Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 18 грудня 2021, питання №53356 800₴

Монобанк просит информацию от куда деньги.

Здравствуйте. Мне зотят заблокировать карту в моно через 5 дней! За перевод денег мне.

Мне перевели деньги( отдали долг) около 45 грн. на карточку монобанка, через электронный сервис( платежные системы) , деньги пришли от знакомого , который эти средства отправил через тот сервис электронный в виде thecashback А2С. Я так понимаю а2с это система оплаты.
Сума небольшая 44 000. В первый день 13 и 11 отправил, на второй 7 и 13. В первый день пришло от thecashback А2С второй день “FUIB moneytransfers “ хотя сервис один.

Мне пришло сообщение в приложение вот с таким текстом.

ми звернули увагу, що на вашу
картку регулярно надходять перекази через
різні фінансові компанії.

Повірте, нам дуже не хочеться цього робити,
але згідно з чинними вимогами (п. 6.3.6 УЇП) ми
повинні перевіряти подібні зарахування.

Надішліть, будь ласка, протягом 5 днів
пояснення, які послуги або роботи ви надаєте
контрагентам, які виконують перекази на вашу
картку.

Якщо ми не отримаємо від вас інформацію
протягом 5 днів, то будемо змушені
заблокувати вашу картку на витратні операції.

Важливо!

Не використовуйте картку топорбапкК для
надходжень від підприємницької діяльності,
для цього є окремий продукт -- ФОП.

Щоб зв'язатися щодо цієї теми, напишіть нам у
зручний для вас месенджер (Мібег, Теіедгат або

Меззепоег) або зателефонуйте -- 0 800 205 205
(дзвінки в межах України безкоштовні).


Подскажите пожалуйста. Что ответить? Чем это грозит? и имею ли они право заблокировать?

Відповіді юристів (12)

    Александр Клієнт 2 роки тому

    Я уточнил . мне переводили через электроный обменник .

    Карпенко Андрей Владимирович
    31.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Согласно закону банк имеет право остановить проведение финансовой операции на два рабочих дня и должен сообщить об этом Госфинмониторинг. Госфинмониторинг может принять решение о дальнейшем приостановлении проведения финансовой операции на семь рабочих дней и более в случаях, предусмотренных ст.23 Закона Украины №361-их, о чем будет сообщено банку. Если банк не получил соответствующее сообщение, финансовая операция будет проведена. Общий срок остановки проведения финансовой операции не может быть более 30 рабочих дней — Нацбанк Украины (постановление Нацбанка №129).

    Банк не может конфисковать (изъять) средства клиента, это исключительно функция государства в установленных законодательством случаях.

    Процедура изъятия предусмотрена для государственных преступников, террористов, личностей находящихся в санкционных списках.

    2. Чаще всего людей ни о чем не предупреждают, а просто ставят перед фактом — либо денежное перечисление просто останавливается (не доходит получателю), либо о том, что карта заблокирована (не работает) узнают во время расчета. Только после выяснений, в банке сообщают, что заблокировали деньги. Чаще всего после этого ситуация развивается по трем сценариям:

    Банк требует от клиента объяснений по происхождению средств и о целях операции. Все нужно подтверждать документами: налоговая декларация, договор о покупке-продажи имущества на крупную сумму, кредитный договор, по которому отправляются средства и пр. Если банк получает нужны бумаги, и они ему подходят — операция проходит/карту разблокируют. Если человек не хочет или не может предоставить банку нужные документы, то останавливает операцию, и может закрыть счет. В этом случае денежный перевод не пройдет, средства должны быть возвращены человеку. Либо их перечислят ему на счет в другом банке, либо выдадут наличными в кассе. Банк может ничего не объясняя в одностороннем порядке расторгнуть деловые отношения с клиентом — так называет процедура. Счет принудительно закрывается, без уточнения причины, а человеку, как и в предыдущем случае — возвращают его средства. В такой ситуации, финучреждение чаще всего настаивает на переводе их на счет в другом банке, реже — выдает наличными.

    Из всех перечисленных сценариев всегда вытекает вывод:

    - у банка есть 30 дней на принятие решения;

    - даже если банку что-то не понравилось, он обязан вернуть человеку его деньги, попутно закрывая счет.

    УДАЧИ!

    Савченко Олександр
    43.8%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Згідно із статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Згідно із ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

    Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно із статтею 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

    Згідно ст. 1073 ЦК України у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

    Відповідно до ст. 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text):

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    17) джерело коштів, пов’язаних з фінансовими операціями - відомості про походження коштів, що використовуються для здійснення фінансових операцій (коштів, що використовувалися для набуття права власності на активи, що є предметом фінансових операцій) за допомогою суб’єкта первинного фінансового моніторингу, які дають розуміння про джерела їх походження, підстави володіння/розпорядження ними (прав на них) особою;

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції, затверджене постановою Правління Національного банку України від 02.01.2019 № 8 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0008500-19#Te...):

    2. У цьому Положенні терміни і поняття вживаються в таких значеннях:

    1) джерела походження коштів (активів) - документально підтверджені [на підставі офіційних документів, належним чином засвідчених їх копій або інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою)] відомості, що дають можливість зробити обґрунтований висновок щодо наявності достатніх фінансових можливостей суб’єкта валютної операції, адекватних його фінансовому стану та/або соціальному статусу;

    ВИСНОВОК: фактично банк має право вимагати від Вас лише ті документи, що підтверджують джерело походження коштів, пов’язаних з фінансовими операціями. Надішліть до банку листа з посиланнями на вищезазначені норми законодавства та повідомленням, що це були переведення особистих коштів від вашого родича/друга, а не оплата робіт/послуг. Крім того, що Ви взагалі не співпрацюєте з контрагентами та не надаєте ніяких послуг.

    Можу підготувати його для Вас.

    Якщо банк заблокує ваш рахунок, то рекомендую звернутись до банку із претензією-вимогою, у якій просити вжити заходів щодо припинення порушення прав вільно розпоряджатися своєю власністю (грошовими коштами на рахунку), та розблокувати карту з можливістю в подальшому вільно розпоряджатися та користуватись коштами на рахунку.

    Що стосується самої претензії банку:

    1. В претензії – вимозі в шапці повинні бути реквізити банку (назва, код ЄДРПОУ, та юридична адреса банку) також Ваші реквізити (ПІБ, ідентифікаційний номер, адреса проживання).

    2. Далі Ви описуєте Всю ситуацію (починаючи з того, що Ви являєтесь клієнтом банку у Вас відкритий рахунок №___ Вказуєте дату, мій рахунок заблоковано і й досі не розблоковано (___ днів) .

    Я зверталася по телефону до банку (номер), на що співробітники банку мені відповідали «___», якщо пам’ятаєте дати можна вказати коли Ви зверталися

    3. Вважаєте, що дії банку є не законними так як відповідно (посилаєтесь на статті закону, наведені мною).

    4. Вимагаю (1. Надати відповідь на якій підставі мій рахунок в період з «___»___р. та по теперішній час заблоковано № ___ ;2. Розблокувати мій рахунок№___ на протязі 2 – х робочих днів з дня отримання вимоги – претензії;

    3.Письмову відповідь прошу надати на протязі ___ робочих дні з дня отримання моєї претензії – вимоги на мою адресу ___).

    5. Додатки (копії документів, які Ви маєте).

    Дата підпис ПІБ

    Також окрім претензії до самого банку з вимогою розблокувати ваш рахунок, можете звернутися зі скаргою на його незаконні дії до Національного банку України (НБУ).

    У відповідності до ч.6 ст. 4 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України здійснює регулювання та банківський нагляд відповідно до положень Конституції України, цього Закону, Закону України "Про Національний банк України", інших законодавчих актів України та нормативно-правових актів Національного банку України.

    Згідно ч.5 ст.67 Закону України "Про банки і банківську діяльність" при здійсненні банківського нагляду Національний банк України має право вимагати від банків та їх керівників, банківських груп, учасників банківських груп усунення порушень банківського законодавства, виконання нормативно-правових актів Національного банку України для уникнення або подолання небажаних наслідків, що можуть поставити під загрозу безпеку коштів, довірених таким банкам, або завдати шкоди належному веденню банківської діяльності.

    Таким чином, при блокуванні банком рахунку одним із важелів впливу на банк та відновлення свого порушеного права є скарга на протиправні дії банку, адресована НБУ.

    Дана скарга повинна бути складена відповідно до вимог ЗУ "Про звернення громадян".

    Письмове звернення (скарга) надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Якщо звернення до банку та НБУ не допоможе розблокувати ваш рахунок, тоді слід звертатись до загального місцевого суду (посилаючись на неправомірне блокування карткового рахунку так як відсутні підстави для такого блокування) з вимогою про визнання неправомірними дії банку, усунення перешкод в користуванні та розпорядженні грошовими коштами, та зобов’язання вчинити певні дії.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ДОДАТКОВО:

    За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч. 1 ст. 1066 ЦКУ).

    Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

    Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші обмеження його права щодо розпорядження грошовими коштами, не передбачені законом, договором між банком і клієнтом або умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку. Дані положення застосовуються до інших фінансових установ при укладенні ними договору банківського рахунка відповідно до наданої ліцензії, а також застосовуються до кореспондентських рахунків та інших рахунків банків, якщо інше не встановлено законом.

    Банк має право вимагати розірвання договору банківського рахунка:

    1. якщо сума грошових коштів, що зберігаються на рахунку клієнта, залишилася меншою від мінімального розміру, передбаченого банківськими правилами або договором, якщо така сума не буде відновлена протягом місяця від дня попередження банком про це;
    2. у разі відсутності операцій за цим рахунком протягом року, якщо інше не встановлено договором;
    3. у випадках, передбачених законодавством, що регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;
    4. в інших випадках, встановлених договором або законом.

    Залишок грошових коштів на рахунку видається клієнтові або за його вказівкою чи в порядку, встановленому законом, перераховується на інший рахунок в строки і в порядку, встановлені банківськими правилами.

    Банк може відмовитися від договору банківського рахунка та закрити рахунок клієнта у разі:

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    8.8%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2020, № 25, ст.171):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text

    Согласно этому закону банк имеет право проводить проверку и истребовать документы в отношении операций, которые по мнению банка являются сомнительными, имеет право заблокировать движение на счёте клиента.

    "Подскажите пожалуйста. Что ответить"?

    - Вам нужно написать в адрес АТ "Уинверсалбанк", он же Монобанк о том, что Вы получили на счёт в банке денежные средства в виде: "Сума...44 000. В первый день 13 и 11 отправил, на второй 7 и 13. В первый день пришло от thecashback А2С второй день “FUIB moneytransfers “ хотя сервис один", как отдачу денежных средств полученных таким-то лицом у Вас в долг, что с проведением каких-либо хозяйственных операций, получение данных денежных не связано, с приложением к письму в банк копии подтверждающих получение долга документов в виде долговой расписки от получателя суммы в долг (её не нужно удостоверять у нотариуса или договора займа, удостоверенного у нотариуса.

    Дополнительно, ещё можно сделать Вашему знакомому у нотариуса заявление с подтверждением этого.

    Этого должно быть достаточно для банка.

    "Чем это грозит"? "И имею ли они право заблокировать"?

    - Может грозить тем, что могут заблокировать счёт.

    После этого, необходимо будет подавать претензию в адрес банка, жалобу на имя главы Национального банка Украины и главы правления АТ "Уинверсалбанк", в крайнем случае подавать иск в суд к ответчику: АТ "Уинверсалбанк" о защите прав потребителей, разблокировании карточки6и возврате денежных средств.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    7.5%

    Критерії підозрілості законом не передбачені. Є Положення про здійснення банками фінансового моніторингу від НБУ, де банкам даються рекомендації, які операції можуть здаватися банкам підозрілими, на що вказує фіктивність підприємства, як визначити ступінь ризиковості свого клієнта і багато іншого. Важливо розуміти, якщо ви спілкуєтеся зі своїм банком на «ви», вам ніхто не скаже, з якої конкретно причини вашу фінансову операцію заблокували.

    1. Дотримуючись критеріїв ризиковості перше, на що банки повинні звертати увагу, – це підтвердження / спростування того, що потенційний клієнт є компанією-оболонкою або фіктивною компанією. Щоб визначити, чи має компанія сумнівний статус, банку необхідно проаналізувати документи / інформацію, яка розвіє, або ж навпаки посилить підозри банку, а саме:
    • фінансову звітність, підтверджену незалежним зовнішнім аудитом, яка розкриває суть і зміст фінансових операцій, що здійснюються клієнтом, і дозволяє встановити відповідність прибутку (доходу) / обороту його господарської діяльності;
    • документи, що підтверджують фактичний рух товарів, надання послуг, виконання робіт при здійсненні господарської діяльності;
    • документи, що підтверджують ведення господарської діяльності основними контрагентами потенційного клієнта;
    • документи, що підтверджують сплату податку на прибуток (доходи);
    • документи, що підтверджують наймання осіб на умовах трудового договору (договору про наймання персоналу або договору про надання послуг аутсорсингу), в посадові обов'язки яких входить організація і забезпечення здійснення господарської діяльності, з урахуванням відповідності таких обов'язків виду діяльності потенційного клієнта, обсягів його фінансових операцій;
    • документи, що підтверджують наявність виробничих / офісних приміщень, інших активів, достатніх для ведення потенційним клієнтом відповідного виду господарської діяльності (правовстановлюючий документ або договір оренди приміщення / обладнання);
    • документи, що підтверджують наявність офісних приміщень у потенційного клієнта за адресою масової реєстрації.

    Вищевказаний перелік не є вичерпним і банк може запросити будь-які інші документи / інформацію. Головна мета банку – отримати бездоганні докази, які підтвердять відсутність статусу компанії-оболонки і для цієї мети банк буде «мучити» клієнта до тих пір, поки надане з боку клієнта не здасться йому достатнім.

    Нарешті: шо робити? Просто якомога швидко надайте банку відповідь на його запит. Якщо у Вас не має якоїсь іншої проблеми.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    В данной ситуации банк действует правомерно, он в соответствии с Законом, о так называемом, финансовом мониторинге обязан проверять операции, которые в соответствии с его внутренними правилами считаются рисковыми и не понятными. Вам надо в обязательном порядке обратиться в банк с заявлением где указать, что вы не занимаетесь предпринимательской деятельностью предложить им проверить информацию, что вы не предприниматель по реестру. Можете с другом сделать договор займа, по которому он вам вернул деньги и дать пояснения, что он сделал это таким способом как вы указали в своём вопросе. После этого ждать решения банка и отталкиваться от него. Друга вашего проверять не будут он не клиент этого банка, опасаться нечего. В многих случаях убедительные объяснения проходят тем более сумма небольшая. Большего в данной ситуации посоветовать трудно.

    Гончаренко Константин
    5%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Банк заблокирует счет и подаст информацию в финмониторинг, а они уже приимут решение передать ди информацию в орган ДФС (налоговая).

    Если подтвердить не сможете от 5 до 30 дней, деньги вернуться отправлю , а счет закроют и остановят сотрудничество с Вами

    Вам необходимо либо подать декларацию физ лица о доходах в налоговую по месту регистрации, оплатить:

    ПДФО -18%

    ВЗ- 1,5%

    и подать декларацию со справкой об оплате налогов банку.

    Либо решить вопрос с регистрацией ФОП 3 группы (налог за себя и 5% от дохода или 3% без ПДВ)

    Выбрать соответствующее КВЕД и согласно их получать доход на счет ФОП.

    Подписываться с контрагентами договор об оказании услуг и акт выполненных работ с подписями.

    в Вашем случае, это не возможно, поэтому Вы как ФОП выписываете бухгалтерскую справку о поступлении средств на счёт, согласно НКУ и подаете в орган ДФС.

    Бухгалтерская справка есть законным первычным документом в деятельности ФОП.

    Если такие переводы будут систематическими, если это одноразовый платеж, информация ниже.

    ___

    По операциям со снятием денег с текущего счета.

    С одной стороны, ограничение прав клиента на распоряжение денежными средствами, находящимися на его счете, не допускается, кроме случаев ограничения по решению суда или условиям обременения (статья 1074 Гражданского кодекса Украины). В то же время операции по такому счету могут быть приостановлены, но в этом случае банк должен найти основание из вышеизложенного перечня.

    Приостановление финансовой операции осуществляется сроком на два рабочих дня. Специально уполномоченный орган по вопросам финансового мониторинга может принять решение о приостановлении операций сроком до пяти дней для дальнейшей проверки, одновременно уведомив правоохранительные органы.

    Если подозрения не подтверждаются, операции должны быть немедленно возобновлены.

    Урегулирование споров

    В случае если банк неправомерно, по мнению клиента, отказывается выдать денежные средства, вопрос разблокировки счета, как правило, разрешается путем переговоров с представителями банка. Возможно, нужно будет предоставить дополнительные пояснения и/или документы по блокирующей операции и таким образом решить проблему в досудебном порядке. Если переговоры не приведут к желаемому результату, следует обратиться в суд с иском об ограничении прав клиента на распоряжение денежными средствами (статья 1074 ГК Украины). Снимая деньги с депозита/текущего счета (наличными), клиент не обязан объяснять причину такого снятия. .(Постановление правления НБУ №65)

    Просто снимите деньги наличными в кассе любого города, пусть закрывают счет и прекращают работу с Вами это не проблема для Вас , Вы просто найдите другой более удобный вам банк

    Шансы достаточно высоки, поскольку постановление НБУ является подзаконным актом и не может противоречить Гражданскому кодексу Украины.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олександр!

    Додатково:

    Дії банку є незаконними, так як у Вашому випадку не мало місце проведення господарських операцій і відсутні ознаки і критерії підозрілості проведення операції:

    Положення про здійснення банками фінансового моніторингу від НБУ, де банкам даються рекомендації, які операції можуть здаватися банкам підозрілими, на що вказує фіктивність підприємства, як визначити ступінь ризиковості свого клієнта і багато іншого. Важливо розуміти, якщо ви спілкуєтеся зі своїм банком на «ви», вам ніхто не скаже, з якої конкретно причини вашу фінансову операцію заблокували.

    1. Дотримуючись критеріїв ризиковості перше, на що банки повинні звертати увагу, – це підтвердження / спростування того, що потенційний клієнт є компанією-оболонкою або фіктивною компанією. Щоб визначити, чи має компанія сумнівний статус, банку необхідно проаналізувати документи / інформацію, яка розвіє, або ж навпаки посилить підозри банку, а саме:
    • фінансову звітність, підтверджену незалежним зовнішнім аудитом, яка розкриває суть і зміст фінансових операцій, що здійснюються клієнтом, і дозволяє встановити відповідність прибутку (доходу) / обороту його господарської діяльності;
    • документи, що підтверджують фактичний рух товарів, надання послуг, виконання робіт при здійсненні господарської діяльності;
    • документи, що підтверджують ведення господарської діяльності основними контрагентами потенційного клієнта;
    • документи, що підтверджують сплату податку на прибуток (доходи);
    • документи, що підтверджують наймання осіб на умовах трудового договору (договору про наймання персоналу або договору про надання послуг аутсорсингу), в посадові обов'язки яких входить організація і забезпечення здійснення господарської діяльності, з урахуванням відповідності таких обов'язків виду діяльності потенційного клієнта, обсягів його фінансових операцій;
    • документи, що підтверджують наявність виробничих / офісних приміщень, інших активів, достатніх для ведення потенційним клієнтом відповідного виду господарської діяльності (правовстановлюючий документ або договір оренди приміщення / обладнання);
    • документи, що підтверджують наявність офісних приміщень у потенційного клієнта за адресою масової реєстрації.

    Вищевказаний перелік не є вичерпним і банк може запросити будь-які інші документи / інформацію. Головна мета банку – отримати бездоганні докази, які підтвердять відсутність статусу компанії-оболонки і для цієї мети банк буде «мучити» клієнта до тих пір, поки надане з боку клієнта не здасться йому достатнім.

    1. Друге, на що слід звернути увагу, – це фінансові операції, які на думку банків апріорі є підозрілими, а саме: є складними фінансовими операціями; є незвично великими фінансовими операціями; проведені у незвичайний спосіб; не мають очевидної економічної або законної мети; не відповідають інформації про заплановану клієнтом діяльність з використанням послуг банку, отриману банком від клієнта при установці мети і характеру ділових відносин з ним.

    Так, щоб визначити чи дійсно операція є підозрілою, банк буде враховувати два чільних критерії:

    • заплановану клієнтом майбутню діяльність при установці ділових відносин з ним (з огляду на анонсований обсяг фінансових операцій, види послуг до використання);

    2) ризик-профіль клієнта (в тому числі якщо фінансові операції, що здійснюються клієнтом, не мають раціонального обґрунтування, враховуючи інформацію, отриману в результаті здійснення належної перевірки, та / або не є типовими для клієнтів, подібних за розміром / видом діяльності / величині доходу / соціальним статусом).

    Коли банк бачить надзвичайно велику фінансову операцію, виходячи з фінансового стану клієнта, він діє максимально злагоджено. Банк відразу ж вживає заходів для з'ясування джерел коштів, пов'язаних з такою фінансовою операцією, щоб розуміти, що клієнт законно використовує ці кошти.

    Окремо необхідно звернути увагу на індикатори підозрілості фінансових операцій. Індикатори розділені на 3 групи:

    • індикатори, які стосуються діяльності чи поведінки клієнта (клієнт (представник клієнта) не може виразно пояснити, в чому полягає його ділова діяльність (характер діяльності; клієнт (представник клієнта) не бажає або відмовляється надавати інформацію, необхідну для прийняття заходів належної перевірки, надає її в недостатній мірі або надає сумнівну інформацію, яку важко перевірити; існують підстави підозрювати, що надані інформація / документи для належної перевірки клієнта містять неправдиві або підроблені відомості (зокрема очевидно існують суттєві розбіжності, допущені істотні помилки; неможливо зв'язатися з клієнтом (представником клієнта) з допомогою наданих їм даних, зокрема за адресою місцезнаходження, проживання або за вказаним номером телефону та електронною поштою (особливо в короткі терміни після надання такої контактної інформації);
    • індикатори, що стосуються фінансових операцій клієнта (клієнт (юридична особа - резидент) регулярно перераховує гроші іноземної компанії, яка має рахунок у банку України (клієнт (юридична особа - нерезидент, що має рахунок в банку України) регулярно отримує гроші від юридичної особи - резидента; довгий час спостерігається аналогічна тенденція обсягу дебетових і кредитних фінансових операцій за рахунком клієнта протягом одного дня (незвично швидке проходження коштів через рахунок, тобто незначне сальдо на початок і кінець дня і великі щоденні обороти коштів по рахунку; проведення кількох фінансових операцій клієнтом протягом одного дня в одному відділенні, але з очевидною спробою обслуговуватися у різних працівників банку (клієнтського менеджера або касира); фінансова операція / сукупність пов'язаних між собою фінансових операцій не є характерною / характерними для звичайної діяльності клієнта (наприклад, цілі, тип і обсяг операції) , а надані пояснення не є аргументованими; клієнт регулярно здійснює або отримує значну кількість переказів без відкриття рахунку;
    • індикатори з різних видів продуктів (послуг) (кредити / позики, операції з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, до мережевих служб).

    Всьго доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ДОДАТКОВО:

    Постановою Правління Національного банку від 19 травня 2020 року № 65 затверджено нове Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Саме на підставі її норм банки збирають інформацію про клієнтів та блокують, за потреби, рахунки. І саме останнє особливо хвилює багатьох. Адже попри суттєве збільшення межі для фінмоніторингу (до 400 тис. грн) банки почали активно впроваджувати передбачений Законом про фінмоніторинг ризико-орієнтований підхід. Тобто оцінювати комплексно клієнтів та їх дії, роблячи висновки про блокування рахунків.

    Додатком 20 до Положення № 65 йде перелік ознак, які Нацбанк пропонує використовувати як підозрілі для блокування рахунків (так звані Індикатори підозрілості фінансових операцій). І саме на них банки й орієнтуються. Звісно, кожен банк має ще власні внутрішні документи з приводу фінмоніторингу, але вони базуються на Законі про фінмоніторинг та Положенні № 65.

    Індикатори підозрілості фінансових операцій додаток 20 до Положення № 65 ділить на три групи:

    • що стосуються діяльності чи поведінки клієнта;
    • що стосуються фінансових операцій клієнта;
    • за різними видами продуктів (послуг).

    За нормами НБУ підозрілими слід вважати операції, якщо клієнт (його представник):

    • не може зрозуміло пояснити, у чому полягає його ділова діяльність (характер діяльності);
    • не бажає або відмовляється надавати інформацію або надає сумнівну інформацію, яку важко перевірити;
    • має велику кількість рахунків або платіжних карток, потреба у яких не є зрозумілою або не відповідає його бізнес-потребам;
    • нервує без видимих причин або проявляє нетипову поведінку;
    • демонструє незвичну зацікавленість вимогами законодавства у сфері фінмоніторингу чи внутрішніх документів банку з цих питань;
    • скасовує проведення запланованої фінансової операції після того, як банк запитав у нього відповідні підтвердні документи та/або роз'яснення;
    • наполягає на терміновості проведення фінансової операції, демонструючи нервову поведінку, без наявності очевидних на те причин (підстав);
    • пропонує гроші, подарунки або інший вид подяки працівникові банку за проведення фінансової операції у незвичний або підозрілий спосіб;
    • демонструє незнання інформації, що стосується фінансових операцій за його власним рахунком, та/або не може пояснити їх зміст;
    • незвично та надмірно виправдовує або пояснює фінансову операцію, підкреслюючи відсутність будь-яких зв'язків із незаконною діяльністю.

    Також НБУ радить банкам вважати підозрілим операції, якщо:

    • існують підстави підозрювати, що надані інформація/документи містять неправдиві або підроблені відомості;
    • неможливо зв'язатися із клієнтом (представником клієнта) за допомогою наданих ним даних, зокрема за адресою місцезнаходження, проживання або за зазначеним номером телефону та електронною поштою;
    • інформація, надана клієнтом (представником клієнта), суперечить тій, що міститься в публічних джерелах;
    • фінансові операції за рахунком фізичної особи не відповідають ризик-профілю клієнта (зокрема віку, професії, доходам);
    • за рахунком клієнта – суб'єкта господарювання не сплачено жодних або сплачено в незначному розмірі (у розмірі, що очевидно не відповідає обсягам проведених фінансових операцій) обов'язкових платежів, які притаманні звичайній господарській діяльності (наприклад, платежі за оренду приміщень, сплата комунальних послуг, податків до бюджету);
    • є очевидні ознаки того, що інші особи контролюють проведення фінансової операції (клієнт читає все з нотаток або телефону чи інші особи стежать за клієнтом у приміщенні відділення або залишаючись ззовні) тощо.

    Індикатори, що стосуються фінансових операцій клієнта:

    Ці показники зосереджені на аспектах операцій клієнтів, передусім — юридичних осіб. Треба зазначити, що чимало з них уже давно увійшли у вітчизняну бізнесову практику — і навіть тих підприємств, хто аж ніяк не планує порушувати закон. Приміром підозрілим, на думку НБУ, буде незвично швидке проходження коштів через рахунок, тобто незначне сальдо на початок та кінець дня та великі щоденні обороти коштів за рахунком. Або ж регулярні перекази коштів з рахунку клієнта — юридичної особи на особисті рахунки працівників або осіб, пов'язаних із працівниками, і навпаки (крім, безумовно, переказів, пов'язаних із виплатою заробітної плати, соціальних виплат та інших обов'язкових платежів).

    Чимало підозр викликатимуть у банкірів і зовнішньоекономічні операції, які, на думку НБУ, містять підозрілі елементи, як от здійснення попередньої оплати за наявності «інформації з відкритих джерел про невиконання нерезидентом своїх зобов'язань за іншими зовнішньоекономічними договорами».

    Підозрілим буде й те, що клієнт отримує на свій рахунок багато готівкових чи безготівкових платежів на незначні суми, які згодом агрегуються та великою сумою переказуються іншому клієнту. Або ж за рахунком клієнта неодноразово проводяться фінансові операцій за договорами відступлення прав вимоги (переведення боргу).

    Ну або така ось ознака, що може призвести до блокування рахунку: фізична особа отримує на свій рахунок грошові кошти як кредит на суму, що вочевидь суттєво перевищує її фінансові можливості в частині повернення такого кредиту.

    Індикатори за різними видами продуктів (послуг):

    Тут банкіри згрупували ознаки у п’ять пунктів, які, щоправда, містять доволі багато підпунктів. Скажімо, підозрілими будуть готівкові операції, в яких обсяг готівкових операцій за рахунком клієнта не відповідає обсягу, що є притаманним виду і масштабам діяльності клієнта. Або ж коли за рахунком клієнта здійснюються регулярні фінансові операції готівкою на великі округлені суми.

    Для відносин кредити/позики небезпечним буде, якщо клієнт не цікавиться істотними умовами кредитування (зокрема процентна ставка, штрафи) або витратами, пов'язаними із поверненням кредиту. Або коли клієнт використовує виданий кредит не у відповідності із затвердженими цілями позики, здійснюючи операції, що є нетиповими для діяльності клієнта. Чи якщо клієнт повертає довгостроковий кредит (зокрема іпотечний) у незвичайно короткий строк після його отримання.

    Та що там казати — банкірів буде насторожувати навіть те, що економічна доцільність отримання позики з їх точки зору не є зрозумілою. Наприклад, на рахунках клієнта розміщена значна сума коштів, а він просить про кредит.

    На власні набори індикаторів підозрілості заслужили від НБУ й операції із цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, торговельне фінансування, послуги із зберігання цінностей/надання в оренду депозитного сейфа, онлайн-послуги.

    Для недопущення блокування грошових переказів бажано:

    1. Не допускати нетипове використання особистих розрахункових рахунків, яке не характерне для попереднього досвіду отримання або переказу коштів (як відносно періодичності, так і сум грошових коштів).
    2. При відкритті нового особистого рахунку у банку, клієнтом якого раніше не були, слід множити ризики запуску процедур фінмоніторингу на два. Проведення операцій на значні суми, активне використання особистих рахунків для отримання / переказу коштів без належних правових підстав, велика кількість ідентичних переказів / зарахувань, не характерних для використання особистих рахунків, – причини тимчасового блокування операцій банками до з’ясування всіх обставин, що стосуються сумнівних фіноперацій.
    3. Невідкладно надавати банку необхідні підтверджуючі документи.
    4. При наданні послуг нерезидентам виписувати у інвойсі детальний опис і найменування послуг, порядок надання та розрахунку загальної суми оплати (наприклад, 40$ за 1 годину консультації). При проведені оплати на суми від 3000 гривень рекомендуємо укладати договір, у якому прописувати характер послуг/товарів, порядок оплати та інші обов’язкові умови для відповідного виду договору. При проведенні / отриманні оплат на суми від 4000 гривень банк зажадає від Вас не тільки договір, а і всі додатки до нього, а також детальну інформацію про іншу сторону договору.
    5. У разі відсутності нагальної необхідності проводити (отримувати) оплату в розмірі від 4000 гривень одним платежем, та навіть і суттєво менші суми, рекомендуємо дробити суму на декілька менших платежів. Рекомендація стосується навіть тих випадків, коли оплата проводиться на підставі договору з актами та усіма додатками до нього. Якщо Ви не переходите граничну суму фінмоніторингу, то тим самим спрощуєте життя собі і банку.
    6. Мати можливість підтвердити наявність “чистого” (білого) доходу, який еквівалентний або більший за суми фінансових операцій щодо яких у банку виникли сумніви.

    Дотримання цих простих рекомендацій допоможе забезпечити вільне розпорядження коштами, які знаходяться на рахунку, та оминути блокування операцій банками.

    Порядок дій з розблокування коштів, заморожених через фінмоніторинг:

    1. З’ясувати деталі блокування. Дізнатися у працівника банку весь перелік причин, через які заблоковано операцію та відомості, які необхідно надати для розблокування. За необхідності скерувати на адресу банку письмовий запит.
    2. Повідомити банк про те, що всі необхідні відомості та документи будуть надані у найближчий час.
    3. Проаналізувати вимоги банку, обрати найкращий варіант підтвердження законності заблокованої операції та/або правомірності набуття відповідних коштів, наявності відповідного “білого” доходу. Наприклад, укласти зі стороною, від якої отримується або на користь якої здійснюється переказ, договір, акт чи інший підтверджуючий документ. У підтвердження наявності законного доходу, що дозволяє зробити переказ на користь іншої особи, може бути долучено копію декларації або довідку про нараховану заробітну плату з місця роботи. Це найвідповідальніший етап, який потребує індивідуального підходу.
    4. Вчасно надати банку копії необхідних документів та раціональні пояснення щодо заблокованої банком операції та/або підтвердження законності походження отриманих доходів.
    5. Підтримувати комунікацію з працівником банку аж до моменту розблокування коштів.
    6. Проаналізувати ситуацію, оцінити час і ресурси, які були витраченні на розблокування. Змінити спосіб оформлення отримання / переказу коштів з урахуванням отриманого досвіду та з метою недопущення аналогічних незручностей у майбутньом

    Документально підкріплені варіанти для підтвердження походження коштів клієнта банківської установи:

    Варіант №1 – Декларування доходів фізичної особи шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

    Граничний строк подання Податкової декларації про майновий стан і доходи – до першого травня року наступного за звітним. Тобто декларація за 2019 рік подається до першого травня 2020 року. Розрахований у декларації податок та військовий збір з задекларованої суми доходів необхідно сплатити до першого серпня 2020 року.

    Приклад застосування Варіанту №1 з документальним підтвердженням отриманих доходів – надання послуг або виконання робіт, наприклад з дизайну, за цивільно-правовим договором, за умови що обидві сторони фізичні особи. Наявні документи в частині можливого податкового контролю: договір про надання послуг (виконання робіт) з дизайнута створення на замовлення об’єкту авторського права; акт до договору.

    Наявні документи для безпечного проходження фінансового моніторингу (документального підтвердження походження коштів клієнта банківської установи): договір про надання послуг з дизайну та створення на замовлення об’єкту авторського права; акт до договору; копія податкової декларації (після її подання) та довідка податкової про отримані доходи і сплачені податки (можна отримати додатково, за бажанням).

    Податкові обов’язки за першим варіантом:

    • ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) – 18% від суми задекларованого доходу;
    • військовий збір – 1.5%.

    Переваги: мінімум податкових ризиків. Недоліки: сумарна ставка податку і збору – 19.5%; «відкладений ефект», тобто декларувати доходи, отримані за 2020 рік, слід у 2021 році. Відповідно, копія поданої декларації щодо доходів 2020 року буде у Вас на руках лише у 2021 році.

    Варіант №2 – Доходи отримані від податкових агентів та їх документальне підтвердження.

    До доходів отриманих від податкових агентів належать: заробітна плата; страхові виплати та платежі, у тому числі «лікарняні»; виплати за договорами про надання послуг та виконання робіт, які укладаються фізичною особою з юридичними особами та фізичними особами – підприємцями; дивіденди та проценти, у т.ч. за банківськими вкладами. У цьому випадку звіт про отриманні доходи подається податковим агентом, ним же сплачуються податки від Вашого імені.

    Документи про походження коштів за цим варіантом: трудова угода; договір про надання послуг або виконання робіт, акти до договору; довідка роботодавця про нараховану і виплачену заробітну плату; відомість про виплату заробітної плати та/або виписка з банківських рахунків щодо зарахування винагороди за згаданими договорами; відомості про виплату страхових платежів; також з вказаних у даному варіанті доходів Ви можете додатково отримати довідку з податкової.

    Якщо Ви маєте “чисту та білу” заробітну плату або великі гонорари за цивільно-правовими угодами з “податковими агентами”, то це безпечний і оптимальний спосіб збільшити ліміт розміру операцій за банківськими рахунками.

    Податкові обов’язки за другим варіантом (автоматично сплачуються податковим агентом від Вашого імені): військовий збір – 1.5% та ПДФО – 18% від суми отриманого доходу. Переваги: відсутність податкових ризиків; максимально оперативне отримання документального підтвердження доходів; відсутність необхідності самостійного декларування, розрахунку та сплати податків. Недоліки: зазвичай незначні суми доходів або відсутність можливості застосувати цей варіант.

    Варіант №3 – доходи, отримані за нотаріально посвідченими договорами дарування, угодами щодо відчуження нерухомого майна, а також у якості спадку.

    Доходи, отримані за нотаріально посвідченими договорами дарування. У минулому Ви могли укладати та можете у будь-який момент часу укласти нотаріально посвідчений договір дарування грошових коштів, у тому числі готівкових. На теперішній час залишається можливість обійти встановлене НБУ обмеження у 50.000 гривень. Суттєвою перевагою цього варіанту є значно менша ставка ПДФО або взагалі «нульова ставка». Іншою перевагою є відсутність обов’язку подавати декларацію особисто, оскільки нотаріус подає звіт про отримані доходи, нараховані та сплачені податки щодо кожної такої операції.

    Застосування нульової ставки має місце при укладені договору дарування між родичами, визначеними у статтях 1261 та 1262 Цивільного кодексу України, а саме: діти, другий з подружжя, батьки, рідні брати та сестри, баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. В інших випадках для громадян України застосовується ставка у розмірі 5% та 1.5% військового збору.

    Практично все наведене вище щодо доходів, отриманих за нотаріально посвідченими договорами дарування, тотожне щодо отримання коштів у спадок. Документами для безпечного проходження фінансового моніторингу за наведеними варіантами є: договір дарування; свідоцтво про спадщину (якщо спадок включає у себе грошові кошти); також, з вказаних у даному варіанті доходів Ви можете додатково отримати довідку з податкової.

    Переваги: нульова або мінімальна ставка податку; мінімальні податкові ризики (за умови належного документального оформлення та наявності підтвердженого доходу у дарувальника); максимально оперативне отримання документального підтвердження отриманих доходів; відсутність необхідності самостійного декларування (хоча маєте право додатково подати декларацію), розрахунку та сплати податків. Недоліки: теоретична відсутність можливості застосувати цей варіант.

    Доходи, отримані за нотаріально посвідченими угодами щодо відчуження нерухомого майна. Діють ті самі правила в частині декларування, що і у випадку доходів, отриманих від дарунку коштів за нотаріально посвідченими угодами дарування. Тобто немає необхідності у самостійному декларуванні. В залежності від цілого ряду обставин на момент продажу застосовуються різні ставки податку, починаючи від «нульової». Переваги і недоліки аналогічні попереднім підваріантам. Документи, які Ви матимете для підтвердження походження коштів, за цим варіантом: договір купівлі-продажу об’єкту нерухомого майна; довідка з податкової (надається за Вашою заявою).

    Варіант №4 – здійснення господарської діяльності через реєстрацію фізичної особи – підприємця, декларування та отримання доходу від такої діяльності.

    Належним документальним підтвердженням отриманого доходу, у тому числі для того щоб збільшити ліміт розміру операцій за банківськими рахунками, є декларація платника єдиного податку щодо доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем (ФОП) на спрощеній системі оподаткування. Оптимальним вибором для податкової оптимізації, якщо немає необхідності працювати з юридичними особами, є застосування 2 групи єдиного податку – щомісяця сплачуєте 20% від розміру мінімальної зарплати у якості єдиного податку та ЄСВ. Універсальний варіант – 3 група (5% від всіх доходів + ЄСВ).

    Зауважте – Варіант №4 передбачає фактичне здійснення підприємницької діяльності. Наприклад, продаж товарів через Інтернет-магазин або надання дизайнерських послуг.

    Недостатній (поки що) контроль з боку податкової, фактично дозволяє вказувати у книзі обліку доходів підприємця на єдиному податку більший дохід, ніж отримано фактично. Цим нерідко користуються фізичні особи-підприємці, особливо на другій групі єдиного податку. Разом з тим, такі дії, де-факто і де-юре, є фіктивним підприємництвом. У разі виявлення, встановлення і доведення даного факту «підприємець» буде притягнутий до відповідальності. Рекомендуємо реєструвати ФОП виключно за прямим призначенням – для здійснення підприємницької діяльності. Такі дії нададуть можливість: законно декларувати доходи, отримані фізичною особою – підприємцем; мати документи про походження коштів та збільшити ліміт розміру операцій за рахунками на суму отриманих підприємцем доходів.

    Особливості декларування доходу. ФОП на 3 групі єдиного податку звітує раз на квартал – відповідно Ви матимете копію декларації кожен квартал. ФОП на 2 групі єдиного податку звітує раз на рік – відповідно Ви матимете копію декларації за рік. Однак, з метою отримання довідки з податкової є можливість подати Декларацію платника єдиного податку дочасно (до закінчення звітного періоду).

    Документи, які Ви матимете для підтвердження походження коштів, за цим варіантом: податкова звітність ФОП; довідка з податкової (отримується у податковій за Вашою заявою); документи первинного бухгалтерського обліку ФОП, включаючи угоди з замовниками та акти до них.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    3.8%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання:

    Дійсно щодо пояснення банку про джерело походження коштів вам краще уточнити або порадитись у свого менеджера з банку (так як кожен випадок індивідуальний), з найкращих примірних випадків можна виділити, з документівсаідтверджень:

    роздруківка Е-декларації з сайту https://public.nazk.gov.ua, завірена підписом (ПІБ та посада) заступника керуючого відділенням по контрольно-операційної діяльності (ЗУОКОД)/ співробітника відділу супроводу контрольно-операційної діяльності (ВСКОД) із зазначенням дати роздруківки Е-декларації;

    податкова декларація з відміткою контролюючого органу України про її отримання (для податкових резидентів України);

    інформація, отримана клієнтом в установленому законодавством порядку відповідного державного органу, про доходи, отримані у відповідному році, і сплачені з цих доходів податки (наприклад, довідка з пенсійного фонду – форма ОК-7, довідка податкових органів про суми виплачених доходів та утриманих податків);

    податкова декларація (декларація про доходи) із відміткою контролюючого органу іноземної держави про отримання (при наявності), за умови надання документів, що підтверджують надходження коштів на територію України (митна декларація, виписка українського банку тощо);

    засвідчене нотаріально свідоцтво про право на спадщину (кошти на поточних рахунках, в тому числі депозитах в іншому банку, доходи з рахунків ескроу);

    договори про продаж нерухомого майна, завірені нотаріально, за правочинами, здійсненими не пізніше останніх 3-х років (у разі виконання вимог законодавства про здійснення безготівкових розрахунків у національній валюті, які підтверджуються випискою з банку);

    договори про продаж нерухомого майна за межами України, за правочинами, здійсненими не пізніше останніх 3-х років, за умови надання документів, що підтверджують надходження коштів на територію України (митна декларація, виписка українського банку тощо);

    договір оренди нерухомості між фізичними особами, зареєстрований у податковій службі (приймається дохід за поточний податковий період, за попередні періоди – доходи повинні бути задекларовані);

    договір оренди нерухомості між юридичною та фізичною особою, при умові надання виписки банку, з відображенням суми надходжень за вищезазначеним договором.

    - Документами, що підтверджують джерела походження коштів, можуть бути документи членів сім'ї, а саме чоловіка/дружини/дітей/батьків, при наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки. У разі здійснення операції представником клієнта (за дорученням), повинні бути надані документи особи, від імені якої здійснюється операція.

    Банк зобов’язаний відмовити клієнту у відкритті рахунку чи проведенні фінансової операції у разі:

    якщо неможливо здійснити ідентифікацію та/або верифікацію клієнта, або якщо у банка виникає сумнів стосовно того, що особа виступає від власного імені

    якщо клієнт не надав необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей

    подання клієнтом чи його представником банку недостовірної інформації або подання інформації з метою введення в оману банк

    якщо здійснення ідентифікації особи, від імені або в інтересах якої проводиться фінансова операція, та встановлення вигодоодержувача (вигодонабувача) за фінансовою операцією є неможливим.

    Банк має право відмовитися від проведення підозрілої фінансової операції, та повернут гроші надавачу.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олександр!

    Зверніть увагу на те, що головне це надати до банку підтверрджуючи документи. а це у Вашому випадку є боргова розписка від особи, яка перерахувала кошти, або договір позики.

    Згідно зі статтею 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Відповідно до статті 1047 ЦК України договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором (частина перша стаття 1049 ЦК України).

    За своїми правовими ознаками договір позики є реальною, односторонньою, оплатною або безоплатною угодою, на підтвердження якої може бути надана розписка позичальника, яка є доказом не лише укладення договору, але й посвідчує факт передання грошової суми позичальнику.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, і може не співпадати з датою складання розписки, яка посвідчує цей факт, однак у будь-якому разі складанню розписки має передувати факт передачі коштів у борг.

    Таким чином, у разі пред`явлення позову про стягнення боргу позивач повинен підтвердити своє право вимагати від відповідача виконання боргового зобов`язання. Для цього, з метою правильного застосування статей 1046, 1047 ЦК України, суд повинен установити наявність між позивачем і відповідачем правовідносин за договором позики, виходячи з дійсного змісту та достовірності документа, на підставі якого доказується факт укладення договору позики і його умов.

    За своєю суттю розписка про отримання в борг грошових коштів є документом, який видається боржником кредитору за договором позики після отримання коштів, підтверджуючи як факт укладення договору та зміст умов договору, так і факт отримання боржником від кредитора певної грошової суми.

    При цьому факт отримання коштів у борг підтверджує не будь-яка розписка, а саме розписка про отримання коштів, зі змісту якої можливо установити, що відбулася передача певної суми коштів від позичальника до позикодавця.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України