Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 грудня 2020, питання №35010 150₴

База регистрации браков в Украине

Добрый день. Подскажите в Украине единая база данных регистрации браков или областная? В другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод или нужно предоставлять документ так как общей базы нет?

Відповіді юристів (14)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Представим ситуацию, когда люди формально пребывают в браке, однако уже много лет не поддерживают никаких отношений. Женщина обретает новые отношения, от которых рождается ребенок. С юридической точки зрения этот ребенок должен быть записан ЗАГСом на «официального» мужа, то есть официально отцом признается чужой ребенку мужчина со всеми последствиями. Такие же правила действуют, если ребенок рождается на протяжении 10 месяцев после расторжения брака.

    Но законодатель, при составлении Семейного кодекса, предусмотрел такой вариант развития событий и включил в статью 122 Семейного кодекса Украины часть третью такого содержания: супруги, а также женщина и мужчина, брак между которыми прекращен, в случае рождения ребенка до истечения десяти месяцев после прекращение их брака, имеют право подать в орган государственной регистрации актов гражданского состояния совместное заявление о непризнании мужа (бывшего мужа) отцом ребенка. Такое требование может быть удовлетворено лишь в случае представления другим лицом и матерью ребенка заявления о признании отцовства.

    Если же родители ребенка не пребывают в браке между собой, то установление отцовства происходит по их совместному заявлению в ЗАГС.

    Семейный кодекс УкраинСтатья 126. Определение происхождения ребенка от отца по заявлению женщины и мужчины, которые не находятся в браке между собой

    1. Происхождение ребенка от отца определяется по заявлению женщины и мужчины, которые не находятся в браке между собой. Такое заявление может быть подано как до, так и после рождения ребенка в орган государственной регистрации актов гражданского состояния.

    Вывод:

    -подавайте Вы и мать ребенка в ЗАГС заявления о признании Вас отцом ребенка.

    Быстрый брак никакой роли в Вашей ситуации не играет. Поездка в другой город ничего не даст, так как все Реестры едины во всех областях Украины.

    - какого-либо участия в этом бывшего мужа не предусмотрено;

    - при отказе работника ЗАГСа зарегестрировать Вас отцом ребенка, потребует отказ в письменном виде и обжалуйте в Суде.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу – якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:1) за заявою матері та батька дитини;3) за рішенням суду. Отже, як випливає із даної норми існує добровільний порядок ( п. 1) і примусовий порядок (п. 3) згідно статті 125 СК. Якщо вести мову про добровільний порядок, то походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). З документів необхідно паспорти батьків та свідоцтво про народження дитини. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Якщо з добровільни визнанням батьківства виникнуть труднощі то тоді необхідно визнавати в судовому порядку батьківство.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Є чітка норма закону, що батьком дитини, народженої на протязі 10 місяціа після розірвання шлюбу є колишній чоловік матері дитини і працівники Рагсу мають її притримуватися. Тому, або втрьох - колишній, мати та біологічний батько йдете до рагсу, або будете оспорювати актовий запис про батьківство та встановлювати своє батьківство. Все інше від лукавого.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Євгенію!

    В другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод или нужно предоставлять документ так как общей базы нет? - так, побачать (у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян).

    Закон України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#Text):

    Стаття 3. Засади державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов'язковою.

    Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру в обсязі, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

    ПОРЯДОК ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1064-2007-%D0%...):

    2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

    Реєстр - єдина комп'ютерна база даних про акти цивільного стану, внесені до них зміни і доповнення, видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з Реєстру;

    ІНСТРУКЦІЯ з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0691-08#Text):

    1.1. Ця Інструкція визначає порядок внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі - Реєстр) відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, а також установлює форми витягів з Реєстру та умови їх видачі.

    2.2. Відомості, які містяться в Реєстрі

    2.2.4. Запис у Реєстрі про шлюб містить:

    в) відомості про розірвання шлюбу:

    номер актового запису у відповідній книзі державної реєстрації;

    дата складання;

    назва органу, що склав актовий запис;

    реєстраційний номер, за яким зареєстровано внесення до Реєстру відомостей про акт цивільного стану;

    дата і номер рішення суду, повне найменування суду, яким постановлено рішення, найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану, що реєстрував шлюб, який розірвано, номер актового запису та дата державної реєстрації шлюбу;

    2.2.5. Запис у Реєстрі про розірвання шлюбу містить:

    а) відомості щодо актового запису про розірвання шлюбу:

    номер актового запису у відповідній книзі державної реєстрації актів цивільного стану;

    дата складання актового запису;

    відомості про поновлення актового запису;

    відомості щодо актового запису про шлюб, який розривається (назва органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував шлюб, дата складання, номер актового запису у книзі державної реєстрації актів цивільного стану, реєстраційний номер, за яким зареєстровано внесення до Реєстру відомостей про акт цивільного стану);

    підстава державної реєстрації розірвання шлюбу;

    кількість спільних неповнолітніх дітей (немає, одне, двоє, троє і так далі - числове значення словами);

    найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану, що здійснив державну реєстрацію акту цивільного стану;

    прізвище, власне ім'я, по батькові особи, що здійснила державну реєстрацію, її посада;

    відмітки;

    б) відомості про осіб, які розривають шлюб (чоловіка та дружину):

    прізвище до розірвання шлюбу;

    прізвище після розірвання шлюбу;

    ім'я;

    по батькові;

    дата народження;

    місце народження (держава, область, район, місто/селище(село)) зазначається у відмітках;

    громадянство (зазначається словами, що є громадянином(кою) відповідної держави або особою без громадянства);

    унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

    відомості про стосунок до військової служби (де перебуває на військовому обліку, назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де він служить, військове звання (категорія) (призовник); серія та номер військового квитка (тимчасового посвідчення) або посвідчення про приписку, не перебуває на військовому обліку) (за наявності);

    місце проживання (держава, область, район, місто/село(селище), вулиця, будинок, квартира);

    перебували у шлюбі (першому, другому, третьому і так далі - числове значення словами);

    відомості про паспорт або паспортний документ (назва документа, серія, номер, ким виданий, дата видачі);

    в) відомості про суму державного мита, що підлягає стягненню, та її сплату.

    Всього доброго!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Добрый вечер.

    Вопрос:Добрый день. Подскажите в Украине единая база данных регистрации браков или областная? В другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод или нужно предоставлять документ так как общей базы нет?

    Ответ.с 01 декабря 2008 года в Украине функционирует Державний реєстр актів цивільного стану. Это значит, что любой гражданин может получить нужный документ по месту своего жительства. То есть в другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод .

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Так база актів цивільного стану в Україні - єдина, працівник РАЦС можуть, за власним бажання побачити всі зміни по громадянах порядок роботи бази визначений МІнюстом детально https://minjust.gov.ua/dep/ddr/poryadok-derjavnoi-....

    Тобто відомості про зміни у обліку стану цивільного стану бачать актуально з інших міст України.

    Успіху

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Доброго вечора, пане Євгенію!

    В Україні є такий реєстр, про який Ви запитуєте.

    Його назва - ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ ГРОМАДЯН.

    Функціонує він з 2008 року.

    Відповідно до вимог статті 49 Цивільного кодексу України народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції.

    Всього найкращого!

    Ковальчук Владимир

    Полные выписки из реестра ЗАГСо рождении, браке, расторжении брака, смерти, перемене имени, усыновлении

    (только для документов, выданных в Украине после 1943 г.)

    Полные выписки/извлечения/справки/вытяги из реестра ЗАГС о рождении, браке, расторжении брака, смерти, перемене имени, усыновлении отличаются от соответствующего свидетельства или справки тем, что в полной выписке указывается наиболее полная информация, внесенная в актовую запись на момент государственной регистрации: гражданство, этническая национальность, в т.ч. родителей, адрес регистрации и места жительства, паспортные данные, даты и бланки повторных свидетельств, которые были выданы по данной актовой записи и т.д.Вы можете обратиться в отдел ЗАГС по месту рождения или регистрации по месту проживания и получить Полную выписку из актовой записи лично

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый день. Подскажите в Украине единая база данных регистрации браков или областная? В другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод или нужно предоставлять документ так как общей базы нет?

    единая база по всей Украине

    если один из супругов подал документы на внесение изменений в актовую запись и єто было зарегистрировано - єто увидит любой загс на украине

    Камілова Марина  Сергіївна
    Камілова Марина Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго вечора! На території України діє Державний реєстр актів цивільного стану громадян. Всі акти цивільного стану вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, тобто це смерті, народження, розірвання шлюбу, укладення шлюбу, зміна імені! На практиці є випадки коли шлюб фактично розірваний, але відомості про його розірвання не внесені до Державного реєстру актів цивільного стану громадян:

    1. У випадку розірвання шлюбу через суд рішення суду надсилається до відповідного органу ДРАЦС. Орган ДРАЦС повинен на підставі такого рішення суду внести відмітку до актового запису про шлюб про його розірвання! Якщо суд не надіслав рішення суду то в реєстрі такий шлюб розірвано не буде, хоча в дійсності він розірваний! І в такому випадку необхідно пред'явити рішення суду для внесення відповідної відмітки

    2. Є випадки коли в реєстрі актів цивільного стану громадян шлюб не розірваний а в книзі актів цивільного стану громадян, шлюб розірвано, тобто не внесені відомості до ДРАЦС.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Євгеній!

    "Добрый день. Подскажите в Украине единая база данных регистрации браков или областная? В другом городе работники ЗАГСА по базе увидят развод или нужно предоставлять документ так как общей базы нет"?

    - Реєстр один, тому повинні побачити.

    Відповідно до пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 року № 1064 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян» (зі змінами) наказом Міністерства юстиції України від 24.07.2008 № 1269/5 затверджено Інструкцію з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі – Інструкція), якою визначено порядок внесення до Реєстру відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, а також установлено форми витягів з Реєстру та умови їх видачі.

    При реєстрації розірвання шлюбу, крім відомостей актового запису про розірвання шлюбу, до Реєстру вносяться відомості актового запису про шлюб, що розривається (за відсутності такого запису в Реєстрі), з позначкою «Архівний» та з відомостями про його розірвання.

    Про факт занесення реєстратором відділу реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції відомостей актового запису цивільного стану до Реєстру, а також про номер актового запису в Реєстрі та дату його внесення повідомляється відділ реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі для проставлення відмітки в другому примірнику актового запису цивільного стану щодо номера актового запису в Реєстрі, дати його внесення. При цьому реєстратор відділу реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі здійснює перевірку відповідності внесених до Реєстру відомостей з даними актового запису цивільного стану, що перебувають на зберіганні.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваюстиції України24.07.2008 № 1269/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України25 липня 2008 р.за № 691/15382

    ІНСТРУКЦІЯз ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян:

    Про затвердження Інструкції з... | від 24.07.2008 № 1269/5 (rada.gov.ua)

    "1.1. Ця Інструкція визначає порядок внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі - Реєстр) відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, а також установлює форми витягів з Реєстру та умови їх видачі.

    2.1.2. Актові записи про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть складаються за єдиним зразком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 № 1025 "Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану".

    2.1.3. Актові записи цивільного стану складаються реєстратором у Реєстрі українською мовою у присутності заявника, крім випадків, передбачених Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000 року за № 719/4940, та друкуються на паперових носіях у двох примірниках, кожний з яких нумерується одним і тим самим номером.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пользователь не активен
    16.7%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Согласно требований Семейного кодекса Украины вопрос о расторжении брака разрешается либо в органах РАГС либо в судебном порядке.

    При расторжении брака РАГСом информация о таком расторжении сразу же вносится в Державний реєстр актів цивільного стану громадян, гражданину выдается свидетельство о расторжении брака.

    При расторжении брака в судебном порядке, суд после вступления судебного решения в силу, направляет экземпляр решения суда о расторжении брака в РАГС для внесения соответствующих ведомостей в Державний реєстр актів цивільного стану громадян (здесь иногда могут быть задержки и данные могут быть внесены в указанный Реестр с опозданием).

    Державний реєстр актів цивільного стану громадян является всеукраинской базой данных, поэтому информация из одного региона страны также будет видна и в другом.

    В любом случае, при заключении брака в другом регионе рекомендую иметь документы подтверждающие расторжение брака (свидетельство о расторжении брака либо соответствующее решение суда).

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Евгений!

    Если брак расторгнут органами ЗАГС, то конечно в реестре будет соответствующая инфоормация в любом отделе ЗАГС.

    Если же брак расторгнут по решению суда, то в зависимости когда было вынесено решение суда до 27.07.2010 года или позже возможны следующие варианты:

    1) решение суд вынес до 27.07.2010 года - расторжение брака по решению суда подлежало гос. регистрации в ЗАГСЕ. Если решение в ЗАГС не предоставляли - информация в реестре будет отсутствовать.

    2) решение суд вынес 27.07.2010 и после - брак считается расторгнутым с дня вступления решения суда в законную силу, но если по каким-то причинам в ЗАГС это решение не поступало - информация в реестре будет отсутствовать.

    Ряба Світлана

    Добрий день! Державний реєстр актів цивільного стану громадян- це єдина комп'ютерна база даних про акти цивільного стану в Україні. Оскільки державний реєстр актів цивільного стану є соціальним реєстром, громадян має змогу отримати необхідний документ про реєстрацію актів цивільного стану за місцем проживання, незважаючи на місце ппроведення такої реєстрації .


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України