Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 21 вересня 2021, питання №49247 250₴

Отказ от идентификационного кода

Добрый день! Суть моего вопроса такова, я отказался от инн, о чём свидетельствует отметка в паспорте сделанная в 2008 году, о том что я имею право совершать любые операции без инн, недавно столкнулся с ситуацией оформления карты в банке на что мне ответили что моя отметка в паспорте устарела и не действительна, мол нужно менять, так вот хотелось узнать законное ли требование и на какие законы, статьи они ссылаются и как действовать в данной ситуации, не очень хочется идти и менять что то не понятно на что, заранее благодарю за ответ!

Відповіді юристів (13)

    Рочняк  Татьяна Сергеевна
    24%

    Добрый день, Виктор!

    Если отметка в Вашем паспорте была проставлена до 01.01.2011 (в вашем случае 2008), то она действительно устарела, и банк вправе требовать паспорт с актуальной отметкой.

    Для этого вам необходимо обратиться в налоговую с уведомлением по форме № 1П.

    В ином случае требования банка незаконны.

    Детально с порядком подачи уведомления можете ознакомиться по ссылке:

    https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/otrimannya-vid...

    • Виктор Клієнт 2 роки тому

      Это нужно обратиться по месту прописки или без разницы

      • Рочняк  Татьяна Сергеевна

        Да, по месту регистрации.

        Рекомендую предварительно связаться с Вашей районной налоговой, во время карантина возможно ограничение приема посетителей.

        Перечень контактов по районам г. Киева по ссылке (отдел регистрации физ. лиц - плательщиков): https://kyiv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/485...

      • Адвокат Евгений Александрович
        20%

        Віктор!

        Фізична особа подає Повідомлення до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа перебуває за межами населеного пункту проживання.

        Відповідно п. 70.5 ст.70 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та розділу VIII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (далі – Положення) фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу Повідомлення за формою № 1П (додаток 8), яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру, та пред’явити паспорт громадянина України (далі – паспорт) або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше. У разі зміни прізвища, імені чи по батькові особа, крім паспорта, пред’являє свідоцтво про шлюб (за наявності), свідоцтво про розірвання шлюбу (за наявності), свідоцтво про зміну імені (за наявності).

        Для заповнення Повідомлення використовуються дані паспорта та інших документів, які подаються у разі зміни паспортних даних або оформлення паспорта вперше.

        Процедура перевірки щодо можливості внесення відмітки до паспорта здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Повідомлення.

        Після отримання підтвердження щодо можливості внесення відмітки за зверненням фізичної особи, яка подала Повідомлення, відповідний контролюючий орган вносить до паспорта у формі книжечки відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта, форму якої наведено в додатку 9 до цього Положення.

        Для внесення під час оформлення паспорта у формі картки інформації про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідний контролюючий орган надає особі повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – Повідомлення про відмову) за формою, наведеною в додатку 10 до цього Положення, для подання її до відповідного територіального органу/територіального підрозділу ДМС.

        До паспорта у формі картки інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків вноситься відповідно до законодавства, яким регулюється питання ведення Єдиного державного демографічного реєстру (Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”; Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302).

        У разі якщо фізична особа, до паспорта якої внесено відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта, раніше була зареєстрована в Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків, після взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру реєстраційний номер облікової картки платника податків закривається (датою закриття є дата внесення відмітки до паспорта), а у разі наявності у паспорті відмітки про реєстраційний номер облікової картки така відмітка анулюється у порядку, встановленому цим розділом.

        Фізична особа, яка перебуває на обліку в окремому реєстрі Державного реєстру та через деякий час змінила свої переконання і бажає отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків, подає до відповідного контролюючого органу Облікову картку, заяву в довільній формі з викладенням свого прохання анулювати попередньо внесену відмітку з метою отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків та пред’являє паспорт. При цьому фізична особа в заяві зазначає, чи перебувала раніше на обліку у Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків.

        Реєстрація таких осіб у Державному реєстрі здійснюється в порядку, визначеному цим Положенням. Підставою для зняття з обліку фізичної особи в окремому реєстрі Державного реєстру є реєстрація її у Державному реєстрі.

    __________ ___________ ______________
    20%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу.

    До набрання чинності Податковим кодексом України (далі – Кодекс) порядок реєстрації фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів та присвоєння їм ідентифікаційних номерів регулювався Законом України від 22 грудня 1994 року № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів».

    01.01.2011 Закон втратив чинність у зв’язку з прийняттям Кодексу. На сьогодні чинним законодавством не передбачено ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів.

    Фізичні особи – платники податків, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера, зроблену до набуття чинності Кодексу, та які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повинні звернутися до контролюючого органу для подання Повідомлення та внесення до паспорта відмітки про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта відповідно до вимог чинного законодавства.

    Карпенко Андрей Владимирович
    18%

    Добрый день!

    Граждане Украины имеют возможность отказаться от принятия ИНН по религиозным убеждениям.

    В случае если налогоплательщик отказывается от принятия регистрационного номера учетной карточки налогоплательщика по религиозным убеждениям, Налоговым кодексом предусмотрено такое право и введена альтернативная форма учета таких налогоплательщиков.

    Порядок учета лиц, которые из-за своих религиозных убеждений отказываются от принятия регистрационного номера и уведомили об этом соответствующий контролирующий орган, а также процедура внесения отметки в паспорт таких лиц определены в Положении о регистрации физических лиц в Государственном реестре физических лиц — плательщиков налогов, утвержденного приказом Минфина Украины от 29.09.2017 г. № 822, зарегистрированным Минюстом Украины 25.10.2017 г. под № 1306/31174.

    Таким образом, физические лица — плательщики налогов, которые имеют отметку в паспорте о праве осуществлять любые платежи без идентификационного номера, сделанную до вступления в силу Кодекса, и которые из-за своих религиозных убеждений отказываются от принятия регистрационного номера учетной карточки налогоплательщика, обязаны обратиться в контролирующий орган для постановки на учет в отдельном реестре Государственного реестра и внесения в паспорт отметки о праве осуществлять любые платежи по серии и номеру паспорта согласно требованиям действующего законодательства.

    (Письмо ГФС Украины от 10.01.2018 г. № 99/П/99-99-08-02-14/ІПК)

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Віктор!

    Відповідно до статті 5 Закону № 320/94-ВР інформація про осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовились від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідні державні органи, до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів не вносилась. Єдиний державний облік таких осіб та їх доходів не провадився.

    Згідно із Законом та постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-XII «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження» був розроблений Порядок унесення відмітки до паспорта громадянина України щодо ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України від 19.10.2004 № 602/1226 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.10. 2004 за № 1345/9944.

    Зазначений Порядок визначав процедуру внесення відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера до паспорта фізичної особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовлялась від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомила про це орган державної податкової служби. У паспортах зазначених осіб посадовою особою органу внутрішніх справ вносилась відмітка «Має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера».

    До набрання чинності Податковим кодексом України (далі – Кодекс) порядок реєстрації фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів та присвоєння їм ідентифікаційних номерів регулювався Законом України від 22 грудня 1994 року № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів».

    Так, 01.01.2011 Закон втратив чинність у зв’язку з прийняттям Кодексу. На сьогодні чинним законодавством не передбачено ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів.

    Відповідно до пункту 63.5 ст.63 Кодексу всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр).

    Кодексом збережено право фізичних осіб – платників податків відмовитись від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків з релігійних переконань, запроваджено альтернативну форму обліку таких платників податків.

    Так, п. 63.6 ст. 63 та п. 70.1 ст. 70 Кодексу облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по батькові, серією (за наявності) та номером паспорта. До паспортів зазначених осіб вноситься відмітка, яка свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта.

    Порядок обліку фізичних осіб в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків визначено розділом VIII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за № 1306/31174 (із змінами).

    Фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу Повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків за формою № 1П (додаток 8) (далі – Повідомлення), яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру, та пред’явити паспорт або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше. У разі зміни прізвища, імені чи по батькові особа, крім паспорта, пред’являє свідоцтво про шлюб (за наявності), свідоцтво про розірвання шлюбу (за наявності), свідоцтво про зміну імені (за наявності).

    Після приймання Повідомлення контролюючим органом здійснюється перевірка щодо наявності реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків або в окремому реєстрі Державного реєстру – за серією та/або номером паспорта.

    За результатами такої перевірки повідомлення-підтвердження щодо можливості внесення відмітки до паспорта громадянина України у формі книжечки надсилається ДПС до відповідного контролюючого органу.

    До паспорта у формі картки інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків вноситься відповідно до законодавства, яким регулюється питання ведення Єдиного державного демографічного реєстру (Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”; Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302).

    Датою взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру вважається дата внесення відмітки до паспорта (п.8 розділу VIII Положення).

    Враховуючи викладене, фізичні особи – платники податків, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера, зроблену до набуття чинності Кодексу, та які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повинні звернутися до контролюючого органу для подання Повідомлення та внесення до паспорта відмітки про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта відповідно до вимог чинного законодавства.

    Така відмітка вноситься:

    контролюючими органами – до паспортів громадян України у формі книжечок. Порядок внесення такої відмітки визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики;

    органом, що здійснює оформлення паспорта громадянина України у формі картки, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня2015 року № 302 (із змінами)).

    Внесені до паспорта громадянина України у формі книжечки відмітка «Має право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта» або до паспорта громадянина України у формі картки слово «Відмова» свідчить про наявність права осіб здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта та є підставою для взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру.

    Нормативно-правові акти:

    Податковий кодекс України;

    Закон України “Про захист персональних даних”;

    Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”;

    Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 «Про затвердження Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України»;

    Наказ Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    18%

    Доброго дня!

    Згідно з п. 63.5 ПКУ всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в податкових органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі – Реєстр фізосіб) у порядку, визначеному ПКУ.

    А от і обіцяна норма – п. 63.6 ПКУ : «Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта. У паспортах зазначених осіб контролюючими органами робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта».

    Які висновки прямо випливають з цієї норми?

    По-перше, відмовитись від прийняття ІПН можна лише через релігійні переконання. Іншу причину відмови від ІПН законом не передбачено.

    По-друге, відмовитись від прийняття ІПН можна лише особисто через свої релігійні переконання. Це означає, що батьки малолітньої дитини віком до 14 років (або її опікуни) не можуть відмовитися від прийняття ІПН для такої дитини, якщо в такому прийнятті є нагальна потреба (наприклад, набуття дитиною права власності на нерухомість, отримання спадщини, отримання оподатковуваних доходів тощо).

    По-третє, про відмову від прийняття ІПН слід повідомити податковий орган. Докладніше про це далі.

    По-четверте, про відмову від прийняття ІПН потрібно отримати відмітку у паспорті. Але і з нею не все так просто. На даний момент дійсні лише відмітки, проставлені у паспортах з 01.01.2011 року – дати набрання чинності ПКУ. Як роз’яснювали податківці у січні 2014 року, це пов’язане з введенням окремого реєстру для фізосіб, що відмовилися від прийняття ІПН. Тож тим, у кого така відмітка проставлена до 01.01.2011 року, слід пройти цю процедуру знову і отримати нову відмітку. І лише після отримання такої відмітки можна користуватись цим привілеєм, який надано законом громадянам, поважаючи їхні релігійні переконання.

    Вам необхідно звернутись до ДФС за місцем реєстрації та оновити дані у реєстрі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Виктор Клієнт 2 роки тому

      Благодарю за ответ

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Згідно з п. 63.5 ПКУ всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в податкових органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному ПКУ.

    П. 63.6 ПКУ : «Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта. У паспортах зазначених осіб контролюючими органами робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта».

    Фізособа особисто подає повідомлення про відмову від ІПН до податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання). Або до будь-якого податкового органу у разі, якщо фізична особа перебуває за межами населеного пункту проживання (п. 3 розділу VIІI Положення №822). Повідомлення для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру подається за формою № 1П.

    Відповідно до п. 9 розділу VIІI Положення № 822 до паспорта у формі картки інформація про відмову від прийняття ІПН вноситься відповідно до законодавства, яким регулюється питання ведення Єдиного державного демографічного реєстру. Для внесення під час оформлення паспорта у формі картки інформації про відмову від прийняття ІПН податковий орган, до якого було надано повідомлення, надає фізособі повідомлення про відмову від прийняття ІПН за формою, наведеною в додатку 10 до Положення №822, для подання її до відповідного територіального органу/ територіального підрозділу ДМС.

    Якщо позначка застаріла, особа має (за бажанням) поновити відмітку (і потрапити до окремого Державного реєстру). Але до такого поновлення його треба зазначати у звітності за діючим ІПН, тож, перш ніж наново відмовитися від ІПН (або в разі небажання це робити), працівник має отримати довідку про ІПН і надати її роботодавцю (той, зазвичай, знімає з неї копію та повертає працівнику).

    Успіхів

    • Виктор Клієнт 2 роки тому

      А если нет желания, как действовать?

    Адвокат Евгений Александрович

    Виктор!

    Согласно действующего законодательства, Вы должны обратиться в налоговую службу по месту регистрации или фактического проживания (если нет регистрации) и обновить данные в реестре и отметку в паспорте гражданина Украины.

    В противном случае, Вы не сможете оформить карту в банке.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доповню відповіді своїх колег: на сайті ДПС України розміщено роз'яснення "Чи дійсна відмітка про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера, яка внесена до 2011 року до паспорта громадянина України фізичної особи, яка через свої релігійні та інші переконання відмовляється від прийняття ідентифікаційного номера?" (https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/otrimannya-vid...).

    Враховуючи, що відмітка у вашому паспорті про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера була зроблена у 2008 році (до набрання чинності Податковим кодексом України), Вам потрібно звернутися до контролюючого органу для подання Повідомлення та внесення до паспорта відмітки про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта відповідно до вимог чинного законодавства.

    Така відмітка вноситься:

    1) контролюючими органами – до паспортів громадян України у формі книжечок. Порядок внесення такої відмітки визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики;

    2) органом, що здійснює оформлення паспорта громадянина України у формі картки, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 (із змінами)).

    Внесені до паспорта громадянина України у формі книжечки відмітка «Має право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта» або до паспорта громадянина України у формі картки слово «Відмова» свідчить про наявність права осіб здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта та є підставою для взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України