Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 жовтня 2021, питання №50075

Правомерно ли сняли инвалидность?

Здравствуйте.мне 30 лет...инвалид с детства(ДЦП, правосторонний гемопарез).
С 18 лет каждый год перепрохожу комиссию МСЕК...ставили 3 группу инвалидности...
А сегодня сказали,что здорова.мотивировали тем,что руки ноги есть,иди работай...При том,что состояние не улучшилось с прошлого года никак...Но,я 4 год в декрете по уходу за ребенком (медицинские показатели ребенка)
Правомерно ли они сняли инвалидность,и есть ли смысл подавать на независимую комиссию?

Відповіді юристів (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Ольга!

    Ви можете оскаржити рішення медико-соціальної експертної комісії, оскільки чинним законодавством, фактично, передбачено судовий та позасудовий (досудовий) способи захисту Ваших прав. Відповідно до пунктів 23 та 24 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317, у разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до Кримської республіканської, обласної, Київської та Севастопольської центральних міських комісій або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров'я. Комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров'я надсилає у триденний строк після надходження відповідного запиту всі наявні документи на розгляд Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії, яка протягом місяця з дня подання зазначених документів проводить повторний огляд заявника і приймає відповідне рішення. Рішення Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії може бути оскаржене до МОЗ. МОЗ за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ або Кримській республіканській, Київській та Севастопольській міським або обласній комісії іншої області повторно розглянути з урахуванням усіх наявних обставин питання, з якого оскаржується рішення, а також вживає інших заходів впливу для забезпечення дотримання законодавства під час проведення медико-соціальної експертизи. В особливо складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, Кримська республіканська, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

    Стосовно судового порядку оскарження, то рішення МСЕК спрямовані на забезпечення реалізації державної політики у сфері реабілітації осіб з інвалідністю, створення правових, економічних, політичних, соціально-побутових і соціально-психологічних умов для задоволення їхніх потреб у відновленні здоров'я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності, а тому вони мають публічний характер та підлягають оскарженню в порядку адміністративного судочинства.

    Таким чином, з огляду на Ваші пояснення, МСЕК прийняло необґрунтоване та не вмотивоване рішення з порушенням норм чинного законодавства. В цьому випадку Ви маєте право оскаржити рішення МСЕК будь-яким із способів, що вказані вище.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Ви маєте право оскаржувати рішення МСЕК до обласної МСЕК та до Міністерства охорони здоров'я України. Це-спроба досудового вирішення спору. Якщо вона не дасть позитивного для Вас результату, то Ви можете подати до суду позов. Відповідачами в таких випадках виступають обласні МСЕК.

    Ви можете звертатись до мене з цим та іншими питаннями для надання різних додаткових юридичних послуг. Я здобув великий та успішний досвід правової роботи з таких питань.

    • Ольга Клієнт 2 роки тому

      Мсек сняла группу,мотивируя тем что я не работаю в данный момент..

      Законно ли такая мотивация? Влияет ли трудоустройство на приобретение группы?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Доброго вечора.

        Працевлаштування жодним чином не впливає на отримання групи інвалідності та працю такої особи.

        Звичайно, законно отримувати пенсію, СОЦ ДОПОМОГУ пільги тощо особі з інвалідністю та одночасно працювати.

        Більш того, діюче законодавство покладає на роботодавців обов’язок щодо працевлаштування інвалідів.

        Так, згідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» держава гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства та створює для інвалідів потрібні умови, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя згідно з їх індивідуальними здібностями та інтересами.

        Частиною першою ст. 19 цього Закону передбачено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій, громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.

        Роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та самостійно здійснюють працевлаштування таких працівників. Із цією метою вони можуть звертатися із заявками про вакансії інвалідів в районні центри зайнятості або підшукувати інвалідів на вакансію своїми силами.

        Це означає, що особи з інвалідністю мають право працювати та отримувати пенсію.

        Крім того, діючим законодавством не передбачені обмеження (або заборони) щодо працевлаштуванні таких осіб у разі отримання ними пенсії за інвалідністю, та будь-які пільги тощо, вони також у разі працевлаштування не позбавляються пенсії та пільг.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України