Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 13 лютого 2022, питання №56016 650₴

Сохранность имущества в наследственном деле

Добрый день. В ноябре 2021 года у меня умер отец. В сентябре 2021 умерла его жена (не моя мать). У его жены детей не было. Отец открыл наследственное дело, но вступить в наследство не успел. Его жена - владелица квартиры. У нее осталась родная сестра. Она была с отцом на момент смерти и оплачивала похороны. Я открыла наследственное дело. У меня нет ни документов на квартиру, ни ключей от квартиры. Имею ли я право опечатать квартиру до вступления в наследство? Если да, то каков порядок действий. Нотариус в государственной конторе, где уже было открыто наследственное дело сказал мне идти к адвокатам или участковому.

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.8%

    Доброго дня!

    Мова йде про спадкування Вами частки померлої дружини Вашого померлого батька в порядку спадкової трансмісіі.

    Вам потрібно подати заяву про вступ у спадщину за 2 спадковими справами.

    Щодо охорони майна, то насправді це прямі повноваження держаного нотаріуса.

    За певних обставин заходи щодо охорони спадкового майна можуть тривати дев'ять місяців. Охорона спадкового майна понад шість місяців може тривати у випадках спадкової трансмісії (ст. 551 ЦК України).

    Право вживати заходи щодо охорони спадкового майна мають державні нотаріальні контори, посадові особи виконкомів місцевих рад і консульські установи. Приватні нотаріуси не мають права вчиняти цю нотаріальну дію.

    Відповідно до ст. 60 Закону заходи щодо охорони спадкового майна вживаються за місцем відкриття спадщини, тобто за останнім місцем проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме — за місцем знаходження майна чи основної його частини.

    Заходи щодо охорони спадкового майна можуть бути вжиті з ініціативи державного нотаріуса, якщо йому стало відомо про залишене без нагляду майно померлої особи чи за повідомленням про це підприємств, установ, організацій, громадян. Заходи щодо охорони спадкового майна можуть вживатися як за письмовою, так і за усною заявою.

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна починається з його опису, який здійснюється за участю заінтересованих осіб, якщо вони бажають бути присутніми при цьому, а також не менш як двох понятих. Акт опису складається щонайменше у трьох примірниках. Один з них видається особі, яка прийняла майно на зберігання, другий надсилається до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, третій залишається у справах нотаріальної контори, яка вжила заходів щодо охорони спадкового майна. Усі примірники підписують державний нотаріус, зацікавлені особи, поняті й особа, якій спадкове майно передане на зберігання.

    Майно, для якого не встановлено особливого порядку зберігання, передається одному з присутніх спадкоємців, а якщо спадкоємців на місці немає, то нотаріус може передати спадкове майно на зберігання сторонній особі або представнику житлово-експлуатаційної організації. У разі потреби управління майном (жилим будинком, квартирою, худобою тощо), а також якщо кредитори спадкодавця пред'явили претензії до прийняття спадкоємцями спадщини, державний нотаріус призначає хранителя майна, про що виносить постанову. Осіб, які прийняли майно на зберігання, державний нотаріус попереджає про кримінальну відповідальність за ст. 182 Кримінального кодексу України в разі розтрати або утаювання цього майна, а також про матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду. Про зроблене попередження від цих осіб береться підписка.

    Якщо до спадкового майна входять грошові суми та цінні папери, то на прохання спадкоємця чи інших заінтересованих осіб за окремим описом не пізніше наступного після проведення опису дня вони здаються в депозит державної нотаріальної контори. Спадкове майно зберігається в депозиті державної нотаріальної контори за рахунок спадкоємця або інших заінтересованих осіб.

    Срібло, золото в будь-якому вигляді й стані, іноземна валюта, платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, акредитиви, чеки, сертифікати), коштовне каміння і перли передаються на зберігання не пізніше наступного після проведення опису дня до відповідної банківської установи. Таке спадкове майно зберігається у банку за рахунок спадкоємців і за їхнім проханням. Якщо такого прохання не подано, зазначені предмети спадкового майна за бажанням заінтересованих осіб включаються в акт опису і передаються на зберігання цим особам.

    Відповідно до ст. 64 Закону державний нотаріус може давати розпорядження про видачу зі спадкового майна сум на покриття певних витрат. Насамперед це витрати на догляд за спадкодавцем під час хвороби, а також на його поховання. Розпорядження про видачу зі спадкового майна грошей на поховання спадкодавця державний нотаріус може зробити до поховання на підставі свідоцтва про смерть і заяви заінтересованої особи. Після поховання спадкодавця таке розпорядження видає державний нотаріус після подання заінтересованою особою відповідних документів (рахунків магазинів похоронних товарів, кладовищ та ін.).

    Зі спадкового майна можуть видаватися кошти (за їх наявності) на утримання осіб, які перебували на утриманні спадкодавця. Такі виплати можливі тоді, коли утриманці є спадкоємцями. Виплати зараховуються в ту частку спадщини, яка належить цьому утриманцю. Це можуть бути виплати на задоволення претензій, зумовлених законодавством про працю, та інших, що прирівнюються до них. Це стосується осіб, які працювали у спадкодавця (хатні робітниці, водії, секретарі).

    Розпорядження про видачу зі спадкового майна державний нотаріус може дати на витрати на охорону спадкового майна і управління ним, а також на витрати, пов'язані з повідомленням спадкоємців про відкриття спадщини.

    Висновок: зверніться із письмовою заявою до державного нотаріуса з вимогою вчинити дії щодо захисту спадкового майна.

    У випадку отримання письмової відмови, її потрібно буде оскаржувати

    Карпенко Андрей Владимирович
    9.2%

    Добрый день!

    Наследниками первой очереди являются супруги, дети и родители умершего и наследуют в равных долях имущество наследодателя после его смерти.

    Ваш отец судя по всему был единственным наследником первой очереди после смерти жены. Он не успел вступить в наследство, но у него было такое право.

    В состав наследства включаются права и обязанности наследодателя, которые не прекратились с наступлением его смерти (ст.ст. 1216, 1218, 1219 ГК Украины). Одним из имущественных прав, которое могло возникнуть у наследника, однако не было выполнено им, право на принятие открытого в его пользу наследия. Статья 1276 ГК Украины, как раз и предусматривает возможность перехода по наследству права на принятие наследства. Если наследник по завещанию или по закону умер после открытия наследства, не успев его принять, право на причитающуюся ему долю наследства переходит к его наследникам. Это называется наследственной трансмиссией. Указанная доля наследства отходит к его наследникам по закону, или, если он успел составить завещание, к его наследникам по завещанию.

    Показав выписку из реестра, Вы можете попросить участкового опечатать квартиру, но он не обязан это делать.

    Охраной наследства должен заниматься нотариус, открывший наследственное дело.

    Законодатель предусмотрел возможность охраны наследства.

    Ст. 1283 ГК устанавливает, что охрана наследственного имущества осуществляется в интересах наследников, отказополучателей и кредиторов наследодателя с целью сохранения его до принятия наследства наследниками. Причем охрана наследственного имущества продолжается до окончания срока, установленного для принятия наследства.Функции по обеспечению охраны наследства ГК возложил на нотариусов по месту открытия наследства, а в тех населенных пунктах, где нет нотариусов, охраной наследства занимаются соответствующие органы местного самоуправления.

    Конечно, меры по охране наследства указанные органы и нотариус могут принять и по собственной инициативе, но, как говорится, оно им надо? Поэтому, как правило, такая процедура инициируется по заявлению наследников.

    Нотариальное производство по принятию мер к охране наследственного имущества - одно из средств обеспечения хранения наследственного имущества от порчи, хищения, гибели, смысл которого заключается в том, что на время переходного периода, когда имущество наследодателя находится в неопределенном состоянии, требуются соответствующие меры, направленные на определение конкретных лиц, отвечающих за его поддержание в надлежащем состоянии.

    Принятие мер по охране наследственного имущества осуществляется нотариусом после получения документов, подтверждающих факт смерти наследодателя, время и место открытия наследства, но не позднее следующего дня с даты поступления таких документов.

    Охрана наследственного имущества осуществляется путем его описания.

    Осуществление такой процедуры производится нотариусом с участием заинтересованных лиц (если они того желают) и не менее двух свидетелей. При назначении наследодателем исполнителя завещания, такое лицо обязательно (!) Должна присутствовать при описании наследственного имущества.

    При наличии в составе наследства имущества, требующего содержания, ухода, совершение других фактических и юридических действий для поддержания его в надлежащем состоянии, нотариус, в случае отсутствия наследников или исполнителя завещания, на основании заявления заинтересованного лица заключает договор на управление наследством с этим лицом.

    Охранником наследственного имущества может быть назначено лицо из числа наследников, опекунов над имуществом лиц, признанных безвестно отсутствующими / местонахождение которых неизвестно, или других лиц, определенных наследниками.

    При наличии исполнителя завещания он назначается хранителем всего наследственного имущества, как завещанного, так и не завещанного.

    Договор на управление наследством заключается по месту открытия наследства в соответствии со статьей 212 Кодекса, в которой указано, что лица, совершающие сделку, имеют право обусловить прекращение прав и обязанностей обстоятельством, относительно которого неизвестно, наступит оно или нет (отменяющее обстоятельство).

    Часть вторая статьи 1285 Кодекса предоставляет лицу, которое управляет наследством, право на совершение любых необходимых действий, направленных на сохранение наследства до появления наследников или до принятия наследства (деятельность по управлению наследием является оплачиваемой).

    Договор на управление наследством не является нотариальным действием - сведения о заключении договора на управление наследством заносятся в книгу учета таких договоров.

    Акт описи наследственного имущества является неотъемлемой частью договора на управление наследством.

    Заявление заинтересованного лица об открытии наследства и договор об управлении наследием являются основаниями для заведения наследственного дела.

    Охрана наследственного имущества продолжается до принятия наследства наследниками, а если оно не принято, до истечения срока, установленного гражданским законодательством Украины для принятия наследства.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерстваюстиції України22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України22 лютого 2012 р.за № 282/20595

    ПОРЯДОК

    вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    Глава 9. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    Изучите, в этой главе все расписано.

    После получения заявления и осуществления всех предварительных мер нотариус обязан прибыть по месту нахождения имущества для составления акта описи наследственного имущества. Вот тут, пожалуй, нотариуса и наследников ожидает ряд сюрпризов. К примеру, лица, проживающие в квартире наследодателя, не желают впускать в жилье нотариуса, экспертов, свидетелей и всячески препятствуют составлению описи наследственного имущества. И что же? Оказывается, нотариус не вправе требовать предъявления ему имущества для описи, а лишь может составить соответствующий акт: «Если применить меры по охране наследственного имущества невозможно в связи с тем, что наследники или иные лица, проживающие вместе с наследодателем, возражают против составления описи, имущество отсутствует или не предоставляется к описи, нотариус составляет акт и сообщает об этом тем наследникам, которые обращались для принятия мер по охране наследственного имущества».

    Если нотариус составит такой акт, обращайтесь к Суду в рамках рассматриваемого дела, об составлении описи имущества и об обеспечении его сохранности.

    Савченко Олександр
    13.8%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день, Яна!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n5...):

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1220. Відкриття спадщини

    1. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    2. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

    Наследство делится у равных частях между наследниками первой очереди по закону, которыми согласно ст. 1261 Гражданского кодекса Украины являются: дети умершего, супруг умершего, родители умершего.

    То есть, ваш отец является единственным наследником первой очереди по закону. Поскольку он проживал вместе со своей женой, то считается таким, что принял наследство после ее смерти.

    Потому Вы принимаете наследство уже от вашего отца (а не от его умершей жены в порядке наследственной трансмиссии).

    Так, согласно ст. 1276 Гражданского кодекса Украины если наследник по завещанию или по закону умер после открытия наследства и не успел его принять, право на принятие принадлежащей ему части наследства, кроме права на принятие обязательной доли в наследстве, переходит к его наследникам (наследственная трансмиссия).

    Право на принятие наследства в этом случае осуществляется на общих основаниях в течение оставшегося срока. Если оставшийся срок меньше трех месяцев, он продлевается до трех месяцев.

    Имею ли я право опечатать квартиру до вступления в наследство? Если да, то каков порядок действий. - да, поскольку наследственное дело по вашему заявлению уже открыто и согласно ч. 5 ст. 1268 ГК Украины имущество принадлежит Вам с момента открытия наследства.

    Потому Вы имеете право защитить свое право собственности. Но поскольку у Вас нету ни документов на квартиру, ни ключей от квартиры, то советую все действия проводить в присутствии полиции (при себе нужно иметь извлечение из Наследственного реестра).

    Также обратите внимание на следующее.

    Вы можете подать нотариусу заявление об охране наследуемого имущества. Принятие мер по охране наследственного имущества является одной из важнейших нотариальных действий, гарантирует защиту имущественных прав граждан.

    Эта нотариальное действие совершается после ее оплаты в день подачи всех необходимых документов.

    Охрана наследственного имущества продолжается до истечения срока, установленного для принятия наследства.

    После обращения нотариус предпринимает следующие действия:

    1. принятие заявления по охране наследственного имущества

    2. осуществление подготовительных действий (истребование и получение всех необходимых документов, решения вопроса о привлечении свидетелей, необходимости привлечения эксперта или оценщика и т.д.)

    3. описание наследственного имущества

    4. охрана и хранения описаного наследственного имущества.

    Для охраны наследственного имущества нотариусы и должностные лица органов местного самоуправления производят опись имущества и передают его на хранение наследникам или другим лицам.

    После получения заявления и принятия всех необходимых предварительных мероприятий нотариус обязан прибыть по месту нахождения имущества для составления акта описи наследственного имущества.

    В акте описи должны быть указаны:

    дата и время составления акта описи, а также фамилия, имя, отчество нотариуса, который проводит описание;

    наименование государственной нотариальной конторы или нотариального округа, в котором зарегистрирован частный нотариус;

    дата получения заявления о принятии мер по охране наследственного имущества (сообщение о ориентировочный состав наследственного имущества) или поручения нотариуса, которым заведено наследственное дело, о принятии мер по охране наследственного имущества;

    фамилия, имя, отчество, адрес, а в необходимых случаях - место работы и должности лиц, участвующих в описании;

    фамилия, имя, отчество наследодателя, дата его смерти, место открытия наследства и местонахождение наследственного имущества;

    сведения о наследниках;

    сведения о том, было ли опечатано помещение до прибытия нотариуса и кем, состояние пломб и печатей, если помещение опечатано;

    описание наследственного имущества с подробной характеристикой каждой вещи отдельно (цвет, вес, номинал, размер, сорт, марка, год выпуска и т.п.)

    Нотариус обязан включить в акт описи все имущество, находящееся в жилом доме (квартире, комнате, другом помещении и т.п.).

    Если принять меры к охране наследственного имущества невозможно в связи с тем, что наследники или другие лица, которые проживали вместе с наследодателем, возражают против проведения описи, имущество отсутствует или не предоставляется для описания, нотариус составляет акт и сообщает об этом тех наследников, которые обращались за принятием мер по охране наследственного имущества. Нотариус не вправе требовать предъявления ему имущества для описания.

    Если во время проведения описи нотариус установит, что имущество, подлежащее описи, отсутствует или вывезено другими наследниками, он составляет об этом акт.

    Если будет нужна помощь, обращайтесь через кнопку "Звернутися" (при обращении указывайте свою е-почту).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Танача Юлія  Антонівна
    12.3%

    Добрый день, Яна!

    Если у Софии Михайловны на день смерти не было живых детей и родителей, то наследство принял Ваш отец, но не успел оформить своих наследственных прав. В отношении Вас ( и всех живых наследников первой очереди Вашего отца на день его смерти) применяется наследственная трансмиссия - Вы как-бы становитесь на место отца в наследственном деле, открытом после смерти Софии Михайловны.

    Если важный нюанс - до истечения полугода со дня ее смерти Вам необходимо обязательно подать заявление в ее наследственное дело о том, что Вы наследуете после смерти отца за Софией Михайловной, автоматически ничего не "подтягивается".

    По поводу охраны квартиры - нотариус по письменному заявлению наследника охраняет наследственное имущество в течении срока, необходимого для вступления в наследство - 6 календарных месяцев со дня смерти наследодателя. Т.е. не к участковому Вам идти, а снова к нотариусу, писать еще одно заявление.

    По поводу " нет документов и ключей на квартиру" - ключи не самое сложное в Вашей ситуации, замки меняются за 500-1000 грн., в зависимости от сложности. По документам - необходимо понимать, как София Михайловна приобрела квартиру. Если это был нотариально заверенный договор купли-продажи/дарения/пожизненного содержания и т.п., можно получить дубликат документы и вступить в наследство. Если же это какой-то иной правоустанавливающий документ - вступление в наследство будет проходить в судебном порядке. Вам необходимо выяснить, где именно находятся правоустанавливающие документы, т.к. от этого зависит, как скоро получится оформить наследство.

    Если в процессе возникнут дополнительные вопросы - можете обращаться. Буду рада сопроводить.

    Терпения Вам и удачи!

    Гончаренко Константин
    12.3%

    Доброго дня!

    На час прийняття спадщини та процедур Вам необхідно подати заяву суду "про забезпечення заходів зі збереження спадкового майна"

    Заяву також можна подати нотаріусу ,який веде вашу справу. Він має вжити заходів зі збереження майна згідно ЗУ Про нотаріат ,письмово подайте.

    Якщо ви приймете спадок , у якому є борги , вони перейдуть до Вас з моменту видачі свідоцтва про право на спадщину. Далі Ви сплачуєте борги . Та окремим позовом стягуєте у суді збитки у зв'язку з оплатою боргів ,що були раніше спричинені. Зберігаєте квитанції і документи про оплату з банку -це доказ. Всі люди , які там проживають до прийняття спадщини , Наразі це сторонні люди ,які не законно там проживають тому Вам необхідно заявити у суді додаткову вимогу "про усунення перешкод у користуванні майном вашим, але лише після отримання свідоцтва про право на спадщину. Тоді суд видає виконавчий документ до органу ДВС "Про примусове виселення з вашого майна" Під час виселення ви як власник з поліцією входите в квартиру фіксуєте збитки актом і далі стягуєте всі збитки і борги у суді, просите суд і в цій справі винести ухвалу ,про забезпечення виконання рішення суду та направити виконавчий документ також до органу ДВС на примусове виконання.

    Все це можливо після отримання вами свідоцтва про право на спадщину.

    Охорону майна за заявою встановить суд ,або нотаріус.

    Судові процеси не очікуються швидкими, але мають розумні строки.

    Листування з судом і іншими органами проводьте письмово - документи це допустимі докази.

    ---

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    12.3%

    "ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

    "ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій...

    Глава 9. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    1. Підстави вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    1.1. Охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.

    1.2. Нотаріус за місцем відкриття спадщини за заявою заінтересованих осіб або з власної ініціативи вживає заходів щодо охорони спадкового майна.

    1.3. Заходи щодо охорони спадкового майна вживаються зазначеним нотаріусом або нотаріусом за місцезнаходженням майна, якому нотаріус, який веде спадкову справу, надіслав доручення.

    2. Підготовчі дії нотаріуса перед вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна.

    2.1. Заява про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна реєструється в Книзі обліку заяв про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна...

    2.2. Перед вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна нотаріус вчиняє низку дій, які забезпечують повну охорону цього майна, а саме:

    визначає місце відкриття спадщини, наявність спадкового майна, його склад та місцезнаходження;

    перевіряє наявність спадкової справи за даними Спадкового реєстру. Якщо спадкова справа не заведена, нотаріус реєструє заяву про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна також і в Книзі обліку і реєстрації спадкових справ, заводить спадкову справу і реєструє її у Спадковому реєстрі;

    з'ясовує, чи були вжиті попередні заходи щодо збереження спадкового майна. Якщо такі заходи були вжиті - то ким, коли і як (чи було приміщення опечатано, де знаходяться ключі від цього приміщення тощо);..

    про проведення опису майна спадкодавця нотаріус повідомляє житлово-експлуатаційні органи, а в разі необхідності - органи внутрішніх справ та інших заінтересованих осіб (кредитора);...

    3. Опис спадкового майна

    3.1. Опис спадкового майна проводиться за участю заінтересованих осіб (за бажанням) і не менше ніж двох свідків...

    3.12. Один примірник акта опису видається охоронцю спадкового майна.

    4. Призначення охоронця спадкового майна

    4.1. Охоронцем спадкового майна може бути призначено осіб з числа спадкоємців, опікунів над майном осіб, визнаних безвісно відсутніми або місцеперебування яких невідоме, або інших осіб, визначених спадкоємцями...

    8. Дії нотаріуса у випадку неможливості вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    Якщо вжити заходів до охорони спадкового майна неможливо (спадкоємці або інші особи, які проживали зі спадкодавцем, заперечують проти опису, не пред'являють майно для опису, майно вивезене тощо), нотаріус складає акт і повідомляє про це заінтересованих осіб, а в необхідних випадках - фінансовий орган або прокурора...

    13. Припинення заходів щодо охорони спадкового майна

    13.1. Заходи щодо охорони спадкового майна припиняє нотаріус, який їх вживав...";

    "І. Загальні положення...

    Глава 7. Витребування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

    1. Відповідно до статті 46 Закону нотаріус має право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій. Такі відомості та (або) документи повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати одного місяця.

    2. Неподання відомостей та документів на вимогу нотаріуса є підставою для відкладення, зупинення вчинення нотаріальної дії або відмови у її вчиненні.".

    Закон Украины "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/page#n...):

    "Стаття 34. Нотаріальні дії, що вчиняють нотаріуси

    Нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії:...

    2) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;..."

    ---

    Во-первых, если Вами не подано - следует подать нотариусу заявление по охране наследственного имущества с изложением обстоятельств об отсутствии у Вас документов и ключей на квартиру, о предполагаемом месте нахождения документов и ключей (Ваш случай прямо предусмотрен выделенным мною положением Порядка). Нотариус должен зарегистрировать это заявление в Книге учета заявлений о применении мер по охране наследственного имущества и предпринять необходимые меры по охране квартиры, в частности, истребовать у сестры покойной мачехи документы и ключи; произвести опись имущества в квартире и опечатать квартиру. Поэтому, как я считаю, направление нотариусом Вас к адвокату и к участковому являются незаконными действиями - напротив, нотариус сам должен обратиться к участковому для обеспечения доступа в квартиру; адвокат, вообще, не имеет отношения в данном случае.

    Во-вторых, не согласен с ответом коллеги Антоненка, что частные нотариусы не вправе совершать действия по охране наследственного имущества - согласно приведенному мной положению Закона о нотариате полномочия нотариусов не различаются по форме организации - предусмотрены полномочия нотариуса.

    Адвокат Евгений Александрович
    9.2%

    Добрий вечір, Яна!

    Так, охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.Нотаріус за місцем відкриття спадщини за заявою заінтересованих осіб або з власної ініціативи вживає заходів щодо охорони спадкового майна. Заходи щодо охорони спадкового майна вживаються зазначеним нотаріусом або нотаріусом за місцезнаходженням майна, якому нотаріус, який веде спадкову справу, надіслав доручення.Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна здійснюється нотаріусом після отримання документів, що підтверджують факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, але не пізніше наступного дня з дати надходження таких документів.Опис спадкового майна проводиться за участю заінтересованих осіб (за бажанням) і не менше ніж двох свідків із складанням акту. Присутність виконавця заповіту при здійсненні опису спадкового майна є обов'язковою.Акт опису складається не менше ніж у трьох примірниках. Усі примірники підписуються нотаріусом, заінтересованими особами, свідками та охоронцем, якому передано на зберігання спадкове майно. Один примірник акта опису видається охоронцю спадкового майна.Якщо вжити заходів до охорони спадкового майна неможливо (спадкоємці або інші особи, які проживали зі спадкодавцем, заперечують проти опису, не пред'являють майно для опису, майно вивезене тощо), нотаріус складає акт і повідомляє про це заінтересованих осіб, а в необхідних випадках - фінансовий орган або прокурора.Якщо під час вжиття заходів щодо охорони спадкового майна з'ясується, що у складі спадщини є майно, що потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних та юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту на підставі заяви заінтересованої особи укладає договір на управління спадщиною з цією особою.Охорона спадкового майна триває до прийняття спадщини спадкоємцями, а якщо її не прийнято - до закінчення строку, установленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини. Охорона спадкового майна може тривати після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, якщо до нотаріуса надійде заява про згоду на прийняття спадщини від осіб, для яких право спадкування виникає у разі неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, на підставі частини третьої статті 1270 Цивільного кодексу України і якщо до спливу встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини залишилось менше трьох місяців.Заходи щодо охорони спадкового майна припиняє нотаріус, який їх вживав. Якщо місце відкриття спадщини і місце вжиття заходів до охорони спадкового майна різні, про припинення охорони спадкового майна попередньо повідомляється нотаріус за місцем відкриття спадщини.Про припинення охорони спадкового майна нотаріус за місцем відкриття спадщини попередньо повідомляє спадкоємців та виконавця заповіту. З припиненням заходів до охорони спадкового майна повноваження виконавця заповіту тривають до повного здійснення волі спадкодавця, яка виражена в заповіті.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 1283 ЦК України. Охорона спадкового майна

    1. Охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

    2. Нотаріус або в сільських населених пунктах — уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини за заявою спадкоємців або за повідомленням підприємств, установ, організацій, громадян, або на підставі рішення суду про оголошення фізичної особи померлою чи за своєю власною ініціативою вживає заходів до охорони спадкового майна.

    3. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини, або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

    Особи або органи, що вживають заходів з охорони спадкового майна, мають право укладати договори з третіми особами, спрямовані на забезпечення охорони спадкового майна.

    4. Витрати на охорону спадкового майна відшкодовуються спадкоємцями відповідно до їхньої частки у спадщині, а у разі визнання спадщини відумерлою — органом місцевого самоврядування, який від імені територіальної громади здійснює право власності щодо спадщини, яку визнано відумерлою.

    Охорона спадкового майна — це його зберігання до прийняття спадщини спадкоємцями, як за законом, так і за заповітом, підтримання у належному стані тощо.

    Заходи до охорони спадкового майна можуть здійснюватися:

    — нотаріусом, за місцем відкриття спадщини, а у населених пунктах, де нотаріуса немає, відповідними органами місцевого самоврядування з власної ініціативи або за заявою спадкоємців;

    — виконавцем заповіту, коли спадкування здійснюється за заповітом або одночасно і за законом, і за заповітом;

    — іншою особою, призначеною спадкоємцями за законом, яка вживатиме заходів щодо охорони частини спадщини, яка спадкується за законом.

    Стаття 1284 ЦК України. Охорона спадкового майна виконавцем заповіту

    1. Якщо спадкування здійснюється не лише за заповітом, а й за законом, виконавець заповіту, якого призначив спадкодавець, вживає заходів щодо охорони всієї спадщини.

    2. Спадкоємці за законом мають право призначити іншу особу, яка вживатиме заходів щодо охорони частини спадщини, що спадкується за законом.

    Стаття 1285 ЦК України. Управління спадщиною

    1. Якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, — відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.

    У разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки.

    2. Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини.

    3. Особа, яка управляє спадщиною, має право на плату за виконання своїх повноважень".

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    6.2%
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини (стаття 1283 Цивільного кодексу України )

    https://minjust.gov.ua/m/metodichni-rekomendatsii-...

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна є однією із найважливіших нотаріальних дій, що гарантує захист майнових прав громадян.

    Ця нотаріальна дія вчиняється після її оплати, у день подачі всіх необхідних документів.

    Заходи щодо охорони спадкового майна мають бути проведені у максимально стислі строки.

    Охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини (стаття 1283 Цивільного кодексу України – далі ЦК).

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна здійснюється поетапно:

    • прийняття заяви про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна;
    • здійснення підготовчих дій (витребування та отримання всіх необхідних документів, вирішення питання щодо залучення свідків, необхідності залучення експерта чи оцінювача тощо);
    • опис спадкового майна;
    • охорона та зберігання описаного спадкового майна.

    1. Нотаріус за місцем відкриття спадщини, за заявою спадкоємців або з власної ініціативи, вживає заходів щодо охорони спадкового майна.

    Заходи щодо охорони спадкового майна вживаються зазначеним нотаріусом або нотаріусом за місцем знаходження майна, якому нотаріус, який веде спадкову справу, надіслав доручення.

    Заява про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна (додаток № 1) після надходження відразу реєструється в Книзі обліку заяв про вжиття заходів до охорони спадкового майна та встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме (додаток № 2).

    Перед вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна нотаріус вчиняє низку дій, які забезпечують повну охорону цього майна, а саме:

    1. визначає місце відкриття спадщини, наявність спадкового майна, його склад та місцезнаходження;
    2. перевіряє наявність спадкової справи за даними Спадкового реєстру. Якщо спадкова справа не заведена, нотаріус зобов’язаний зареєструвати заяву про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна також і в Книзі обліку і реєстрації спадкових справ (додаток № 3), завести спадкову справу і негайно зареєструвати її у Спадковому реєстрі.

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна здійснюється нотаріусом після отримання документів, що підтверджують факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, але не пізніше наступного дня з дати надходження таких документів.

    На підтвердження факту смерті нотаріусу надається свідоцтво про смерть, з якого виготовляється копія та проставляється відмітка "згідно з оригіналом". Зазначена копія долучається до спадкової справи. У разі відсутності свідоцтва про смерть нотаріус робить запит до органу реєстрації актів цивільного стану для отримання копії актового запису про реєстрацію смерті та повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

    На підтвердження місця відкриття спадщини нотаріусу подається довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування, будинкова книга з записом про місце проживання спадкодавця тощо. Якщо надати такі документи неможливо, нотаріус робить запит до адресного довідкового бюро.

    Якщо з документів чи заяви вбачається, що спадкодавцю належить нерухоме майно, яке підлягає державній реєстрації, нотаріус має отримати підтвердження з Державного реєстру правочинів чи (та) з Реєстру прав власності на нерухоме майно про належність цього майна та його державну реєстрацію на ім’я спадкодавця.

    Нотаріус повинен з’ясувати чи були вжиті попередні заходи щодо збереження спадкового майна. Якщо такі заходи були вжиті, - то ким, коли і чи було приміщення опечатано, де знаходяться ключі від цього приміщення тощо.

    Нотаріус, який одержав повідомлення про відкриття спадщини, зобов’язаний повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких йому відомо. Нотаріус може також зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

    Про проведення опису майна спадкодавця нотаріус повідомляє житлово-експлуатаційні органи, а в разі необхідності - органи внутрішніх справ та інших заінтересованих осіб ( кредитора).

    Якщо є підстави вважати, що спадщина може бути визнана відумерлою, нотаріус повинен повідомити відповідний орган місцевого самоврядування.

    Нотаріус та заінтересована особа повинні вжити заходи для залучення до участі в проведенні опису майна свідків (не менше двох). Свідками можуть бути будь-які незаінтересовані особи з повною цивільною дієздатністю.

    Свідки не беруть участі в оцінюванні майна.

    2. Після одержання заяви та вжиття всіх необхідних попередніх заходів, нотаріус зобов’язаний прибути за місцезнаходженням майна для складання акта опису спадкового майна (додаток № 4).

    В акті опису має бути зазначено:

    • дата та час складання акта опису, а також прізвище, ім’я, по батькові нотаріуса, який проводить опис;
    • найменування державної нотаріальної контори або нотаріального округу, в якому зареєстрований приватний нотаріус;
    • дата одержання заяви про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна (повідомлення про склад спадкового майна) або доручення нотаріуса, яким заведено спадкову справу, про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна;
    • прізвище, ім’я, по батькові, адреса, а в необхідних випадках, - місце роботи та посади осіб, які беруть участь в описі;
    • прізвище, ім’я, по батькові спадкодавця, дата його смерті, місце відкриття спадщини та місцезнаходження спадкового майна;
    • відомості про спадкоємців;
    • відомості про те, чи було опечатано приміщення до прибуття нотаріуса і ким, стан пломб та печаток, якщо приміщення опечатано.

    При складанні акта опису спадкового майна нотаріус повинен детально описати характеристику кожної речі окремо (колір, вага, номінал, розмір, сорт, марка, рік випуску, а для іноземної валюти – купюра, її номінал, вартість за курсом Національного банку України тощо) та визначити їх вартість з урахуванням відсотку зносу.

    Встановлення вартості описаних речей (з урахуванням зносу) провадиться спільно нотаріусом та особами, які беруть участь в описі спадкового майна, за діючими цінами. Нерухоме майно оцінюється виходячи з ринкової вартості такого майна. Забороняється визначати лише загальну вартість майна без оцінки та детальної характеристики кожної речі окремо.

    На кожній сторінці акта опису підбивається загальний підсумок кількості описаних речей та їх вартість (прописом), а після закінчення опису - загальна кількість речей та їх загальна вартість.

    Якщо визначити вартість окремої речі неможливо або спадкоємці заперечують проти визначеної нотаріусом та особами, які беруть участь в описі, вартості, спадкоємці мають право запросити спеціаліста-експерта або оцінювача.

    Оплата праці фахівця (експерта, оцінювача) здійснюється за рахунок спадкоємців.

    Нотаріус зобов’язаний включити до акта опису все майно, що знаходиться в житловому будинку (квартирі, кімнаті, іншому приміщенні тощо), який належав померлому. Опису підлягає все майно спадкодавця, у тому числі особисті речі, а також предмети його професійної діяльності (наприклад, музичні інструменти музиканта, медичні інструменти лікаря тощо). Заяви щодо належності цих речей іншим особам заносяться до акта опису. У таких випадках нотаріус повинен роз’яснити заінтересованим особам порядок звернення до суду з позовом про виключення майна з акта опису. До акта опису необхідно заносити й інші зауваження та заяви осіб, які присутні при проведенні опису (наприклад, про відсутність деяких речей, які до останнього часу були, а на час проведення опису їх немає тощо ).

    У разі одержання нотаріусом рішення суду про виключення майна з акта опису спадкового майна, на цьому акті робиться спеціальний напис, у якому зазначаються реквізити документа, на підставі якого майно вилучено з акта опису, перелік вилучених предметів. Напис скріплюється підписом та печаткою нотаріуса. Копія рішення суду додається до матеріалів спадкової справи.

    Якщо опис майна провадиться протягом декількох днів, нотаріус повинен кожен раз опечатувати приміщення, де проводиться опис, якщо воно вільне, а в акті опису робити відмітку про причини та час припинення опису, його поновлення, час поновлення, стан пломб та печаток при наступному розпечатуванні приміщення.

    У кінці акта опису зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, рік народження особи, якій передається на зберігання описане майно, найменування документа, який посвідчує її особу, номер, дата видачі, найменування установи, що видала цей документ, місце проживання особи. Акт опису підписується нотаріусом, свідками, особою, яка приймає майно на зберігання, та іншими особами, які беруть участь в описі спадкового майна.

    Після підписання акта опису про вчинену нотаріальну дію робиться запис в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій. Номер, під яким нотаріальна дія зареєстрована, зазначається на всіх примірниках акта опису. Якщо опис спадкового майна проводився декілька днів, датою вчинення нотаріальної дії (реєстрації її у реєстрі) є останній день проведення опису.

    Акт опису складається нотаріусом не менше ніж в трьох примірниках, один з них видається під розписку особі, яка прийняла майно на зберігання, інші примірники долучаються до спадкової справи. При видачі спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину один з примірників акта опису спадкового майна видається разом зі свідоцтвом.

    При проведенні опису спадкового майна у нотаріусів виникають труднощі з визначенням того, яке майно вважати предметами звичайної домашньої обстановки та вжитку, а яке вважати цінним.

    На практиці до цінних предметів відносять вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінне каміння, предмети антикваріату, цінні колекції, цінні рукописи тощо.

    Спір між спадкоємцями щодо визнання речей цінними вирішується в судовому порядку.

    3. Після закінчення опису спадкового майна нотаріус повинен передати майно на зберігання.

    У цьому разі нотаріус повинен роз’яснити особам, які приймають таке майно, що за його зберігання їм може бути виплачена винагорода. Крім того, нотаріус попереджає охоронця та інших осіб, яким спадкове майно передано на зберігання, про кримінальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання особою, якій доручено зберігання чи охорона чужого майна, своїх обов’язків (стаття 197 Кримінального кодексу України).

    4.Якщо під час вжиття заходів щодо охорони спадкового майна з’ясується, що у складі спадщини є майно, що потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних та юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту, на підставі заяви заінтересованої особи, укладає договір на управління спадщиною з цією особою (додаток № 5).

    Договір на управління спадщиною укладається нотаріусом з дотриманням вимог частини другої статті 212 ЦК.

    Відповідно до частини другої статті 1285 ЦК особа, яка управляє спадщиною (управитель спадкового майна), має право вчиняти будь-які дії, спрямовані на збереження спадщини, і тому ця особа не може відчужувати спадкове майно, яким управляє.

    Текст договору викладається без застосування спеціальних бланків нотаріальних документів, згідно акта опису спадкового майна, який є невід’ємною частиною договору (перелік цього майна може викладатися в тексті договору). За укладання договору на управління спадщиною державне мито (плата) не стягується. Інформація про укладення договору на управління спадщиною заноситься до Книги обліку договорів на управління спадщиною (додаток 6).

    При укладанні зазначеного договору нотаріус зобов’язаний пересвідчитись в тому, що це майно було власністю спадкодавця на момент відкриття спадщини, про що зазначається в тексті договору з посиланням на реквізити відповідного документа.

    Строк дії договору визначено частиною другою статті 1285 ЦК. Договір припиняє свою дію лише з появою спадкоємців або прийняттям спадщини. Відмова від прийняття спадщини не припиняє дії договору.

    У разі надходження до нотаріуса за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, нотаріус повідомляє особу, з якою укладений договір на управління спадщиною, про припинення дії договору.

    У разі відсутності спадкоємців за законом і за заповітом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття спадщини ніким із спадкоємців, а також відмови від її прийняття, укладений договір на управління спадщиною діє до ухвалення судом рішення про визнання спадщини відумерлою.

    5. Якщо вжити заходів щодо охорони спадкового майна неможливо у зв’язку з тим, що спадкоємці або інші особи, які проживали разом із спадкодавцем, заперечують проти проведення опису, майно відсутнє або не надається для опису, нотаріус складає акт і повідомляє про це тих спадкоємців, які звертались за вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна. Нотаріус не вправі вимагати пред’явлення йому майна для опису.

    Якщо під час проведення опису нотаріус встановить, що майно, яке підлягає опису, відсутнє або вивезене іншими спадкоємцями, він складає про це акт. Нотаріус зобов’язаний роз’яснити спадкоємцям порядок звернення до суду з відповідним позовом.

    6. Оскільки окремі об’єкти цивільних прав можуть належати лише певним учасникам обороту, або ж їх перебування у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом, не все спадкове майно може бути передане на зберігання.

    Виявлені під час опису вибухові речовини і вибухові засоби, боєприпаси, зброя (холодна, вогнепальна, пневматична), спеціальні засоби самооборони, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії передаються нотаріусом за окремим описом до органу внутрішніх справ.

    Якщо під час вжиття заходів щодо охорони спадкового майна нотаріусом будуть виявлені грошові суми (цінні папери), що залишилися після померлого, вони вносяться на відповідні рахунки для обліку депозитних сум нотаріуса чи до банківської установи, про що виписується відповідна квитанція. Квитанція підшивається до спадкової справи.

    Зберігання спадкового майна в депозиті нотаріуса чи банківської установи здійснюється за рахунок спадкоємців.

    Якщо під час опису будуть знайдені золото, платина, срібло, метали ірідієво – платинової групи у будь-якому вигляді, іноземна валюта і виражені в іноземній валюті або монетарних металах платіжні документи, вироби із срібла, монетарних металів, дорогоцінного каміння, а також дорогоцінне каміння і перли, вони здаються до банківської установи на зберігання за окремим описом.

    Перед тим як передати зазначені цінності на зберігання до установи банку, нотаріус повинен зареєструвати їх у Книзі обліку цінностей при вжитті заходів до охорони спадкового майна (додаток 7).

    Ордени, медалі, нагрудні знаки, а також документи про нагородження, за наявності спадкоємців, залишаються у сім’ї спадкодавця.

    За згодою спадкоємців державні нагороди можуть бути передані на тимчасове або постійне зберігання до музеїв. Державні нагороди передаються музеям на підставі рішення Комісії Державних нагород та геральдики при Президентові України за наявності відповідного клопотання музейного закладу.

    Передані до музеїв на постійне зберігання державні нагороди спадкоємцям померлого не повертаються.

    У разі відсутності спадкоємців державні нагороди і документи про нагородження мають бути передані на зберігання державі (стаття 18 Закону України "Про державні нагороди України").

    Цінні рукописи, літературні твори, листи тощо, що мають історичне та наукове значення, включаються до акта опису та передаються на зберігання спадкоємцям. Якщо спадкоємців немає, нотаріус може передати документи на зберігання за окремим описом до відповідних організацій (інститут, музей тощо) у порядку, передбаченому чинним законодавством.

    Ощадні книжки, заставні на речі спадкодавця, що знаходяться в ломбарді тощо, передаються на зберігання спадкоємцям, а якщо спадкоємців немає – зберігаються у нотаріуса.

    7. Якщо під час опису майна будуть виявлені речі, які не мають цінності у зв’язку зі зносом, нотаріус за згодою спадкоємців або інших заінтересованих осіб не включає таке майно до акта опису, а за окремим описом передає їх на знищення. Продукти харчування нотаріус передає спадкоємцям, а якщо спадкоємці відсутні – на зберігання особі, яка визначена охоронцем, до оформлення спадкових прав. Це стосується тільки продуктів, які мають тривалий термін зберігання. В усіх інших випадках, якщо відсутні спадкоємці, продукти підлягають знищенню. Про знищення продуктів харчування складається відповідний акт.

    8. У випадках, коли все майно спадкодавця або його частина знаходяться не за місцем відкриття спадщини, нотаріус за власною ініціативою або за заявою заінтересованих осіб повинен надіслати нотаріусу за місцем знаходження майна поштою доручення про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

    9. Нотаріус за місцем знаходження спадкового майна або його частини реєструє це доручення в Книзі обліку заяв про вжиття заходів до охорони спадкового майна та встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, і не пізніше ніж на наступний день має прибути для проведення опису. Акт опису складається не менше ніж у трьох примірниках, з яких один - залишається у справах нотаріуса, який вживав заходи щодо охорони спадкового майна, два інші примірники направляються нотаріусу, за дорученням якого вживались заходи щодо охорони спадкового майна.

    На підставі доручення про вжиття заходів щодо охорони спадкового майна за місцем його знаходження спадкова справа не заводиться.

    10. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого законом для прийняття спадщини.

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна може тривати після спливу шести місяців з часу відкриття спадщини, якщо до нотаріуса надійде заява про згоду на прийняття спадщини від осіб, для яких право на спадкування виникає у разі неприйняття спадщини іншими спадкоємцями ( згідно вимог частини третьої статті 1270 ЦК), і якщо до спливу шестимісячного строку для прийняття спадщини залишилось менше трьох місяців.

    11. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна припиняє нотаріус, який їх вживав. Якщо місце відкриття спадщини і місце вжиття заходів щодо охорони спадкового майна різні, то про припинення охорони спадкового майна - попередньо повідомляється нотаріус за місцем відкриття спадщини.

    Нотаріус за місцем відкриття спадщини зобов’язаний повідомити спадкоємців про припинення заходів щодо охорони спадкового майна.

    Сергеев Артем
    10.8%
    Сергеев Артем 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день.

    У меня нет ни документов на квартиру, ни ключей от квартиры

    Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» передбачено, що відсутність правовстановлюючих документів є причиною для відмови державної реєстрації права на спадщину. Таке майно можна набути у власність лише в судовому порядку.

    Так, відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна має право пред’явити позов про визнання права власності на майно, якщо правовстановлюючі документи відсутні чи були втрачені.

    Також, в судовому порядку можна визнати право власності на спадкове майно у випадку, якщо спадкодавець за життя сам не встиг оформити спадщину, хоча фактично прийняв її.

    Позовна заява щодо оформлення документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно, розглядається в порядку цивільного судочинства в районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження майна.

    Имею ли я право опечатать квартиру до вступления в наследство? Если да, то каков порядок действий. Нотариус в государственной конторе, где уже было открыто наследственное дело сказал мне идти к адвокатам или участковому.

    Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна є однією із нотаріальних дій, що гарантує захист майнових прав громадян.

    Ця нотаріальна дія вчиняється після її оплати, у день подачі всіх необхідних документів.

    Заходи щодо охорони спадкового майна мають бути проведені у максимально стислі строки.

    Охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини (стаття 1283 Цивільного кодексу України).

    Нотаріус за місцем відкриття спадщини, за заявою спадкоємців або з власної ініціативи, вживає заходів щодо охорони спадкового майна.

    Заходи щодо охорони спадкового майна вживаються зазначеним нотаріусом або нотаріусом за місцем знаходження майна, якому нотаріус, який веде спадкову справу, надіслав доручення.

    Про проведення опису майна спадкодавця нотаріус повідомляє житлово-експлуатаційні органи, а в разі необхідності - органи внутрішніх справ та інших заінтересованих осіб ( кредитора).

    Нотаріус та заінтересована особа повинні вжити заходи для залучення до участі в проведенні опису майна свідків (не менше двох). Свідками можуть бути будь-які незаінтересовані особи з повною цивільною дієздатністю.

    Після закінчення опису спадкового майна нотаріус повинен передати майно на зберігання.

    У цьому разі нотаріус повинен роз’яснити особам, які приймають таке майно, що за його зберігання їм може бути виплачена винагорода. Крім того, нотаріус попереджає охоронця та інших осіб, яким спадкове майно передано на зберігання, про кримінальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання особою, якій доручено зберігання чи охорона чужого майна, своїх обов’язків (стаття 197 Кримінального кодексу України).

    Якщо вжити заходів щодо охорони спадкового майна неможливо у зв’язку з тим, що спадкоємці або інші особи, які проживали разом із спадкодавцем, заперечують проти проведення опису, майно відсутнє або не надається для опису, нотаріус складає акт і повідомляє про це тих спадкоємців, які звертались за вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна. Нотаріус не вправі вимагати пред’явлення йому майна для опису.

    Якщо під час проведення опису нотаріус встановить, що майно, яке підлягає опису, відсутнє або вивезене іншими спадкоємцями, він складає про це акт. Нотаріус зобов’язаний роз’яснити спадкоємцям порядок звернення до суду з відповідним позовом.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Нотаріус за місцем відкриття спадщини за заявою спадкоємців чи за своєю власною ініціативою вживає заходів щодо охорони спадкового майна. Про це йдеться у ст. 1283 ЦК України та ст. 60 Закону «Про нотаріат».

    Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України).

    Статтею 61 Закону «Про нотаріат» визначено, що для охорони спадкового майна нотаріуси провадять опис майна і передають його на зберігання спадкоємцям.

    Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини.

    Охоронцем спадкового майна може бути призначено осіб з числа спадкоємців, опікунів над майном осіб, визнаних безвісно відсутніми або місцеперебування яких невідоме, або інших осіб, визначених спадкоємцями.

    За наявності виконавця заповіту він призначається охоронцем усього спадкового майна, як заповіданого, так і не заповіданого.

    За бажанням спадкоємців за законом у разі наявності виконавця заповіту нотаріус може призначити охоронцем майна, що спадкується за законом, із числа інших осіб.

    Нотаріус попереджає охоронця та інших осіб, яким передано на зберігання спадкове майно, про кримінальну відповідальність у разі розтрати або його приховування (ст. 197 КК України), а також про матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду.

    Хранителі, опікуни та інші особи, яким передано на зберігання спадкове майно, якщо вони не є спадкоємцями, мають право одержати від спадкоємців винагороду за зберігання спадкового майна в розмірі, передбаченому чинним законодавством України.

    Вказані особи також мають право на відшкодування необхідних витрат по зберіганню і управлінню спадковим майном, за вирахуванням фактично одержаної вигоди від використання цього майна.

    Якщо під час вжиття заходів щодо охорони спадкового майна з'ясується, що у складі спадщини є майно, що потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних та юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту, на підставі заяви заінтересованої особи, укладає договір на управління спадщиною з цією особою (додаток № 5 Методичних рекомендацій).

    Договір на управління спадщиною укладається нотаріусом з дотриманням вимог ч.2 ст. 212 ЦК України.

    Текст договору викладається без застосування спеціальних бланків нотаріальних документів згідно з актом опису спадкового майна, який є невід'ємною частиною договору (перелік цього майна може викладатися в тексті договору). Договір на управління спадщиною не реєструється в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

    За укладання договору на управління спадщиною державне мито (плата) не стягується.

    Інформація про укладення договору на управління спадщиною заноситься до Книги обліку договорів на управління спадщиною (додаток № 6 Методичних рекомендацій).

    При укладанні зазначеного договору нотаріус зобов'язаний пересвідчитись у тому, що це майно було власністю спадкодавця на момент відкриття спадщини, про що зазначається в тексті договору з посиланням на реквізити відповідного документа (за наявності).

    Строк дії договору визначенодо з'явлення спадкоємців або до прийняття спадщини (ч. 2 ст. 1285 ЦК України).

    Договір припиняє свою дію лише з появою спадкоємців або прийняттям спадщини.

    Відмова від прийняття спадщини не припиняє дії договору. У разі надходження до нотаріуса за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, нотаріус повідомляє особу, з якою укладений договір на управління спадщиною, про припинення дії договору.

    У разі відсутності спадкоємців за законом і за заповітом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття спадщини ніким із спадкоємців, а також відмови від її прийняття, укладений договір на управління спадщиною діє до ухвалення судом рішення про визнання спадщини відумерлою.

    Охорона спадкового майна триває до прийняття спадщини спадкоємцями, а якщо її не прийнято - до закінчення строку, установленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини.

    Охорона спадкового майна може тривати після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, якщо до нотаріуса надійде заява про згоду на прийняття спадщини від осіб, для яких право спадкування виникає у разі неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, на підставі частини третьої ст. 1270 ЦК України і якщо до спливу встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини залишилось менше трьох місяців.

    У випадку, зазначеному вище, охорона спадкового майна продовжується до прийняття спадщини всіма особами, а якщо вона ними не прийнята - до спливу трьох місяців з дня надходження від будь-якої з цих осіб заяви про згоду прийняти спадщину, якщо частина шестимісячного строку, що залишилась для прийняття спадщини, менше трьох місяців.

    Охорона спадкового майна триває до прийняття спадщини всіма спадкоємцями, а якщо її не прийнято - до закінчення строку, встановленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини (частина перша ст. 65 Закону України "Про нотаріат"). Заходи щодо охорони спадкового майна припиняє нотаріус, який їх вживав.

    Якщо місце відкриття спадщини і місце вжиття заходів до охорони спадкового майна різні, про припинення охорони спадкового майна попередньо повідомляється нотаріус за місцем відкриття спадщини.

    Про припинення охорони спадкового майна нотаріус за місцем відкриття спадщини попередньо повідомляє спадкоємців та виконавця заповіту. З припиненням заходів до охорони спадкового майна повноваження виконавця заповіту тривають до повного здійснення волі спадкодавця, яка виражена в заповіті.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Яна!

    К сожалению, нотаруис не захотела до конца выполнить обязанности, возложенные на нее законом, в том числе и по охране имущества.

    Поэтому ваш путь защиты я бы рекомендовал начать именно с нотариуса и его действий по охране наследства.

    Также обратите внимание на аспект отсутсвия правоустанавливающих документов у вас. Его также необходимо взять на контроль, что бы не получить отказ в выдаче свидетельства о наследстве.

    Набирайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України