Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 14 грудня 2020, питання №34850

Имею ли право на часть наследства?

Здравствуйте! У меня такая ситуация:мать умерла и оставила после себя дом с участком.Я двадцать лет проживала в другом городе(вышла замуж) и соответственно выписалась из дома.Есть брат,который жил с матерью и некий период со своей семьёй(сейчас в разводе).В наследство не вступили, завещания нет.Прошло два года после смерти матери.У меня вопрос: имею ли я право на часть?

Відповіді юристів (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Если Ваш брат был прописан по одному адресу с матерью то он автоматически вступил в наследство.

    2. Наследниками первой очереди являются супруги, дети и родители умершего и наследуют в равных долях.

    3. Вам для принятия наследства необходимо в судебном порядке продлить срок для вступления в наследство. Если Суд примет такое, то Вы можете вступить в наследство.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий день.

    В даному випадку, Ваш брат автоматично прийняв спадщину, якщо проживав на момент смерті з матір'ю.

    Так, ч. 3 ст. 1268 ЦКУ всановлює, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він не заявив про відмову від неї.

    Незважаючи на те, що Ви не проживали з матір'ю на час смерті, Ви мали право на спадкування за законом, оскільки є спадкоємцем першої черги.

    На даний момент, Вам необхідно встановлювати додатковий строк на прийняття спадщини в судовому порядку.

    Додатковий строк для прийняття спадщини може бути встановлений лише у випадку, якщо існували поважні причини, які створювали перешкоди або ускладнювали можливість спадкоємця звернутися до нотаріуса у встановлений законом строк.

    У разі необхідності додаткової консультації, звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України