Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 10 липня 2021, питання №44823 100₴

Инвалидность третья группа

Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, 33 года, после серьёзной болезни (без потери трудоспособности) предлагают оформить 3 группу инвалидности! Вопрос: может ли мне это как-то навредить на текущей работе? Или какие вообще негативные факторы могут в сплыть для меня, как для работающего?

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    35%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Звичайно, ви можете отримувати пенсію, пільги тощо особі з інвалідністю та одночасно працювати.

    Більш того, діюче законодавство покладає на роботодавців обов’язок щодо працевлаштування інвалідів.

    Так, згідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» держава гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства та створює для інвалідів потрібні умови, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя згідно з їх індивідуальними здібностями та інтересами.

    Частиною першою ст. 19 цього Закону передбачено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій, громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.

    Роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та самостійно здійснюють працевлаштування таких працівників. Із цією метою вони можуть звертатися із заявками про вакансії інвалідів в районні центри зайнятості або підшукувати інвалідів на вакансію своїми силами.

    Це означає, що особи з інвалідністю мають право працювати та отримувати пенсію.

    Крім того, діючим законодавством не передбачені обмеження (або заборони) щодо працевлаштуванні таких осіб у разі отримання ними пенсії за інвалідністю, та будь-які пільги тощо, вони також у разі працевлаштування не позбавляються пенсії та пільг.

    Щоправда працювати ви зможете лише на тих посадах , які не передбачають значне навантаження відповідно до затвердженого ІПР (ПЛАНУ РЕАБІЛІТАЦІЇ ) затверджується МСЕК.

    СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ТАКОЖ ВИЗНАЧИТЬ МСЕК,

    Якщо ваша поточна робота буде відповідати показанням ІПР то можете працювати, а якщо ні роботодавець має забезпечити вам необхідні умови для виконання обов язків відповідно до програми реабілітації та ступеню обмеження здоров я , згідно даних МСЕК.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    35%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Для работников-инвалидов украинское законодательство предусмотрело ряд льгот и гарантий, связанных с заключением и расторжением трудового договора. В частности, к лицам с инвалидностью не применяется испытательный срок (ч. 3 ст. 26 КЗоТ), а трудовой договор, заключенный на определенный срок, может быть расторгнут по инициативе работника-инвалида в любой момент (ч. 1 ст. 39 Кодекса законов о труде Украины).

    Привлечение лиц с инвалидностью к работе в ночное время и сверхурочным допускается лишь с их согласия, если это не противоречит медицинским рекомендациям МСЭК (часть 3 статьи 12 Закона Украины «Об охране труда»). Кроме того, по желанию инвалида может устанавливаться индивидуальный график работы (неполный рабочий день или неделя) и льготные условия труда.

    Работники из числа инвалидов имеют право оформить отпуск в удобное для них время, в том числе, еще до наступления шестимесячного срока их непрерывной работы на предприятии (ч. 7 ст. 10 ЗУ «Об отпусках»).

    В 2021 году инвалидам предоставляется ежегодный отпуск большей продолжительности:

    • инвалидам III группы – 26 календарных дней

    Право на дополнительный оплачиваемый отпуск предоставляется инвалиду со дня принятия на работу, при условии подтверждения статуса лица с инвалидностью. Для получения отпускных льгот при трудоустройстве инвалида должна предоставляться справка МСЭК. Льготные условия получения инвалидом отпуска с сохранением заработной платы дополнены правом на отпуск за свой счет, без сохранения зарплаты (при наличии ребенка-инвалида).

    На основании действующего законодательства инвалидам первой и второй группы предоставляется 50-ти процентная скидка на приобретение лекарственных препаратов в период амбулаторного лечения. Лица с инвалидностью, получающие минимальную пенсию, имеют возможность получить лекарства по рецепту врача бесплатно.

    Кроме того, государством предусмотрено обеспечение инвалидов, в том числе детей с инвалидностью, социально-бытовым и медицинским обслуживанием. В частности, на основании индивидуальной программы реабилитации, им предоставляются:

    • сурдотехнические средства
    • протезы глаз, челюстей, зубов
    • эндопротезы, моче- и калоприемники
    • протезные изделия и ортопедическая обувь
    • очки, слуховые и голосообразующие аппараты
    • мобильные телефоны и факсы — для письменного общения
    • средства передвижения, в том числе кресла-коляски с электроприводом и автомобили (при наличии соответствующего медзаключения)

    Данные услуги предоставляются бесплатно или на льготных условиях. Список лекарственных препаратов, медицинских изделий, средств реабилитации, а также порядок их выдачи определяет Кабинет Министров Украины (расширенный список доступных лекарств).

    При наличии медицинских показаний инвалиды и дети-инвалиды имеют право на бесплатное получение путевок в санатории. Условия для обеспечения путевками устанавливает Кабмин.

    Для получения льгот по инвалидности в 2021 году необходимо оформить один из таких документов:

    • удостоверение, подтверждающее соответствующий статус или пенсионное удостоверение
    • справка о назначении выплат по Закону «О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью»
    • справка о выдаче государственной социальной помощи лицам, не имеющим права на пенсию, и лицам с инвалидностью

    В случаях, когда инвалидность наступила в результате общего заболевания пенсию для инвалида 3 группы назначают в соответствии его трудовому стажу.

    Для получения пенсии по инвалидности предусмотрены обязательные периодические медицинские осмотры. В случае неявки на такой осмотр в установленные сроки, пенсионные выплаты со следующего месяца прекращаются. При наличии уважительных причин для неявки на осмотр или повторного получения статуса нетрудоспособного инвалиду возмещают все пропущенные пенсии, но не более чем за трехлетний период.

    Требуемый для получения пенсии по инвалидности рабочий стаж указан в таблице:

    ВозрастСтаждо 23 лет1 год23 – 26 лет2 года26-31 лет3 года31-36 лет5 лет36-41 год7 лет41-46 лет9 лет46-51 лет11 лет51-56 лет13 лет56-61 лет14 летстарше 61 года15 лет
    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, 33 года, после серьёзной болезни (без потери трудоспособности) предлагают оформить 3 группу инвалидности! Вопрос: может ли мне это как-то навредить на текущей работе? Или какие вообще негативные факторы могут в сплыть для меня, как для работающего?Вам будет только плюс - пенсия , льготы и т.д.
    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    При оформлені 3 групи інвалідності Ви отримаєте ряд пільг, а саме:

    Особи з інвалідністю, що є найманими працівниками, мають право на:

    працевлаштування без випробувального терміну, за направленням МСЕК; неповний робочий день або тиждень; відмову працювати в нічний час й понаднормово; щорічну відпустку у зручний час; основну щорічну відпустку більшої тривалості; додаткові підстави для надання відпустки без збереження заробітної плати; розірвання строкового трудового договору, якщо стан здоров’я став перешкоджати виконанню службових обов’язків; перевагу залишитися на роботі (коли працівник є інвалідом війни), в разі скорочення чисельності або штату (за умови, що такий працівник має таку ж кваліфікацію, як і інші працівники); пільги в оподаткуванні тощо.

    Отримаєте висновок МСЕК та пред'явите його роботодавцю для застосування до вас пільг.

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Александр!

    Если МСЕК в документации по результатам комиссии напишет работы которые Вам противопоказаны, соответственно работать на них Вы не сможете. Но обычно третяя группа "рабочая" и инвалидность ни на что не повлияет, будет и з/п и пенсия на время инвалидности.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії з зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист. Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

    Згідно зі ст. 12 Закону України «Про охорону праці», підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

    Згідно зі ст. 172 Кодексу законів про працю України, особі з інвалідністю за бажанням або за вимогами індивідуальної програми реабілітації можуть встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці. У разі, якщо у рекомендаціях МСЕК зазначено, що особа з інвалідністю може працювати за своєю посадою на умовах скороченого робочого дня, роботодавець на прохання працівника зобов'язаний встановити йому неповний робочий час на основі ст. 172 КЗпП. Для цього працівник подає заяву про встановлення неповного робочого часу, а роботодавець видає відповідний наказ.

    Увага! У разі незгоди працівника на переведення його на неповний робочий день роботодавець не має права в односторонньому порядку встановити йому неповний робочий день.

    Неповний робочий час може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи, кількості днів роботи протягом тижня чи одночасно шляхом зменшення і кількості годин роботи упродовж дня, і кількості робочих днів. Роботодавець зобов'язаний на прохання працівника, що має право на неповний робочий час, встановити робочий час тієї тривалості, про яку просить працівник. Оплата праці у цих випадках проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 Кодексу законів про працю України).

    Серед гарантій, що надаються працівникам з інвалідністю, можна виділити:

    1) інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (ч. 1 ст. 39 КЗпП України). У цьому випадку роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник;

    2) при скороченні чисельності або штату переважне право на залишення на роботі при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпП України);

    3) залучення до роботи в нічний час та до надурочних можливе лише за згодою особи і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ч. 2 ст. 55, ч. 4 ст. 6З КЗпП України, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про охорону праці»);

    4) переведення на легшу роботу може відбуватися за бажанням особи з інвалідністю, роботодавець може перевести його на легшу роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку. При цьому за працівником, переведеним на легшу роботу, протягом 2 тижнів з дня переведення зберігатиметься попередня середня заробітна плата. У деяких передбачених законодавством випадках на весь час виконання нижче оплачуваної роботи може зберігатися попередня середня заробітна плата працівника або надаватися матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (ст. 170 КЗпП України). Також на весь час переведення може надаватися забезпечення за рахунок Фонду соціального страхування (п. 6 ч. 1 ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);

    5) роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій у випадках, передбачених законодавством (ст. 172 КЗпП України). Необхідність у перепідготовці (перекваліфікації) може виникнути, наприклад, при переведенні на іншу, легшу роботу (див. вище).

    Додаткові гарантії щодо реалізації права на відпочинок:

    Працівники з інвалідністю, які недавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали 6 місяців на підприємстві, можуть скористатися правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання 6-місячного строку безперервної роботи на цьому підприємстві (ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

    Увага! Працівники з інвалідністю за бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час (ч. 13 ст. 10 Закону).

    Крім того, згідно зі ст. 6 Закону України «Про відпустки», тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить:

    - для осіб з інвалідністю I та II груп — 30 календарних днів;

    - для осіб з інвалідністю III групи — 26 календарних днів.

    Також для цих категорій осіб відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку. Відповідно до п. 6 та 7 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки», відпустка без збереження заробітної плати надається:

    - особам з інвалідністю III групи — тривалістю до 30 календарних днів щорічно;

    - особам з інвалідністю I та II груп — тривалістю до 60 календарних днів щорічно.

    Таким чином, задля забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю законодавством передбачено низку пільг та гарантій, втілення яких на практиці має на меті недопущення дискримінації осіб з інвалідністю на ринку праці та реалізацію їхніх трудових прав у повному обсязі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України