Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 січня 2021, питання №35961 150₴

Моя проблема состоит в альтернативной службе, не в том, чтобы получить на нее право, а в том чтобы ее не проходить и в то же время и военную тоже. Это было бы идеальным развитием событий. Я опишу ниже все нюансы чтобы Вам была видна вся картина

Я хочу переехать в другую страну на ПМЖ. У меня есть синдром "жильбера" и я имел билирубин в крови выше 30мкл, в итоге я получил 2 отсрочки. Я надеялся что получу и третью (финальную), но на этот раз моя печень временно стала чувствовать себя лучше и не достигла результатов достаточных для списания. Я записан на альтернативную службу. Нужно потерять 2 года и 3 месяца жизни, но я не хочу потерять гораздо больше времени, так как работу мне уже 2 месяца не находят и мои попытки найти ее самостоятельно также не увенчались успехом. Поэтому смотря на все это я вижу что не скоро смогу реализовать свои планы, а хотелось бы как то это обойти 
1 Согласно закону об альтернативной службе 8 пункту "Гражданин, направленный на альтернативную службу, не имеет права: неприбытие без уважительных причин на место прохождения альтернативной службы, указанное в направлении" и в таком случае "комиссия может
отменить свое решение о направлении его на альтернативную службу". 
1.1 Что входит в эти "уважительные причины"? Если я был в другой стране и не успел вернуться это можно считать "уважительной причиной"?
1.2 Как я понял они должны сообщить что нужно явиться в определенном месте в определенное время. Если я не был уведомлен должным образом, то могут ли они "отменить свое решение о направлении его на альтернативную службу"? Можно ли таким образом продержатся до непризывного возраста?
1.3 Если я сделаю доверенность на мою мать то может она представлять меня в этом вопросе? а позже я мог бы подъехать на прохождение данной службы
1.4 Если меня лишают права на альтернативную службу, то могут ли подать на меня в суд и в последствии депортировать из станы в которой я нахожусь? Уехав я могу уйти от ответственности за уклонение от службы?
2. Какие есть способы достичь мою цель? 
Моя цель получить гражданство другой странны это приблизительно 8 лет. Я благодарен за то что вы прочитали мой пост, но буду еще благодарнее если поможете мне с этим вопросом

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ЗУ Про внесення змін до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу"Стаття 16. Строк альтернативної служби починається з дня початку роботи на підприємстві, в установі, організації, визначеного наказом про прийняття на роботу.

    {Частина перша статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1720-IV від 18.05.2004}

    У разі направлення громадянина для проходження альтернативної служби не за місцем проживання, а в місцевість, звідки він не може щоденно повертатися до місця проживання, строк альтернативної служби визначається з урахуванням часу, необхідного для переїзду до місця служби та у зворотному напрямку.

    До строку альтернативної служби не зараховуються: відпустка (відпустки) з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, відпустка у зв’язку з навчанням у вечірніх або заочних закладах освіти, час перебування під адміністративним арештом, прогулів та скорочення тривалості робочого часу. При цьому строк альтернативної служби продовжується на невідпрацьований час.

    У трудовому договорі при визначенні режиму праці та відпочинку враховуються, якщо це можливо, особливості віросповідання стосовно роботи у вихідні дні без зменшення кількості встановлених робочих днів.

    Під час проходження альтернативної служби громадянину надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю п’ятнадцять календарних днів. За перший рік альтернативної служби відпустка надається після відпрацьованих одинадцяти календарних місяців. За бажанням громадянина відпустка без збереження заробітної плати із зарахуванням до строку проходження альтернативної служби може бути надана йому у разі смерті дружини, батька, матері (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчірки), рідних брата, сестри тривалістю до семи календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад, а у разі хвороби перелічених осіб, які за висновком медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, - тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше тридцяти календарних днів.

    У Вашому випадку Вас мають письмово повідомити про місце , дату та час для проходження альтернативної служби на підприємстві чи в установі. Якщо повідомлення Ви не отримували , то це є неналежним способом повідомлення.

    Заборонити виїзд Вам можливо лише за рішенням суду яке вступило в силу. Якщо рішення немає ніхто обмежити Вас не може.

    Поки Ви не відмовились від громадянства Украіни та маєте паспорт громадянина Украіни ,ви пріоритетно вважаєтесь громадянином Украіни ,незалежно від наявності інших громадянств. На Вас поширюється обов язок військовоіі служби згідно ст. 1 ЗУ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ"

    Повістки будуть надходити лише за місцем Вашоіі реєстраціі в Украіні ,головне не брати ііх та не розписуватися в них особисто до 27 -ми років, а надалі вирішити питання ,з відстрочкою .

    Вам необхідно у консульській установі України на території держави перебування стати на консульський облік як особи, що знаходиться під процедурою отримання дозволу на проживання за кордоном , належним чином завірену направити рекомендованим листом з врученням на адресу комісаріату в Україні де Ви перебуваєте на обліку на ім я начальника комісаріату.

    Така довідка є підставою для зняття Вас з обліку.

    Проте , якщо повернетесь в Україну, як військовозобов язаного Вас можуть призвати і після 27 -ми років, якщо на той час у Вас ще буде громадянство України. у період до 43 -х років за вашою військовою спеціальністю , якщо у документі військового обліку зазначено , що ви офіцер запасу.

    Серед іншого необхідно повторно зібрати медичні документи та звернутись на комісію ВЛК для проведення детального обстеження та визначення ступеню придатності до служби згідно розкладу хвороб затвердженого наказом Міноборони № 402, можливо у Вас наявні супутні захворювання, що унеможливлюють проходження служби.

    За довіреністю навряд чи можливо , краще поштою з врученням на ім я начальника комісаріату, проводити листування за необхідності

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Вячеслав!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про альтернативну (невійськову) службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 15, ст.188):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1975-12#Text

    "Стаття 21. Альтернативна служба достроково припиняється у разі:

    призову громадянина на строкову військову службу за власним бажанням;

    визнання громадянина непридатним за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    виникнення у громадянина права на відстрочку внаслідок зміни сімейних обставин, передбаченого законодавством про військовий обов’язок і військову службу;

    засудження громадянина до позбавлення волі;

    порушення вимог статті 8 цього Закону".

    Таким образом, приостановить альтернативную службу можно по указанным основаниям.

    По поводу: "... визнання громадянина непридатним за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;...", возможно применять при ухудшении состояния здоровья и предоставлении соответствующих медицинских документов.

    По поводу: "... виникнення у громадянина права на відстрочку внаслідок зміни сімейних обставин, передбаченого законодавством про військовий обов’язок і військову службу;...", для этого необходимо, чтобы у Вас было изменение семейных обстоятельств в виде: наличия одного ребёнка до 3 лет, 2 и более детей, супруги в положении, наличие пенсионеров инвалидов на содержании.

    По поводу: "... порушення вимог статті 8 цього Закону".

    Неявка без уважительных причин отменяет альтернативную воинскую службу и есть основанием для призыва на срочную воинскую службу на общих основаниях.

    Неявка по уважительной причине - болезнь, только продлит период для явки для прохождения альтернативной службы.

    При отмене альтернативной службы, Вы можете воспользоваться тем, чтобы сняться с воинского учёта.

    Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників:...які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;... ".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Ковальчук Владимир
    20%

    В украинском правовом поле замена военной службы альтернативной — чётко прописанная процедура. Альтернативщики могут работать только на государственных или коммунальных предприятиях, права выбора места работы у них нет. Комиссии чаще всего направляют их на грязную работу: дворниками, уборщиками, иногда санитарами. Альтернативные служащие получают минимальную зарплату, установленную государством. Время нахождения на альтернативной службе засчитывается в страховой стаж. Для направления на невоенную службу не позже, чем за два месяца до проведения призыва необходимо лично подать письменное заявление в местную государственную администрацию по месту жительства. После этого специальная комиссия при райгосадминистрации в месячный срок и в присутствии заявителя должна принять решение о его направлении на альтернативную службу или отказе в этом. Направление на невоенную службу выдается после прохождения призывной комиссии. А основанием для отказа является:

    • несвоевременная подача заявления;
    • отсутствие подтверждений относительно истинности религиозных убеждений;
    • неявка гражданина без уважительных причин по вызову в местную госадминистрацию для рассмотрения его заявления.Альтернативная служба досрочно прекращается в случае:
      • призыва на срочную службу по собственному желанию;
      • по состоянию здоровья (на основании заключения военно-врачебной комиссии);
      • возникновения права на отсрочку по семейным обстоятельствам;
      • осуждения к лишению свободы;
      • уклонения от прохождения альтернативной службы;
      • участия в забастовках;
      • осуществления предпринимательской деятельности;
      • обучения в образовательных заведениях (кроме средних и высших заведений с вечерней или заочной формой обучения).
    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго вечора, Вячеславе!

    На Ваші питання надаю наступні відповіді:

    1) Что входит в эти "уважительные причины"? Если я был в другой стране и не успел вернуться это можно считать "уважительной причиной"?

    Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

    1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

    2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

    3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

    4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

    5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

    6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

    7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

    8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.

    Ваша причина може бути поважною причиною, однак це необхідно довести відповідними доказами.

    2) Как я понял они должны сообщить что нужно явиться в определенном месте в определенное время. Если я не был уведомлен должным образом, то могут ли они "отменить свое решение о направлении его на альтернативную службу"? Можно ли таким образом продержатся до непризывного возраста?

    Рішення змінити не можуть! Особа має отримати повістку від представника особисто, для належного повідомлення особа має підписати корінець повістки, який підлягає зберіганню.

    3)Если я сделаю доверенность на мою мать то может она представлять меня в этом вопросе? а позже я мог бы подъехать на прохождение данной службы

    Достатньо лише того, аби Ваша мати повідомила військовий комісаріат про Вашу відсутність і додала відповідні довідки.

    4) Если меня лишают права на альтернативную службу, то могут ли подать на меня в суд и в последствии депортировать из станы в которой я нахожусь? Уехав я могу уйти от ответственности за уклонение от службы?

    Депортувати не можуть точно. Ваше перебування на території іншої країни - це досить серйозна підстава.

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1999 р. N 2066 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2066-99-%D0%BF...):

    4. Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянин після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу особисто подає письмову заяву до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації за місцем проживання. Початок проведення призову громадян на строкову військову службу встановлюється на підставі Указу Президента України.

    5. Заява про направлення на альтернативну службу подається у довільній формі із зазначенням мотиві неможливості проходження строкової військової служби та підтвердженням істинності релігійних переконань громадянина. До заяви додаються документи, що підтверджують істинність його релігійних переконань, копія документа про освіту та довідка з місця роботи або навчання.

    9. Про дату явки громадянина до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації, на якому розглядатиметься питання про направлення його на альтернативну службу, відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації повідомляє письмово та пропонує громадянинові подати до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації у разі потреби додаткове підтвердження істинності релігійних переконань в документальній або іншій формі (зокрема запросити представників релігійної організації тощо).

    10. Повідомлення про дату явки до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації оформляється за зразком згідно з додатком 2 та скріплюється печаткою. Воно є підставою для звільнення громадянина відповідно до законодавства від навчання, а також від роботи на цей час із збереженням середньомісячного заробітку.

    11. Громадянин зобов'язаний прибути до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації у строк, зазначений у повідомленні.

    Поважними причинами неявки громадянина до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації можуть бути визнані документально підтверджені:

    хвороба громадянина;

    смерть або тяжка хвороба близького родича - дружини, батьків, дітей, братів, сестер, дідусів, бабусь;

    перешкода стихійного характеру або інші обставини, внаслідок яких громадянин не зміг особисто прибути до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    15. Рішення місцевої держадміністрації про направлення громадянина на альтернативну службу або про відмову в направленні на альтернативну службу протягом п'яти календарних днів видається заявникові та надсилається у військовий комісаріат, в якому громадянин перебуває на військовому обліку.

    16. Громадянин, щодо якого місцева держадміністрація прийняла відповідне рішення, повинен звернутися протягом п'яти календарних днів до військового комісаріату, в якому він перебуває на військовому обліку.

    17. Після проходження призовної комісії відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" ( 2232-12 ) та прийняття нею рішення щодо призову на строкову військову службу військовий комісаріат протягом п’яти календарних днів повідомляє відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації про рішення призовної комісії. У такий же період громадянин повинен звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    18. Протягом оголошеного періоду проведення призову на строкову військову службу з урахуванням рішення призовної комісії та наявності вільних робочих місць на підприємствах, в установах, організаціях, визначених відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації, та в патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України (далі - підприємства, установи, організації) відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації приймає рішення про конкретне місце проходження громадянином альтернативної служби.

    У разі відсутності вільних робочих місць період визначення місця проходження альтернативної служби громадянином може бути продовжений, як виняток, за рішенням відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    Громадянин, направлений на альтернативну службу, не має права відмовлятися від місця проходження альтернативної служби, визначеного відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

    19. Направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби видається громадянинові на підставі рішення місцевої держадміністрації не менш як за десять днів до початку строку проходження альтернативної служби за формою згідно з додатком 3, а також надсилається власникові відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу. Про видачу громадянинові зазначеного направлення повідомляється військовий комісаріат, де громадянин перебуває на військовому обліку.

    20. Військовий комісаріат знімає громадянина з військового обліку у зв’язку з проходженням альтернативної служби і видає йому військовий квиток з відміткою: "Знятий з військового обліку у зв’язку з рішенням місцевої держадміністрації від ___ ___ р. N ___ про проходження альтернативної служби. Протокол призовної комісії від ___ ___ ___ р. N ___".

    22. З дня прийняття місцевою держадміністрацією рішення про направлення для проходження альтернативної служби громадянин підлягає обліку, що ведеться відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

    25. Громадянин зобов'язаний з'явитися для проходження альтернативної служби у визначені в направленні місце і строки. У разі неприбуття громадянина без поважних причин на місце проходження альтернативної (невійськової) служби протягом трьох календарних днів власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган повинен негайно повідомити про це відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації.

    26. У разі одержання зазначеного повідомлення відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації протягом десяти календарних днів разом із власником підприємства, установи, організації, де громадянин повинен проходити службу, або уповноваженим ним органом з'ясовує всі обставини неприбуття або несвоєчасного прибуття громадянина на місце проходження альтернативної служби та приймає відповідне рішення.

    27. Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган зобов'язаний укласти з громадянином, який прибув для проходження альтернативної служби, в установленому порядку письмовий строковий трудовий договір на строк альтернативної служби, забезпечити його зазначеною в направленні роботою і протягом п'яти календарних днів письмово повідомити про це відповідну місцеву держадміністрацію та надіслати їй корінець направлення.

    28. У разі несвоєчасної явки громадянина для проходження альтернативної служби, що не перевищує семи календарних днів з дня, зазначеного у направленні, з поважних причин трудовий договір укладається з дня фактичної явки громадянина на підприємство, в установу, організацію.

    Документи, що підтверджують причини несвоєчасної явки, негайно надсилаються до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    43. Громадянин, направлений на альтернативну службу, не має права ухилятися від її проходження, брати участь у страйках, займатися підприємницькою діяльністю, навчатися в закладах освіти, крім середніх або вищих закладів освіти з вечірньою або заочною формою навчання.

    Ухиленням від проходження альтернативної служби вважається:

    неприбуття без поважних причин на місце проходження альтернативної служби, зазначене у направленні, або прибуття із запізненням більше ніж на три календарні дні;

    самовільне припинення виконання службових обов'язків;

    несвоєчасне (пізніше ніж за п'ять календарних днів) повідомлення відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації про надання відпустки з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, а також про попередження власником або уповноваженим ним органом щодо звільнення у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації.

    51. Альтернативна служба може бути достроково припинена у зв'язку з визнанням громадянина непридатним за станом здоров'я для подальшого проходження військової служби.

    За зверненням громадянина, який проходить альтернативну службу, стосовно його придатності за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби місцева держадміністрація видає йому відповідне направлення до військового комісаріату для огляду військово-лікарською комісією.

    У разі визнання громадянина непридатним за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби місцева держадміністрація на підставі висновків постанови військово-лікарської комісії приймає рішення про дострокове припинення альтернативної служби.

    52. Якщо у громадянина виникає передбачене законодавством про військовий обов'язок і військову службу право на відстрочку від проходження військової служби внаслідок зміни сімейних обставин, він звертається до місцевої держадміністрації з заявою про дострокове припинення альтернативної служби. До заяви додаються документи, що підтверджують його право на відстрочку, на підставі яких місцева держадміністрація приймає відповідне рішення.

    53. У разі виїзду сім'ї громадянина, який проходить альтернативну службу, за кордон на постійне місце проживання проходження ним альтернативної служби може бути припинено за рішенням місцевої держадміністрації за наявності відповідних документів, що підтверджують його виїзд разом із сім'єю. Копія рішення видається громадянинові та надсилається до відповідного військового комісаріату для видачі довідки встановленого зразка для оформлення виїзних документів.

    56. Громадянин після звільнення з альтернативної служби протягом п'яти календарних днів зобов'язаний стати на облік у військовому комісаріаті за місцем проживання. У такому ж порядку в зазначений строк громадянин стає на облік і у разі зміни місця проживання.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України