Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 вересня 2021, питання №48247

Вопросы по продаже земли

Есть ришение суда Днепропетровской обл Каменского баглийского суд что по экспертизе ДНК я не являюсь биологическим отцом ребенка,на него с меня принудительно было стянуто алименты и сейчас есть долг,как мне вернуть мои деньги?

Відповіді юристів (1)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 2 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Доброго дня. Повнота відповіді на Ваше запитання залежить від багатьох обставин: коли була проведена експертиза ДНК, тобто коли особа дізналася, що він не є батьком дитини; чи знав про це раніше( до експертизи); поведінка стягувача ( матері дитини), тобто її недобросовесність та інші обставини. Для детального аналізу Вашого питання я рекомендую звернутися особисто до юриста у Вашому регіоні з наявними документами.

    Для відома зазначу. Згідно з статтею 1215 ЦК України не підлягає поверненню безпідставно набуті: 1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача; 2) інше майно, якщо це встановлено законом.

    У статті 1215 ЦК України передбачені загальні випадки, за яких набуте особою без достатньої правової підстави майно за рахунок іншої особи не підлягає поверненню.

    ЇЇ тлумачення свідчить, що законодавцем передбачені два винятки із цього правила: по-перше, якщо виплата відповідних грошових сум є результатом рахункової помилки особи, яка проводила таку виплату; по друге, у разі недобросовісності набувача такої виплати.

    При цьому правильність здійснених розрахунків, за якими була проведена виплата, а також добросовісність набувача презюмуються, і відповідно тягар доказування наявності рахункової помилки та недобросовісності набувача покладається на платника відповідних сум.

    Наразі склалася як позитивна так і негативна практика з даного питання, все залежить від конкретних обставин, доказів, вибраної позиції та строків ( позовна давність- 3 роки)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України