Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 17 лютого 2022, питання №56227 350₴

коли здійснюється оподаткування за договором купівлі продажу майнового комплексу з відтермінуванням платежа?

Коли виникнуть податкові наслідки? В момент переходу права власності чи в момент внесення коштів?
Продаж від юридичної особи до фізичної особи єдиного майнового комплексу. Коли мають бути сплачені податки на прибуток, НДС

Відповіді юристів (13)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Анастасія!

    Коли виникнуть податкові наслідки? В момент переходу права власності чи в момент внесення коштів? - в момент переходу права власності.

    Нотаріус щокварталу в порядку, встановленому розділом ІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку у розрізі кожного договору.

    Частиною першою статті 694 ЦК України встановлено, що договором купівлі - продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу.

    Важливо! Право власності у покупця на нерухоме майно виникає з моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу та одночасної державної реєстрації цього права.

    Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації (частина перша статті 182 ЦК України).

    Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (частина четверта статті 334 ЦК України).

    При нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна, умовами якого передбачено відстрочення (розстрочення) платежу, державна реєстрація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) переходу права власності до покупця здійснюється нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії, при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна.

    Важливо! У разі, якщо сторони договору купівлі-продажу нерухомості з відстроченням (розстроченням) платежу домовилися про збереження права власності за продавцем (стаття 697 ЦК України) допустима ситуація, коли момент проведення державної реєстрації права пов’язується з фактом виконання умов договору купівлі-продажу нерухомості з відстроченням (розстроченням) платежу, а саме — оплати повної ціни об’єкта нерухомості.

    Наслідком є те, що після нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нерухомості в кредит не відбувається державна реєстрація права власності. Вона буде здійснюватися тоді, коли відбудеться виконання умов договору купівлі-продажу нерухомості в кредит, проведення повного розрахунку за нерухоме майно.

    Строки проведення реєстраційних дій та надання інформації з Державного реєстру прав:

    • Реєстраційні дії здійснюються в день реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав, крім випадків, передбачених статтею 19 Закону.
    • Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав, крім випадку, передбаченого статтею 312Закону.

    Зверніть увагу! Надання інформації з Державного реєстру прав у електронній формі здійснюється в режимі реального часу.

    Важливо! Строк, зазначений у частині другій статті 19 Закону, обраховується з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

    У разі наявності зареєстрованих у Державному реєстрі прав інших заяв про державну реєстрацію прав на це саме майно строк державної реєстрації прав обраховується з дня прийняття державним реєстратором рішення про державну реєстрацію прав або про відмову в такій реєстрації щодо заяви, зареєстрованої в Державному реєстрі прав раніше.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Анастасія Клієнт 2 роки тому

      І такий ще момент, чи існує максимальний термін, на який можливо відтермінувати платіж?

      • __________ ___________ ______________
        71.4%

        Срок исполнения обязательств согласовуют стороны.

        В целом, срок может быть ЛЮБОЙ, но тогда, уверен, что безопасно было бы признать доход на момент передачи объектов (товарный метод), ибо претензии налоговиков не избежны (мол почему не признали доход и не оплатили налог с фин. результата).

        Опасным может быть только пропуск исковой давности по оплате за проданные объекты (например) поскольку после срока исковой давности задолженность признается безнадёжной, и Вы можете признать расход, но тогда 200% будут претензии налоговиков, поскольку они, очень часто, считают такие расходы как совершенный без деловой цели.

      • Савченко Олександр
        28.6%
        Савченко Олександр 2 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        І такий ще момент, чи існує максимальний термін, на який можливо відтермінувати платіж? - ні, законодавством він не встановлений.

        Відповідно до ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

        За змістом ст.ст.6, 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

        Частиною 3 ст. 334 ЦК України встановлено, що право власності за договором, що підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення. Але в ч. 4 цієї ж статті зазначено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

        Згідно з абз. 3 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію. У свою чергу, ч. 9 ст. 15 цього ж Закону встановлює, що державна реєстрація прав, їх обтяжень у результаті вчинення нотаріальної дії (надання відмови в ній) проводиться одночасно з вчиненням такої дії.

        Отже, Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» чітко регламентує порядок виникнення права власності за договорами, що підлягають нотаріальному посвідченню, а саме: договір нотаріально посвідчується нотаріусом, який одночасно реєструє право у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, відповідно право власності у Покупця на куплене, але не оплачене майно виникає одночасно з нотаріальним посвідченням та держреєстрацією.

        Однак не правильно було б стверджувати, що право власності у цьому випадку не можна залишити за продавцем. Зокрема, ст. 697 ЦК України прямо передбачена така можливість. У цьому разі нотаріус повинен посвідчити договір купівлі-продажу, а право власності після виконання покупцем умов про оплату буде зареєстроване державним реєстратором державної реєстраційної служби.

        Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    __________ ___________ ______________

    Добрый день!

    Позвольте уточнить, продается имущественный комплекс, либо же корпоративные права?

    Это важно для налоговых последствий.

    Анастасія Клієнт 2 роки тому

    майновий комплекс, в складі будівлі та декількох заправочних станцій. Підприємство знаходиться на орендованій земельній ділянці

    • __________ ___________ ______________

      Моя консультация, по этому поводу ниже.

      Справедливости ради, стоит учесть, что доход может признаваться и по "товарному методу"

      Наприклад п.8 ПСБО 15 "Дохід" Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

      1. покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

      2. підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

      3. сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

      4. є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані зцією операцією, можуть бути достовірно визначені.

      Тепер по порядку.

      1. Вами, в момент гос. регистрации права собственности передаются все риски в пользу покупатель (Критерий выполняется);

      2. Поскольку Вы более не собственник объектов, вы не осуществляете дальнейшее управление (Критерий выполняется;

      3. Сума дохода может быть оценена достоверна (договорная цена) (Критерий выполняется);

      4. Уверенность в получении результата (прибыли) по хоз. операции есть (Критерий выполняется).

      Таким образом, доход, например, можно признать в момент передачи объекта.

    __________ ___________ ______________

    Первично, по поводу НДС последствий скажу следующее, если объектом выступает недвижимость то необходимо учесть следующее.

    Податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються на дату першої події (оплата або передача).

    При продажу нерухомості ПЗ (податкове зобов'язання) виникають на дату події, що виникла раніше: або на дату складання документу, що засвідчує факт переходу права власності нанерухомість, або на дату зарахування коштів від покупця.

    Суди першої-другої інстанцій, з одного боку, визнають дату держреєстрації права власності на нерухомість першою подією для нарахування ПЗ (постанова Шостогоапеляційного адмінсуду від 06.03.2019 р. у справі № 2540/3036/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/ 8031555

    Таким чином, в даному випадку першою подією слід вважати дату складання документу, що засвідчує факт переходу права власності і як наслідок перша подія породжує обов'язок скласти податкову накладну і задекларувати ПЗ з ПДВ.

    Що стосується наслідків з податку на прибуток.

    п.5 ПСБО 15 "ДОХІД" Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

    Таким чином, вважаю, що дохід для цілей податку на прибуток підприємств слід визнавати під час збільшення активу (надходження коштів у якості оплати).

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Анастасія!

    Вас цікавить з позиції юридичної особи?

    По прибутку - щоквартально, якщо ви на загальній системі оподаткування.

    А по ПДВ- варто з'ясовувати виникнення податкового зобов'язання/кредита. Моменту.

    А тому уточніть яким документом відбуваєте перехід права власності на комплекс?

    Звертайтесь

    • Анастасія Клієнт 2 роки тому

      на підставі договору купівлі продажу. Але, покупець - фіз особа наразі не має змоги сплатити всю суму, тож цікавить момент, коли виникнуть податкові зобов'язання, чим це регламентується та на який період максимально можливо відтермінувати платіж

      • __________ ___________ ______________

        Если момент передачи является первый событием (оплат не должно быть вовсе) то на дату передачи вы признаете налоговые обязательства по НДС.

        По поводу срока, ответил Вам выше.

        хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    відповідно до п. 187.7 ст. 187 Податкового кодексу України датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника ПДВ або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

    У вашому випадку податкове зобов язання виникає з моменту реєстрації права власності на нерухоме майно.

    Термін виконання зобов язань не встановлений , його мають узгодити сторони своєю згодою спільно.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Анастасія!

    Звітним (податковим) періодом для платників ПДВ є один календарний місяць.

    Норми встановлені п. 202.1 ст. 202 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

    Податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 203.1 ст. 203 ПКУ).

    Згідно з п. 49.20 ст. 49 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

    Граничні строки подання податкової декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені ПКУ.

    Пунктом 203.2 ст. 203 ПКУ визначено, що сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ст. 203 ПКУ для подання податкової декларації.

    Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

    Оскільки граничним терміном подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2022 рік є 01 березня 2023 року, то сплатити податкові зобов’язання слід не пізніше 11 березня 2023 року.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України