Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 23 березня 2021, питання №40044

Могу ли я отказаться от наследства находясь в другом городе?

Умер папа, наследники - я, брат, и мама.
6 месяцев с даты смерти не прошло.
На момент смерти мы трое были прописаны
Вопрос могу ли я, находясь в другом городе, (спадкова справа открыта у нотариуса по месту прописки) у другого нотариуса оформить и зарегистрировать заявление на отказ от наследства в пользу мамы.

Відповіді юристів (2)

    Ступакова Вікторія Ігорівна

    Здравствуйте! Можете. Вам необходимо обратиться по вашему месту жительсва к нотариусу и у него оформить заявление об отказе от наследства в пользу матери. Ваша подпись на заявлении будет заверена нотариусом. После этого нужно будет отправить заявление почтой рекомендованым письмом с описью вложения нотариусу, у которого заведено наследственное дело.

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (пп. 3.3-3.5, 3.11)

    3.3. Заяви про прийняття спадщини або відмову від її прийняття подаються спадкоємцем особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини у письмовій формі.

    3.4. Якщо спадкоємець особисто прибув до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, нотаріальне засвідчення справжності його підпису на таких заявах не вимагається. У цьому випадку нотаріус встановлює особу заявника, про що на заяві робиться відповідна службова відмітка. Ця відмітка скріплюється підписом нотаріуса.

    3.5. Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

    3.11. Заява про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття підлягає реєстрації у Книзі обліку і реєстрації спадкових справ у день надходження. У разі надходження такого документа поштою він підлягає також реєстрації у Журналі реєстрації вхідних документів.

    Цивільний кодекс України (ст. 1274)

    Стаття 1274. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи

    1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    2. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Карпенко Андрей Владимирович

    !

    Заявление у другого нотариуса Вы написать не можете. А написать заявление нотариусу, открывшему наследственные дело, Вы можете, заверив свою подпись у любого нотариуса по месту проживания.

    Это заявление, с заверенной подписью, направляете нотариусу, открывшему наследственные дело.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України