Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 06 липня 2021, питання №44586 200₴

Насколько точный детектор лжи?

Я смотрела фильм (криминальный детектив) и не досмотрела его до конца, поэтому так и не узнала, сможет ли полиция доказать причастность человека к убийству главного героя.
В связи с этим вопросы:
1) Является ли детектор лжи достаточно достоверным для уточнения правды, например, чтобы собрать данные для суда или криминального расследования?
2) Могут ли на основании только детектора лжи объявить человека виновным или невиновным в преступлении?
3) Используются ли для выявления правды и лжи дополнительные виды исследований (например, вместе с детектором лжи используется МРТ головного мозга и другие способы выявления правды)? Насколько они достоверны? Существует ли на сегодняшний день способы узнать 100%, что человек говорит правду или лжёт?

Відповіді юристів (24)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго дня!

    Так званий поліграф на сьогодні не передбачений в чинному Кримінальному процесуальному кодексі як один із засобів доказування. Є відповідні законопроєкти, спрямовані на його імплементацію в чинне кримінальне законодавтсвто, однак вони поки не доведені до свого логічного кінця.

    Поліграф може використовуватися в приватній практиці, однак повторюсь він не може бути засобом доказування в суді.

    Пользователь не активен
    15%
    Пользователь не активен 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 7 років досвіду

    Добрий день!

    1) Відповідно до законодавства про судову експертизу, результати поліграфа можуть бути доказом лише в рамках проведення експертизи і тільки за добровільною згодою особи. Тому якщо особа добровільно погодилася на проведення такої експертизи то цей доказ може братися до уваги.

    2) Тільки на основі поліграфа вину особи встановити неможливо. Процесуальне законодавство містить вимоги на доведення вини лише за сукупністю доказів.

    3) Для з'ясування правди зазвичай досліджують інші докази, показання свідків, фото, відео і за їх сукупністю оцінюють правдивість слів особи. На жаль навіть це не завжди гарантує 100% результату перевірки правди.

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Ирина, здравствуйте!

    В Украине использование полиграфа прямо не запрещено, а, чтобы проводить исследования, лицу достаточно иметь полиграф и пройти хотя бы двухнедельные курсы. Действующее законодательство не предусматривает никаких обязательств или лицензионных условий, поэтому доступ к такому виду психофизиологических тестов является свободным.

    Сам полиграф выступает только регистратором изменения физических параметров. Их субъективную интерпретацию способен выполнить только полиграфолог, и проводит соответствующее «интервьюирования» по специальным методикам с учетом обстоятельств дела.

    Кроме того, даже в процессе расследования преступлений использования полиграфа возможно лишь при добровольном согласии лица. Это предусмотрено ст.8 закона «Об оперативно-розыскной деятельности».

    Применение полиграфов правоохранительными органами определены рядом подзаконных актов. Так, Инструкция МВД Украины, принятая в 2004 г.., Регулирует только внутриведомственное использования прибора, то есть для отбора кандидатов на службу, во время кадровых проверок и проведения внутренних служебных расследований. А принята в 2013 инструкция бывшего Министерства доходов и сборов регулирует использование полиграфов в различных аспектах деятельности органов Государственной фискальной службы, в том числе в отношении гражданских лиц, где соответствующая процедура определена как «психофизиологическое интервью с применением полиграфа».

    Вместе с тем результаты использования «детектора лжи» вступают в силу доказательства только в рамках назначенной судебной экспертизы. Порядок проведения судебных экспертиз регламентируется законом «О судебной экспертизе» и Уголовным процессуальным кодексом. Последний подробно расписывает только проведение обязательных экспертиз, в то время как факультативные могут быть назначены на усмотрение суда.

    Предназначенное в рамках уголовного, гражданского и других видов судопроизводства указанное исследования обычно называется «судебной психофизиологической экспертизе с использованием полиграфа». При этом применение прибора является лишь одним из методов исследования, используемых эксперт.

    Касаясь проблемы доказательственное значение результатов применения полиграфа, нужно учитывать, что доказательством признаются результаты конкретных следственных действий, в том числе полученные с помощью психофизиологического полиграфного тестирования, а не сами по себе показания прибора. Последние имеют лишь ориентировочными. Практике известны ошибки, допущенные правоохранительными органами и судом, которые принимали за абсолютную истину результаты полиграфа.

    Так что, Ирина, 100% способов узнать правду нет. Да и вряд ли в обозримом будущем будут.

    Если информация была для Вас полезной - оставляйте отзыв на сайте. Всего Вам доброго!

    • Ирина Клієнт 2 роки тому

      Я правильно поняла, что детектор лжи может выступать только как один из методов исследования (совместно с другими методами), но при этом на основании одного только детектора лжи нельзя доказать вину человека в суде или полиции?

      • Бондарь Владимир Борисович
        20%
        Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

        Совершенно верно. Вообще во всех цивилизованных странах действует презумпция невиновности, т.е. лицо считается невиновным, пока его вина не будет доказана в суде на основании надлежащих и допустимых доказательств. Понятие "допустимости" - это, если в двух словах,- доказательства должны быть собраны строго в соотвествии с законом, законными органами и в законный способ. Т.е. может существовать ситуация, когда практически всем понятно, что лицо виновно и даже есть доказательства (например результаты негласных следственных действий, где человек вслух признается в совершении преступления), но следственные органы допустили ошибки в оформлении этих доказательств, - суд не имеет права принимать такие доказательства и за отсутствием других - оправдывает этого человека.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Слід зазначити, що закони щодо застосування поліграфа часто змінюються. Навіть у такій розвинутій країні, як США, незважаючи на її 100-річний досвід застосування поліграфа, закони, що регламентують його використання, нерідко кардинально змінюються протягом 3–5 років. У різних штатах вони можуть суперечити один одному.

    У зв’язку з цим у громадян України логічно виникають запитання, пов’язані з вже існуючими правами осіб, які мають пройтиперевірку, умовами і підставами застосування цього приладу.

    Поліграф (polygraph – детектор брехні) є різновидом психофізіологічної апаратури і являє собою комплексну багатоканальну апаратну методику реєстрації змін психофізіологічних реакцій людини у відповідь на пред’явлення за спеціальною схемою певних психологічних стимулів. Аналіз цих змін, що відбуваються в процесі опитування за допомогою поліграфа, дає змогу одержувати необхідну орієнтувальну інформацію та виявляти ту, яку людина приховує.

    Основними фізіологічними показниками, які реєструються поліграфами, є: ритм дихання, інтенсивність потовиділення, рівень кров’яного тиску. Деякі детектори здатні порівнювати напругу голосових зв’язок, фіксувати розширення капілярів, реакцію зіниць тощо.

    Сам прилад виступає тільки реєстратором об’єктивних параметрів, а їх суб’єктивну інтерпретацію здатний виконати тільки фахівець – поліграфолог, який і проводить відповідне «інтерв’ювання» за спеціальними методиками з урахуванням обставин справи. Поліграфолог порівнює параметри, зафіксовані детектором у стані психофізіологічного спокою, з тими, які спостерігалися при адресації критичних питань чи пред’явленні певних об’єктів.

    Критики використання поліграфа наводять чимало підтверджених фактів щодо психопатичних особистостей, які не демонструють змін фонових фізіологічних параметрів навіть при запереченні скоєних ними жорстоких злочинів. І навпаки, людина, яка не скоювала злочин, але зіштовхнулася з його проявом (наприклад, виявила труп), демонструє фізіологічні параметри, властиві особі, яка вчинила злочин. Крім того, відомі досить прості техніки, що дозволяють довільно змінювати фонові характеристики, які реєструються поліграфом – напруга м’язів, покусування язика.

    У зв’язку з цими недоліками використання поліграфів украй мало закріплене в законодавстві, хоча й набуло поширення в практичній діяльності правоохоронних органів та під час приймання особи на роботу.

    Нині у світі найактивніше поліграф використовується у США, де кількість кадрових перевірок перевищує 4 млн на рік. Широко використовується поліграф у Канаді, Мексиці, Ізраїлі, Японії, Південній Кореї, Польщі, Чехії, Словаччині, Туреччині та в Україні. Поліграфні перевірки проводяться більш ніж у 70 країнах світу.

    В Україні використання поліграфа законом прямо не заборонено. Ліцензії на його придбання і використання не потрібно. Проведення поліграфних перевірок не суперечить чинному законодавству України і не порушує його, воно має на меті передусім захист прав фізичних і юридичних осіб у галузі безпеки бізнесу. Також не порушуються і конституційні права громадян, оскільки перевірки здійснюються лише з їх письмової згоди. Використання поліграфа в Україні здійснюється на підставі норм Конституції України (ст. 28, 32), законодавства про працю та інших нормативно-правових актів. У ст. 28 Конституції України наголошується: «Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам». Використання поліграфа підпадає під формулювання «інші досліди». У ст. 32 Конституції України закріплено: «Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди».

    Підставою широкого застосування поліграфів правоохоронними органами України є Закон «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18.02.1992 р. № 2135-XII. Стаття 8 цього Закону закріплює право органів, що здійснюють ОРД, опитувати осіб за їх згодою (п. 1 ч. 1 ст. 8). Відповідно використання поліграфа витлумачується як різновид опитування. При цьому отримані таким чином відомості не можуть бути прийняті судами як докази у справі, вони є лише орієнтирами для збирання офіційних доказів. Згідно з ч. 16 ст. 9 цього Закону для одержання інформації забороняється застосовувати технічні засоби, психотропні, хімічні та інші речовини, які пригнічують волю або завдають шкоди здоров’ю людей та навколишньому середовищу.

    В Україні ст. 50 Закону «Про національну поліцію» від 02.07.2015 р. № 580-VIII регламентує застосування поліграфа під час перевірки кандидата на службу в поліції: «Громадяни України, які виявили бажання вступити на службу в поліції, за їхньою згодою проходять тестування на поліграфі».

    Правові норми застосування поліграфа в Україні тією чи іншою мірою регулюються в таких законодавчих актах:

    Стаття 36 Господарського кодексу України «Неправомірне збирання, розголошення та використання відомостей, що є комерційною таємницею», у якій визначено поняття «комерційна таємниця», даються правові основи і гарантії суб’єктам господарювання в реалізації і створенні умов для безпеки своєї діяльності;

    Статті 505–508 Цивільного кодексу України розглядають питання комерційної таємниці; майнових прав інтелектуальної власності на комерційну таємницю; охорони комерційної таємниці органами державної влади; строк чинності права інтелектуальної власності на комерційну таємницю;

    Стаття 26 КЗпП України передбачає можливість проведення випробувань при прийомі на роботу з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування/перевірку повинна бути зазначена в наказі про прийняття на роботу;

    Стаття 40 КЗпП України визначає, що трудовий договір із працівником може бути розірваний у разі виявлення невідповідності цього працівника посаді, яку він обіймає;

    Постанова Кабінету Міністрів України «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору» від 19.03.1994 р. № 170 закріплює право роботодавця на припинення трудових відносин також і з інших причин, не передбачених трудовим законодавством, але зазначених у трудовому контракті;

    Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р.;

    Закони України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI, «Про стандартизацію» від 05.06.2014 р. № 1315-VII, «Про державну таємницю» від 21.01.1994 р. № 3855-XII, «Про інформацію» від 02.10.1992 р. № 2657-XII, «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III, «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III, «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18.02.1992 р. № 2135-XII;

    Постанова Кабінету Міністрів України «Про перелік відомостей, котрі не становлять комерційної таємниці» від 09.08.1993 р. № 611.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Ирина Клієнт 2 роки тому

      спасибо большое за ответ! Вы перечислили много стран, в которых используется детектор лжи, так вот вопрос: хоть в какой-то стране признано, что детектор лжи дает достоверную информацию на 100% или это еще невозможно на сегодняшний день?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Сам по собі поліграф є технічним засобом ,стовідсотковий результат він дати не може без участі супутніх ознак та експерта поліграфолога.

        Эмоційний стан людини не прорахує на 100% жодна техніка.

        Точних даних про це не зафіксовано серед країн.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        • Ирина Клієнт 2 роки тому

          извините, я не поняла фразу "Точних даних про це не зафіксовано серед країн.", можно ли это понять так, что во всех странах еще не найден 100% способ узнать правду?

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 2 роки тому

            Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

            Можна і так трактувати!

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

            ___

            извините, я не поняла фразу "Точних даних про це не зафіксовано серед країн.", можно ли это понять так, что во всех странах еще не найден 100% способ узнать правду?

            Хххххххххххххххххххххххххххх

            • Ирина Клієнт 2 роки тому

              извините, не совсем понятно, что "трактовать"? Мой ответ или достоверность данных на детекторе? ответьте, пожалуйста, на прямой вопрос: во всех странах еще не найден 100% способ узнать правду?

            • Ирина Клієнт 2 роки тому

              про Украину я поняла, а про другие страны: на сегодняшний день в других странах не найден 100% способ узнать правду?

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    щодо вашого питання

    Детектор брехні або полграф- прилад фіксує об’єктивні фізіологічні параметри людини (частоту дихання, скорочення м’язів, серцебиття та інші), а вже надати обґрунтовані кінцеві висновки за результатами опитування особи за спеціальними методиками може тільки фахівець. У такому випадку достовірність висновків складає 93-95%, що на порядок вище ніж у інших судових експертизах (трасологічній, балістичній тощо). Такий доказ у справі приймається на рівні з іншими доказами і не має пріоритету.

    Недоліком поліграфа є невірне розпізнавання фізіологічних показників при їх схожості або використання досліджуваними особами прийомів, які дають можливість обдурити поліграф – штучна напруга м’язів, умисне спричинення собі болю.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    1) Является ли детектор лжи достаточно достоверным для уточнения правды, например, чтобы собрать данные для суда или криминального расследования? - один из видов доказательств

    2) Могут ли на основании только детектора лжи объявить человека виновным или невиновным в преступлении? нет

    3) Используются ли для выявления правды и лжи дополнительные виды исследований (например, вместе с детектором лжи используется МРТ головного мозга и другие способы выявления правды)? нет Насколько они достоверны? таких нет

    Существует ли на сегодняшний день способы узнать 100%, что человек говорит правду или лжёт? нет

    4. Я правильно поняла, что детектор лжи может выступать только как один из методов исследования (совместно с другими методами), но при этом на основании одного только детектора лжи нельзя доказать вину человека в суде или полиции? правильно понимаете

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ірина!

    В Україні , це називається проведенням судово-психологічної експертизи, з застосуванням комп"ютерного поліграфа.

    Експертиза із застосуванням поліграфа – це різновид судових психологічних експертиз, на які поширюється дія Закону України “Про судову експертизу”.

    Подібні експертизи проводяться з метою формування доказової бази в судовому процесі чи під час досудового слідства.

    Експертизу не слід плутати із перевіркою на поліграфі.

    Поліграф є доказом у суді, якщо проводиться експертиза із застосуванням поліграфа.

    Дана експертиза може застосовуватись в кримінальному, цивільному, господарському або адміністративному провадженнях.

    Частина 1 ст. 7 ЗУ «Про судову експертизу»: Судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

    До державних спеціалізованих установ належать:

    • науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України
    • науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров’я України
    • експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України

    До інших фахівців з відповідних галузей знань належать:

    • експерти-поліграфологи Всеукраїнської асоціації поліграфологів
    • Ирина Клієнт 2 роки тому

      Вы писали: "Поліграф є доказом у суді, якщо проводиться експертиза із застосуванням поліграфа" - имеется в виду, только как один из видов доказательств (и нужны еще другие доказательства)? Потому что на основании только данных детектора лжи человека не могут признать виновным в преступлении?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Ирина!

        Заключение эксперта - это один из источников доказательств, в соответствии с часть 2 статьи 84 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        Оценку доказательств даёт следователь, прокурор, следственный судья и суд в соответствии с законом и внутренним убеждением (статья 94 Уголовного процессуального кодекса Украины).

        КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

        "Стаття 84. Докази

        1. Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

        2. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів".

        "Стаття 94. Оцінка доказів

        1. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

        2. Жоден доказ не має наперед встановленої сили".

        Если иных доказательств нет, то могут принять во внимание и одно доказательство - судебно-психологическую экспертизу, с приминением компьютерного полиграф.

        Всего доброго!

        • Ирина Клієнт 2 роки тому

          Если иных доказательств нет (что человек совершал преступление), но допрос с детектором лжи подтвердил, что человек убил главного героя фильма, то только на основании данных детектора лжи могут посадить человека в тюрьму?

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Ирина!

            "Если иных доказательств нет (что человек совершал преступление), но допрос с детектором лжи подтвердил, что человек убил главного героя фильма, то только на основании данных детектора лжи могут посадить человека в тюрьму"?

            -Да, вполне могут, но приговор суда может быть обжалован обвиняемым (осуждённым) в суд апелляционной инстанции.

            • Ирина Клієнт 2 роки тому

              скажите, пожалуйста, почему все юристы сказали, что невозможно на 100% узнать правду с помощью детектора лжи и нельзя на 100% осудить человека только на основании данных детектора лжи, а вы сказали наоборот, что только на основании детектора лжи человека могут признать виновным в преступлении. Может быть, тут дело не в детекторе лжи, а в том, что кто-то заплатил взятку, чтобы невиноватого человека признали виновным и посадили в тюрьму?

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Ирина!

    "скажите, пожалуйста, почему все юристы сказали, что невозможно на 100% узнать правду с помощью детектора лжи и нельзя на 100% осудить человека только на основании данных детектора лжи, а вы сказали наоборот, что только на основании детектора лжи человека могут признать виновным в преступлении. Может быть, тут дело не в детекторе лжи, а в том, что кто-то заплатил взятку, чтобы невиноватого человека признали виновным и посадили в тюрьму"?

    -Я не указывал Вам, что только на основании детектора лжи человека могут признать виновным в преступлении.

    Суд оценивает доказательства в совокупности, исходя из обстоятельства уголовного дела.

    Если не будет иных доказательств, могут осудить на основании судебно-психолггической экспертизы с приминением компьютерного полиграфа (детектора лжи).

    За взятку речь идти не может, так как это само по себе незаконно.

    Всего доброго удачи Вам!

    • Ирина Клієнт 2 роки тому

      уточните, пожалуйста, что вы имеете в виду, когда говорите "судебно-психологическая экспертиза" (с применением детектора лжи), какие мероприятия сюда входят?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Ирина!

        ЗАТВЕРДЖЕНО

        Наказ Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5(у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5)

        НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

        з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень:

        Про затвердження Інструкції про... | від 08.10.1998 № 53/5 (rada.gov.ua)

        "VI. Психологічна експертиза

        6.1. Об'єктом психологічної експертизи є психічно здорові особи (підозрюваний, обвинувачений, підсудний, виправданий, засуджений, свідок, потерпілий, позивач, відповідач: малолітні; неповнолітні; дорослого та похилого віку).

        6.2. Психологічна експертиза також може бути часткою комплексного експертного дослідження, якщо в органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), виникають питання, вирішення яких потребує синтезування спеціальних знань з різних галузей науки (психолого-психіатрична експертиза, психолого-медико-психіатрична, медико-психологічна та психолого-автотехнічна експертиза). До цього переліку також можуть належати психолого-почеркознавча та психолого-лінгвістична експертизи.

        6.3. Психологічна експертиза встановлює ті особливості психічної діяльності та такі їх прояви в поведінці особи, які мають юридичне значення та викликають певні правові наслідки.

        6.4. Основним завданням психологічної експертизи є визначення у підекспертної особи:

        індивідуально-психологічних особливостей, рис характеру, провідних якостей особистості; мотивотвірних чинників психічного життя і поведінки;

        емоційних реакцій та станів;

        закономірностей перебігу психічних процесів, рівня їхнього розвитку та індивідуальних її властивостей.

        6.5. При проведенні психологічних експертиз використовуються загальновідомі в науковій практиці психологічні методики і такі, що пройшли державну атестацію, та їх авторські модифікації, що відбираються з урахуванням специфіки експертних досліджень і конкретних питань, поставлених перед психологічною експертизою.

        6.8. З метою отримання орієнтувальної інформації можуть проводитися опитування із застосуванням спеціального технічного засобу - комп’ютерного поліграфа.

        6.8.1. Предметом опитування із застосуванням спеціального технічного засобу - комп’ютерного поліграфа є отримання орієнтувальної інформації щодо:

        ступеня ймовірності повідомленої опитуваною особою інформації;

        повноти наданої опитуваною особою інформації;

        джерела отриманої опитуваною особою інформації;

        уявлень опитуваної особи про певну подію;

        іншої орієнтувальної інформації, необхідної для конструювання версій розслідування певних подій.

        6.8.2. Такі опитування можуть проводитись тільки за наявності письмової згоди особи, яка проходитиме опитування.

        6.9. Для проведення дослідження орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), надає експерту можливість психологічного обстеження підекспертної особи та матеріали справи.

        Для проведення психологічної експертизи (з огляду на вік підекспертної особи та виходячи з питань, поставлених перед експертом) експерту необхідно надати: медичну документацію, особову справу, шкільні характеристики і характеристики з місця роботи, свідчення співучнів, педагогів, колег, друзів, знайомих, родичів та інших людей, з якими підекспертна особа близько спілкувалася. У свідченнях рідних та близьких повинні бути відображені особливості її розвитку та поведінки, умов життя, оточення, притаманні їй схильності, захоплення, інтереси. За наявності також надаються щоденники, листи, зразки творчості підекспертної особи.

        6.10. Органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), особливу увагу слід приділити свідченням або відомостям про особливості поведінки підекспертної особи у проблемних ситуаціях (конфлікти, покарання, втрати тощо) та свідченням про особливості її емоційного стану в певних обставинах (безпосередньо у момент подій, у час, що передував подіям, а також після їх завершення).

        6.11. Під час проведення психологічної експертизи досліджуються автентичні показання, тобто такі, які не залежать від будь-якого стороннього впливу або примусу".

        Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Ирина!

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5(у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5)

    НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

    з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень:

    Про затвердження Інструкції про... | від 08.10.1998 № 53/5 (rada.gov.ua)

    "VI. Психологічна експертиза

    6.1. Об'єктом психологічної експертизи є психічно здорові особи (підозрюваний, обвинувачений, підсудний, виправданий, засуджений, свідок, потерпілий, позивач, відповідач: малолітні; неповнолітні; дорослого та похилого віку).

    6.2. Психологічна експертиза також може бути часткою комплексного експертного дослідження, якщо в органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), виникають питання, вирішення яких потребує синтезування спеціальних знань з різних галузей науки (психолого-психіатрична експертиза, психолого-медико-психіатрична, медико-психологічна та психолого-автотехнічна експертиза). До цього переліку також можуть належати психолого-почеркознавча та психолого-лінгвістична експертизи.

    6.3. Психологічна експертиза встановлює ті особливості психічної діяльності та такі їх прояви в поведінці особи, які мають юридичне значення та викликають певні правові наслідки.

    6.4. Основним завданням психологічної експертизи є визначення у підекспертної особи:

    індивідуально-психологічних особливостей, рис характеру, провідних якостей особистості; мотивотвірних чинників психічного життя і поведінки;

    емоційних реакцій та станів;

    закономірностей перебігу психічних процесів, рівня їхнього розвитку та індивідуальних її властивостей.

    6.5. При проведенні психологічних експертиз використовуються загальновідомі в науковій практиці психологічні методики і такі, що пройшли державну атестацію, та їх авторські модифікації, що відбираються з урахуванням специфіки експертних досліджень і конкретних питань, поставлених перед психологічною експертизою.

    6.8. З метою отримання орієнтувальної інформації можуть проводитися опитування із застосуванням спеціального технічного засобу - комп’ютерного поліграфа.

    6.8.1. Предметом опитування із застосуванням спеціального технічного засобу - комп’ютерного поліграфа є отримання орієнтувальної інформації щодо:

    ступеня ймовірності повідомленої опитуваною особою інформації;

    повноти наданої опитуваною особою інформації;

    джерела отриманої опитуваною особою інформації;

    уявлень опитуваної особи про певну подію;

    іншої орієнтувальної інформації, необхідної для конструювання версій розслідування певних подій.

    6.8.2. Такі опитування можуть проводитись тільки за наявності письмової згоди особи, яка проходитиме опитування.

    6.9. Для проведення дослідження орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), надає експерту можливість психологічного обстеження підекспертної особи та матеріали справи.

    Для проведення психологічної експертизи (з огляду на вік підекспертної особи та виходячи з питань, поставлених перед експертом) експерту необхідно надати: медичну документацію, особову справу, шкільні характеристики і характеристики з місця роботи, свідчення співучнів, педагогів, колег, друзів, знайомих, родичів та інших людей, з якими підекспертна особа близько спілкувалася. У свідченнях рідних та близьких повинні бути відображені особливості її розвитку та поведінки, умов життя, оточення, притаманні їй схильності, захоплення, інтереси. За наявності також надаються щоденники, листи, зразки творчості підекспертної особи.

    6.10. Органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), особливу увагу слід приділити свідченням або відомостям про особливості поведінки підекспертної особи у проблемних ситуаціях (конфлікти, покарання, втрати тощо) та свідченням про особливості її емоційного стану в певних обставинах (безпосередньо у момент подій, у час, що передував подіям, а також після їх завершення).

    6.11. Під час проведення психологічної експертизи досліджуються автентичні показання, тобто такі, які не залежать від будь-якого стороннього впливу або примусу".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України