Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 січня 2022, питання №54004 150₴

Чи можна працювати на посаді вихователя, маючи вищу освіту зі спеціальності вчителя початкових класів, та чи можна атестуватись?

Мене звати Донченко Оксана Володимирівна. Я закінчила університет МЕГУ за спеціальністю "початкова освіта", кваліфікація магістр. На даний час працюю вихователем в ЗДО, і керівник закладу вимагає вчитись на " Дошкільну Освіту" , обгрунтувавши це тим, що я не зможуть атестуватися як вихователь і неможу працювати вихователем. Тобто якщо надалі хочу працювати, то потрібно здобувати додаткову освіту.

Відповіді юристів (9)

    Білогай Ігор Петрович
    Білогай Ігор Петрович 2 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Доброго дня. Ваш керівник правий, аби працювати вихователем у садочку, необхідно мати педагогічну освіту зі спеціальності "Дошкільна освіта" (або ж дві освіти, одна з яких - неповна вища педагогічна або базова педагогічна з цієї самої спеціальності, а друга - повна вища педагогічна освіта за іншим фахом).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Посадову інструкцію розроблено на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики вихователя дошкільного навчального закладу та Законами України “Про освіту”, “Про дошкільну освіту”, Положенням про дошкільний навчальний заклад (із змінами), затвердженим Постановою КМ України від 12.03.2003 р. № 305, статутом, Правилами внутрішнього трудового розпорядку та іншими нормативно-правовими актами. Під час розробки інструкції враховано рекомендації щодо організації служби охорони праці в дошкільному навчальному закладі.

    1.1. На посаду вихователя дошкільного навчального закладу призначається особа, яка має відповідну повну вищу або середню (неповну вищу) педагогічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, а також стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

    Можна сказати , що педагогічну освіту ви вже маєте, а тому керівник може призначити вас на посаду на 1 рік , тим часом направити Вас розпорядженням на курси підвищення кваліфікації з конкретного напрямку роботи , а саме вихователем.(дошкільна освіта)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Дійсно, керівник правий.

    Початкова освіта - це не дошкільна освіта. І тому аби Ви відповідали займаній посаді потрібно здобувати таку освіту, або пройти принаймні курси із підвищення кваліфікації по дошкільній освіті.

    Успіхів!

    Чернишева Антоніна Михайлівна
    Чернишева Антоніна Михайлівна 2 роки тому

    Юрист, м. Мукачево, 7 років досвіду

    • Відповідно до кваліфікаційних вимог вихователя дошкільного навчального закладу (їх можна знайти у наказі МОН від 1 червня 2013 року) такий вихователь (навіть без присвоєння кваліфікаційних категорій - тобто найнижчою кваліфікації) повинен мати повну або хоча б базову вищу педагогічну освіту зі спеціальності "Дошкільне виховання". Єдина можливість, яка може надати Вам право працювати вихователем без такої освіти - це наявність практичного досвіду цієї роботи (й те лише за умови, якщо атестаційна комісія на це погодиться). Адже за інформацією, наведеною у вступі до цих кваліфікаційних характеристик, "особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов'язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії". Якщо ж у Вас нема ані педосвіти зі спеціальності "Дошкільне виховання", ані досвіду такої роботи, то займати посаду вихователя у дитячому садку Ви не можете.
    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий день!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про дошкільну освіту

    Стаття 30. Педагогічне навантаження, оплата праці, відпочинок педагогічних та інших працівників у сфері дошкільної освіти

    1. Педагогічний працівник закладу дошкільної освіти - особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов'язки.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1187-2015-%D0%...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2015 р. № 1187Київ

    Про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності

    Започаткування та провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти

    Кадрові вимоги щодо започаткування та провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти

    67.

    Педагогічні працівники, інші фізичні особи, які провадять педагогічну діяльність і залучені до здійснення освітнього процесу, повинні відповідати таким вимогам:

    мати вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника;

    мати стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків, який підтверджується відповідним записом в особистій медичній книжці встановленого зразка.

    Педагогічні працівники перший рік своє роботи можуть не мати вищої педагогічної освіти за відповідною спеціальністю, мати вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю, не мати професійної кваліфікації педагогічного працівника. На другий рік своєї роботи такі педагогічні працівники повинні бути атестовані закладом освіти.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1255-10#Text

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    Н А К А З

    06.10.2010 N 930 Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівниківвників

    I. Загальні положення

    1.7. Атестація може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація здійснюється один раз на п'ять років.

    1.8. Умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов'язкове проходження не рідше одного разу на п'ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів.

    IV. Умови та порядок присвоєння кваліфікаційних категорій

    4.1. Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів та викладачів усіх спеціальностей, а також щодо вчителів-дефектологів, методистів, вихователів, вихователів-методистів, соціальних педагогів, практичних психологів, логопедів, вчителів-логопедів, завідувачів логопедичними пунктами, педагогів-організаторів, концертмейстерів, художніх керівників, музичних керівників, інструкторів з фізкультури, праці та слухових кабінетів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра (далі - повна вища освіта), зокрема:

    вихователі-методисти, вихователі дошкільних навчальних закладів - повну вищу педагогічну освіту зі спеціальності дошкільна освіта, дошкільне виховання або які мають дві освіти, одна з яких - неповна вища педагогічна або базова педагогічна з цієї самої спеціальності, а друга - повна вища педагогічна освіта за іншим фахом;

    Висновок:

    - працювати вихователем Ви можете, так як Законодавство це дозволяє - Ви маєте професійну кваліфікацію педагогічного працівника;

    - Вас повинні атестувати;

    - наказ # 930 протирічить Закону та Постанові, які мають вищу юридичну силу перед Наказом.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Письмо от 30.01.2018 г. № 2.4-227

    Департамент общего среднего и дошкольного образования рассмотрел письмо <…> о предоставлении разъяснения об аттестации педагогических работников, работающих в заведениях дошкольного образования не по специальности, и сообщает.

    В своем ответе МОН указывает следующее: педагогов без соответствующего образования после курсов повышения квалификации можно аттестовать как имеющих соответствующее образование. Таким специалистам можно присвоить квалификационную категорию и педагогическое звание, если они соответствуют критериям, установленным в пп. 4.3 — 4.6, 5.2 Типового положения № 930.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Оксано!

    ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України 06.10.2010 N 930 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1255-10#Text):

    1.2. Атестація педагогічних працівників - це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.

    3.13. За результатами атестації атестаційні комісії приймають такі рішення:

    1) педагогічний працівник відповідає займаній посаді;

    8) педагогічний працівник не відповідає займаній посаді.

    3.16. Педагогічний працівник визнається таким, що відповідає займаній посаді, якщо:

    1) має освіту, що відповідає вимогам, визначеним нормативно-правовими актами у галузі освіти;

    2) виконує посадові обов'язки у повному обсязі;

    3) пройшов підвищення кваліфікації.

    4.1. Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів та викладачів усіх спеціальностей, а також щодо вчителів-дефектологів, методистів, вихователів, вихователів-методистів, соціальних педагогів, практичних психологів, логопедів, вчителів-логопедів, завідувачів логопедичними пунктами, педагогів-організаторів, концертмейстерів, художніх керівників, музичних керівників, інструкторів з фізкультури, праці та слухових кабінетів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра (далі - повна вища освіта), зокрема:

    вихователі-методисти, вихователі дошкільних навчальних закладів - повну вищу педагогічну освіту зі спеціальності дошкільна освіта, дошкільне виховання або які мають дві освіти, одна з яких - неповна вища педагогічна або базова педагогічна з цієї самої спеціальності, а друга - повна вища педагогічна освіта за іншим фахом;

    Закон України "Про дошкільну освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14/conv#n...):

    Стаття 30. Педагогічне навантаження, оплата праці, відпочинок педагогічних та інших працівників у сфері дошкільної освіти

    1. Педагогічний працівник закладу дошкільної освіти - особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов'язки.

    ВИСНОВОК: Законом України "Про дошкільну освіту" (актом вищої юридичної сили, ніж наказ МОН) чітко визначено, що педагогічний працівник закладу дошкільної освіти - особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника.

    Так, у Вас немає вищої педагогічної освіти зі спеціальності дошкільна освіта. Однак, незважаючи на це керівник прийняв Вас на посаду вихователя ЗДО. Тобто, керівник своїм наказом про прийняття на роботу засвідчив, що Ви можете обіймати цю посаду, маючи вищу освіту зі спеціальності вчителя початкових класів, а не дошкільна освіта.

    і керівник закладу вимагає вчитись на " Дошкільну Освіту" , обгрунтувавши це тим, що я не зможуть атестуватися як вихователь і неможу працювати вихователем. - така вимога є незаконною, а відсутність вищої педагогічної освіти зі спеціальності дошкільна освіта не може бути підставою для неатестації, тобто прийняття атестаційною комісією рішення про вашу невідповідність займаній посаді вихователя, та не може бути підставою для вашого звільнення за пунктом 2 статті 40 КЗпП України "виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці;"

    (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text).

    Ви маєте професійну кваліфікацію педагогічного працівника, а тому можете працювати вихователем та бути атестованою. Раджу додатково звернутися до місцевого органу управління освітою.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Частина перша даної статті Конституції України стосується осіб приватного права (фізичних і юридичних осіб) - Ви не можете бути примушені здобувати додаткову освіту, оскільки з підстав, наведених колегою Савченком, це не вимагається, не передбачено чинним законодавством - навпаки, наявної освіти достатньо для зайняття посади вихователя.

    Частина друга даної статті Конституції України стосується осіб публічного права (органів державної влади, місцевого самоврядування, їх поасдових осіб) - місцева рада (виконком), місцевий відділ освіти державної адміністрації (керівник ЗДО) не мають права виходити за межі наведених колегою Савченком нормативних актів та зобов'язані діяти лише на ії виконання.

    Пуха Наталія ТендерОк
    33.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    На посаду вихователя дошкільного навчального закладу призначається особа, яка має відповідну повну вищу або середню (неповну вищу) педагогічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, а також стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

    Зазвичай вимоги до освіти передбачені у посадовій інструкції вихователя тому перегляньте зазначені вимоги у посадовій інструкції, яку ви підписали.

    Також можете аргументувати свою позицію відповідно до Професійного стандарту вихователя Мінеекономіки https://register.nqa.gov.ua/uploads/0/295-vihovate..., проте за перепідготовкою вам доведеться звернутися до Інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України