Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 06 серпня 2021, питання №46565 700₴

Надіслали рішення про штрафи з податкової

Вчора отримав лист - рішення з управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС про нарахування штрафів та пені у розмірі 83000 грн за період з 2013 !!! року по 2020 за несвоєчасну сплату єдиного внеску. Про таке чую вперше, ніде в особовому кабінеті податкової ( в який заходжу постійно, подаю декларацію тощо) таких боргів немає. Більш того, місяц тому отримав від ДПС України на запит про відсутність заборгованості папірець, в якому написано, що згідно з даними інформаційно -аналітичної системи ДПС маю заборгованість по коду бюджетної класифікації 18050400 (єдиний податок) в сумі 16,21 грн.
Що тепер робити? Чи є шанси позиватися до суду?

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.1%

    Доброго вечора!

    Якщо Ви дійсно не здійснювали сплату ЄСВ, то оскаржити таке рішення податкової, яке за своєю суттю є виконавчим документом, буде складно!

    Проте маєте право протягом 10 днів з дня отримання такого рішення оскаржити його або в адміністративному порядку (шляхом звернення до вищестоящого органу, шанси на успіх - близькі до 0), або до суду (шанси залежать від того, чи здійснювали Ви сплату ЄСВ, або можливо є шанс оскаржити саму суму нарахованої пені).

    У будь-якому випадку, на жаль, позовна давність щодо правовідносин зі сплати ЄСВ законодавством не встановлена, тому вимога про несплату може розраховуватися із з 2015 року..

    Савченко Олександр
    21.4%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Артеме!

    Недоїмка - сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", обчислена податковим органом. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум.Нарахування пені, передбаченої цим Законом, починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

    Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону, пункт 13 розділу VІІ Інструкції № 449).

    Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішенні суми протягом десяти календарних днів, а також не повідомив у цей строк орган доходів і зборів про оскарження рішення, таке рішення передається державній виконавчій службі в порядку, встановленому законодавством.

    У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з податковим органом шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку. (ч 4 ст. 25 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», п. 56.1. ст. 56 ПКУ).

    Оскарження в адміністративному порядку:

    У разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до контролюючого органу вищого рівня з повідомленням про це податкового органу, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.У разі оскарження платником єдиного внеску вимоги про сплату недоїмки нарахування пені зупиняється з дня подання скарги до податкового органу або позову до суду.

    Скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до органу доходів і зборів вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це органу доходів і зборів, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску (ч. 4 ст. 25 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

    У разі якщо головні управління ДПС в областях, місті Києві надсилають скаржнику рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, такий скаржник має право звернутися протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання відповіді, з повторною скаргою до ДПС (п. 1 Розділу 3 Порядку).

    Скарга повинна бути викладена в письмовій формі, підписана скаржником або уповноваженою нею особою та надіслана до контролюючого органу поштою чи передана особисто або через представника.

    • У скарзі має бути зазначено:

    -повне найменування скаржника юридичної особи, код за ЄДРПОУ прізвище, ім’я, по батькові посадової особи, яка подала скаргу; прізвище, ім’я, по батькові громадянина або фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

    -найменування контролюючого органу, яким видано вимогу або рішення про нарахування пені та накладення штрафу, що оскаржуються, дата і номер такої вимоги або рішення;

    -суть порушеного питання, прохання чи вимога;

    -інформація про оскарження вимоги або рішення про нарахування пені та накладення штрафу в суді ( п. 5 розділ 1. Порядку 1124). Зразок скарги.

    Перебіг строку розгляду скарги починається з наступного робочого дня після її надходження до контролюючого органу.Орган доходів і зборів, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення органом доходів і зборів не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску

    !Порядок, строки та процедура оскарження вимоги про сплату єдиного внеску поширюються на оскарження рішень органу доходів і зборів щодо нарахування пені та застосування штрафів.

    Контролюючий орган при розгляді скарг приймає одне з таких рішень:

    -залишає вимогу або рішення, що оскаржуються, без змін, а скаргу без задоволення;-скасовує в певній частині вимогу або рішення, що оскаржуються, і не задовольняє скаргу в певній частині;-скасовує в повному обсязі вимогу або рішення, що оскаржуються, і задовольняє скаргу;-направляє скаргу на новий розгляд до територіального контролюючого органу;-залишає скаргу без розгляду.

    У разі збільшення контролюючим органом суми єдиного внеску, пені та штрафів, які належать до сплати, або недоїмки раніше надіслані вимоги про сплату недоїмки або рішення про нарахування пені та накладення штрафу не відкликаються, а на суму такого збільшення контролюючим органом надсилається окрема вимога про сплату недоїмки (рішення про нарахування пені, накладення штрафу)(п. 6 розділу 4 Порядку).

    Платник єдиного внеску зобов'язаний самостійно сплатити узгоджену суму недоїмки (суми пені, штрафів) протягом десяти календарних днів після отримання рішення за результатом розгляду скарги.

    Рішення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, прийняте за розглядом скарги платника податків, є остаточним і не підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене в судовому порядку (п. 56.10 ст. 56 ПКУ). У разі якщо головні управління ДФС в областях, місті Києві надсилають скаржнику рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, такий скаржник має право звернутися протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання відповіді, з повторною скаргою до ДФС.

    Строк, встановлений для подання повторної скарги, не вважається пропущеним, якщо до його закінчення скаргу та інші документи до неї передано на пошту. Датою передачі скарги на пошту вважається дата отримання відділенням поштового зв'язку від платника єдиного внеску поштового відправлення зі скаргою, яка зазначена відділенням поштового зв'язку на конверті або в повідомленні про вручення поштового відправлення.

    Оскарження в судовому порядку:

    У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, неузгодження вимоги з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному порядку, вимога може бути оскаржена платником єдиного внеску в судовому порядку шляхом подачі позовної заяви в порядку адміністративного судочинства.

    Верховний Суд сформулював свою правову позицію стосовно цього питання. Особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов`язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу лише за умови, що така особа не є найманим працівником. В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору ЄСВ досягається за рахунок його сплати роботодавцем (Постанова Верховного суду від 04 грудня 2019 року у справі №440/2149/19).

    В іншій справі суд скасував штрафні санкції за надходження ЄСВ на помилковий рахунок. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду по справі № 826/9800/16 наголосив, що дії, які не містять ознак бездіяльності платника податків при сплаті узгодженої суми грошового зобов`язання, не можуть бути підставою для застосування штрафів, передбачених пунктом 2 частини одинадцятої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

    Верховний Суд вважає за необхідне зазначити, що здійснення помилки під час перерахування узгодженої суми грошового зобов`язання до державного бюджету в строк, встановлений законом, має кваліфікуватися як дія, хоча й помилкова.

    Для підтвердження факту несплати узгодженої суми грошового зобов`язання необхідно встановити, що у межах законодавчо встановленого строку для такої сплати платник не вчинював дії, спрямовані на перерахування узгодженої суми грошового зобов`язання до державного бюджету.

    А оскільки такі суми зараховуються на єдиний казначейський рахунок, то помилкове визначення номеру рахунку та/або коду бюджетної класифікації у платіжному дорученні під час сплати суми податкового зобов`язання не є достатньою правовою підставою для висновку про несплату необхідної суми грошового зобов`язання.

    Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом у постановах від 25 березня 2019 року (справа № 823/567/17), від 11 квітня 2019 року (справа № 822/3323/17), від 16 грудня 2020 року (справа № 806/1146/16) та Верховним Судом України у постановах від 16 червня 2015 року (справа № 21-377а15) та від 2 грудня 2015 року (справа № 826/6059/13-а).

    Позивач фактично сплатив єдиний внесок на рахунок, який призначений для перерахування грошового зобов`язання до державного бюджету, але за іншим кодом бюджетної класифікації, отже відсутні підстави для висновку про несплату необхідної суми грошового зобов`язання у визначений Законом строк.

    Відсутність складу правопорушення, покладеного в основу прийняття спірного рішення, унеможливлює застосування відповідальності до платника єдиного внеску, а відтак Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про протиправність оскаржуваного рішення податкового органу.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    5.7%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Артем!

    Рішення про санкції застосовано до Остапенко Ірини, а відповідь по боргу на кого? Також на Остапенко І (не видно шапку другого документу)?

    Шанси є, якщо у вас дійсно один лист протирічить іншому.

    Да і в будь-якому випадку, по пені можна застосувати положення Податкового Кодексу на зменшення, якщо ви підтверджуєте факт порушення?!

    Звертайтесь через контакти на сайті, маю практичний та успішний (!) досвід з оскарження подібних ППР від ДПС.

    Дьомін Максим  Вікторович
    10%
    Дьомін Максим Вікторович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 12 років досвіду

    Доброго вечора!!

    Наразі вже є практика Верховного Суду про те, що випадку явної неспівмірності суми недоплачених податків і зборів сумі штрафних санкцій, то суд має право зменшувати такий розмір на власний розсуд, але не менше тої суми заборгованості, яка вже є.

    Тому моя Вам порада: звертайтесь виключно до суду, не ходіть для оскарження по податковим, це лише втрата часу та нервів! Треба 100% звертатись до суду, і думаю, що розмір штрафних санкцій тут точно неспівмірний з 16 грн.))

    Бажаю Вам позитивного вирішення цього питання, але вже точно в суді!

    Гончаренко Константин
    8.6%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер!

    Предполагаю, что Вам насчитали ЕСВ за прошлые года.

    Если так, то есть возможность списания долга по ЕСВ, но при условии, что Вы не были зарегистрированны на упрощенной системе налогообложения.

    Так, Закон №592-IX от 13 мая 2020 года "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" по устранению дискриминации по кругу плательщиков " (см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-IX#Text ) содержит пположение- пункт 5 раздела 1, который вступает в силу с дня, следующего за днем его опубликования (т.е. с 02.06.2020года).

    В соответствии с указанным п.5 Закона , по заявлению плательщика и в порядке, определенном Законом, можно списать суммы недоимки, начисленные плательщикам единого взноса( ЕСВ) за период с 1 января 2017 года до дня вступления в силу Закона (т.е. до 02.06.2020г.), а также штрафы и пеню, начисленные на эти суммы, в случае если такими плательщиками не получено доход (прибыль) от их деятельности, подлежащей обложению налогом на доходы физических лиц.

    Для того, чтобы Вам списали сумму недоимки по ЕСВ за период с 01.01.2017г., Вам в течение 90 дней необходимо подать соответствующее заявление в налоговую. Но, если Вы становились на учет как плательщик единного налога любой группы-1, 2, 3, Вы не имеете такого права.

    Поэтому, если Вам насчитали недоимку, пеню и штрафы по ЕСВ, а также Вы не регистрировались на упрощенной системе налогообложении (как плательщик единого налога 1, или- 2, 3 групп), Вам необходимо подать отчеты по ЕСВ за период до-2020г. и показать доходы 0, подать в налоговую заявление.

    Образец Заявления:

    Начальнику ДПІ___ ___

    Від Фізичної особи-підприємця___

    Код РНОКПП:

    Адреса/тел

    Заява

    На виконання підпункту 9-15 пункту 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" внесеними до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" до пункту 9-15 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення", прошу списати мені станом на день набрання чинності відповідних змін, суму недоїмки по ЄСВ, штрафних санкцій та пені, нараховані на суму недоїмки з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів.

    Підтверджую, що за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів, мною не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню доходів физичних осіб та відповідно були подані Звіти за 2017-2020 роки.

    Дата Підпис ФОП___

    Дату реинтеграции ФОП укажите Вашу.

    Если реакции на письменное заявление не будет, то необходимо обжаловать налоговое уведомление в суде и просить суд списать недоимку за периоды с Вашего ФОП.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з податковим органом шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку. (ч 4 ст. 25 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», п. 56.1. ст. 56 ПКУ).

    У разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до контролюючого органу вищого рівня з повідомленням про це податкового органу, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

    У разі оскарження платником єдиного внеску вимоги про сплату недоїмки нарахування пені зупиняється з дня подання скарги до податкового органу або позову до суду.

    Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону, пункт 13 розділу VІІ Інструкції № 449).

    Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішенні суми протягом десяти календарних днів, а також не повідомив у цей строк орган доходів і зборів про оскарження рішення, таке рішення передається державній виконавчій службі в порядку, встановленому законодавством.

    У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, неузгодження вимоги з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному порядку, вимога може бути оскаржена платником єдиного внеску в судовому порядку шляхом подачі позовної заяви в порядку адміністративного судочинства.

    Відповідно до абз. 9 ч. 4 ст. 25 Закону про ЄСВ строк для платника податків, протягом якого останній може оскаржити вимогу в судовому порядку у взаємозв`язку із положеннями статті 122 КАСУ, становить 10 днів з дня коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

    Щодо Ваших долучених документів то один про наявність суми за несплату єдиного податку, інший за єдиного соціального внеску

    Щодо доцільності оскарження то Вам необхідно з'ясувати з бухгалтером та інспектором з ДФС звітки виникла заборгованість ретельно підгодуватися, а саме суми сплати за зазначений період, суми нарахувань, суми зарахувань, дати зарахувань, бази оподаткування- і рекомендую принаймі спробувати оскаржити і в судовому і адміністративному порядку (Згодна з колегами шанс на адміністративний порядок 0%) але принаймі відтермінується термін.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    5.7%
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    ДЛЯ того чтоб Вам понимать - есть у Вас какой то долг или нет - подайте заяву - для уточнения - и приложите эти ответы

    возможно какое то из них ошибочно - и исходя из их ответа - Вы уже будете понимать что Вам делать - обращаться в суд или доплатить какой то долг

    Крикун Сергій  Павлович
    14.3%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Податковий кодекс України (ПК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    "Стаття 58. Податкове повідомлення-рішення...

    58.1.1. Податкове повідомлення-рішення містить:...

    У податковому повідомленні-рішенні зазначається або додається до нього детальний розрахунок податкового зобов’язання (за наявності) та штрафних фінансових санкцій.".

    Як вбачається, цей детальний розрахунок суми до сплати Вам не надіслано, тобто розрахунок відсутній, що суперечить вимогам ПК. Крім того, у рішенні відсутня суми недоїмки з ЄСВ, тобто незрозуміло, з якої суми, на підставі чого виникла ця захмарна сума; при цьому пеня на суму штрафу не може бути нарахована, це самостійні види неустойки, але щодо єдиної суми недоїмки. Крім того, документ має назву "рішення", тоді як ПК передбачено назву документа: "повідомлення-рішення", тобто документ є незаконний за формою. Оскаржіть "рішення" за цими ознаками, підставами.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Доповню відповідь стостовно суми 16.21 грн. Дана сума є недоїмкою з єдиного податку, тоді як сума 83500 грн. нарахована з підстав ЄСВ, тобто ці суми самостійні, не пов'язані між собою, тому аргументувати сумою меншою проти більшої не має підстав.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    7.1%
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 2 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня! Для врегулювання данної ситуації для початку раджу Вам звернутися до податкової та надати Документи про відсутність заборгованості, та про штрафні санкції. Попросити податкову підтвердити чи спростувати заборгованість! І вже після отримання відповіді, Вам буде віддомо потрібно звертатися до суду чи можливо вийшла якась помилка. Бажаю вам успіхів, та позитивного вирішення своєї ситуації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України