Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 березня 2021, питання №38962 250₴

Как переоформить лицевой счёт в неприватизированной квартире?

Добрый день.

Находясь в браке получили квартиру. Работали с мужем в одной структуре, поэтому стоять на очереди мог кто-то один. На семейном совете решили, что это будет муж. Ордер на квартиру выписан на него и всех членов семьи. Приватизировать квартиру в последствии не удалось. После развода квартира осталась мне и сыну (не буду уточнять во сколько это мне обошлось). В конечном итоге муж выписался. Сейчас в квартире проживаем я и сын. Лицевой счёт до сих пор числится на бывшем муже. Решила переоформить его (лицевой счёт) на себя, чтобы в последствии переоформить на своё имя все договора (водоканал, Киевэнерго и т.д.). Уже знаю, что этим занимается ЖЭК. Написала заявление и предоставила все необходимые документы. Через несколько дней перезвонили и сказали, что ещё нужны паспорт с новой пропиской бывшего и его заявление, что он НЕ ПРОТИВ, чтобы лицевой счёт был переоформлен на меня. Бывший муж выписан, платим за квартиру и все услуги мы с сыном. Да, и бывший муж отказывается предоставлять документы и писать заявление.

Вопрос: Действительно нужно ли разрешение бывшего мужа? И как можно решить этот вопрос?

Відповіді юристів (11)

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый вечер !!! !!

    Действительно нужно ли разрешение бывшего мужа? Нет

    И как можно решить этот вопрос? Не понимаю для чего это ИМ нужно и чем они это аргументируюm

    Пусть они Вам дадут письменный Отказ . Вы его сможете обжаловать

    Или начните С приватизации

    Винограденко Антон Анатолійович
    12%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрій вечер!

    обратитесь в ЖЕК с письменным заявление, пусть они вам письменно, аргументировано с ссылками на нормативно-правовые акты обоснуют причину отказа.

    Далее необходимо изучить данный отказ (если он будет, в чем я лично сомневаюсь) и решить как поступить далее.

    Жители неприватизированных квартир, принадлежащих к государственному жилищному фонду, являющихся нанимателями (ст. 61 Жилищного кодекса Украинской ССР). Так как вы с сыном являетесь единственными нанимателями, то это и является основанием для переоформления лицевых счетов на кого-либо из Вас с сыном.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    12%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Из вашего вопроса понятно, что бывший основной квартиросъёмщик снялся с регистрации по данному адресу и теперь соответственно не является нанимателем и пользователем данной квартиры. Зачем от него какие-то документы не понятно. Естественно он как лицо не проживающие в квартире не может быть против, или не против, он к квартире отношения не имеет. Требования жека по меньшей мере не понятны. Но вы можете обратиться в каждую коммунальную службу самостоятельно и переоформить лицевые счета без участия ЖЕКа.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо в ордер вписані всі, то Вам з сином необхідно розпочати процедуру приватизаціі ,кожний свою частину з отриманням свідоцтв про право приватноіі власності, окремо кожному.

    Ваш чоловік може написати відмову від участі в приватизаціі ,йому це нічим не згрожує. (У нього буде комунальна власність з окремими рахунками),а у Вас приватна власність на двох, або у кожного окремо і як власники , зможете оформити рахунки собі(один спільний на двох ,або окремі)

    Відмову оскаржити у суді можливо.

    Згода чоловіка не потрібна.

    Можливо вони іі вимагають бо він досі вписаний в ордер як наймач.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    1. Вам необходимо оформить найм жилого помещения.

    Жилищный кодекс Украинской ССР:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10

    "Статья 106. Изменение договора по найму жилого помещения вследствие признания съемщиком другого члена семьи

    Совершеннолетний член семьи съемщика вправе по согласию съемщика и других членов семьи, которые проживают вместе с ним, требовать признания его съемщиком по ранее заключенному договору по найму жилого помещения вместо предыдущего съемщика. Такое же право в случае смерти съемщика или потери им права на жилое помещение принадлежит любому члену семьи съемщика.

    В случае отказа наймодателя в признании члена семьи съемщиком по договору по найму спор может быть решен в судебном порядке.

    Ваш муж потерял право пользования данным жильем. Обратитесь в местные органы власти с Заявлением о признании Вас ответственным квартиросъемщиком. После получения такого решения, переоформляйте лицевые счета на себя во всех коммунальных организациях.

    УДАЧИ!

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Светлана. Я лично вижу ситуацию так, что сначала надо получить в исполкоме решение о смене нанимателя по договору найма.

    А потом уже менять лицевые счета на основании решения. И конечно, согласие уже будет ни к чему, если есть решение о том, что вы - главный квартиросъёмщик. И ЖЭК должен руководствоваться самим решением.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Пользователь не активен
    12%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В Вашей ситуации в первую очередь необходимо обращаться в жилищный отдел исполкома по месту нахождения квартиры с заявлением о перезаключении договора найма жилого помещения. Этот договор в дальнейшем и будет основанием для изменения лицевого счета.

    В жилищный отдел исполкома Вам необходимо будет предоставить сам ордер, справку о составе семьи, свидетельство о разводе (решение суда) личное присутствие Ваше и сына с документами, подтверждающими личность. Сын должен будет написать заявление о том, что он не возражает против переоформления договора найма и определения Вас основным квартиросъемщиком. На основании данных документов выносится решение исполкома, которое является основанием для изменения лицевых счетов.

    Вы берете это решение и идете в ЖЕК и другие коммунальные службы для изменения лицевого счета.

    ЖЕК - заключительный этап, но никак не начальный этап для решения данной ситуации.

    Ваш бывший супруг никакого отношения к данной квартире уже не имеет и его согласие не требуется.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня! Для зміни особових рахунків на іншго наймача, потрібно для початку ним стати, в залежності від того хто являється власником житла, якщо місто є власником то в виконком (департаментУЖГ), якщо підприємство то як правило там є профком який оформляє такі договори за вашою письмовою згодою, вже потім Ви маєте право переоформити особові рахунки без привязки до колишнього наймача, та в подальшому на підставі договору найму на ваше імя розпочати процедуру приватизації.

    Савченко Олександр
    14%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Світлано!

    Вопрос: Действительно нужно ли разрешение бывшего мужа? И как можно решить этот вопрос? - ні, згода чоловіка непотрібна.

    Відповідно до частин першої та другої статті 61, статей 64 та 65 ЖК Української РСР користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення. Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім`я якого видано ордер.

    Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного у постанові від 11 липня 2012 року у справі № 6-60цс12, у осіб, які вселилися до наймача, виникають усі права й обов`язки за договором найму жилого приміщення, якщо особи постійно проживали разом із наймачем і вели з ним спільне господарство та були визнані членами сім`ї наймача (частини перша та друга статті 64 ЖК Української РСР). Крім того, особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням (частина друга статті 65 ЖК Української РСР).

    Згідно з частиною першою статті 106 ЖК Української РСР повнолітній член сім`ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім`ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім`ї наймача.

    Статтею 107 ЖК Української РСР визначено, що у разі вибуття наймача та членів його сім`ї, договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття. Якщо з жилого приміщення вибуває не вся сім`я, то договір найму жилого приміщення не розривається, а член сім`ї, який вибув, втрачає право користування цим жилим приміщенням з дня вибуття.

    Враховуючи, що ваш чоловік виписався та вибув із даної квартири, то він фактично втратив своє право на користування нею. А тому Ви можете бути визнані наймачем цієї квартири, оскільки в силу ст. 64, 65, 106 ЖК УРСР Ви зареєстровані, постійно проживаєте в ній та оплачуєте комунальні послуги.

    Вам потрібно звернутися у виконавчий комітет місцевої ради з заявою про заміну наймача (визнання Вас наймачем) у договорі найму квартири. На підставі рішення виконкому та відповідно до укладеного договору найму Ви зможете переоформити на себе особові рахунки на вказану квартиру.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня!

    Житловий кодекс УРСР https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text врегульовує дане питання. Але для того щоб вам правильно виконати всі формальності, й довести позицію, щодо втрати вашим колишнім чоловіком прав на житло рекомендую:

    - підготувати письмове звернення - заяву в ЖЕК, й бажано направити листом із описом (щоб у вас залишились докази відправлення)

    - до листа заяви додати всі документи ( в т.ч. з метою доведення втрати чоловіком права замість копії паспорта - можна взяти довідку ЦНАП щодо зареєстрованих у житлі осіб й додати її також).

    Якщо ж й в цим разі вам буде відмовлено, або не буде виконано дій, ви зможете звернутись до суду за захистом своїх прав.

    Крикун Сергій  Павлович
    14%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Жилищный кодекс УССР (ЖК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10):

    "Стаття 64. Права і обов'язки членів сім'ї наймача

    Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення...

    До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки...

    Стаття 71. Збереження жилого приміщення за тимчасово відсутніми громадянами

    При тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців....

    Стаття 72. Порядок визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

    Визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку...

    Стаття 106. Зміна договору найму жилого приміщення внаслідок визнання наймачем іншого члена сім'ї

    Повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймача.

    У разі відмови наймодавця у визнанні члена сім'ї наймачем за договором найму спір може бути вирішено в судовому порядку....".

    Во-первых, смена нанимателя жилого помещения согласно ст.106 ЖК требует согласия самого нанимателя, которого б/м, как изложено в вопросе, не дает. Поэтому с этой точки зрения позиция, в частности ЖЭКа, отказом в смене нанимателя правомерна; кроме того, в случае отказа нанимателя в признании члена семьм нанимателем спор подлежит разрешению в судебном порядке. Во-вторых, согласно ст.72 ЖК признание лица утратившим право пользования жилым помещением подлежит также в судебном порядке - до этого, не взирая на отсутствие проживанием, снятие с регистрации местом жительства б/м не потерял право пользования жилым помещением. Таким образом, в судебном порядке все равно подлежит решение вопроса или понуждение наймодателя в смене нанимателем другого члена семьи, или признание б/м утратившим право пользования жилым помещением. При этом считаю, что в первом иске суд может и вправе отказать, поскольку б/м не давал согласие на смену нанимателя и не потерял право пользования жилым помещением, Поэтому, поскольку все равно необходимо обращаться в суд, считаю надлежащим и целесообразным обращение в суд о признании б/м утратившим право пользования жилым помещением (третье лицо без самостоятельных требований - райисполком; ЖЭК не является юридическим лицом) - в этом случае иска о понуждении смены нанимателя подавать не придется.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України