Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 31 березня 2021, питання №40446 250₴

Чи можливо працювати

Доброго дня!
Мене запрошують працювати в органи місцевого самоврядкування на посаду бухгалтера в фінансовий відділ.
У мене 15 років бух стажу та 5 років головного бухгалтера. Але освіта середня спеціальна не бухгалтерська.
Скажіть чи можу я працювати там?

Відповіді юристів (18)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    12%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Олександре, в принципі у вас немає ніяких обмежень для роботи на цій посаді.

    Єдине, що може мати значення це відповідність вашої кваліфікації та освіти кваліфікаційним вимогам цієї посади, викладеної в посадовій інструкції (ПІ) для вашої вакансії на даному підприємстві.

    При цьому, навіть якщо ви в чимось не відповідаєте вимогам ПІ , а роботодавець все ж бажає вас взяти на роботу, то це цілком собі невинне порушення, яке не тягне жодних санкцій.

    Максимум, що вам може загрожувати, це вас звільнять, якщо ви не будете відповідати в роботі очикуванним від вас вимогам. Але щоб звільнили лише тому, що співробітник формально не повністю відповідає кваліфікаційним вимогам ПІ, я такого на своїй пам'яті не пам'ятаю, особисто не стикався.

    Так що погоджуйтеся і удачі вам на новому місці.

    Тимченко Анастасия Александровна
    20%
    Тимченко Анастасия Александровна 3 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Взагалі це залежить від вимог работодавця, які зазвичай прописані у посадової інструкції у розділі Кваліфікацфйні вимоги. Типових форм немає. але для прикладу ось:

    1. Провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бухгалтера І категорії по менше 2 років.
    2. Бухгалтер І категорії (з дипломом спеціаліста): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр) та підвищення кваліфікації; для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера II категорії не менше 2 років, бакалавра — не менше 3 років.
    3. Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) ти підвищення кваліфікації; для спеціаліста — без вимог до стажу роботи, стаж роботи за професією бухгалтера не менше 2 років.
    4. Бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) без вимог до стажу роботи.
    • Александр Клієнт 3 роки тому

      Це державний орган селищна рада, але не знаю чи потрібна бух освіта

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 3 роки тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        у будь-якому разі якщо вас цикавить ця робота, то ви можете йти туди працювати. Порушень ніяких немає, крім того ваш стаж роботи на аналогічної посаді це підтверджує.

        Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій несе власник або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством. Про це зазначено у п. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Олександре, ще раз. Формально освіта бухгалтера потрібна, але, якщо ваш опит і фактичні знання достатні для виконання необхідних завдань, то працюйте собі на здоров'я. Чого ви боїться? Якщо це влаштовує роботодавця, то нема ніяких питань. Ви впевнені в собі та своїх знаннях? Так, тоді уперед!

      • Адвокат Евгений Александрович
        12%
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Александр!

        Работать можете только при таких условиях:

        ЗАТВЕРДЖЕНО

        Наказ Міністерства праці та соціальної політики України 29.12.2004 N 336:

        ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик професій працівників

        ВИПУСК 1 Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності

        РОЗДІЛ 1 Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців

        Видання третє, доповнене та перепрацьоване Кваліфікаційні вимоги.

        Про затвердження Випуску 1 "Проф... | від 29.12.2004 № 336 (rada.gov.ua)

        Провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера I категорії - не менше 2 років.

        Бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією бухгалтера II категорії - не менше 2 років.

        Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера - не менше 1 року.

        Бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Все залежить від того як зазначено в посадовій інструкції на цю посаду. Якщо вища спеціально освіта не є перешкодою для працевлаштування на цю посаду, а вказаний у вашому питанні досвід роботи на посаді бухгалтера як у вас дозволяє займати цю посаду, то ваше працевлаштування на цю посаду не буде порушенням ні закону про державну службу ні Кодексу Законів про працю.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Вопросы организации бухгалтерского учета на предприятии относятся к компетенции его собственника (собственников) или уполномоченного органа (должностного лица) в соответствии с законодательством и учредительными документами (ч. 2 ст. 8 Закона от 16.07.99 г. № 996-XIV «О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине» (далее – Закон № 996)).

    То есть собственник или руководитель предприятия должен организовать бухучет и обеспечить фиксирование фактов осуществления всех хозяйственных операций в первичных документах, сохранение обработанных документов, регистров и отчетности в течение установленного срока, но не менее трех лет. Ответственность за это также возлагается на них.

    Форма организации бухучета определяется в приказе об учетной политике предприятия.Задачи, функциональные обязанности и структуру бухгалтерской службы, а также ее взаимоотношения с другими подразделениями предприятия регламентирует Положение о бухгалтерии.

    Бюджетные учреждения разрабатывают его на основании Типового положения о бухгалтерской службе бюджетного учреждения, утвержденного постановлением КМУ от 26.01.11 г. № 59. Создание подразделения оформляют приказом. Также утверждают штатное расписание в соответствии с организационной структурой, должностные инструкции.

    Квалификационные характеристики для должности бухгалтера, в частности к образованию и стажу работы, приведены в Справочнике квалификационных характеристик профессий работников, утвержденном приказом Минтруда и соцполитики от 29.12.04 г. № 336 (далее – Справочник № 336).

    Если лицо, которое претендует на должность бухгалтера, не имеет соответствующего образования или стажа работы, но имеет достаточный практический опыт и успешно выполняет в полном объеме возложенные на него задачи и обязанности, то согласно п. 11 Общих положений Справочника № 336 оно в виде исключения может быть принято на соответствующую должность по рекомендации аттестационной комиссии (если иное не предусмотрено законодательством). Однако это не касается предприятий, представляющих общественный интерес.

    Предприятия, которые представляют общественный интерес (это эмитенты ценных бумаг, банки, финучреждения, страховщики, негосударственные пенсионные фонды, крупные предприятия), обязаны создавать бухгалтерскую службу под руководством главного бухгалтера, в состав которой входят не менее двух человек.

    Вывод: Вы можете работать бухгалтером в финансовом отделе органа местного самоуправления.

    Савченко Олександр
    12%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2493-14#Text:

    Стаття 3. Посади в органах місцевого самоврядування

    Посадами в органах місцевого самоврядування є:

    виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

    виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

    посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

    Стаття 5. Право на службу в органах місцевого самоврядування

    На посаду можуть бути призначені особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою та регіональними мовами в обсягах, достатніх для виконання службових обов’язків відповідно до вимог статті 11 Закону України "Про засади державної мовної політики".

    Стаття 14. Класифікація посад в органах місцевого самоврядування

    В органах місцевого самоврядування встановлюються такі категорії посад:

    шоста категорія - посади керуючих справами (секретарів) виконавчих комітетів міських (міст районного значення), сільських, селищних рад, керівників структурних підрозділів виконавчого апарату районних та секретаріатів районних у містах Києві та Севастополі рад та їх заступників, керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів виконавчих органів міських (міст районного значення), районних у містах рад та їх заступників, помічників голів, радників, консультантів, начальників секторів, головних бухгалтерів, спеціалістів управлінь, відділів, інших структурних підрозділів виконавчих органів міських (міст обласного значення та міста Сімферополя) рад, старост;

    Випуск 1 "Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0336203-04#Te...):

    Бухгалтер

    Кваліфікаційні вимоги. Бухгалтер I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 1 року. Бухгалтер II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року. Бухгалтер: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи на посаді технічного службовця у галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського обліку — не менше 1 року.

    Отже, призначення на посаду бухгалтера у фінансовому відділі ОМС здійснюється міським головою на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України. На посаду можуть бути призначені лише особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку. Як було зазначено у вашому питанні - у Вас не має освіти бахгалтерського напряму підготовки.

    А тому вважаю, що Вас не може бути призначено на посаду спеціаліста - бухгалтера фінансового відділу ОМС.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    8%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, то

    Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" ст 5. Право на службу в органах місцевого самоврядування

    На посаду можуть бути призначені особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою та регіональними мовами в обсягах, достатніх для виконання службових обов’язків відповідно до вимог статті 11 Закону України "Про засади державної мовної політики".

    Тобто, для відповіді на зазначене питання вам необхідно перевірити вимоги зазначені у посадовій інструкції на зазначену вами посаду, там безпосередньо вказані вимоги до освіти та стажу, рекомендую також ознайомитись з порядком затвердження зазначеної інструкції.

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Доброго дня Олександре!

    Якщо посада на яку Вас запрошують не відноситься до посадових осіб органів місцевого самоврядування, то з Вашою освітою Ви можете працювати (посади працівників, які виконують функції з обслуговування, повинен бути затверджений в місцевій раді перелік). Але навряд чи посада бухгалтера у фінансовому відділі належить до посади працівників, які виконують функції з обслуговування, а тому вища освіта необхідна. Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування - див. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v203-859-19#Te...

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Мене запрошують працювати в органи місцевого самоврядкування на посаду бухгалтера в фінансовий відділ.

    У мене 15 років бух стажу та 5 років головного бухгалтера. Але освіта середня спеціальна не бухгалтерська.

    Скажіть чи можу я працювати там?

    если брать логически - для работы бухгалтером в госучреждениях - должно быть профильное образование и не ниже бакалавра

    если Вы хотите там работать - я Вам рекомендую обратиться в кадры и ознакомиться с должностной инструкцией - где будет указано - какие критерии сотрудника должны быть

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    на підставі наведених норм законодавства особа, яка не має відповідної освіти, може зайняти посаду головного бухгалтера. Але... Звернемо увагу на п. 9 Довідника: усі працівники повинні підвищувати професійну кваліфікацію згідно з вимогами чинного законодавства.

    Стаття 34 Закону України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту» говорить, що професійна кваліфікація — це визнана кваліфікаційним центром, суб’єктом освітньої діяльності, іншим уповноваженим суб’єктом та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей (результатів навчання), що дозволяють виконувати певний вид роботи або здійснювати професійну діяльність.

    У той же час за цим же нормативно-правовим актом (ст. 2) суб’єктом освітньої діяльності є фізична або юридична особа (заклад освіти, підприємство, установа, організація), що провадить освітню діяльність.

    Тобто, на думку редакції, лише висновку атестаційної комісії для довгострокового займання особою посади головного бухгалтера, яка не має повної вищої освіти (це вимога, закріплена у Довіднику), недостатньо. У подальшому така особа має здобути повну вищу освіту для займання посади головного бухгалтера, як того вимагає чинне законодавство.

    З приводу запитання читача варто сказати, що особа має виконувати обов’язки, що передбачені трудовим договором, укладеним між працівником та роботодавцем, та обіймати ту посаду, на яку її призначено. Якщо в особи є бажання займати іншу посаду — варто дотримуватись вимог чинного законодавства. Адже кваліфікаційні характеристики для бухгалтера, заступника головного бухгалтера та головного бухгалтера є різними за своєю суттю. Знайти їх можна у Довіднику.

    Що стосується штатного розпису, то треба зазначити, що з п. 5 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» випливає, що затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання є виключною компетенцією сільської, селищної, міської ради. Пропозиції щодо зазначених питань вносить голова відповідної ради, а затверджуються вони на пленарних засіданнях. Таким чином, ОМС мають право розробляти та затверджувати свої штати виходячи з власних потреб та можливостей.

    Раніше при підготовці штатних розписів ОМС було рекомендовано використовувати штатні нормативи, наведені в постанові КМУ від 03.12.1997 р. № 1349 «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування». Але з 01.01.2015 документ втратив чинність згідно з постановою КМУ від 26.11.2014 № 664 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Іншого нормативно-правового документа, який би регулював чисельність працівників та штати ОМС, поки що не прийнято.

    Попри це, враховуйте, що Закон України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачає таке. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог вказаного Закону обирає форми його організації:

    — введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

    — користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

    — ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;

    — самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

    Зауважимо, що зазначений документ поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

    Тобто, керівництво установи має розуміти, яким чином відповідно до норм чинного законодавства можна вести бухгалтерський облік, та діяти в його рамках. Іншого не передбачено.

    Якщо У Вас достатньо досвіду та Ви здатні виконувати цю роботу подайте документи та ознайомтесь з інструкцією до посади. Можливо варто пройти курси підвищення кваліфікацііі

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня! Відповідаючи на ваше питання - це вимоги, що встановлюються роботодавцем у відповідності до вимог закону, а якщо останні не врегульовані законом то виключно за власним бажанням роботодавця. Для того щоб розуміти найбільш ці моменти, напевно прийом на роботу в органи місцевого самоврядування проводиться за конкурсом, й при оголошені конкурсу - всі вимоги до кандидата зазначаються. Ознайомтесь із ними, бо інакше - незрозуміло як роботодавець буде обходити своїж ж вимоги. Але якщо за результатами проходження конкурсу вас візьмуть, то звичайно - далі це вже проблеми роботодавця - не ваші !!! Працюйте.

    Крикун Сергій  Павлович
    14%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Погоджуючись з консультацією колеги Савченка, наведу свій довод на його користь:

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    дана норма, хоч і не потребує якогось пояснення, обгрунтування, втім, відповідно до визначеного у юридичній науці спеціального дозвільного принципу для осіб публічного права, якою є в даному випадку орган місцевого самоврядування (його виконавчий орган), має вираз: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    Работать можете только при таких условиях:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства праці та соціальної політики України 29.12.2004 N 336:

    ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик професій працівників

    ВИПУСК 1 Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності

    РОЗДІЛ 1 Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців

    Видання третє, доповнене та перепрацьоване Кваліфікаційні вимоги.

    Про затвердження Випуску 1 "Проф... | від 29.12.2004 № 336 (rada.gov.ua)

    Провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера I категорії - не менше 2 років.

    Бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією бухгалтера II категорії - не менше 2 років.

    Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера - не менше 1 року.

    Бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Кваліфікаційні вимоги. Провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера I категорії - не менше 2 років. Бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією бухгалтера II категорії - не менше 2 років. Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера - не менше 1 року. Бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0336203-04?fi...

    Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта не нижче ступеня магістра, спеціаліста, бакалавра (за рішенням суб'єкта призначення), вільне володіння державною мовою.https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v203-859-19#to...

    Нажаль, не можете.

    Шульга Светлана Леонидовна
    Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

    Це до першої перевірки. Існує атестація робочих місць, вимоги до освіти описані колегами. Але вихід є.

    1) для організації та проведення атестації відповідно до Типового положення про проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2001 № 1440, утворюється атестаційна комісія у складі голови, секретаря та членів комісії за рішенням сільського голови;2) за результатами своєї роботи атестаційна комісія робить висновок. На підставі висновку про відповідність займаній посаді сільський голова видає розпорядження про призначення на посаду головного бухгалтера,бухгалтера.Отже, згідно з цим роз’ясненням працівник із середньою освітою, який має досвід роботи на посаді спеціаліста II категорії, може бути призначений на посаду головного бухгалтера на підставі розпорядження сільського голови з урахуванням висновку атестаційної комісії».


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України