Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 06 грудня 2021, питання №52709 300₴

заморозили деньги на счете

я играю в покер и периодически вывожу деньги на карту , после очередного раза мне заморозили счет и попросили обьяснить откуда деньги . Я обьяснил начальник отдела все понял но счет не разблокировали , показал выписки кто отправлял там указаны мои данные . Но этого видимо им мало . И я хочу узнать могу ли я получить свои средства ? Там сумма 500 долларов . Я так понимаю они сделали потому что у меня прописка Донецкая , начальник отделения банка Пумб херсонская область г Новая Каховка я там проживаю как переселенец .Спасибо

Відповіді юристів (9)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олег!

    Згідно із статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Згідно із ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

    Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно із статтею 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

    Згідно ст. 1073 ЦК України у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

    Відповідно до ст. 1074 ЦК України Обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Враховуючи зазначене, рекомендую звернутись до банку із претензією-вимогою, у якій просити вжити заходів щодо припинення порушення прав вільно розпоряджатися своєю власністю (грошовими коштами на рахунку), та розблокувати карту з можливістю в подальшому вільно розпоряджатися та користуватись коштами на рахунку.

    Що стосується самої претензії банку:

    1. В претензії – вимозі в шапці повинні бути реквізити банку (назва, код ЄДРПОУ, та юридична адреса банку) також Ваші реквізити (ПІБ, ідентифікаційний номер, адреса проживання).

    2. Далі Ви описуєте Всю ситуацію (починаючи з того, що Ви являєтесь клієнтом банку у Вас відкритий рахунок №___ Вказуєте дату, мій рахунок заблоковано і й досі не розблоковано (___ днів) .

    Я зверталася по телефону до банку (номер), на що співробітники банку мені відповідали «___», якщо пам’ятаєте дати можна вказати коли Ви зверталися

    3. Вважаєте, що дії банку є не законними так як відповідно (посилаєтесь на статті закону, наведені мною).

    4. Вимагаю (1. Надати відповідь на якій підставі мій рахунок в період з «___»___р. та по теперішній час заблоковано № ___ ;2. Розблокувати мій рахунок№___ на протязі 2 – х робочих днів з дня отримання вимоги – претензії;

    3.Письмову відповідь прошу надати на протязі ___ робочих дні з дня отримання моєї претензії – вимоги на мою адресу ___).

    5. Додатки (копії документів, які Ви маєте).

    Дата підпис ПІБ

    Також окрім претензії до самого банку з вимогою розблокувати ваш рахунок, можете також звернутися зі скаргою на його незаконні дії до Національного банку України (НБУ).

    У відповідності до ч.6 ст. 4 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України здійснює регулювання та банківський нагляд відповідно до положень Конституції України, цього Закону, Закону України "Про Національний банк України", інших законодавчих актів України та нормативно-правових актів Національного банку України.

    Згідно ч.5 ст.67 Закону України "Про банки і банківську діяльність" при здійсненні банківського нагляду Національний банк України має право вимагати від банків та їх керівників, банківських груп, учасників банківських груп усунення порушень банківського законодавства, виконання нормативно-правових актів Національного банку України для уникнення або подолання небажаних наслідків, що можуть поставити під загрозу безпеку коштів, довірених таким банкам, або завдати шкоди належному веденню банківської діяльності.

    Таким чином, при блокуванні банком рахунку одним із важелів впливу на банк та відновлення свого порушеного права є скарга на протиправні дії банку, адресована НБУ.

    Дана скарга повинна бути складена відповідно до вимог ЗУ "Про звернення громадян".

    Письмове звернення (скарга) надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Якщо звернення до банку та НБУ не допоможе розблокувати ваш рахунок, тоді слід звертатись до загального місцевого суду (посилаючись на неправомірне блокування карткового рахунку так як відсутні підстави для такого блокування) з вимогою про визнання неправомірними дії банку, усунення перешкод в користуванні та розпорядженні грошовими коштами, та зобов’язання вчинити певні дії.

    У разі необхідності - звертайтеся через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олеже!

    Спочатку письмово зверніться до банку, який призупинив виплату Вам коштів, із вимогою надати правові підстави "заморозки" коштів та з вимогою не чинити перешкод у праві вільного розпорядження своїх коштів.

    Вам має бути надана письмова відповідь від банку, від якої і потрібно відштовхуватись.

    Залежно від того, яка мотивація відмови буде зазначена, і потрібно обирати шляхи повернення коштів. Можливе навіть звернення до суду!

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога!

    Успіхів!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Олег.

    Да, сейчас так происходит практически со всеми переселенцами, если у них: а) есть частые переводы с других карт; б) открыто много безымянных карточек; в) приходят переводы через он-лайн сервисы.

    Банк признал вас клиентом с высоким риском дальнейшего сотрудничества.

    Выход есть, вот что вам нужно сделать.

    Вы идете в отделение банка (только в то, в котором открывали вам счет и выдали карту!) и просите выдать вам письмо, в котором будет написано: "банк расторгает с вами договор из-за высокой рисковости деловых отношений с вами".

    Запомните эту фразу! НЕ УХОДИТЕ из банка до тех пор, пока не получите на руки это письмо! Дело в том, что ваш банк хитрит, так как они должны выдать это письмо и сразу после этого перечислить деньги на другой ваш счет или выдать вам наличные в кассе.

    Без этого письма, технически, банк считает, что он как бы приостановил вам операции по карте на период проведения финмониторинга. После выдачи письма, удерживать средства они права не имеют в силу положений статьи 1075 ЦК Украины

    • олег Клієнт 2 роки тому

      а если у меня нету возможности прийти в отделение новая каховка , я сейчас проживаю в городе Харьков . Могу ли я обратится в другое отделение банка ?

      • Рибінцев Сергій Сергійович
        Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

        Да.

        Сделать надо так: идите в любой отд банка в Харькове, уточняйте у них какое у вас обслуживающее отделение, если выяснится, что это отделение в Н. Каховке, просите чтобы оформили перевод (нужен паспорт и код) на обслуживание на отделение в Харькове и в своем, теперь уже новом, обслуживающем отделении делаете то, что я описал выше.

        Причина перевода - поясните, что нашли работу в Харькове и теперь живете здесь.

        Проблема мне достаточно хорошо знакома, т.к. уже неоднократно помогал вашим землякам с аналогичным блоком денег.

    олег Клієнт 2 роки тому

    спасибо за помощь! буду пробывать

    • Рибінцев Сергій Сергійович
      Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

      олег Клієнт 43 секунди тому

      спасибо за помощь! буду пробывать

      если мой ответ помог - смело нажимайте "віддячити" и закрывайте оплату и обсуждение на этой ветке!

      Вы всегда можете обратиться ко мне, если выберете "звернутися"

      Удачи вам!!!

    олег Клієнт 2 роки тому

    я не могу понять куда нажать что бы перечесилить вам деньги

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Банк заблокирует счет и подаст информацию в финмониторинг, а они уже приимут решение передать ди информацию в орган ДФС (налоговая).

    Если подтвердить не сможете от 5 до 30 дней, деньги вернуться отправлю , а счет закроют и остановят сотрудничество с Вами

    Вам необходимо либо подать декларацию физ лица о доходах в налоговую по месту регистрации, оплатить:

    ПДФО -18%

    ВЗ- 1,5%

    и подать декларацию со справкой об оплате налогов банку.

    Либо решить вопрос с регистрацией ФОП 3 группы (налог за себя и 5% от дохода или 3% без ПДВ)

    Выбрать соответствующее КВЕД и согласно их получать доход на счет ФОП.

    Подписываться с контрагентами договор об оказании услуг и акт выполненных работ с подписями.

    в Вашем случае, это не возможно, поэтому Вы как ФОП выписываете бухгалтерскую справку о поступлении средств на счёт, согласно НКУ и подаете в орган ДФС.

    Бухгалтерская справка есть законным первычным документом в деятельности ФОП.

    ___

    По операциям со снятием денег с текущего счета.

    С одной стороны, ограничение прав клиента на распоряжение денежными средствами, находящимися на его счете, не допускается, кроме случаев ограничения по решению суда или условиям обременения (статья 1074 Гражданского кодекса Украины). В то же время операции по такому счету могут быть приостановлены, но в этом случае банк должен найти основание из вышеизложенного перечня.

    Приостановление финансовой операции осуществляется сроком на два рабочих дня. Специально уполномоченный орган по вопросам финансового мониторинга может принять решение о приостановлении операций сроком до пяти дней для дальнейшей проверки, одновременно уведомив правоохранительные органы.

    Если подозрения не подтверждаются, операции должны быть немедленно возобновлены.

    Урегулирование споров

    В случае если банк неправомерно, по мнению клиента, отказывается выдать денежные средства, вопрос разблокировки счета, как правило, разрешается путем переговоров с представителями банка. Возможно, нужно будет предоставить дополнительные пояснения и/или документы по блокирующей операции и таким образом решить проблему в досудебном порядке. Если переговоры не приведут к желаемому результату, следует обратиться в суд с иском об ограничении прав клиента на распоряжение денежными средствами (статья 1074 ГК Украины). Снимая деньги с депозита/текущего счета (наличными), клиент не обязан объяснять причину такого снятия. .(Постановление правления НБУ №65)

    Просто снимите деньги наличными в кассе любого города, пусть закрывают счет и прекращают работу с Вами это не проблема для Вас , Вы просто найдите другой более удобный вам банк

    Шансы достаточно высоки, поскольку постановление НБУ является подзаконным актом и не может противоречить Гражданскому кодексу Украины.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України