Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 вересня 2021, питання №48265 100₴

Здравствуйте Я хочу уволиться с работы без отработки 2 недели. Я директору объяснила, что есть уважительная причина- по уходу за больным отцом - он отказал, сказал или отработка или по статье. Я спросила можно ли после написания заявления взять больничный по уходу за больным отцом он сказал после больничного отработать 2 недели. Это как? Если день увольнения 20.09 как я буду отрабатывать после увольнения? Или лучше в данной ситуации мне открыть б/л на 2 недели на себя? Это как-то проверяется? Доктора они проверить могут? И что делать в случае, если он заявление на увольнение не подписал?

Здравствуйте
Я хочу уволиться с работы без отработки 2 недели. Я директору объяснила, что есть уважительная причина- по уходу за больным отцом - он отказал, сказал или отработка или по статье.
Я спросила можно ли после написания заявления взять больничный по уходу за больным отцом он сказал после больничного отработать 2 недели. Это как? Если день увольнения 20.09 как я буду отрабатывать после увольнения?
Или лучше в данной ситуации мне открыть б/л на 2 недели на себя? Это как-то проверяется? Доктора они проверить могут?
И что делать в случае, если он заявление на увольнение не подписал?

Відповіді юристів (8)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день!

    Или лучше в данной ситуации мне открыть б/л на 2 недели на себя? - да, это вариант

    Это как-то проверяется? Доктора они проверить могут? -проверить не могут, у вашей фирмы и директора нет таких полномочий

    И что делать в случае, если он заявление на увольнение не подписал? - в таком случае заявление нужно отправлять Укрпочтой ценным письмом с описью вложения по юридическому адресу предприятия. Но сначала дополнительно "пригрозить" директору, что вам придётся обращаться с жалобами в контролирующие органы про "недотримання трудових прав і гарантій працівників"

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Юлія!

    Так, ч.1 ст. 38 КЗпП України, яка встановлює виключні випадки, коли власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник, а саме:

    • у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання;
    • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
    • вступ до навчального закладу;
    • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
    • вагітність;
    • догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю;
    • догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію;
    • прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин.

    Для того, щоб звільнитись у бажаний строк, замало в заяві про звільнення зазначити поважну обставину передбачену ч.1 ст. 38 КЗпП України.

    Будь-який з зазначених випадків повинен бути документально підтверджений.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня, Юліє!

    Можна взяти лікарняний, це дійсно один із варіантів.

    Однак ще раджу повести себе наступним чином:

    Написати нову заяву про звільнення, на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України і передати її у відділ документального забезпечення (або тому, хто реєструє пошту). Заяву потрібно написати у 2 екземплярах, на Вашому нехай відповідальна особа проставить підпис про отримання (це буде доказом подання заяви), інший екземпляр передати відповідальній особі.

    У заяві потрібно вказати поважну причину, і можливо є якісь документи, що підтверджують хворобу Вашого батька.

    Якщо роботодавець не зреагує, говоріть про те, що будете звертатись до управління Держпраці у Вашій області про порушення Ваших трудових прав.

    Після цього переконаний ситуація вирішиться на Вашу користь! Успхів!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Надаю виписку з Кодексу законів про працю України, у редакції від 01.01.2020 року

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу(поважні причини):

    (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин),

    власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Припинення трудового договору внаслідок порушення роботодавцем законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору передбачає обов'язкову виплату вихідної допомоги у розмірі, передбаченому у колективному договорі, але не менше трьохмісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП).

    Якщо подана Вами заява оформлена належним чином, з викладенням підстав для звільнення, з наведенням поважних причин, можливо з приєднанням документів, які підтверджують вказані причини, то такі дії , є незаконними.

    Вы маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та прийняття заходів реагування відносно работодавця.

    Ви можете направити заяву рекомендованим листом, та письмову згоду вашу на ім я директора з тим, що ви погоджуєтесь з тим , що наказ про звільнення ним буде виданий пізніше ніж дата у заяві з урахуванням часу поштового пересилання та вручення.

    На лікарняному Вас звільнити не можна, тому на наступний день ви приносите лікарняний в бухгалтерію і в цей день Вас мають звільнити і видати трудову книгу, останній день лікарняного є останнім днем вашої роботи, на наступний день ви прибуваєте за трудовою книгою та розрахунком.

    всі інші питання директор вирішує самостійно , головне щоб заяву і докази поважних причин він отримав і видав правильний , законний наказ про звільнення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    За загальним правилом звільнення за ст. 38 КЗпП супроводжується так званим двотижневим відпрацюванням після подання заяви про звільнення. Насправді, це строк попередження працівником роботодавця про намір звільнитися. Цей строк встановлено для захисту інтересів як роботодавця, так і працівника. Перший матиме час для пошуку нового фахівця на посаду, яка звільняється. Другому КЗпП дає можливість передумати і протягом двох тижнів з часу подання заяви відкликати її.

    Але існують так звані поважні причини, за наявності яких працівник не мусить відпрацьовувати два тижні після подання заяви про звільнення.

    Повного переліку поважних причин звільнення за ст. 38 КЗпП законодавство не визначає. У ст. 38 КЗпП вказано, що коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    І серед причин, які унеможливлюють продовження роботи, КЗпП називає:

    1. переїзд на нове місце проживання;

    2. переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

    3. вступ до навчального закладу;

    4. неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

    5. вагітність;

    6. догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю;

    7. догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;

    8. вихід на пенсію;

    9. прийняття на роботу за конкурсом;

    10. інші поважні причини.

    Формулювання «інші поважні причини» дає можливість роботодавцю визначати додаткові причини, які можна вважати поважними. Тобто це може бути, наприклад, погіршення здоров’я працівника або якісь сімейні обставини. У кожного конкретному випадку рішення щодо поважності причини приймається роботодавцем. Водночас, якщо працівник вказує, що він не може продовжувати роботу з однієї з причин, які чітко визначені у ст. 38 КЗпП, тоді роботодавець зобов’язаний звільнити його у строк, вказаний працівником у заяві.

    Окремо у частині третій ст. 38 КЗпП виділено право працівника розірвати трудовий договір за власним бажанням у визначений ним строк, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Трудове законодавство не вказує на необхідність підтверджувати факт, який призводить до неможливості продовжувати роботу. Утім, роботодавець має право попросити працівника довести цей факт документально. Розглянемо, які саме документи може надати працівник для підтвердження причини, з якої він не має змоги продовжити працювати.

    Підтвердженням переїзду на нове місце проживання можуть бути, наприклад, документи, що свідчать про зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання. Альтернативний варіант: договір оренди житла в новому місті, квитки на потяг, автобус тощо.

    Для підтвердження переведення одного з подружжя в іншу місцевість можна надати довідку про переведення на нове місце роботи чоловіка або дружини.

    Вступ до навчального закладу підтверджується довідкою навчального закладу.

    Неможливість проживання в даній місцевості за станом здоров’я підтверджується відповідним медичним висновком.

    Вагітність також підтверджується медвисновком або випискою з амбулаторної карти.

    Догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або за дитиною з інвалідністю. Як правило, в особових картках працівників містяться відомості про дітей. Тому підтверджувати факт догляду за дитиною окремо не потрібно. Але роботодавець може затребувати копію свідоцтва про народження дитини.

    Догляд за хворим членом сім’ї або особою з інвалідністю І групи. Необхідність догляду за хворим членом сім’ї підтверджується, як правило, медичним висновком або копією листка непрацездатності чи виписки з амбулаторної карти. Що стосується догляду за особою з інвалідністю І групи, можна надати довідку про проживання разом з нею або документ, що підтверджує ступінь споріднення (наприклад, копію свідоцтва про народження в разі догляду за дитиною або батьками). Утім, навіть якщо особа з інвалідністю не проживає разом з працівником і не є його родичем, працівник все одно може доглядати за такою особою — і це буде поважною причиною звільнення. Тож висновку МСЕК тут має бути достатньо.

    Вихід на пенсію. Звільнення за власним бажанням працівника, якому призначена пенсія, або такого, щодо якого зроблено подання про призначення пенсії, або який досяг пенсійного віку, має розглядатися як вихід на пенсію, якщо працівник вказує на цю причину звільнення в заяві. Для підтвердження цієї причини звільнення достатньо перевірити факт призначення пенсії, подання для призначення пенсії або досягнення пенсійного віку.

    Прийняття на роботу за конкурсом. Підтвердити цей факт можна довідкою з майбутнього місця роботи, куди працівника прийнято за конкурсом, або іншим документом, що містить інформацію про прийняття за конкурсом. При цьому не має значення, чи передбачено законодавством проведення такого конкурсу.

    Інші поважні причини. Порядок підтвердження інших причин, які роботодавець визнає поважними, залежить від того, що це за причини. Наприклад, погіршення здоров’я може бути підтверджено випискою з амбулаторної карти хворого, одруження — копією свідоцтва про укладення шлюбу, народження дитини — копією свідоцтва про народження тощо.

    Звільнення працівників оформлюється наказом роботодавця, підставою для видання якого є заява працівника.

    У разі звільнення працівників слід враховувати кілька важливих порад:

    1. у заяві працівника та наказі про звільнення слід обов'язково зазначити дату звільнення, яка є останнім днем роботи;

    2. у заяві про звільнення варто вказати, що працівник бажає одержати компенсацію за невикористані дні відпусток (якщо працівник не виявив бажання отримати відпустку перед наступним звільненням);

    3. у наказі про звільнення доцільно зазначити кількість днів відпустки, за які працівникові виплачується компенсація або за які проводиться утримання (у випадках, коли працівник одержав відпустку «наперед», у рахунок невідпрацьованої частини робочого року);

    4. необхідно завчасно подбати про наявність коштів для проведення з працівником у день звільнення повного розрахунку;

    5. у день звільнення слід видати працівникові трудову книжку (під підпис про її отримання, щоб мати доказ видачі такої трудової книжки працівнику. Залежно від організації кадрової роботи на підприємстві підпис може передбачатися в наказі про звільнення, книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них, особовій картці, особовому листку з обліку кадрів тощо);

    6. з наказом про звільнення працівник має бути ознайомлений, про що він ставить підпис з наведенням дати ознайомлення в наказі. Якщо працівник звільняється не за ініціативою роботодавця, підприємство зобов'язане видати йому копію наказу про звільнення тільки в разі, якщо працівник цього вимагає.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    заявление на увольнение - вы пишите за 14 дней до даты увольнения

    напр 1 октября вы написали заявление на увольнение с 14 октября

    а 2 октября можете идти на больничный

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n1191):

    "Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (...догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку...а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник...

    Стаття 224. Компетенція комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у статтях 222, 232 цього Кодексу.

    Трудовий спір підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом...

    Стаття 226. Порядок і строки розгляду трудового спору в комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах зобов'язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати представник профспілкового органу або за вибором працівника інша особа, в тому числі адвокат...

    Стаття 228. Оскарження рішення комісії по трудових спорах

    У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії...

    Стаття 232. Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах

    Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються;...".

    Если У Вас нет медицинского заключения о необходимости ухода за отцом, а также нет других уважительных причин, то увольнение по собственному желанию требует предварительного предупреждения об увольнении за 2 недели, подачи заявления за 2 недели до увольнения. Если медицинское заключение есть, которое прилагается к заявлению об увольнении в указанный Вами срок (дату), то подача заявления освобождает Вас от дальнейшего обязательства по трудовому договору (права не выходить на работу), а работодатель обязан произвести расчет и выдать трудовую книжку в этот последний или следующий день. Отстаивайте, реализуйте свои права не устно, а письменно, подачей соответствующего моменту документа, заявления. Если заявление с подтверждающим право документом Вами уже подано, а администрация отказывает в этом праве, подайте заявление (под регистрацию. его вручения на Вашем экземпляре) о незаконности отказа, о Вашем праве не выходить на работу, о начале течения срока начисления компенсации за время Вашего вынужденного прогула, о передаче вопроса в комиссию по трудовым спорам (если она создана), о Вашем праве участвовать на заседании комиссии, о требовании сообщить Вам письменно дату, время и место заседания комиссии или сообщить об отсутствии этой комиссии, о Вашем праве обращения в суд с иском обжалования отказа увольнения и возмещения среднего заработка за время вынужденного прогула.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Погоджусь з колегами, що для вас оптимально відкрити лікарняний та датою та написати заяву на звільнення яка узгоджується з датою закриття листа непрацездатності.

    Проте також вважаю, що не зайвим для Вас буде ще раз поспілкуватися з роботодавцем та попросити звільнити вас без відпрацювання та вказати що не маєте можливості відпрацьовувати так як будете мати відкритий лікарняний, як доведеться оплачувати вашому роботодавцю, перед звільнення.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України