Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 липня 2021, питання №44525

Единый реестр должников

внесли в Единый реестр должников без решения суда. При этом есть недвижимость, ( пай земля) могу ли я переоформить либо подарить данный пай?

Відповіді юристів (2)

    Дмитренко Володимир  Павлович
    Дмитренко Володимир Павлович 2 роки тому

    Адвокат, м. Львів, 21 рік досвіду

    Моі вітання, Олександре!

    В першу чергу слід звернути Вашу увагу на те, що одним з виконавчих документів, окрім виконавчого виконавчого листа, виданого на підставі рішення суду, згідно п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», є виконавчий напис нотаріуса, на підставі якого державний/приватний виконавець відкриває виконавче провадження та вчиняє виконавчі дії, в т.ч. вносить відомості про боржника до Єдиного реєстру боржників. В свою чергу, згідно із ст. 46-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них. Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості Єдиного державного демографічного реєстру, а також Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України. Законом № 2475-VIII статтю 49 Закону України «Про нотаріат» доповнено новою підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії. А саме згідно пункту 8-1 вказаної статті нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадку, якщо особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії щодо відчуження належного їй майна, внесена до Єдиного реєстру боржників, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці. Виходячи з наведеного та зі змісту частини 3 статті 9 Закону України «Про виконавче провадження»:

    - нотаріус зобов’язаний здійснювати перевірку відомостей про власника майна в Єдиному реєстрі боржників під час вчинення будь-яких нотаріальних дій, предметом яких є рухоме або нерухоме майно;

    - нотаріус зобов’язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії у разі, якщо особа, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії щодо відчуження належного їй нерухомого або рухомого майна, внесена до Єдиного реєстру боржників;- нотаріус зобов’язаний повідомити зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця про звернення особи за вчиненням нотаріальної дії щодо майна, що належить боржнику, який внесений до Єдиного реєстру боржників, із зазначенням відомостей про майно, щодо якого звернулася така особа.

    Таким чином переоформити право власності на належне Вам нерухоме майно, при внесенні Вас до Єдиного реєстру боржників, Ви позбавлені можливості.

    Александр Клієнт 2 роки тому

    спасибо большое


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України