Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 02 березня 2021, питання №38914

что нам положено по закону?

мой отец инвалид первой группы\\без ног уже несколько лет\\47 г\р.. после ампутации ног ему не дали ни инвалидность ни каких льгот...что можно сделать ,что бы ему дали всё положенное ему?и что ему полагается по закону?

Відповіді юристів (2)

    Шульга Светлана Леонидовна
    Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 19 років досвіду

    Здравствуйте, Вы пишите, что отец инвалид 1 группы после ампутации.

    Исходя из Вашего описания, отец уже имеет группу, удостоверение по инвалидности или пенсионное по инвалидности.

    Но группу первый год после операции нужно продлевать.

    Если этого не делали, значит группу не продлили.

    Группу инвалидности устанавливает Медицинская оциально экспертная комиссия (МСЭК), т.е.определение именно 1 группы 1-А, 1 -Б группа определяет комиссия после направления ЛКК поликлиники.

    Но, чтобы получить направление на ЛКК, нужна выписка из стационара не районной, а областной больницы с указанием проведённой операции и в направлении уже указывается группа инвалидности, которую может установить МСЭК.

    Возможно, Вы просто не взяли выписку со стационара, заверенную главным врачом, направление на ЛКК поликлиники и не получили документы на МСЭК ?

    В таком случае, нужно подъехать Вам вместо отца в стационар ( но для этого нужна доверенность от отца на Вас), взять направление на ЛКК, и оформить всё самому.

    По закону Вы можете стать его опекуном.

    Льгот особых нет, пенсия по инвалидности будет 100% от страхового стажа. Если трудового и страхового стажа к пенсии не хватает, то социальная пенсия 1770 гривень. ЖКХ льгот нет, только субсидия. Проезд бесплатный ( Вы если оформите опекунство, можете сопровождать его в транспорте бесплатно, кроме такси).

    В совбезе по программе реабилитации инвалида выдадут протезы, Можна добиться машину для инвалида.

    Юрій
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Закон про соціальні послуги (Закон №2671).

    Цей Закон визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на <...> подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

    Стаття 1 в частині 1 пункті 15 передбачає, що:

    «15) складні життєві обставини - обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров’я та розвиток особи, функціонування сім’ї, які особа/сім’я не може подолати самостійно.

    Чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини:

    <...>

    ґ) інвалідність

    <...>».

    Отже, цей ваш батько віднесений за законом до осіб, які опинились у складній життєвій ситуації, і має право на отримання соціальних послуг.

    Стаття 1 в частині 1 пункті 6 визначає перелік осіб, які можуть надавати соціальні послуги:

    «<...>

    6) надавачі соціальних послуг - юридичні та фізичні особи, фізичні особи - підприємці, включені до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

    <...>».

    Стаття 14 частина 1:

    «1. Надавачі соціальних послуг провадять свою діяльність відповідно до законодавства про соціальні послуги, на підставі установчих та інших документів, якими визначено перелік соціальних послуг та категорії осіб, яким надаються такі послуги, за умови забезпечення їх відповідності критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, встановленим Кабінетом Міністрів України.

    <...>».

    Частина 6 цієї статті:

    «<...>

    6. Фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

    1) особами з інвалідністю I групи;

    2) дітьми з інвалідністю;

    3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік зазначених тяжких захворювань, розладів, травм, станів дітей, яким не встановлено інвалідність, затверджує Кабінет Міністрів України.

    <...>».

    Отже, ви можете подати документи, перелік яких передбачений Законом №2671 до місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування (сільської, селищної, міської, міськрайонної ради) та оформити статус надавача соціальних послуг відповідно до частини 6 статті 14 цього Закону.

    За результатами розгляду вашого звернення, відповідний адміністративний орган ухвалить рішення про надання такого статусу чи відмову в його наданні. У разі прийняття рішення на вашу користь, то ви зможете отримувати компенсацію.

    Частина 7 статті 14 Закону №2671 в другому абзаці визначає розмір компенсації:

    «7. Фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, виплачується компенсація за догляд.

    Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, незалежно від кількості осіб, за якими здійснюється догляд, розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи - надавача соціальної послуги за попередніх шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги. Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи - надавача соціальної послуги обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу. Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.»


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України