Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 21 листопада 2021, питання №51860 250₴

Похороны человека за счет государства

Как можно похоронить человека за счет государства? Если знаете, то пожалуйста напишите пошаговую инструкцию. Большое Спасибо

Відповіді юристів (7)

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий вечір, Аслане!

    Згідно Закону України «Про поховання та похоронну справу» право на безоплатне поховання мають:

    • з військовими почестями особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною – Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави; особи, що мають чотири і больше медалей «За відвагу»; Герої Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни;
    • особи з особливими трудоваими заслугами перед Батьківщиною – Герої Соціалістичної Праці; Герої України; повні кавалери ордена Трудової Слави;
    • учасники бойових дій та інваліди війни.

    Також за рахунок коштів місцевих бюджетів здійснюються поховання:

    • померлих одиноких громадян;
    • осіб без певного місця проживання;
    • громадян, від поховання яких відмовилися рідні;
    • знайдених невпізнаних трупів.

    Порядок проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій та інвалідів війни затверджено Постановою КМУ від 28 жовтня 2004 №1445.

    Згідно Наказу Держжитлокомунгоспу від 19 листопада 2003 №193 особа, що взяла на себе відповідальність за поховання, повинна звернутись зі свідоцтвом про смерть та документами, що підтверджують відповідний статус померлого, до ритуальної служби для укладання договору-замовлення на поховання.

    За інформацією звертайтесь до:

    • Управління ритуальних послуг Департаменту житлово-комунальної інфраструктури за адресою бул. Т. Шевченка, 3, телефон (044) 279 38 01;
    • Ритуальна служба СКП «Спецкомбінат ПКПО» за адресою вул. Бульварно-Кудрявська, 47/14, телефон (044) 486 06 07;
    • Ритуальна служба «Київський крематорій» за адресою вул. Байкова, 16, телефон (044) 529 34 27.

    Безкоштовні послуги при похованні осіб з особливими заслугами, УБД та інвалідів війни:

    • оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;
    • доставка предметів ритуальної належності до місця знаходження тіла померлого;
    • один автокатафалк та один автобус супроводження;
    • перенесення труни з тілом померлого до будинку (квартири), до моргу, з будинку (квартири), моргу, до місця поховання;
    • організація поховання і проведення ритуалу;
    • викопування могили ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу, закопування, формування намогильного насипу та одноразове прибирання прилеглої території після поховання);
    • надання урни та проведення кремації;
    • поховання урни з прахом в могилі чи розміщення в колумбарії та одноразове прибирання прилеглої території після поховання;
    • для осіб з особливим заслугами надання труни і двох вінків з траурними стрічками (з написом чи без нього) та спорудження надгробка відповідного зразка;
    • для померлого учасника бойових дій або інваліда війни надання труни і вінка похоронного з траурною стрічкою (з написом чи без нього).

    Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    18%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер!

    В случае смерти лица- лицам, организовавшим похороны, выплачивается единовременное пособие на погребение в размере двухмесячной пенсии, которую получал покойный. Если умерший получал пенсию в соответствии с Законом Украины «О пенсионном обеспечении лиц, уволенных с военной службы, и некоторых других лиц», пособие на погребение выплачивается в размере трехмесячной пенсии, но не менее пятикратного размера минимальной заработной платы. Пособие выплачивается по разовому поручению предприятиями почтовой связи. Разовое поручение выписывается на имя лица, осуществившего погребение, и действительно только до конца того месяца, в котором оно было выписано.

    Какие документы необходимы для получения пособия на погребение:

    Документ, удостоверяющий личность заявителя (паспорт).

    Заявление о выплате пособия. При его составлении нужно учитывать образец заявления на пособие на погребение. Документ, составленный в свободной форме без указания всей информации, признают недействительным и не допустят к рассмотрению.

    Выписка из Государственного реестра актов гражданского состояния граждан о смерти или справка о смерти.

    Куда обращаться:

    Если умерший был переселенцем – в орган, назначивший ему пенсию, и в котором он находился на учете. Если умерший пенсионер никогда не был переселенцем и не получал пенсию на подконтрольной территории, то лицо, осуществившее погребение, обращается в Пенсионный фонд Украины по собственному месту жительства (согласно «прописке» в паспорте или справке переселенца).

    ? Если местом жительства (регистрации) лица, осуществившего погребение, является временно не контролируемая украинской властью территория, то ему необходимо взять справку о постановке его на учет как перемещенного лица, которая выдается органами социальной защиты населения. Или органами ПФУ.

    :Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:

    1.підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);

    2.засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

    Залежно від статусу померлого визначається орган державної влади який уповноважений здійснити виплату допомоги на поховання.

    1.Пенсіонериу розмірі двомісячної пенсії померлогорайонні відділення Пенсійного фонду України Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

    2.Пенсіонери-військовослужбовці (ОВС, СБУ, ДПО, та ін. силових органів)у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.районні відділення Пенсійного фонду України абоВійськовим комісаріатом містаЗакон України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”

    3.Працездатні особи, які перебували у трудових відносинах з підприємством, установою, організацієювизначається Фондом соціального страхування на кожен рік. останнє місце роботи померлої особи; Звертатися за призначенням допомоги необхідно до роботодавця.Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

    4.Безробітні громадянивизначається Державним центром зайнятостірайонні центри зайнятості м. Києва (за місцем перебування особи на обліку)Наказ Міністерства соціальної політики "Про порядок надання матеріальної допомоги по безробіттю, одноразової матеріальної допомогибезробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні, допомоги на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні"

    5.Інші окремі категорії громадянвизначається та виділяється за розпорядженням РДА залежно від наявності фінансування районні управління праці та соціального захистуПостанова Кабінету Міністрів " Про затвердження Порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого

    Не отримана сума пенсій включається у загальну спадкову масу(включається у свідоцтво про право на спадщину і отримується за окремою заявою у ПФУ спадкоємцями згідно свідоцтва про спадщину(копія подається в ПФУ разом з заявою.)

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    22%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Аслан!

    Это возможно, но при определённых условиях, которые указаны в Законе ниже по тексту, а пошаговая инструкция зависит от определённой категории, статуса умершего:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про поховання та похоронну справу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 7, ст.47):

    Про поховання та похоронну с... | від 10.07.2003 № 1102-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Безоплатне поховання

    Безоплатно для виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого, здійснюється поховання:

    а) з військовими почестями померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною:

    Героїв Радянського Союзу;

    повних кавалерів ордена Слави;

    осіб, нагороджених чотирма і більше медалями "За відвагу";

    Героїв Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Другої світової війни;

    б) осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною:

    Героїв Соціалістичної Праці;

    Героїв України;

    повних кавалерів ордена Трудової Слави;

    в) учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності;

    г) осіб з інвалідністю внаслідок війни.

    На могилі померлої (загиблої) особи, яка має особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, безоплатно споруджується надгробок за встановленим Кабінетом Міністрів України зразком.

    Витрати на поховання померлих, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону.

    Витрати на поховання осіб, зазначених у пунктах "а" і "б" частини першої цієї статті, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому законом.

    Витрати на поховання померлих, передбачених пунктом "в" частини першої цієї статті, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

    Стаття 15. Поховання померлих військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та осіб начальницького і рядового складу податкової міліції

    Збройні Сили України, інші утворені відповідно до закону військові формування, а також Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України, інші державні органи надають допомогу в проведенні поховання померлих сім’ям, батькам або іншим особам, які зобов’язалися поховати померлих військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, осіб начальницького і рядового складу податкової міліції, які померли (загинули) під час проходження служби (виконання службових обов’язків), компенсують матеріальні витрати на ритуальні послуги та на спорудження надгробків у порядку та розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Стаття 16. Поховання померлих одиноких громадян

    Поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

    Стаття 17. Поховання померлих, які проживали в закладах різних типів

    Поховання померлих, які проживали в будинках-інтернатах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричних пансіонатах, пансіонатах для ветеранів війни і праці, психоневрологічних інтернатах, дитячих будинках-інтернатах, територіальних центрах соціального обслуговування пенсіонерів і одиноких непрацездатних громадян та в стаціонарних закладах інших типів, здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

    Стаття 18. Поховання померлих осіб, які відбували покарання в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах

    Поховання осіб, які померли під час відбування покарання в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах, та осіб, взятих під варту, які померли під час їх тримання в слідчих ізоляторах, здійснюється згідно з цим Законом за рахунок коштів установи, в якій перебував померлий, або за рахунок коштів виконавця волевиявлення померлого чи особи, яка зобов’язалася поховати померлого, за бажанням цих осіб у встановленому порядку".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день, Аслан!

    Как можно похоронить человека за счет государства? Если знаете, то пожалуйста напишите пошаговую инструкцию. Большое Спасибо

    Никакой особой инструкции не требуется. Тело умершего просто не забирают из морга, письменный отказ от проведения похорон родственникам писать не требуется.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    По законодательству Украины, на бесплатное захоронение могут рассчитывать следующие лица:

    1. Герои войны, получившие более четырех медалей за отвагу.
    2. Герои Социалистического Труда, получившие звание во время ВОВ.
    3. Люди, имеющие трудовые заслуги перед Родиной.
    4. Участники военных действий.
    5. Инвалиды войны.

    Сколько денег выделяет государство на похороны пенсионера зависит от конкретного случая. Однако следует отметить, что стоимость сотрудничества с похоронным бюро не должна превышать размер материальной помощи от государства или местного департамента.

    Государственные льготы на похороны не предоставляются при обращении родственниками в частные похоронные бюро. Посему следует отдать предпочтение муниципальному ритуальному бюро.

    Погребение за счет государства

    Бесплатное социальное погребение усопших осуществляется для граждан:

    • которые не имели официального трудоустройства;
    • пенсионеров, не имеющих работу;
    • ветеранов войны;
    • людей с заслугами перед Родиной;
    • при рождении мертвого ребенка у женщины.

    Согласно закону, при смерти нетрудоустроенного человека государство дает средства на похороны. Точнее, государство обязуется компенсировать затраты на похоронную процессию лицам, которые потратили деньги на похороны безработного.

    Следует отметить, что при смерти нетрудоустроенного лица с инвалидностью, которое находилось под содержанием третьего работающего лица, в Украине предусмотрено возмещение или помощь в организации похорон.

    То, где получить денежные средства и порядок выплаты также указаны. Обычно, помощь выплачивается в Центре занятости по месту регистрации при наличии заявления и пакета документов. Какие документы нужны для получения, можно узнать в Центре занятости. Сроки выплаты могут быть разными, а размер зависит от прожиточного минимума.

    В случае с пенсионерами, родственники имеют право на получение денежной компенсации после проведения похорон. Возраст усопшего и его пенсия роли не играют, так как пенсия регулируется по разным особенностям. К примеру, у инвалида 1 группы или 2 группы, ветерана труда или труженика тыла пенсия будет выше, чем при обычном просчете пенсии. В данном случае деньги получить можно от пенсионного фонда.

    Для получения компенсации необходимо собрать соответствующий пакет документов и написать заявление. Документация нужна для определения факта смерти, идентификации умершего и заявителя. При смерти человека на пенсии, лица, которые осуществили похороны могут рассчитывать на выплату, равносильную пенсии усопшего за два месяца.

    Кто имеет право на материальную помощь?

    Многие задаются вопросом, как похоронить человека не льготника за счет государства? Дело в том, что и не льготникам выделяется материальная помощь, которая полностью зависит от статуса усопшего.

    Застрахованные лица получают льготы в месте трудоустройства при предъявлении свидетельства о смерти, которое оформляется в ЗАГСе.

    Безработные также могут в Центре занятости получить минимальную компенсацию на похороны, если были поставлены на учет здесь.

    Пенсионеры – не ветераны, получают выплаты в пенсионных фондах по местам регистрации. Родственникам, которые оплатили похороны, необходимо обращаться за компенсацией в течение 72 часов с момента получения свидетельства о смерти. Необходимо взять с собой паспорт.

    Пенсионный фонд предоставляет специальную бумагу, по которой на Главпочтамте можно получить компенсацию. Также законодательством Украины установлено, сколько пенсий выплачивают фонды после смерти – одна, которую пенсионер не успел получить.

    Местные инстанции оплачивают погребение людей из интернатов, пансионатов, домов престарелых. Также рассчитывать на похороны могут одинокие нетрудоспособные лица.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    если умерший подпадает под нижеуказанную категорию - подаете заяву и прилагаете документ про льготу

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про поховання та похоронну справу

    "Стаття 14. Безоплатне поховання

    Безоплатно для виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого, здійснюється поховання:

    а) з військовими почестями померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною:

    Героїв Радянського Союзу;

    повних кавалерів ордена Слави;

    осіб, нагороджених чотирма і більше медалями "За відвагу";

    Героїв Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Другої світової війни;

    б) осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною:

    Героїв Соціалістичної Праці;

    Героїв України;

    повних кавалерів ордена Трудової Слави;

    в) учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності;

    г) осіб з інвалідністю внаслідок війни.

    На могилі померлої (загиблої) особи, яка має особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, безоплатно споруджується надгробок за встановленим Кабінетом Міністрів України зразком.

    Витрати на поховання померлих, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону.

    Витрати на поховання осіб, зазначених у пунктах "а" і "б" частини першої цієї статті, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому законом.

    Витрати на поховання померлих, передбачених пунктом "в" частини першої цієї статті, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

    или сделайте как рекомендовала Танача Юлия Антоновна - просто не забирать тело

    Стаття 16. Поховання померлих одиноких громадян

    Поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

    Пуха Наталія ТендерОк
    24%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Згідно Закону України «Про поховання та похоронну справу» право на безоплатне поховання мають:

    з військовими почестями особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною – Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави; особи, що мають чотири і больше медалей «За відвагу»; Герої Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни;

    особи з особливими трудоваими заслугами перед Батьківщиною – Герої Соціалістичної Праці; Герої України; повні кавалери ордена Трудової Слави;

    учасники бойових дій та інваліди війни.

    Також за рахунок коштів місцевих бюджетів здійснюються поховання:

    померлих одиноких громадян;

    осіб без певного місця проживання;

    громадян, від поховання яких відмовилися рідні;

    знайдених невпізнаних трупів.

    Порядок проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій та інвалідів війни затверджено Постановою КМУ від 28 жовтня 2004 №1445.

    Згідно Наказу Держжитлокомунгоспу від 19 листопада 2003 №193 особа, що взяла на себе відповідальність за поховання, повинна звернутись зі свідоцтвом про смерть та документами, що підтверджують відповідний статус померлого, до ритуальної служби для укладання договору-замовлення на поховання.

    За інформацією звертайтесь до

    Управління ритуальних послуг Департаменту житлово-комунальної інфраструктури за адресою бул. Т. Шевченка, 3, телефон (044) 279 38 01;

    Ритуальна служба СКП «Спецкомбінат ПКПО» за адресою вул. Бульварно-Кудрявська, 47/14, телефон (044) 486 06 07;

    Ритуальна служба «Київський крематорій» за адресою вул. Байкова, 16, телефон (044) 529 34 27.

    Безкоштовні послуги при похованні осіб з особливими заслугами, УБД та інвалідів війни

    оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;

    доставка предметів ритуальної належності до місця знаходження тіла померлого;

    один автокатафалк та один автобус супроводження;

    перенесення труни з тілом померлого до будинку (квартири), до моргу, з будинку (квартири), моргу, до місця поховання;

    організація поховання і проведення ритуалу;

    викопування могили ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу, закопування, формування намогильного насипу та одноразове прибирання прилеглої території після поховання);

    надання урни та проведення кремації;

    поховання урни з прахом в могилі чи розміщення в колумбарії та одноразове прибирання прилеглої території після поховання;

    для осіб з особливим заслугами надання труни і двох вінків з траурними стрічками (з написом чи без нього) та спорудження надгробка відповідного зразка;

    для померлого учасника бойових дій або інваліда війни надання труни і вінка похоронного з траурною стрічкою (з написом чи без нього).

    Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України