Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 26 червня 2021, питання №44090

Угода про визнання вини

Доброго дня!
Питання по КПК. Людину звинувачують в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень - ч. 2 ст. 121 ККУ. Потерпілий помер у лікарні.
Чи може обвинувачений укласти угоду з прокурором про визнання вини?
Взагалі, при укладанні угоди в тяжкому злочині потрібна згода потерпілого. Але ж його вже нема.
Що робити в такому випадку?

Відповіді юристів (1)

    Лошаков Євген Миколайович
    Лошаков Євген Миколайович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня!

    Угода про визнання винуватості укладається між прокурором та підозрюваним/обвинуваченим за ініціативою будь-кого із цих осіб. Участь захисника у разі укладення такої угоди згідно з п. 9 ч. 2 ст. 52 КПК є обов'язковою та забезпечується з моменту ініціювання укладення угоди про визнання винуватості.

    Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв’язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

    У Вашому випадку потерпілий помер від нанесених йому тілесних ушкоджень, однак по кримінальному провадженню слідчим скоріш за все було визнано потерпілими родичів загиблого (мати, батько, дружина тощо). Для укладення угоди про визнання винуватості у цьому випадку необхідні згоди саме осіб, яких слідчим було визнано потерпілими по кримінальному провадженню, тобто згоди родичів загиблого.

    Зверніть особливу увагу, що стаття 121 ч.2 КК України є тяжким злочином за який передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років. Тому перед тим як укладати угоду про визнання винуватості проконсультуйтесь з адвокатом.

    Якщо Вас цікавить моя персональна думка з приводу укладання угод про визнання винуватості - звертайтесь!

    На все добре!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України