Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 серпня 2021, питання №47869 100₴

Можно оформить на бабушку муниципальную няню, если муж моряк ?

Добрый день . Можно оформить муниципальную няню на бабушку , если муж моряк и фирма от которой он работает платит налоги другому государству? Я плачу налоги нашему государству. Спасибо!!!

Відповіді юристів (5)

    Аріх Денис Костянтинович
    50%
    Аріх Денис Костянтинович 2 роки тому

    Юрист, м. Маріуполь, 4 роки досвіду

    Здравствуйте, Марина!

    Муниципальная няня — это социальная программа государства, с помощью которой правительство частично возмещает родителям услуги няни, которая ухаживает за детьми в возрасте до трех лет. Воспользоваться "муниципальной няней" могут родители или опекуны с детьми до трех лет при условии занятости каждого из них. Исключения составляют родители, которые ухаживают за ребенком с инвалидностью и семьи, в которых одновременно родилось более трое детей.Также компенсация предоставляется, если один или оба из родителей (опекунов) не занятые и являются лицами с инвалидностью I или II группы.

    НЕ могут воспользоваться Муниципальной няней те, кто работает воспитателями детских садов. Исходя из выше сказанного, оформить на бабушку "мугиципальную няню" у Вас не получится, если только она не является физическим или юридическим лицом-предпринимателем.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Марина!

    Це можливо, але треба її зареєструвати, як фізичну особу-підприємця.

    Так, муніципальна няня - будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та / або КВЕД 88.91), яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, батьків та опікунів дитини (абзац четвертий пункту 2 Порядку).

    При цьому, у випадку муніципальна няня, яка є фізичною особою - підприємцем (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91), може здійснювати догляд одночасно не більше ніж за трьома дітьми, за винятком догляду за дітьми з багатодітної сім’ї.

    Право на отримання компенсації послуги "муніципальна няня" за здійснення догляду за дитиною протягом місяця мають право: громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

    Компенсацію послуг няні не можуть отримувати батьки, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу відповідно до законодавства, отримувачам послуги "муніципальна няня", які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (абзац четвертий пункту 5 Порядку).

    Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" надається отримувачам послуги “муніципальна няняˮ за умови зайнятості кожного з батьків, опікунів дитини відповідно до Закону України “Про зайнятість населенняˮ,а саме статті 4.

    Винятки для отримувачів послуги "муніципальна няня":

    • особи, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю,
    • особи, які здійснюють догляд за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність
    • отримувачів послуги "муніципальна няня", у яких одночасно народилося троє і більше дітей,
    • компенсація послуги "муніципальна няня" надається у разі, коли один або обидва з батьків, опікунів не зайняті та є особами з інвалідністю І або ІІ групи.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 Порядку).

    Компенсація послуги "муніципальна няня" виплачується отримувачу послуги "муніципальна няня" в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, установленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня, але не більше від вартості послуги "муніципальна няня", сплаченої отримувачем послуги "муніципальна няня".

    По факту це означає, що з 1 січня 2021 року сума компенсації складає 1921 гривня на місяць.

    У разі догляду за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, компенсація послуги "муніципальна няня" виплачується у двох розмірах прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років (3842 гривні у 2021 році), установленого на 1 січня відповідного року, але не більше від вартості послуги "муніципальна няня", сплаченої отримувачем послуги "муніципальна няня".

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так , бабуся може доглядати дитину Вашу за програмою "муніципальна няння"

    Необхідно оформити бабусі ФОП 3 групи, (5%від доходу) , обрати КВЕД відповідно. Відкрити рахунок у банку підприємця. Укласти договір з Вами по догляду за дитиною. та акт про виконані послуги після дати вказаної у договорі. Договір та акти подаються до податкової та соц.захисту.

    Якщо бабуся пенсіонер подається довідка з органу ПФУ та заява до податкової , Про звільнення від сплати ЕСВ-22% згідно п.4 ст.7 ЗУ "Про збір та облік сплати единого соціального внеску на обов'язкове пенсійне страхування особи".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Марина!

    Можно оформить муниципальную няню на бабушку , если муж моряк и фирма от которой он работает платит налоги другому государству? - да, можно. Муниципальная няня – это любое физлицо-предприниматель (КВЭД 97.00 и/или КВЭД 88.91) / юридическое лицо (КВЭД 78.20 и/или КВЭД 85.10), предоставляющее услугу по уходу за детьми, с которым заключен договор об осуществлении ухода за ребенком до трех лет. Муниципальной няней не могут быть государственные и коммунальные учреждения дошкольного образования, родители и опекуны ребенка.

    ФЛП может осуществлять уход одновременно не более чем за тремя детьми, за исключением ухода за детьми из многодетной семьи. Юрлицо – не более чем за 10 детьми из разных семей по адресу, определенному муниципальной няней.

    Размер компенсации – прожиточный минимум на детей до 6 лет, установленный на 1 января, за каждого ребенка, но не более оплаченной стоимости услуги “муниципальная няняˮ.

    Ознакомьтесь - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF...

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Марина!

    Ваш муж платит налоги другому гос-ву, но между странами явно есть соглашение по двойному налогообложению.

    Поэтому здесь нельзя говорить, что он ничего гос-ву Украина не платит. У него иная форма налогообложения, но она вполне предусмотренная законодательством страны.

    Вопрос только в документах, подтверждающих этот факт.

    Набирайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України