Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Для бізнесу, 28 серпня 2021, питання №47834 200₴

Как зарегестрировать свой туристический бизнес, не имея ни образования, ни опыта работы в этой сфере

Я хочу открыть собственный туристический бизнес. Нужна консультация касаемо того, как это сделать, если нету ни образования, ни опыта работы в этой сфере (возможно ли это в принципе), порядок действий при регистрации и ваш совет, что лучше выбрать - тур агенство или тур оператор (нету возможности орендовать офис, да и «стоимость» регистрации тур оператора, как я читала, довольно велика).

Відповіді юристів (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    22.5%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! ваше питання дуже об'ємне.

    Кортоко відповім, що "туристичне агенство" та "туристичний оператор" це різні речі. Про це можно докладно дізнатися з цієї статті https://compass.ck.ua/chim-turagentstvo-vidriznyay...

    Скоріш за вього вам потрібно зареєструвати Фізичну особу - підприємця. Обрати 3-ю групу єдиного податку (зі ставкою 5% від доходу) без ПДВ та бути посередником між "клієнтом" та "туристичним оператором". Дуже гарна стаття на цю тему https://ua.prostopravo.com.ua/prava_biznesu/stvore...

    ..."нету ни образования, ни опыта работы в этой сфере..." - для реєстрації ФОП з видом діяльності "Діяльність туристичних агенств" не потрібен ні досвід, ні освіта.

    Телефонуйте на мій номер з сайту, докладно розповім.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ангелина!

    Відкриття туристичної фірми в Україні починається з реєстрації юридичної особи. Після здійснення реєстрації юридичної особи, аби отримати право на надання послуг щодо оформлення виїзних документів для туристів, необхідно отримати ліцензію на провадження туроператорської діяльності.

    Документи для отримання ліцензії Особа, що має намір отримати туристичну ліцензію повинна подати наступні документи: належним чином оформлену заяву про видачу ліцензії; оригінал Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; банківську гарантію (мінімальний розмір – 20 000 євро, виключення стосується тих туроператорів, які надають послуги лише з внутрішнього та в’їзного туризму, в такому разі банківська гарантія становить мінімум 10 00 євро); договір з страховою компанією про обов’язкове страхування туристів (медичне та від нещасних випадків); договір оренди приміщення або відомості про наявність власного приміщення.

    Плата за ліцензію За видачу ліцензії стягується плата в розмірі однієї мінімальної заробітної плати на час видачі ліцензії.

    Вимоги до керівника Ліцензійними умовами також затверджено вимоги до керівника туристичної компанії.

    Він повинен мати вищу освіту у сфері туризму або ж стаж роботи у даній сфері від трьох років, якщо керівник має вищу освіту в іншій сфері.

    Надання послуг Після отримання ліцензії, туроператор має право здійснювати також і турагентську діяльність.

    Надання послуг туристичної компанії відбувається на основі договорів з клієнтами або турагенствами, які укладаються відповідно до чинного законодавства.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Перші кроки на шляху до успішної реалізації підприємництва в сфері туризму:

    вибір формату ведення бізнесу (туроператор, турагентство);

    визначення концепції компанії (відкриття по франшизі або самостійно);

    складання бізнес-плану;

    локаційних аналіз для просування бізнесу (вивчення цільової аудиторії в районі, яка була обрана для відкриття офісу);

    огляд конкурентів;

    реєстрація агентства, як ТОВ або ФОП;

    пошук офісного приміщення;

    оформлення інтер'єру і робочих місць;

    пошук і наймання персоналу;

    складання рекламної кампанії.

    Для легалізації діяльності туристичної компанії потрібно вибрати тип організації і правову форму майбутнього підприємства. Перед тим, як відкрити туристичну компанію, розгляньте плюси і мінуси - згідно з податковим законодавством, пропонується дві альтернативи, які підійдуть оптимально:

    • оформлення ТОВ для туристичної компанії (юридична особа);
    • реєстрація агентства по туризму в вигляді індивідуального підприємництва (фізична особа).

    Організація з позицією юридичної особи збільшує своєї кредит клієнтського довіри. Для роботи під виглядом ТОВ необхідний інсталяційний капітал, тому фінансових впливів потрібно більше, ніж при реєстрації ВП.

    Переваги діяльності в якості індивідуального підприємця - мінімальний пакет документів і невеликі вкладення. Але відомі туроператори охочіше співпрацюють з компаніями, зареєстрованими як ТОВ.

    При організації туристичної діяльності стоїть вибір системи сплати податків - загальна або спрощена (єдиний податок). Перед тим, як відкрити своє турагентство, розгляньте уважно плюси загальної системи оподаткування:

    • податкові виплати здійснюються з прибутку, зменшеної на показник витрат, які були понесені в звітному періоді;
    • можливість наймати будь-яку кількість працівників;
    • немає обмежень на обсяг доходів.

    З недоліків - лише громіздкість ведення податкового і бухгалтерського обліку та необхідність мати в штаті висококласного бухгалтера, який впорається з усіма поставленими завданнями.

    Податковий внесок для ІП дорівнює 15%, якщо середня місячна прибуток турагентства більше в 10 разів, ніж офіційна мінімальна заробітна плата. Оподатковується тільки чистий дохід - різниця між прибутком і витратами підприємця, підтвердженими документально. Ставка податку на прибуток для юридичної особи за такою ж системою встановлена в розмірі 18% бази оподаткування.

    Турагентства можуть сплачувати єдиний податок, при цьому їх відносять до 2-ої та 3-ої групи платників податку. Фізичні особи належать 2-ий групі, якщо виконуються вимоги:

    Запит на підбір туруЗаповніть форму і наші менеджери підберуть для Вас кращий тур
    • відсутність на фірмі найманих осіб;
    • кількість співробітників до 10 персон;
    • прибуток менше 1,5 млн. гривень.

    У цьому випадку 22% мінімального окладу становить податковий внесок.

    3-ю групу формують фізичні особи, які вдаються до найманої праці, а також юридичні особи, чий обсяг за календарний рік менше 5 000 000 гривень. Податкова ставка при реєстрації ПДВ буде 3% доходу, для неплатників ПДВ показник збільшується до 5%.

    Закон України «Про туризм» статтею 15 зобов'язує турагента надати гарантію банку або іншої фінансової установи про свою матеріальної стабільності. У разі неплатоспроможності організації на рахунку повинна бути сума еквівалентна 2 тис. Євро. Недотримання запропонованої норми державою не штрафується, але отримати відмову з боку туроператора про співпрацю цілком ймовірно.

    Організатор турагентства в подальшому укладає договір з іншим суб'єктом на ринку туризму, який надає свої послуги для посередницької реалізації. Договір на туристичне обслуговування може бути замінений ваучером. Укладення контракту відбувається в письмовій формі або електронному вигляді відповідно до законодавства. Обов'язковими пунктами в документі є:

    • вказівка термінів туристичного обслуговування;
    • опис категорій і видів транспортних засобів, які здійснюють перевезення;
    • інформація про готелі та інших місцях розміщення туристів, їх адреса, категорія і способи оплати готельного обслуговування;
    • тип харчування;
    • програма обслуговування туристів;
    • екскурсії та інші додаткові послуги, включені у вартість туристичної путівки;
    • страхова компанія;
    • правила перетину кордонів держави і перебування там;
    • вид розрахунку.

    kak-otkrit-agentstvo2.jpg

    Відкриття турагентства по франшизі і без

    Турагентство по франшизі - вигідна пропозиція для тих, хто хоче спробувати себе в туристичному бізнесі, але не володіє достатнім досвідом. Основне фінансове вкладення - оплата франшизи , яка дає право на реалізацію туристичних послуг під відомим брендом. Відкриття турагентства по франшизі набагато рентабельніше з матеріальних витрат, ніж підстава бізнесу з чистого аркуша. Також важливо і те, що відповіді на питання, як відкрити туристичний бізнес, будуть дані практиками, а не теоретиками. Робоча модель компанії в основі - це величезний плюс.

    Відкриття турфірми по франшизі:
    1. Вибір франшизи для покупки (торгова, франшиза на надання послуг).
    2. Детальне обговорення купується франшизи з продавцем (ваші права, вигоди, нюанси).
    3. Складання бізнес-плану з урахуванням ризиків і термінів окупності.
    4. Аналіз договору на покупку франшизи.
    5. Вирішення організаційних питань щодо організаційно-правової форми компанії, системи оподаткування, реєстрації турагентства, формування розрахункового рахунку, виготовлення печатки, оформлення офісу за вимогами.

    Переваги відкриття туристичного агентства по франшизі:

    • впізнаваність ТМ;
    • брендований сертифікат;
    • безкоштовна реклама на сайті відомої мережі;
    • доступні рекламні матеріали;
    • оформлення офісу відповідно до вимог договору франшизи (корпоративний стиль);
    • проведення тренінгів та навчальних програм для співробітників;
    • рекламні тури;
    • підтримка юридичного характеру;
    • підвищена комісія.

    При плануванні самостійної організації туристичного бізнесу почніть з аналізу ринку конкурентів. На початковому етапі визначте свою цільову аудиторію, яка ляже в основу концепту майбутнього турагентства. Тепер треба подумати про те, як відкрити свій туристичний бізнес з нуля, докладніше. Пам'ятайте про те, що до кожного завдання треба поставитися максимально серйозно, адже від неї може залежати сотня нюансів, а в підсумку - успіх всього заходу.

    Інструкція до відкриття туристичної компанії без франшизи:

    • розробка бізнес-плану;
    • найм майбутнього турагентства;
    • створення сайту з продумуванням простого і гучного домену;
    • визначення туристичних напрямків для реалізації;
    • пошук надійних туроператорів;
    • вибір приміщення під офіс компанії;
    • підписання договору оренди;
    • створення дизайн-проекту офісного приміщення;
    • опрацювання індивідуального дизайну логотипу;
    • оцінка орендованого місця, підрахунок клієнтського трафіку;
    • реєстрація турагентства; ( отримання дозволу).
    • придбання офісної техніки, меблів та інтер'єрних деталей;
    • розробка вивіски і монтаж;
    • опрацювання маркетингових ходів (рекламні акції, знижки і т. д.);
    • підбір співробітників в штат;
    • організація реклами компанії;
    • відкриття

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Открытие турагентства по франшизе

    Турагентство по франшизе — выгодное предложение для тех, кто хочет попробовать себя в туристическом бизнесе, но не обладает достаточным опытом. Основное финансовое вложение — оплата франшизы, которая дает право на реализацию туристических услуг под известным брендом. Открытие турагентства по франшизе гораздо рентабельнее по материальным затратам, чем основание бизнеса с чистого листа. Также важно и то, что ответы на вопрос, как открыть туристический бизнес, будут даны практиками, а не теоретиками. Рабочая модель компании в основе — это огромный плюс.

    Открытие турфирмы по франшизе:
    1. Выбор франшизы для покупки (торговая, франшиза на предоставление услуг).
    2. Детальное обсуждение приобретаемой франшизы с продавцом (ваши права, выгоды, нюансы).
    3. Составление бизнес-плана с учетом рисков и сроков окупаемости.
    4. Анализ договора на покупку франшизы.
    5. Решение организационных вопросов касательно организационно-правовой формы компании, системы налогообложения, регистрации турагентства, формирования расчетного счета, изготовления печати, оформления офиса по требованиям.

    Преимущества открытия туристического агентства по франшизе:

    • узнаваемость ТМ;
    • брендированный сертификат;
    • бесплатная реклама на сайте известной сети;
    • доступные рекламные материалы;
    • оформление офиса согласно требованиям договора франшизы (корпоративный стиль);
    • проведение тренингов и обучающих программ для сотрудников;
    • рекламные туры;
    • поддержка юридического характера;
    • повышенная комиссия.
    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Ангелина!

    Конечно же турагенство, не туроператор.

    Но помимо вида оказания туристических услуг, хотел бы уточнить: объем услуг, которые вы планируете оказывать?

    Тур. агенство предполагает пропуск средств через себя, вы этой деятельностью хотели заниматься?

    Или возможно только консультационной? А оплата напрямую оператору.

    Все же стоит начать с бизнес идеи и вариантов ее реализации.

    Савченко Олександр
    17.5%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Ангелина!

    Деятельность туроператоров и турагентств регулирует ЗУ «О туризме» от 15.09.1995 г., который определяет общие требования к субъектам по предоставлению туристических услуг, положения договора о предоставлении туристических услуг, а также ответственность за нарушение законодательства в сфере туризма.

    Однако перед тем, как заниматься туристической деятельностью, туроператор обязан получить соответствующую лицензию (ст. 17 ЗУ «О туризме»). Лицензирование туроператорской деятельности осуществляется в соответствии с Постановлением Кабинета Министров Украины от 11 ноября 2015 № 991.

    Что касается турагентств, то сейчас их деятельность лицензировать не требуется.

    Кто такой туроператор?

    Туроператор - это юридическое лицо, получившее лицензию на туроператорскую деятельность и занимается исключительно:

    • организацией и созданием туристического продукта;
    • реализацией и предоставлением туристических услуг;
    • посреднической деятельностью по предоставлению характерных и сопутствующих услуг.

    Только юридическое лицо, имеющее лицензию туроператора, имеет право включить в свое название слово «туроператор». Следует отметить, что туроператор может осуществлять и турагентскую деятельность.

    Кто такой турагент?

    Турагент - юридическое лицо или ФЛП, которое осуществляет посредническую деятельность по реализации готового туристического продукта туроператоров и туристических услуг других субъектов туристической деятельности (реализации характерных и сопутствующих услуг).

    Существенной разницей между туроператором и турагентом является размер банковской гарантии, необходимой для покрытия убытков, которые могут быть причинены туристу в случае неплатежеспособности турагента или открытия процедуры о признании его банкротом.

    • Минимальный размер финансового обеспечения туроператора должен составлять сумму, эквивалентную не менее 2000 евро. Размер финансового обеспечения туроператора, который предоставляет услуги исключительно по внутреннему и въездному туризму, должен составлять сумму, эквивалентную не менее 1000 евро.

    Что такое въездной и внутренний туризм?

    Въездной туризм - путешествия в пределах Украины лиц, постоянно не проживающих на ее территории, и выездной туризм - путешествия граждан Украины и лиц, постоянно проживающих на территории Украины, в другую страну.

    Внутренним туризмом являются путешествия в пределах территории Украины граждан Украины и лиц, постоянно проживающих на ее территории.

    • Минимальный размер финансового обеспечения турагента должен составлять сумму, эквивалентную не менее чем 2000 евро.

    Процесс предоставления туристических услуг

    Туристические услуги предоставляются на основании договора на туристическое обслуживание, сторонами которого могут быть:

    • туроператор и турист, когда реализация услуги осуществляется без участия турагента;
    • туроператор, турагент и турист, если реализация услуги осуществляется через туристическое агентство (турагента).

    Перед подписанием договора, туроператор или турагент должны сообщить туристу ряд сведений об условиях предоставления туристических услуг. За несвоевременное предоставление сведений, туроператор несет юридическую ответственность перед потребителем туристических услуг.

    Вывод: Туроператором может быть только юридическое лицо, которое организовывает и обеспечивает качественный турпродукт; Данное лицо может заниматься только туристической и сопутствующей деятельностью и обязательно должно иметь лицензию туроператора. По этой причине, к туроператору дополнительно предъявляется ряд требований, которые необходимо выполнить для получения лицензии.

    В отличие от туроператора, турагентом может быть как и юридическое лицо, так и ФЛП. Кроме туристической, турагент может осуществлять и другие виды деятельности, а также для турагента не нужно получать лицензию.

    Потому Вам нужно зарегистрировать ФЛП, 3-я група единого налога, КВЕД 79.11 "Діяльність туристичних агентств". (Цей клас включає:

    • діяльність агентств, задіяних в організації подорожей, турів і наданні послуг із розміщення для короткотермінового проживання на основі їх оптового та роздрібного продажу широкому колу споживачів або комерційним клієнтам)

    Если будет нужна помощь, обращайтесь через контакты в моем профиле или через "Звернутися" возле фото..

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання повністю погоджуюсь з правовими нормами та визначеннями наданими колегами проте вважаю що вам на данному етапі (для отримання досвіду, навиків та формування клієнтської бази) варто спробувати попрацювати на умовах франшизи.

    Франшиза туристичної компанії — це готова модель ведення бізнесу, це не що інше як готовий, продуманий до дрібниць, план, роки напрацювань і досвіду, які дозволили створити відмінно працюючу систему.

    Безсумнівно, вам доведеться витратити чимало зусиль, щоб зробити бізнес успішним, вивчити детально тему туризму. Франшиза на турагентство відкриває перспективи і передбачає моментальний запуск роботи без довгого періоду підготовки. Фахівці різних сфер діяльності приклад франшизи та вимоги https://www.poehalisnami.ua/ua/open/buy/presentati...

    Однак ви не позбавлені права й здійснювати обрану вами діяльність самостійно для цього необхідно звернути увагу на зазаначене:

    вибір формату ведення бізнесу (туроператор, турагентство);

    визначення концепції компанії (відкриття по франшизі або самостійно);

    складання бізнес-плану;

    локаційних аналіз для просування бізнесу (вивчення цільової аудиторії в районі, яка була обрана для відкриття офісу);

    огляд конкурентів;

    реєстрація агентства, як ТОВ або ФОП;

    пошук офісного приміщення;

    оформлення інтер'єру і робочих місць;

    пошук і наймання персоналу;

    складання рекламної кампанії.

    Всі перераховані вище моменти важливі. Все що потрібно, щоб відкрити туристичну фірму - скласти для себе графік і постаратися не вибиватися з нього, звертатися за консультаціями до фахівців, якщо справа чомусь зайшло в глухий кут, і працювати. Рецепт простий, а результат покаже, наскільки правильно все було враховано.

    Основна законодавча інформація

    Для легалізації діяльності туристичної компанії потрібно вибрати тип організації і правову форму майбутнього підприємства. Перед тим, як відкрити туристичну компанію, розгляньте плюси і мінуси - згідно з податковим законодавством, пропонується дві альтернативи, які підійдуть оптимально:

    оформлення ТОВ для туристичної компанії (юридична особа);

    реєстрація агентства по туризму в вигляді індивідуального підприємництва (фізична особа).

    Організація з позицією юридичної особи збільшує своєї кредит клієнтського довіри. Для роботи під виглядом ТОВ необхідний інсталяційний капітал, тому фінансових впливів потрібно більше, ніж при реєстрації ВП.

    Переваги діяльності в якості індивідуального підприємця - мінімальний пакет документів і невеликі вкладення. Але відомі туроператори охочіше співпрацюють з компаніями, зареєстрованими як ТОВ.

    При організації туристичної діяльності стоїть вибір системи сплати податків - загальна або спрощена (єдиний податок). Перед тим, як відкрити своє турагентство, розгляньте уважно плюси загальної системи оподаткування:

    податкові виплати здійснюються з прибутку, зменшеної на показник витрат, які були понесені в звітному періоді;

    можливість наймати будь-яку кількість працівників;

    немає обмежень на обсяг доходів.

    З недоліків - лише громіздкість ведення податкового і бухгалтерського обліку та необхідність мати в штаті висококласного бухгалтера, який впорається з усіма поставленими завданнями.

    Турагентства можуть сплачувати єдиний податок, при цьому їх відносять до 2-ої та 3-ої групи платників податку. Фізичні особи належать 2-ий групі, якщо виконуються вимоги:

    відсутність на фірмі найманих осіб;

    кількість співробітників до 10 персон;

    прибуток менше 1,5 млн. гривень.

    У цьому випадку 22% мінімального окладу становить податковий внесок.

    3-ю групу формують фізичні особи, які вдаються до найманої праці, а також юридичні особи, чий обсяг за календарний рік менше 5 000 000 гривень. Податкова ставка при реєстрації ПДВ буде 3% доходу, для неплатників ПДВ показник збільшується до 5%.

    Закон України «Про туризм» статтею 15 зобов'язує турагента надати гарантію банку або іншої фінансової установи про свою матеріальної стабільності. У разі неплатоспроможності організації на рахунку повинна бути сума еквівалентна 2 тис. Євро. Недотримання запропонованої норми державою не штрафується, але отримати відмову з боку туроператора про співпрацю цілком ймовірно.

    Організатор турагентства в подальшому укладає договір з іншим суб'єктом на ринку туризму, який надає свої послуги для посередницької реалізації. Договір на туристичне обслуговування може бути замінений ваучером. Укладення контракту відбувається в письмовій формі або електронному вигляді відповідно до законодавства. Обов'язковими пунктами в документі є:

    вказівка термінів туристичного обслуговування;

    опис категорій і видів транспортних засобів, які здійснюють перевезення;

    інформація про готелі та інших місцях розміщення туристів, їх адреса, категорія і способи оплати готельного обслуговування;

    тип харчування;

    програма обслуговування туристів;

    екскурсії та інші додаткові послуги, включені у вартість туристичної путівки;

    страхова компанія;

    правила перетину кордонів держави і перебування там;

    вид розрахунку.

    як відкрити власне туристичне агентство

    Відкриття турагентства по франшизі і без

    Турагентство по франшизі - вигідна пропозиція для тих, хто хоче спробувати себе в туристичному бізнесі, але не володіє достатнім досвідом. Основне фінансове вкладення - оплата франшизи , яка дає право на реалізацію туристичних послуг під відомим брендом. Відкриття турагентства по франшизі набагато рентабельніше з матеріальних витрат, ніж підстава бізнесу з чистого аркуша.

    При плануванні самостійної організації туристичного бізнесу почніть з аналізу ринку конкурентів. На початковому етапі визначте свою цільову аудиторію, яка ляже в основу концепту майбутнього турагентства. Тепер треба подумати про те, як відкрити свій туристичний бізнес з нуля, докладніше. Пам'ятайте про те, що до кожного завдання треба поставитися максимально серйозно, адже від неї може залежати сотня нюансів, а в підсумку - успіх всього заходу.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України