Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 березня 2021, питання №40217 250₴

Как получить приписное.

Добрый день. Сыну уже есть 18 лет. Но он ещё учится в школе.В этом году хочет поступать в ВУЗ. В прошлом году он ( мой сын) пришло в военкомат по повестке стать на учёт.Но не успел донести все справки. Потом карантин , сын заболен. ( Справка есть). И по причине болезни,больше в военкомат не попали. И повестки не приходили. Так сделать приписное не удалось. Но дело завели.
Вопрос: Как нам забрать приписное? Отдадут ли его теперь вообще? Без него мы не сможем подать документы на поступление в ВУЗ. Могут ли ему вручить повестку служить, в тот временной отрезок когда уже и школа закончена и ещё не известно о зачислении в ВУЗ? Правомерно ли это? И что делать в такой ситуации? Если не выдадут приписное . Мы не сможем подать заявление в ВУЗ для зачисления. Имеют ли они право вообще не выдать приписное? Спасибо.

Відповіді юристів (8)

    Мєньков Андрій Васильович
    14%

    Добрый день Оксана!

    Никаких проблем с получением приписного для сына не возникнет, поскольку приписка к призывному участку это обязанность военкомата. Обратитесь в военкомат, получите повестку, пройдите медкомисию и получите приписное сидетельство. Призывные комиссии начнут работать с 01 апреля (весенний призыв) и с 1 октября (осенний). На весенний призыв Вы по срокам не попадаете, поскольку сын будет еще учиться в школе. Поступайте в ВУЗ летом, а осенью на призывной комиссии (если по состоянию здоровья сын может проходить военную службу) предьявите справку с института, что сын студент и по закону на весь период учебы ему полагается острочка в связи с получением образования. Всего хорошего!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Проблем с получением приписного у Bae не должно быть. .

    Прийдете в военкомат - пройдете медкомиссию .

    Призыв будет на осень- -там Ваш сын поступит , а сейчас Ваш сын еще учится в школе.

    А когда будет учиться - возьмёте справку с ВУЗа и получите отсрочку

    Клострейх Олена Володимирівна
    14%
    Клострейх Олена Володимирівна 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго дня !

    Зверніться до військомату для того, щоб вони надали вам повістку, пройдіть медичний огляд, що дасть вам можливість получити приписку.

    Ви не попадаєте на призов осінню, ваш син закінчить школу, і здасть вступні іспити поступить у вищий навчальний заклад, в такому випадку візьмете відстрочку предявивши документи, що він є студент і питання на цьому буде закрито.

    Немає чого вам хвилюватись.

    Нехай щастить!

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так як Вашому є 18-ть та він навчається ,візьміть всі медичні довідки та довідку про навчання з закладу освіти, пройдіть мед.комісію та отримайте приписне свідоцтво . Це не проблема,адже це обов язок військомату.

    В подальшому за наявності підстав ,можна отримати відстрочку. Згідно ст.17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Від приймальноіі комісіі візьміть довідку про те ,що син подав документи до ВНЗ та буде зарахований на навчання, до 1 жовтня подайте іі до комісаріату.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    16%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Зарез вважаю ідеальний момент Вашому сину звернутись в военкомат за приписним.

    Вашому сину всеодно необхідно пройти мед комісію, а зарез для цього якраз підходящий момент у цей призов він не попадає, а також має вагому підставу тобто навчання в школі, проблем у нього що він попереднього разу не отримав прописного не повинно бути.

    Звертається проходить мед комісію отримає приписне, на деякий період забуває про військкомат, а влітку вступає до ВуЗу.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Оксана!

    "Вопрос: Как нам забрать приписное? Отдадут ли его теперь вообще"?

    -Для этого необходимо обратиться в военкомат, пройти медкомиссию, после чего ему выдадут приписное.

    Обязаны выдать приписное, он имеет право на получение приписного, а военкомат обязан выдать его.

    "Без него мы не сможем подать документы на поступление в ВУЗ"?

    Да, это так.

    "Могут ли ему вручить повестку служить, в тот временной отрезок когда уже и школа закончена и ещё не известно о зачислении в ВУЗ"?

    - Пока будет учиться в школе его не призовут а срочную воинскую службу, но в период после окончания школы до поступления в ВУЗ могут призвать, так как призыв с апреля по июнь включительно.

    Поэтому необходимо сейчас обратиться в военкомат и получить приписное до окончания обучения в школе.

    "Правомерно ли это? И что делать в такой ситуации? Если не выдадут приписное . Мы не сможем подать заявление в ВУЗ для зачисления. Имеют ли они право вообще не выдать, приписное"?

    -Обязаны выдать приписное, не имеют право не выдать. В противном случае, необходимо будет подавать жалобы в Министерство обороны Украины, Военную службу правопорядка ВСУ, а если и это не поможет, то административный иск в суд в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    12%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць...

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання...

    6. Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до районного (міського) військового комісаріату в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України...

    9. На районні (міські) комісії з питань приписки покладаються:

    організація і проведення медичного огляду допризовників, які викликаються на комісію, визначення їх придатності для військової служби;...

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку)...

    3. Призов громадян України на строкову військову службу включає проходження ними призовної комісії та відправлення їх до військових частин...

    6. Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Такий указ публікується в засобах масової інформації не пізніш як за місяць до закінчення року, що передує року призову (призовів) громадян України на строкову військову службу, крім указу про призов (призови) громадян України на строкову військову службу в особливий період, який публікується не пізніш як за місяць до початку проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу...".

    Указ Президента Украины "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/71/2021):

    "2. Визначити на 2021 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу:

    1) квітень - червень;

    2) жовтень - грудень.

    3. Призвати на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    1) у квітні - червні 2021 року;

    2) у жовтні - грудні 2021 року..

    7. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування, крім пункту 1 статті 3, який набирає чинності з 1 березня 2021 року, та пункту 2 статті 3, який набирає чинності з 1 вересня 2021 року....".

    Таким образом, медкомиссию для приписки Ваш сын должен пройти, а вот повестка о призове (на случай ее выдачи (вручения) до 01.09.2021г является (будет) незаконной.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Оксано!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Отже, незважаючи на те, що ваш син досяг призовного віку, призвати на строкову військову службу його не можуть, так як він ще навчається в школі, а тому має право на відстрочку для здобуття освіти. Обліково-персональні дані вашого сина (дата народження, вік, початок та місце навчання тощо) розміщені в його особовій справі у військкоматі.

    Тепер по вашим питанням:

    1)Как нам забрать приписное? Отдадут ли его теперь вообще? - вашому сину потрібно звернутися до військкомату та забрати приписне свідоцтво. Обов'язково з паспортом, довідку про хворобу на всякий випадок також краще взяти з собою.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    28. Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці громадян, яких визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби, які потребують лікування, вручається в день ухвалення рішення комісією. Під час вручення посвідчення про приписку до призовної дільниці військовий комісар (відповідальна посадова особа районного (міського) військового комісаріату) зобов’язаний роз’яснити призовникам їх права та обов’язки з додержання правил військового обліку, відповідальність за порушення цих правил, а особам, щодо яких ухвалено рішення про направлення на медичне обстеження (лікування) або для підвищення рівня освітньої підготовки, - про необхідність регулярного відвідування закладів охорони здоров’я чи закладів освіти (курсів). Про доведення інформації про свої права і обов’язки призовник розписується в обліковій картці призовника.

    2) Могут ли ему вручить повестку служить, в тот временной отрезок когда уже и школа закончена и ещё не известно о зачислении в ВУЗ? - не можуть, так як на 2021 рік визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу (http://www.president.gov.ua/documents/712021-36821):

    квітень – червень;

    жовтень – грудень.

    Тобто, вручати повістки в липні-серпні не мають права. У разі вручення - така повістка буде незаконною, а тому з'являтися по ній до військкомату непотрібно, і така неяка не спричинить ніяких наслідків та не стане підставою для притягнення вашого сина до юридичної відповідальності.

    3) Если не выдадут приписное . Мы не сможем подать заявление в ВУЗ для зачисления. Имеют ли они право вообще не выдать приписное? - не мають права цього робити, так як це буде прямим порушенням законодавства.

    У разі протиправних дій працівників місцевого військкомату варто подати скаргу начальнику цього військкомату, а якщо не буде результату - поскаржитися до обласного військового комісаріату та до Міністерства оборони України.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України