Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 29 вересня 2021, питання №49689

Як переоформити квартиру на себе ?

Доброго дня!

Батько помер 6 місяців тому, квартира була на нього. Приватизована на 4х чоловік: батько, мати, 2 дітей. Дочка виписана з квартири, на спадщину не подавала. Син приписаний в квартирі, інвалід.

Батько мав дочку від першого шлюбу. За пів рок дочка від першого шлюбу подала на спадщину.

Мати хотіла оформити квартиру на себе, щоб кватанції не приходили на померлого батька. Але в нотаріальній конторі тепер сказали що так як дочка від першого шлюбу подала на спадщину, то тепер вони не можуть оформити квартиру на маму. Мама повинна їм платити ще 4500 грн за себе і за сина, і приносити знову копії документів, хоча вона вже їх приносила. І що вони в трьох, мати, син і дочка від першого шлюбу мають прийти разом в нотаріальну контору , тому що без них вони нічого вирішувати не будуть.

Як мамі можна переоформити квартиру на себе в такій ситуації?
З повагою,
Надія

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Надія!

    Відповідно до ч.1 статті 1261 Цивільного кодексу України (Далі - ЦК України) у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Тому, за умови відсутності заповіту, дійсно спадкувати в даній ситуації будуть три особи: мати та син (як такі, що автоматично прийняли спадщину, проживаючи разом зі спадкодавцем, що підтверджено місцем реєстрації або подавали заяву про прийняття спадщини) та донька, яка подала заяву про прийняття спадщини. Згідно ч.1 статті 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Далі вищевказані спадкоємці можуть або прийняти спадщину в рівних частках або, в порядку частин 2 та 3 статті 1267 ЦК України, домовитися про зміну розміру часток (нотаріально посвідчена угода).

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Якщо дочка до спливу шести місяців від смерті батька подала заяву нотаріусу, то спадщина має ділитись порівну між матір'ю, дочкою та сином. Нотаріус має вирішувати з ними трьома питання оформлення спадщини.

    Ви можете звертатися до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з даного питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України