Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 09 грудня 2021, питання №52868 100₴

Как быть нотариусу с выдачей наследства, если один наследник может получить имущество через нотариус, а другой только через суд?

Есть наследство покойного (дом и квартира) и два наследника, один на дом, другой на квартиру. В связи с документальными проблемами, дом могут получить только через суд, а квартиру можно получить через нотариус. Как быть нотариусу, отказать обеим и отправить на суд, или отказать наследнику дома, а наследнику квартиры выдать его долю наследства?

Відповіді юристів (11)

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Вы пишете что один наследник на дом, второй на квартиру. Это вы сами так решили или так написано в завещании? В любом случае вам необходимо идти к нотариусу и нотариус все что может оформит, а что не может выдаст постановление об отказе в совершении нотариального действия. Без этого постановления вы все равно в суд с иском по наследственному имуществу пойти не сможете, так как не сможете доказать наличие спора именно по наследственному имуществу.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    30%
    Савоста Ірина Михайлівна 2 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Добрый день. Компетентный нотариус , видя документы на недвижимое имущество и если они соответствуют нормам, установленными законодательством, выдает свидетельство о праве на наследство. Если у Вас отсутствуют документы, например, на дом, нотариус выдает постановление об отказе выдать свидетельство и ТОЛЬКО ТОГДА на основании постановления нотариуса об отказе Вы обращаетесь в суд. Рекомендую все интересующие вопросы задавать тому нотариусу ( или его помощнику), который занимается оформлением наследства. Если наследников несколько и есть квартира и дом и не было завещания, то все имущество в равных долях делится между наследниками. Вы можете составить нотариальный договор , чтобы сразу разделить имущество. Нюансы тоже должен объяснить нотариус, у которого Вы оформляете наследство. В Вашей ситуации, если есть документы на квартиру, то нотариус выдает свидетельство на квартиру; если нет документов на дом, то тогда выдает постановление об отказе выдать свидетельство и рекомендует оформить права на наследственное имущество ( дом) в судебном порядке.

    Всего доброго

    Будут вопросы, обращайтесь

    Бобокал Роман Борисович
    Бобокал Роман Борисович 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня! Зверніться до нотаріуса, якщо йому не вдасться щось оформити, він винесе постанову про відмову в проведенні нотаріальної дії. Потім дану постанову, потрібно буде прикріпити до позову який буде направлятися до суду. Без вказаної постанови нотаріуса Вам суд відмовить в позові, оскільки Ви не зможете довести спір по спадковому майну

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Віктория!

    Відповідно до ст.ст. 1268, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Протягом 6 місяців з дня смерті родича особи, які вважають себе його спадкоємцями заявляють своє право на спадщину.

    Заява про прийняття спадщини (або про відмову від прийняття, якщо було прийнято таке рішення) подається нотаріусу за останнім місцем проживання померлого.

    Успадкувати можна лише все майно, котре передається у спадок, прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається (наприклад, нерухомість прийняти, а від боргових зобов’язань відмовитись).

    У разі, якщо померлий проживав у сільському населеному пункті, звернутись з заявою можна до органів місцевого самоврядування, тобто до відповідної сільської ради.

    Зі спливом 6 місяців з дня смерті спадкодавця видається свідоцтво про право на спадщину (ст. 1298 ЦК України).

    Документи, які необхідні для прийняття спадщини:

    • паспорт;
    • ідентифікаційний номер;
    • свідоцтво про смерть;
    • у разі наявності заповіту: при цьому якщо заповіт оформлювався в сільській раді – необхідно проставити відмітку про відсутність змін після оформлення;
    • у разі відсутності заповіту: документ, що підтверджує родинні стосунки спадкоємця з померлим: для дітей – свідоцтво про народження, дружини/чоловіка – свідоцтво про шлюб, інші родичі – за аналогією, для відслідковування ланцюга родинних зв’язків зі спадкодавцем;
    • правовстановлюючі документи на все майно, про яке відомо.

    Тому у Вашій ситуації, обидва спадкоємця повинні приймати і квартиру і житловий будинок в рівних частках, те що Ви самі між собою вирішили це не має значення.

    У разі відмови нотаріуса, оскаржити відмову до суду.

    Причини відсутності у спадкоємця документів, що посвідчують право власності спадкодавця на майно:

    При оформленні спадщини на будинок, збудований в минулому, застосовується закон, який діяв на час виникнення права власності на нього у спадкодавця та на час відкриття спадщини.Виникнення права власності на будинки до набрання чинності Цивільним кодексом України (2004 рік) та Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» не залежало від державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Тому суд встановлює належність правовстановлюючих документів на будинок відповідно до закону, який був чинним на час набуття права власності (на час закінчення будівництва).

    Будівництво спадкодавцем будинку після набрання чинності Цивільним кодексом України (2004 рік), але його незавершення, невведення в експлуатацію, неотримання документів за життя:

    Право власності на новостворене нерухоме майно виникає при умовах завершення його будівництва, введення його в експлуатацію та державної реєстрації права власності на нього (стаття 331 Цивільного кодексу України). До завершення законного будівництва* особа вважається власником матеріалів, які були використані в процесі створення цієї нерухомості.

    Здійснення спадкодавцем самочинного будівництва будинку і неотримання на нього документів:

    Самочинне будівництво – житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил (частина перша статті 376 Цивільного кодексу України).До спадкоємців переходить право власності не на самочинно збудований будинок, а на будівельні матеріали, обладнання, які були використані в процесі будівництва, якщо спадкодавцем здійснено самочинне будівництво (абзац перший пункту 7 постанови Пленуму ВСУ від 30 травня 2008 року № 7).

    Оформлення документів про право власності на самочинне будівництво здійснюється на підставі рішення суду або нотаріусом.

    Відсутність у спадкодавців, які прийняли спадщину, проживаючи постійно з іншим спадкодавцем, правовстановлюючих документів на нерухоме майно:

    У випадку якщо спадкоємець 1, постійно проживаючи разом зі спадкодавцем, фактично прийняв спадщину згідно з частиною третьою статті 1268 Цивільного кодексу України, але не оформив правовстановлюючі документи на успадковане майно, особа (спадкоємець 2), яка спадкуватиме майно після спадкоємця 1, після отримання відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину може звернутися до суду.

    Визнання права власності на нерухоме майно в судовому порядку

    Справа щодо оформлення документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно , розглядається в порядку цивільного судочинства в районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження майна.

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Виктория,

    вы один из наследников или нотариус/помощник нотариуса?

    Очень странно ставится вопрос просто :)))

    Я так понимаю было завещание?

    Смотрите, если "В связи с документальными проблемами, дом могут получить только через суд, а квартиру можно получить через нотариус." - это означает, что документа на дом и/или участок нет, например, нет приватизации или купчей или они утеряны, а на квартиру они есть.

    Тогда, любому нотариусу, если он смог закончить даже на "3" юридический и сдать квалификационный экзамен, известен ответ на вопрос: "Как быть нотариусу, отказать обеим и отправить на суд, или отказать наследнику дома, а наследнику квартиры выдать его долю наследства?"

    И ответ таков: на объект без оригинала правоустанавливающего документа нотариус не имеет права выдать свидетельство о праве на наследство и такого наследника отправляют в суд. Именно ему нотариус выдает отказ в выдаче свидетельства о праве на наследство. Другому наследнику выдается свидетельство о праве на наследство в общем порядке.

    Остались вопросы? Обращайтесь.

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):...

      "Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину...

      2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців....".

      Акела промахнулся! Коллега, что Вы здесь писали: "если он смог закончить даже на "3" юридический и сдать квалификационный экзамен" - я дополню: "на занятие адвокатской деятельностью".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо є заповіт на квартиру і всі документи впорядку, відкриваєте справу та видаєте спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину саме на квартиру згідно заповіту.

    Щодо будинку , якщо є проблема , нотаріус має видати письмову відмову і разом з нею спадкоємці будинку звертаються до суду і встановлюють юридичні факти по документам , які необхідно відновити.

    Це все , що має право зробити нотаріус.

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Майно померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Якщо серед спадкоємців є пенсіонери , діти , особи з інвалідністю , вони мають право на обов язкову частку незаежно від заповіту за законом

    Особи які проживали та були зареєстровані на момент смерті з померлим, вважаються такими , що автоматично прийняли спадок, якщо письмово не відмовились.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єкти цінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    У Вашому випадку оцінка майна є необов язковою.(якщо немає антикваріату)

    Що треба зробити для того, щоб прийняти спадщину:

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання та знаходження майна спадкодавця (батька) в Україні із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Строк подання заяви та відповідних документів, як вже було зазначено, - 6 місяців з моменту смерті батька, але рекомендується не відтягувати.

    Що потрібно платити за отримання спадщини:

    По суті, потрібно заплатити лише за послуги нотаріуса, мито, за додаткові послуги. Ціна в приватних нотаріусів визначається індивідуально, тому наперед сказати ціну, скільки Вам буде потрібно заплатити неможливо. Це буде залежати від нотаріуса та необхідності вчинення різних дій, в т.ч. технічного характеру, ним для оформлення спадщини.

    Щодо отримання пенсійних виплат спадкодавця:

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера особа по­дає до органу Пенсійного фонду України, в якому помер­лий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    Недоотримана пенсія, котра по місяць смерті належала по­мерлому пенсіонерові й зали­шилася недоотриманою, під­лягає виплаті членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день смерті, а також непрацездатним членам сім'ї, які перебували на його утри­манні, незалежно від того, чи проживали вони разом із по­мерлим пенсіонером, чи ні. Для цього члени сім'ї подають у Фонд заяви та надають не­обхідні документи.

    Необхідними є ті документи, які визначають належність заявників до членів сім'ї по­мерлого пенсіонера. Та якщо заявники не перебували на утриманні пенсіонера, то не­обхідно підтвердити факт спільного проживання з по­мерлим на час його смерті.

    Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою. Особливістю подачі заяви в такий спосіб є те, що заяву слід надавати з усіма необхідними документами.

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії члени сім'ї померлого можуть подати протягом шести місяців від дати смерті.

    Через шість місяців заяву на одержання недоотриманої пенсії померлого пенсіонера приймуть за наявності свідо­цтва про право на спадщину, яке оформив нотаріус. У цьому разі додаткових документів про родинні стосунки та спіль­не проживання надавати у Фонд не потрібно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням...

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто...

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини...

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її...

    Стаття 1278. Поділ спадщини між спадкоємцями

    1. Частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

    2. Кожен із спадкоємців має право на виділ його частки в натурі...

    Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину...

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців....".

    Как представляется, речь идет о наследовании по закону. В таком случае оба наследники должны подать нотариусу заявления о принятии наследства как на квартиру, так и на дом. Нотариус оформляет свидетельство о праве на наследство по квартире каждым из наследником с указанием в свидетельстве каждого его доли в квартире и отказывает обеим (каждому отдельно) в совершении нотариального действия с разъяснением обращения в суд. Далее процессуальная процедура судебного производства (отдельный вопрос).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відповідно до статті 1222 Цивільного кодексу України (далі-Кодекс) спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

    У межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого в рівних частках.

    Згідно частин першої та третьої статті 1268 цього Кодексу, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

    Відповідно до статті 1269 Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

    Свідоцтво про право на спадщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по батькові та часток у спадщини інших спадкоємців. При цьому в кожному свідоцтві може зазначатися все майно, крім нерухомого. Якщо спадщину на нерухоме майно прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім’я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщини інших спадкоємців.

    Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна, у тому числі наявності чи відсутності податкової застави та інших застав за даними відповідних реєстрів. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус вимагає, крім правовстановлювального документа, витяг з Реєстру прав власності.Відомості про видачу свідоцтва про право на спадщину вносяться нотаріусом до Спадкового реєстру.

    Якщо після спливу строку для прийняття спадщини і після розподілу її між спадкоємцями спадщину прийняли інші спадкоємці, за письмовою згодою між спадкоємцями спадщина підлягає перерозподілу, у цьому випадку нотаріус після повернення попередніх свідоцтв видає нові свідоцтва про право на спадщину.

    Нові свідоцтва про право на спадщину видаються нотаріусом також за рішенням суду про внесення змін до раніше виданих свідоцтв про право на спадщину або на підставі письмої згоди всіх спадкоємців про внесення змін до раніше виданих свідоцтв.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    все зависит от того - было ли завещание, так как при отсутствии завещания - у каждого наследника по 1\2 дома и квартиры

    есть ли все документы на дом и квартиру, вовремя ли были поданы документы на принятие наследства и многое другое

    или обращайтесь за индивидуальной консультацией - так как к Вам много вопросов или уточняйте у нотариуса

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую С уважением Виктория Костромина

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    У даному випадку можливі два варіанти:

    1. Якщо померлий залишив заповіт, в якому одному спадкоємцю заповів будинок (належним чином неоформлений), а другому - квартиру (документально оформлена належно), то нотаріус першому спадкоємцю повинен відмовити в оформленні спадщини (будинку) та відправити його до суду, а другому - видати свідоцтво про право на спадщину (квартиру) та зареєструвати за ним право власності, після чого видати Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    2. Якщо померлий не залишав заповіт, то спадкування відбуватиметься за законом. У даному випадку все майно (і будинок, і квартира) увійде до складу спадщини, а тому нотраіус повинен буде відмовити обом спадкоємцям та відправити їх до суду, так як не може бути оформлено лише частину спадщини.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України