Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 21 листопада 2021, питання №51831

Наследство от отца, брат и посторонние люди притендуют

Доброе время суток! Мои родители развелись ещё в моем 13-летнем возрасте. Мне 35 лет. Ещё есть родная сестра, но живет в другой стране. После развода родителей, отец ушел. Квартира, в которой мы жили, принадлежит мой матери, мне и сестре (совладельцы). Досталась от маминого отца (моего деда). После развода, отец ушел в дом своей матери, где жил с ней и его родным братом, братовой женой и дочерью около года, после брат выгнал его, мол у него семья, а отец там лишний, обещаясь выплатить его долю дома. Отец нашел дом в селе под выплату. Спустя небольшой промежуток времени, брат выгнал и мать на тех же условиях. Отец забрал к себе мать и они жили какое-то время вместе. Я приезжала часто к отцу в гости, иногда подживала (помогала ему по хозяйству). У отца появилась пассия. Когда я в очередной раз приехала к отцу, та не пустила меня во двор и на всю улицу выругала за мать, что мол мы у отца все отняли. Отец стоял, все слышал и видел, после ушел в дом, а та продолжала орать. Больше я к нему не ездила и старалась избежать с ним общения. Отцовская мать взяла отдельно себе дом в этом же селе и там прожила остаток дней. Брат отца недавно развелся и сошёлся с другой женщиной. Отец выплатил деньги за дом, но документы не оформлял. В прошлом году отец умер. Хоронил его брат с этой же пассией. За год до смерти отец с этой пассией жил поразнь. Мать отца умерла за пару лет до его кончины. Эта пассия каким-то образом без переоформления продала ее дом и забрала себе деньги. До сих пор загадка. Владелица дома где жил отец сказала, что дом отца отдаст только детям и никому больше. Вот пассия с братом теперь не дают жизни мне. За пару дней до кончины отец мол написал завещание, что все имущество отдает пассии, но дом же по документам он не переоформил. Хотят подавать на суд. Какие шансы у них его выиграть?

Відповіді юристів (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Вікторіє!

    Частиною першою статті 694 ЦК України встановлено, що договором купівлі - продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу. Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації (частина перша статті 182 ЦК України).

    Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (частина четверта статті 334 ЦК України).

    При нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна, умовами якого передбачено відстрочення (розстрочення) платежу, державна реєстрація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) переходу права власності до покупця здійснюється нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії, при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна. У разі, якщо сторони договору купівлі-продажу нерухомості з відстроченням (розстроченням) платежу домовилися про збереження права власності за продавцем (стаття 697 ЦК України) допустима ситуація, коли момент проведення державної реєстрації права пов’язується з фактом виконання умов договору купівлі-продажу нерухомості з відстроченням (розстроченням) платежу, а саме — оплати повної ціни об’єкта нерухомості.

    Якщо Ваш батько усно домовлявся про купівлю-продаж нерухомого майна та за усним договором сплачував якісь кошти, то це не буде підставою для набуття права власності, оскільки було порушено декілька передбачених законом умов - письмова форма та нотаріальне посвідчення договору.

    Щодо питань спадкування, якщо право власності на житловий будинок, споруду підтверджується належними правовстановлюючими документами на час виникнення права власності на будівлі, споруди, органи місцевого самоврядування зобов’язані видати довідку про належність житлового будинку на праві приватної власності спадкодавцеві, а нотаріус зобов’язаний прийняти таку довідку разом із іншими правовстановлюючими документами для видачі свідоцтва про право на спадщину. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини.

    • Виктория Клієнт 2 роки тому

      Дуже дякую за відповідь

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо у Вас недавно помер батько, то Ви можете подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Подається вона нотаріусу району тощо за місцем відкриття спадщини. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

    Ви можете звертатися до мене з даним питанням для надання різних додаткових юридичних послуг.

    • Виктория Клієнт 2 роки тому

      Батько помер в минулому році 08.08.2020. Написав заповіт на жінку, з якою спочатку підживав, а останній рік ходили один до одного в гості. За місцем спадщини там село і крім сільради більш нічого не має. Батько виплатив гроші за будинок, але документально не переоформляв.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України