Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 вересня 2021, питання №49739 350₴

Визнаний обмежено придатним після медкомісії

Доброго дня, 5 років тому я проходив медкоміссію і був визнаний не придатним у мирний час та обмежено придатним у військовий час(виразка 12 палої кишки та синдром жильбера) і отримав тимчасове посвідчення. Нещодавно мені треба було повторно проходити медичний огляд, адже необхідно було змінити місце реєстрації в межах району, після проходження медогляду зараз мені написали на звороті тимчасового посвідчення, що я обмежено придатний до військової служби(виразка у стадії нестійкої ремісії залишилась, синдром жильбера вже не був вписаний, адже мабуть бо білірубін вирівнявся) мені 23 повних роки, це означає що мене заберуть у армію? Вже нічого не можливо зробити?Якщо так - то коли мене заберуть в армію? Буду вдячний за відповідь. Фотографії тимчасового посвідчення з обох сторін прикріпляю.

Відповіді юристів (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олег!

    Можете не турбуватися, строкова військова служба Вам не загрожує, так як у 2017 році (21.02.2017 року), після того як Вас було визнано непридатним для проходження строкової військової служби, Вас було звільнено від проходження строкової служби, знято з військового обліку як призовника та поставлено на військовий облік, як військовозобов'язаного запасу, з видачею тимчасового посвідчення (військового квитка), про що свідчать відмітки у тимчасовому посвідченні (статті 18, 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

    У Вас вже статус не призовника на строкову військову службу, а військовозобов’язаного запасу.

    Відмітка про постановку на військовий облік 30.09.2021 року означає те, що Вы перебуваєте на військовому обліку, як військовозобов'язаниц запаса і як підтвердження для Центра надання адміністративних послуг для здійснення реєстрації по новому місцю проживання.

    Обмежена придатність свідчить про необхідність проходження медичного огляду медичного огляду 1 раз на 5 років:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністра оборони України від14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯ

    про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    "3.2... Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів".

    Всього доброго!

    Кирюшин Артем Андреевич
    11.4%

    Доброго дня.

    Вам нема чого хвилювтись, адже громадяни обмежено придатні до військової служби призвоу на строкову службу не підлягають.

    Єдине - Вам как особі, яка є обмежено придатною потрібно періодично проходити військово-лікарську комісію, яка буде досліджувати Ваш стан здоров'я та визначати придатність до служби.

    Щасти Вам!)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олеже!

    Оскільки Вас повторно визнано обмежено придатним, то Вам немає чого хвилюватись, адже на строкову військову службу Вас точно не призовуть!

    Хай щастить!

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Гончаренко Константин
    14.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У разі коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, ВЛК приймає постанову (висновок) про:

    непридатність до військової служби у мирний час;

    обмежену придатність у воєнний час;

    непридатність зі зняттям з обліку.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів (про те чи підлягає постанова затвердженню ВЛК визначено в Положенні).

    Постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

    Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно (пункт 22.12 Положення

    Ви маєте 90 днів для оскарження рішення обласної комісії ВЛК.

    За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісія мала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.

    В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

    Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.

    до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.

    Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

    Під час наступного огляду Вам треба подати свіжі довідки про стан здоров я.

    Наразі у Вас обмежена придатність тому Вас оформили як офіцера запасу.

    Наразі строкова служба Вам не загрожує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олег!

    це означає що мене заберуть у армію? - не заберуть, адже Вас визнано обмежено придатним гр. II cт. 53-в, 13-в згідно наказу МОУ № 402 від 2008 р.

    Додаток 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

    Графа II. Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

    Стаття 13. Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    в) з незначними порушеннями функцій - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Стаття 53. Включено: виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки К25-К26

    в) з незначними порушеннями функцій - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    У Вас таке право є, що підтверджується записом на звороті тимчасового посвідчення.

    Всього доброго!

    Здоров'я Вам!

    Бондарь Владимир Борисович
    12.9%
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Олеже, добрий день! Дійсно, Вам не має сенсу хвилюватися щодо призову на строкову службу. Закон не містить такого окремого поняття, як "обмежено придатний до військової служби", а лише "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час" . Тобто після проходження останньої медичної комісії Ваш статус ніяк не змінився. Ви продовжуєте перебувати в статусі військовозобов'язаного (не призовника!), а тому на строкову службу ніхто Вас не буде призивати. Не дай Боже виникне "воєнний час", тоді Ви будете підлягати мобілізації.

    Ось посилання на норму Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" Стаття 14 , п. 10. За результатами медичного огляду громадянина України і з урахуванням рівня його освітньої підготовки, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності комісія з питань приписки може прийняти одне з таких рішень:

    придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у Збройних Силах України чи іншому військовому формуванні;

    тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;

    підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);

    непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов'язаних;

    непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;

    підлягає взяттю на військовий облік військовозобов'язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину."

    Всього Вам найкращого! Маю надію, що консультація стане Вам у нагоді. Будуть додаткові питання - звертайтеся особисто чарез сайт - зелена кнопка "звернутися" біля фото. Хай щастить!

    Крикун Сергій  Павлович
    12.9%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    У Вашому тимчасовому посвідченні зазначено: "... визнаний обмежено придатним гр.ІІ ст.53-в, 13-в...".

    За змістом "РОЗКЛАД(у) хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби" (Додаток 1 до ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08?find=...):

    "Графа II - "Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)"...

    ст.13 - "в) з незначними порушеннями функцій" - (гр.ІІ) "Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально";

    ст.53 - "в) з незначними порушеннями функцій" - (гр.ІІ) "Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально";..".

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    "3.3. Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб,...

    3.8. За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК щодо військовозобов'язаних, яких призивають на військову службу або приймають на військову службу у добровільному порядку за контрактом, виносить одну із таких постанов:...

    "Обмежено придатний до військової служби";...

    20.3. При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту:...

    г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    З метою медичної та соціальної реабілітації зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби...".

    Враховуючи викладене, визнання особи обмежено придатною до військової служби не означає, як я вважаю, звільнення від призову продовж призовного віку

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олег!

    Ви були звільнені від проходження строкової військової служби за статтею 18 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", ще 21.02.2021 року, зі зняттям з військового обліку як призовника та поставлені до військового обліку військовозобов’язаного запасу, що підтверджується виданим тимчасовим посвідченням (військовим квитком), а не приписним свідоцтвом.

    Даже, при визнанні придатним до військової служби, Вас не можуть призвати на строкову військову службу, так як закон який обтяжує, чи наділяє обов'язками не має зворотньої дії в часі, у Вас статус військовозобов’язаного запасу і ніхто не може Вас перевести в статус призовника на строкову військову службу.

    Так, стаття 58 Конституції України 1996 року: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності. Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України). Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти пом'якшують або скасовують відповідальність особи (частина перша статті 58 Конституції України).

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Приказом Минобороны Украины от 14.08.2008 № 402 было утверждено Положение «О военно-врачебной экспертизе в Вооруженных Силах Украины», которое регламентирует работу военно-врачебной комиссии и определяет перечень болезней для пригодности к военной службе.

    Категории годности:

    1. Категория АОна означает, что у призывника нет проблем со здоровьем, он полностью годен к военной службе. Она подразделяется на А1 и А2. А1 присваивается в случаях, когда человек не имел никаких серьезных заболеваний или травм, этот призывник может служить в любых войсках. А2 — если человек имел переломы, травмы, сотрясения мозга, тогда он годен к службе в войсках специального или особого назначения.
    2. Категория БОна означает, что призывник имеет небольшие ограничения, так как у него есть незначительные проблемы со здоровьем. Категория разделяется на подкатегории Б1-Б4, которые в свою очередь определяют, где именно может служить солдат.
    3. Категория ВОна означает, что человек имеет ограниченную годность, то есть в мирное время призыву он не подлежит.
    4. Категория ГОна говорит о временной непригодности к армии. Это может быть связано с различными заболеваниями, травмами, которые можно вылечить в ближайшее время. Отсрочка дается на срок от 6 месяцев до одного года.
    5. Категория ДОзначает полную непригодность к армии и полностью освобождает от воинской службы.

    Помимо этого, условия непригодности к армии можно разделить на две категории:

    • временные – то есть гражданин лишь на определенное время считается непригодным;
    • постоянные – гражданин никогда не будет призван в армию.

    Перечень освобождающих от армии болезней

    Перечень заболеваний, с которыми не возьмут в ряды вооруженных сил следующие (в Вашем случае):

    Желудочно-кишечные заболевания в любом проявлении и полости рта
    • пародонтоз, пародонтит;
    • проблемы со слизистой рта;
    • язва, гастриты, панкреатиты, холециститы;
    • гепатит, цирроз печени;
    • грыжи и дискинезии желчевыводящих путей

    Отсрочка – это временное отстранение от призыва в армию, которое длится не более 2 призывов. После окончания данного периода — проводится очередное обследование комиссией и вынесение окончательного вердикта.

    Существуют заболевания, которые могут отсрочить призыв:

    • желудочно-кишечные заболевания в любом проявлении ( в Вашем случае).

    Вывод:

    - в армию Вас сейчас не призовут;

    - Вам будет необходимо перед следующим призывом пройти медкомиссию и уже после нее Вас смогут признать полностью непригодны к службе в армии.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Олег, доброго дня!

    За наданими документами в армію Вас не заберуть, можете бути спокійні на цей привід.

    Оскільки Вас звільнено від проходження служби і документи (надані вами) це передбачають.

    Єдине, виникає питання,чому ви вирішили що вас заберуть?

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    Звільнення за станом здоров’я здійснюється на підставі висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби.

    Далі, згідно з «Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України» Ви пройдете медичний огляд. За його результатами і з урахуванням рівня Вашої освітньої підготовки, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності комісія з питань приписки приймає одне з таких рішень:

    придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у Збройних Силах України чи іншому військовому формуванні;

    тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;

    підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);

    непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних;

    непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;

    підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    З військового обліку призовників знімаються також особи:

    — призвані на строкову військову службу;

    — зараховані у військово-навчальні заклади;

    — зараховані рішеннями призовних комісій на облік військовозобов’язаних;

    — визнані призовними комісіями непридатними до військової служби із зняттям з військового обліку;

    — які отримали військові звання офіцерів запасу після проходження військової підготовки в цивільних навчальних закладах і складання установлених екзаменів;

    — взяті на спеціальний облік Міністерства внутрішніх справ України у зв’язку з призначенням на посади рядового або начальницького складу органів внутрішніх справ чи зарахуванням курсантами і слухачами вищих начальних закладів Міністерства внутрішніх справ України;

    — засуджені до позбавлення волі;

    — які вибули на постійне місце проживання за межі України;

    — померлі.

    4. Будучи призовником у віці 18 років і старше, Ви можете змінити місце військового обліку, однак зробити це можна до опублікування Указу Президента України про черговий призов.

    Після цього зміна можлива лише в окремих випадках за умови подання до військового комісаріату документів, які б стверджували, що призовник:

    — переведений на роботу в іншу місцевість;

    — переїхав на нове місце проживання;

    — прийнятий до навчального закладу і вибуває для продовження освіти або закінчив навчальний заклад і направляється на роботу.

    Тобто підстав для того, щоб забрати Вас в армію немає.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України