Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Медичне право, 01 січня 2022, питання №53866

На приемном врач отказался от осмотра

Здравствуйте, помогите пожалуйста. У ребенка нагнало флюс, было затруднено дыхание из за отека гортани. После того как скорая привезла нас в приёмное отделение, дежурная медсестра очень по хамски себя вела , это было 4 утра . Специально стала ставить неправильный диагноз, чтобы отправить нас домой. Сказала - ларингит у вас , едьте домой и не морочьте никому голову. Когда я с бригадой скорой помощи настояла на вызове стоматолога дежурного, он попросту обматерил и отказался приезжать . Ситуация была серьезная, угрожающая жизни ребенка. Ей 3 года, увезли в областную больницу и срочно делали операцию, чистили и удалили 6 зубов под общим наркозом. Я хочу чтобы медики которые отказали от оказания мед помощи были наказаны. Куда идти, что писать??

Відповіді юристів (3)

    Чернишева Антоніна Михайлівна
    Чернишева Антоніна Михайлівна 2 роки тому

    Юрист, м. Мукачево, 7 років досвіду

    Спочатку звертатися слід до найближчого керівного органу (особи) медпрацівника (установи), яка надала Вам неякісні послуги. Зазвичай, почати слід з головноголікаря.

    • зверніться до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі вам зобов'язані надати відповідь);
    • якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади;
    • якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.
    • Відповідне звернення можна подати, звернувшись на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я України : 0 800 50 52 01, або заповнивши електронну форму для звернення громадян: https://moz.gov.ua/zvernennja-gromadjan.

    Будь-який громадянин має право подати заяву про проведення клініко-експертної комісії в міських, районних, обласних департаментах охорони здоров’я, а також КЕК МОЗ України.

    Такі комісії контролюють якість надання допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йтися про неналежну допомогу пацієнту – від випадків з розбіжністю діагнозів до летальних.

    Ще один спосіб захисту – звернення до Інспекції з питань захисту прав споживачів.

    Незалежно від рівня розгляду звернень це завжди безоплатно.

    Якщо на жодному з етапів не вдалося владнати ситуацію, пацієнт має право звернутись до суду.

    За безоплатною правовою допомогою можна звернутись до Центрів з надання безоплатної правової допомоги.

    Сергій
    Сергій 2 роки тому

    Юрист, 3 роки досвіду

    Ви можете звернутися до відділу поліції, за місцем знаходження лікарні, з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

    Стаття 140. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником

    1. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, -

    карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, -

    карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Для більш детальної консультації звертайтеся в приватні повідомлення за допомогою значка "звернутися"

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. За статтею 139 Кримінального кодексу України, ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов'язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до двох років. Ви можете обережно звернутись до поліції із заявою.

    Можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання додаткових правничих послуг. Я можу, зокрема, написати для Вас текст заяви в поліцію.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України