогала вообще маме." -

              порядочность - это не причинять вреда другому, но не отказ от защиты непорядочного человека. С другой стороны, зачем было задавать вопрос и столько его обсуждать.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Я Вам уже объяснял, что Вы с сестрой являетесь наследниками первой очереди и Ваши доли с сестрой в наследстве, после смерти матери, равны. После принятия наследства Ваша сестра будет иметь 75%, а Вы 25%.

    2. Выселить Вас Ваша сестра не может, так как Высовладелец квартиры.

    3. Вы можете у сестры выкупить часть квартиры, учтя все Ваши затраты на ремонт и содержание квартиры.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Если Вы не хотите судебных разбирательств, Вам придётся с сестрой договариваться - другого пути нет.

    2. Но я рекомендовал бы Вам подсчитать и предоставить ей все затраты. Содержание недвижимости (квартплата, отопление и доставка газа) не зависит от того жил человек в квартире или нет - платить необходимо. Это Ваш козырь в переговорах с сестрой.

    3. Украинское законодательство настаивает на том, что каждый собственник жилого объекта должен обеспечивать его сохранность. Статья 322 ГК Украины и статья 151 Жилищного кодекса указывают еще и на то, что в надлежащем состоянии следует содержать также придомовую территорию. Это обязанности распространяются и на квартиры, в которых не зарегистрированы жильцы.

    Поэтому оплачивать коммунальные услуги за квартиру, в которой никто не прописан, нужно. Потому что при расчете тарифа на обслуживание домов главным является не количество тех, кто там проживает, а один квадратный метр общей площади.

    Ирина Клієнт 3 роки тому

    Спасибо Вам большое Андрей Владимирович! Уже обьясняла сестре и не раз., что она обязана была платить по законам Украины начиная с 2009 года, когда у нее на руках была 1/3 папыной квартиры...Ничего доказать ей не возможно. Наледство видит, обязанности не видит...

    У меня еще такой вопрос по поводу завещания на моего сына по этой квартире после отца, что мама написала на внука свою часть. Он тоже заграницей, уже почти 10 лет. Он не сможет приехать, ждет документы, ему нельзя выезжать оттуда. Что будет если он не сможет приехать? Пойдет опять мамына часть на нас двоих с сестрой? Какая бумага ему нужна оттуда? Доверенность на меня? Боюсь ему не дадут, у него просроченный паспорт, нет фото на 25 лет.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Пусть в консульском отделе Посольства Украины восстановит паспорт и напишет заявление о вступлении в наследство. Консульство за границей имеет права нотариуса. Они заверят его подпись на заявлении. Это заявление он пусть направит нотариусу, который открыл наследственные дело после смерти Вашей мамы. Тем самым он вступит в наследство.

    • Ирина Клієнт 3 роки тому

      Огромное Вам спасибо!!!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ірина!

    "У меня еще такой вопрос по поводу завещания на моего сына по этой квартире после отца, что мама написала на внука свою часть. Он тоже заграницей, уже почти 10 лет. Он не сможет приехать, ждет документы, ему нельзя выезжать оттуда. Что будет если он не сможет приехать? Пойдет опять мамына часть на нас двоих с сестрой? Какая бумага ему нужна оттуда? Доверенность на меня? Боюсь ему не дадут, у него просроченный паспорт, нет фото на 25 лет"?

    - Дипломатичні та консульські установи України за кордоном вчиняють нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України. Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

    Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу у години прийому відвідувачів. Можливість/необхідність попереднього запису на прийом необхідно уточнити на веб-сторінці закордонної дипломатичної установи, де вчинятиметься нотаріальна дія.

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього документів: особистої заяви щодо вчинення нотаріальної дії; паспорта громадянина України для виїзду за кордон та сплати консульського збору.

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору і відшкодування фактичних витрат.

    Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчувані угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем.

    Консул засвідчує доручення, заяви тощо від імені однієї або кількох осіб на ім'я однієї або двох осіб (за умови їхнього проживання за однією адресою).

    Під час звернення необхідно пред’явити такі документи:

    — паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    — примірник документу, який необхідно посвідчити або засвідчити;

    — довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків;

    — квитанцію про сплату тарифу (залежно від консульської дії за тарифом);

    — інші документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії (свідоцтво про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про смерть тощо).

    При посвідченні договорів майнового характеру до консульського відділу додатково треба подати відомості:

    — для юридичних осіб-резидентів – відомості про найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;

    — для юридичних осіб-нерезидентів – найменування, місцезнаходження та державу;

    — для громадян України – прізвище, ім’я, по-батькові, адреса постійного місця проживання та ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів;

    — для іноземців та осіб без громадянства – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), громадянство, адресу місця проживання.

    Ненадання відомостей або документів на вимогу консула є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмови в її вчиненні.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу громадянина України, його представника або представника підприємства, установи, організації, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій. Встановлення особи громадянина України здійснюється за паспортом. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладено у разі рішення консула України витребувати додаткові відомості чи документи або направити документи на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Нотаріально посвідчувані правочини, заяви та інші документи підписуються у присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України