Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 вересня 2021, питання №49672 150₴

Які закони порушуються, при видачі відрядних старими купюрами?

Доброго дня. На роботі відрядження за кордон видають валютою, кожен раз присутні старі купюри, які потім можна обміняти тільки як старі (дешевше). Що робити якщо відмовляють в заміні купюр, на які закони можна послатися, чи є в діях організації склад правопорушення для притягнення до відповідальності

Відповіді юристів (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Valentyn!

    Національний банк у своєму листі від 27 січня 2021 року № 50-0006/6961 зазначив, як відбувається операції обміну з банкнотами іноземних валют.

    Банки, небанківські установи приймають банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак зношення, визначених у додатку до Положення № 1:

    - локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;

    - відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;

    - плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;

    - надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;

    - отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

    Разом з цим, рішення про ступінь зношеності банкнот іноземної валюти приймає працівник каси, як установи, що проводить валютно-обмінні операції.

    Ознаки зношення та пошкодження банкнот іноземної валюти, які приймаються у касах банків/небанківських фінансових установ на інкасо, визначені в Інструкції № 103.

    А саме, на умовах, що визначаються банком разом із банком-кореспондентом, на інкасо приймаються:

    1) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу ознаки зношення, що не відповідають вимогам додатка до Положення № 1;

    2) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:

    - розірвані (розрізані) на частини;

    - із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);

    - зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;

    - із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;

    - із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;

    - обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);

    - мають явні друкарські недоліки;

    3) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

    Крім того, якщо банк (філія, відділення) під час приймання, видачі, оброблення готівки виявить сумніви щодо справжності банкноти іноземної валюти, то він, відповідно до Інструкції № 103, зобов'язаний вилучити їх та надіслати для проведення досліджень до Національного банку.

    Банкноти іноземної валюти, які за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження, Національний банк повертає банку (філії, відділенню), який має повернути їх пред'явникам або за їх бажанням прийняти для здійснення касових операцій чи прийняти на інкасо.

    Вы ж повинні їх витрачати за кордоном не в Україні.

    Де Ви здійснюєте обмін?

    В Україні не повинні обмінювати дешевше.

    Ви можете обміняти по курсу НБУ у національному банку: АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ».

    Можете відмовитися отримувати купюри у валюті, з огляду на вищевказані нормативні акти, так як ця процедура займає більше часу і може бути у Вас вилучена для проведення перевірки, дослідження.

    Якщо відмовляють в заміні купюр, то враховуючи те, що купюри є діючи, не підроблені, то в діях організації відсутній склад будь-якого правопорушення, тому відсутні підстави для притягнення посадових осіб організації до будь-якої відповідальності, відповідальність буде мати місце, лише у разі видачі підроблених грошових купюр за статтею 199 Кримінального кодексу України.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий день!

    Ваш роботодавець порушує законодавство, а саме:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0103500-18#Te...

    ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    25.09.2018 № 103

    Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0001500-19#n1...

    ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    02.01.2019 № 1

    Про затвердження Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0001500-19?fi...):

    "32...Банки, небанківські установи приймають банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак зношення, визначених у додатку до цього Положення...

    33...Банк, небанківська установа здійснюють обмін зношених банкнот іноземних держав у порядку, передбаченому Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2018 року № 103 (зі змінами).

    Додатокдо Положення про структурувалютного ринку України,умови та порядок торгівлііноземною валютоюта банківськими металамина валютному ринку України(підпункт 5 пункту 31 розділу IV)

    Ознаки зношення банкнот іноземної валюти, які приймаються банками, небанківськими установами та операторами поштового зв’язку, пунктами обміну валюти на території України

    1. Локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості.

    2. Відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм-2 .

    3. Плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна.

    4. Надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний.

    5. Отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний".

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними...

    Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

    Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.".

    Адміністрація, касир підприємства не мають права видавати працівникам зношені купюри іноземної валюти, перекладати на працівника обмін купюр у банку - приймання купюр належного стану у банку є обов'язком відповідальної особи (касира). Оскаржіть дії касира до керівника організації.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Передусім зазначимо, що особливості відряджання працівників за кордон госпрозрахункові підприємства прописують у тому ж внутрішньому локальному акті, що і правила внутрішньоукраїнських відряджень, у Положенні про службові відрядження. При складанні «закордонного» розділу цього документа слід керуватися ПКУ, КЗпП та іншими актами трудового законодавства. Окремі нюанси можна в Інструкції № 59.У листі Мінсоцполітики від 21.12.2016 р. № 1732/0/101-16/28 зазначено, що розмір добових не може бути нижчим, ніж зазначено в додатку 1 до Постанови № 98 для бюджетників.

    Граничний розмір добових, що не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, зазначено в пп. 170.9.1 ПКУ. Нерідко госпрозрахункові підприємства наводять його в Положенні про відрядження (щоб у працівника не виникав оподатковуваний дохід). Ця сума становить 80 євро за кожен календарний день відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ в розрахунку за кожний такий день.

    Однак у разі такого підходу виникає незручність, оскільки розрахунок добових у гривнях для компенсації слід здійснювати окремо за курсом НБУ за кожен день перебування працівника у відрядженні. Інакше у працівника може виникнути додатковий дохід, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб, а також військовим збором. Національний банк у своєму листі від 27 січня 2021 року № 50-0006/6961 зазначив, як відбувається операції обміну з банкнотами іноземних валют.

    Банки, небанківські установи приймають банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак зношення, визначених у додатку до Положення № 1:

    - локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;

    - відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;

    - плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;

    - надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;

    - отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

    Разом з цим, рішення про ступінь зношеності банкнот іноземної валюти приймає працівник каси, як установи, що проводить валютно-обмінні операції.

    Ознаки зношення та пошкодження банкнот іноземної валюти, які приймаються у касах банків/небанківських фінансових установ на інкасо, визначені в Інструкції № 103.

    А саме, на умовах, що визначаються банком разом із банком-кореспондентом, на інкасо приймаються:

    1) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу ознаки зношення, що не відповідають вимогам додатка до Положення № 1;

    2) банкноти іноземних держав, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:

    - розірвані (розрізані) на частини;

    - із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);

    - зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;

    - із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;

    - із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;

    - обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);

    - мають явні друкарські недоліки;

    3) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

    Крім того, якщо банк (філія, відділення) під час приймання, видачі, оброблення готівки виявить сумніви щодо справжності банкноти іноземної валюти, то він, відповідно до Інструкції № 103, зобов'язаний вилучити їх та надіслати для проведення досліджень до Національного банку.

    Банкноти іноземної валюти, які за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження, Національний банк повертає банку (філії, відділенню), який має повернути їх пред'явникам або за їх бажанням прийняти для здійснення касових операцій чи прийняти на інкасо.

    Відповідно до статті 55 Закону "Про банки і банківську діяльність" банк зобов'язаний докладати максимальних зусиль для уникнення конфлікту інтересів працівників банку і клієнтів, а також конфлікту інтересів клієнтів банку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доповню відповіді своїх колег:

    Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством (ч. 2 ст. 121 КЗпП).

    Схожу норму містить п. 5 р. І Інструкції про відрядження, яка поширюється тільки на підприємства, установи й організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

    Госпрозрахункові підприємства можуть її використовувати як довідковий (допоміжний) документ. Зазвичай госпрозрахункові підприємства на підставі норм Інструкції про відрядження затверджують власні положення про відрядження. Адже офіційні органи орієнтуються на цю Інструкцію під час вирішення спірних питань, які виникли в будь-яких підприємств.

    Так от, за нормами п. 5 р. І Інструкції про відрядження підприємство, що відряджає працівника, забезпечує його коштами для здійснення поточних витрат під час службового відрядження (авансом). Аванс перераховують на поточний рахунок працівника, операції за яким можуть здійснювати з використанням платіжних карток, або рахунок підприємства, що направляє працівника у відрядження, операції за яким можуть здійснювати з використанням корпоративних платіжних карток.

    Підприємство, що відряджає працівника у відрядження за кордон, забезпечує його авансом у національній валюті держави, до якої відряджають працівника, або в доларах США/євро, або в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ, установленим на день подання вповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження (п. 5 р. ІІІ Інструкції про відрядження).

    Чіткого строку видачі авансу законодавством не встановлено, на чому раніше наголошували й офіційні органи (див. листи Мінфіну від 18.10.2006 р. № 31-18030-07-25/21780, НБУ від 08.07.2004 р. № 11-113/2295-6866 (втратив чинність)). Головне правило полягає в тому, що працівник повинен бути забезпечений авансом до початку відрядження в будь-який час після видання наказу про відрядження.

    Як отримати валюту для забезпечення витрат у відрядженні?

    За поточними рахунками в іноземній валюті суб’єктів господарювання — резидентів (юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців) здійснюють операції, що не суперечать вимогам законодавства України, включаючи операції з виплати/повернення коштів на відрядження за кордон (пп. 16 п. 109 р. X Положення № 5).

    Банк здійснює купівлю іноземної валюти клієнтам-резидентам (юридичним особам та фізичним особам — підприємцям) з метою її переказу для окремих поточних неторговельних операцій за умови документального підтвердження витрат, які здійснює клієнт на відрядження за межі України (пп. 1 п. 56 р. V Положення № 5).

    У якій валюті повертати залишок авансу, виданого для забезпечення витрат у відрядженні? Чи можна не здавати в банк таку інвалюту? Скільки днів є на її повернення до банку?

    Працівник підприємства має повернути залишок невикористаного авансу в касу підприємства чи на його розрахунковий рахунок до або під час подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

    Невикористаний залишок увезеної в Україну готівкової іноземної валюти підлягає оприбуткуванню до каси резидента — суб’єкта господарської діяльності протягом 3 днів і зарахуванню на поточний рахунок в іноземній валюті резидента — суб’єкта господарської діяльності протягом 5 банківських днів із часу його оприбуткування до каси (п. 16 Положення № 5). На це звертають увагу й податківці в роз’ясненні з категорії 109.19 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

    Увага! Зазначена вище норма є єдиною нормою, яка регулює питання повернення інвалюти на поточний рахунок підприємства в іноземній валюті, і жодних винятків не передбачено. Тому навіть у той же день, коли валюта була повернена до каси підприємства, якщо виникла потреба видати інвалютний аванс на закордонне відрядження іншому працівникові, використовувати здану валюту заборонено.

    Отже, у будь-якому разі повернений залишок невикористаного інвалютного авансу потрібно здати в банк для зарахування на поточний рахунок підприємства в іноземній валюті, з якого її було отримано. А потім знову отримати необхідну суму валюти для видачі інвалютного авансу на наступне закордонне відрядження.

    Що буде, якщо підприємство не здало інвалютний залишок невикористаного авансу з попереднього відрядження, а видало іншому працівникові на витрати у закордонному відрядженні?

    За порушення порядку здійснення валютних операцій у ст. 1621 КпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб юридичних осіб (крім уповноважених установ*), громадян — суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від 1000 до 3000 НМДГ (від 17000 до 51000 грн).

    * За нормами пп. 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII до вповноважених установ належать банки, небанківські фінансові установи й оператори поштового зв’язку, які отримали ліцензію НБУ згідно із цим Законом.

    Причому протоколи про правопорушення мають право складати органи державної податкової служби (ст. 255 КпАП), а розглядають справи за цією статтею судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів (ст. 221 КпАП).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України