Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 09 вересня 2021, питання №48579

Преподаватель в школе занимается проституцией, порно

Учительница, занимается порно, снимает видео, фото. Материала много, куда обратится и передать фото и видео, так, что бы это было законно и не считалось распространением?

Відповіді юристів (4)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Безумовно, варто врегульовувати та обмежувати поширення порнографії з елементами збочень, насильства, жорстокості.

    Проте, стаття 301 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження та зберігання порнографічних предметів, охоплює значно ширший спектр діянь, в тому числі ті, що на перший погляд здаються нормою.

    Наприклад передаючи флешку чи диск з порнофільмом знайомому, особа вже порушує кримінальне законодавство. Оминемо виготовлення, збут, перевезення порнографічних предметів. Зупинимось на розповсюдженні та зберіганні з метою розповсюдження.

    Адже саме за ці дії може понести кримінальну відповідальність звичайний громадянин, який не займається торгівлею предметами (зображеннями) порнографічного характеру, не створює їх, тобто не отримує з цього ніякої вигоди, окрім естетичної, еротичної насолоди чи задоволення від оприлюднення чужої таємниці.

    Передача будь-кому порнофільму, або фото, текстів, віршів, програм, статуеток порнографічного характеру просто для перегляду, розміщення вами ваших же порнографічних фото, відео, текстів, віршів тощо – можуть бути підставою для кримінальної відповідальності. Оскільки це і буде розповсюдження.

    Якщо ви у соціальній мережі, на своїй сторінці викладаєте файли з фото чи відео порнографічного характеру, ви також порушуєте закон. Тож, будьте уважними.

    Якщо ви думаєте, що Феміда та доброзичливці сплять у той час, коли ви викладаєте в інтернеті зображення, тексти, програми порнографічного характеру – ви глибоко помиляєтесь.

    Ось вам типові приклади судової практики вітчизняних судів. Чоловіка, який виклав в інтернеті фото свого статевого акту з цивільною дружиною, Рахівським районним судом Закарпаття було засуджено за статтею 301 Кримінального кодексу.

    Також Бориславський районний суд Херсонщини визнав винним у розповсюдженні порнографії та засудив чоловіка, який виклав на сайті знайомств фото порнографічного характеру – себе оголеного, та за те, що надіслав ці фото по електронній пошті, очевидно, одній з претенденток на знайомство.

    Розповсюдженням порнографічної продукції Роздольненський районний суд в Криму визнав передачу флешки з відео файлами порнографічного характеру своїм друзям у себе вдома.

    Красноперекопський районний суд АРК засудив чоловіка за розміщення у соціальній мережі "Вконтакте" фото порнографічного характеру, які були у загальному доступі. Цей чоловік створив сторінку для одностатевих знайомств та викладав на ній різного роду порнографічні фото.

    Максимальний розмір покарання, передбачений в частині1 статті 301 Кримінального кодексу – обмеження волі до трьох років. Проте, якщо предметом злочину буде кіно- та відеопродукція порнографічного характеру – те, що найчастіше скачують та розповсюджують за допомогою інтернету, – то санкція збільшується аж до 5-и років позбавлення волі.

    Переважно по статті 301 ККУ – ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження порнографічних предметів – зустрічається три категорії справ.

    Перша, досить чисельна, – це виготовлення та збут порнографічної продукції, коли є корисний мотив. Практично в усіх випадках використовується інтернет як джерело порнографічної продукції або як інструмент її розповсюдження.

    Друга категорія справ – це споживачі порнографічної продукції, про яких повідомили правоохоронним органам доброзичливі друзі, родичі, колишні кохані.

    Третя – коли добрі люди, що хотіли покарати або дошкулити своєму неприятелю, розповсюджують його приватні порнографічні зображення.

    Отже, якщо ви розміщуєте в інтернеті власне порнографічне зображення, ви порушуєте закон "Про захист суспільної моралі" та статтю 301 ККУ.

    Якщо ви розміщуєте конфіденційні приватні порнографічні чи еротичні зображення інших людей, ви до того ж порушуєте й норми Конституції та Цивільного кодексу, що захищають особисте життя та гарантують невтручання у нього – стаття 32 Конституції, статті 270, 271, 280 Цивільного кодексу.

    У яких випадках дозволено тобто є легальним розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру?

    Розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру дозволяється за наявності позитивного висновку Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, і лише у спеціально відведених для цього місцях.

    Наприклад, в спеціалізованих медичних закладах і установах, які мають відповідну ліцензію та ліцензію для надання медичної допомоги особам з сексуальними розладами або у спеціалізованих магазинах, за умови недоступності неповнолітнім і не нав'язування споживачам.

    І лише за умови герметичної упаковки, спеціального маркування і за наявності повідомлення "продукція сексуального характеру, продаж неповнолітнім заборонено".

    Про відомі Вам факти треба подати заяву до поліції в порядку ст.214 КПК внести відомості до ЕРДР та передати докази на флешці слідчому.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Лиана Клієнт 2 роки тому

      Спасибо большое, сначала запугали и только в самом конце, прочитала ответ, в этой ситуации только в полицию надо идти?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        До поліції перш за все варто звернутися.

        Також до міського та обласного департаменту освіти письмово викласти факти та просити призначити перевірку школи.

        Також до обласного Управління державної служби якості освіти , нехай перевірять .

        Подаєте поштою з врученням рекомендованим листом

        Відповідь про заходи перевірок Вам мають надати письмово на вказану адресу у 30-ти денний термін згідно ЗУ "Про звернення громадян"

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку є підставою розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Якщо бажаєте, то можете звернутись до директора школи.

    Можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України