Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 31 січня 2021, питання №37310

Сплата за будинок при розлученні

Доброго дня. Два з половиною роки назад був придбаний будинок мною та моєю ще на той час дружиною. Будинок купували на пополам. 1/2 частина будинку належить документально дружині а і 1/2 належить мені. В нас є дитина 4 рочки. З дружиною я в розлучені і сплачую вчасно повноцінні аліменти. Так як ми не проживаємо разом я попросив сплатити мені за мою частку, вона відмовилась. Я запропонував в рахунок аліментів свою 1/2 частину вона також відмовилась. Яким чином я можу повернути кошти за свою частину будинку?

Відповіді юристів (4)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Так як ми не проживаємо разом я попросив сплатити мені за мою частку, вона відмовилась. Я запропонував в рахунок аліментів свою 1/2 частину вона також відмовилась. Яким чином я можу повернути кошти за свою частину будинку?

    Дружині не має сенсу купувати Вашу частку, так як вона і так нею користується. Змусити її викупити частку також малоймовірно. Найкращий варіант, це виділ Вашої частки будинку в натурі з наступним її продажем . Це непросто і коштує грошей, зате Ви вирішите свою проблему.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Если есть такая возможность выделяет свою часть в натуре и затем подавайте. Выделение в натуре - грубо говоря это возможность поделить дом и сделать отдельный вход. В Вашем случае это будет происходить в судебном порядке.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    В даному випадку Ви також маєте право пред'явити позов про припинення Вашого права на частку з виплатою Вам грошової компенсації взамін Вашої частки, однак такий варіакт можливий виключно якщо виділ частки із майна з технічної точки зору неможливий.

    Водночас при розгляді справ, у яких заявляються вимоги одного зі співвласників про припинення його права на частку у спільному майні шляхом отримання від інших співвласників грошової компенсації вартості його частки, виділ якої є неможливим, суди враховують: чи дійсно є неможливим виділ належної позивачу частки в натурі або чи не допускається такий виділ згідно із законом; чи користуються спільним майном інші співвласники - відповідачі по справі; чи сплачується іншими співвласниками, які володіють та користуються майном, матеріальна компенсація позивачу за таке володіння та користування відповідно до частини третьої статті 358 ЦК України; чи спроможні інші співвласники виплатити позивачу компенсацію в рахунок визнання за ними права власності на спільне майно та чи не становитиме це для них надмірний тягар.

    У разі необхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    вы можете письменно предложить ей выкупить свою часть или в счет алиментов

    если она отказывается выкупать - через 1 мес вы можете продать свою часть кому угодно

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України