Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 грудня 2021, питання №53142

Увольнение многодетного отца

Могут ли уволить многодетного отца из-за отказа принудительно вакцинароваться если он единственный кормилец семьи? Работает в АТ

Відповіді юристів (1)

    Аріх Денис Костянтинович
    Аріх Денис Костянтинович 2 роки тому

    Юрист, м. Маріуполь, 4 роки досвіду

    Доброго дня!

    Існує ряд випадків, при яких багатодітного батька не можуть звільнити з роботи відповідно до статті 179 ТК України:

    Службовець підприємства є єдиним годувальником у родині. дружина не перебуває в офіційних трудових відносинах або знаходиться в декретній відпустці.

    Є дитина не досягла трьох років. а іншим дітям не більше 14 років.

    Працівник матеріально забезпечує сім'ю, в якій мінімум троє дітей. При порушенні прав працівника слід звернутися в суд. Найчастіше це є найоптимальнішим шляхом для відновлення свого робочого місця.

    В ЯКИХ ВИПАДКАХ МОЖУТЬ ЗВІЛЬНИТИ БАГАТОДІТНОГО БАТЬКА З РОБОТИ?

    Є кілька випадків за якими глава багатодітного сімейства може втратити роботу:

    ЯКЩО ДРУЖИНА В ДЕКРЕТНІЙ ВІДПУСТЦІ

    Але єдиному годувальнику в сім'ї необхідно підтвердити свій статус певними документами:

    свідоцтвами про народження дітей;

    посвідченням батька;

    свідоцтвом про шлюб.

    НА ВИПРОБУВАЛЬНОМУ ТЕРМІНІ

    Звільнити багатодітного батька на випробувальному терміні можливо. Але зробити дану дію можна лише в тому випадку, якщо був правильно оформлений договір про випробувальний термін. Якщо трудовий договір був оформлений неналежним чином, то він офіційно вважається укладеним на невизначений строк. Його розірвання можливе лише в тому випадку, якщо роботодавець має чіткі підстави на це:

    Службовець зробив грубе порушення.

    В організації відбувається офіційне скорочення штату співробітників.

    Зміна власників організації.

    Розголошення персональних даних або захищеної законом таємниці.

    ЧИ МОЖУТЬ ЗА ЗАКОНОМ ЗВІЛЬНИТИ БАГАТОДІТНОГО БАТЬКА З РОБОТИ?

    Закон про заборону звільнення багатодітних батьків поширюється на працівника тільки в тому випадку, якщо він не намагався навмисно нашкодити майну, колегам і не здійснював недозволенних на підприємстві дій. А також, якщо службовець не був помічений на робочому місці в стані алкогольного сп'яніння і не має систематичних запізнень. Переважним правом при скороченні штатів мають батьки-одинаки відповідно до статті 179 ТК України.

    Звільнення за відмову від примусової вакцінації - є порушення чинного законодавства. Але, якщо це станеться, то відновити порушені права можливо звернувшись із позовною заявою до суду.

    Якщо Вам буде потрібна допомога при складанні позовної заяви, звертайтесь до мене через особистий кабінет та зазначте свої контакти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України