Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 20 лютого 2022, питання №56372 150₴

Отримання земельної ділянки під будівництво

Доброго дня. Чи може займатись оформленням на мене земельної ділянки під будівництво інша особа, наприклад сестра? У зв'язку з тим що я знаходжусь за кордоном і не маю такої можливості, а по моїй заяві на отримання безплатної ділянки прийнято рішення щоб надати таку ділянку.

Відповіді юристів (8)

    Гуща Юрій Миколайович
    20%
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Добого дня!

    Так, звичайно, сестра може бути представником. Можна зробити доручення й за кордом, легалізувати в Україні.

    Відповідно до частини першої та абзацу першого і другого частини третьої статті 202 Кодексу правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Одностороннім правочином є дія однієї сторони, яка може бути представлена однією або кількома особами. Односторонній правочин може створювати обов’язки лише для особи, яка його вчинила.

    Статтею 244 Кодексу передбачено, що представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Представництво за довіреністю може грунтуватися також на акті органу юридичної особи.

    Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Згідно із статтею 245 Кодексу, форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню.

    Отже, форма довіреності може бути звичайною письмовою або письмовою нотаріальною. Нотаріально посвідчена довіреність вимагається на вчинення правочину, який потребує нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом або домовленістю сторін.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Сергій!

    Доброго дня. Чи може займатись оформленням на мене земельної ділянки під будівництво інша особа, наприклад сестра? - лише по довіреності.

    Згідно статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Відповідно до статті 245 ЦК України форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

    Стаття 247 ЦК України визначає, що строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. У тому разі, якщо у довіреності не вказана дата її вчинення вона вважається нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). У довіреностях, виданих на ім'я адвокатів, можуть зазначатися їх статус та членство в адвокатському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).

    Органи і особи, які мають право посвідчувати довіреності:

    • нотаріуси;
    • уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування - довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами;
    • начальники госпіталів, санаторіїв, інших військово-лікувальних закладів, їх заступники з медичної частини, старші або чергові лікарі - довіреності військовослужбовців або інших осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;
    • командири (начальники) військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів - заповіти і довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи посадової особи органу місцевого самоврядування, що вчиняють нотаріальні дії, - заповіти і довіреності працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців;
    • головні лікарі, їх заступники з медичної частини або чергові лікарі лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров'я, начальники госпіталів - заповіти осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;
    • директори або головні лікарі будинків для осіб похилого віку та інвалідів - заповіти осіб, що проживають у таких будинках;
    • начальники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів - заповіти і довіреності осіб, що тримаються в таких установах;
    • капітани морських або річкових суден, що плавають під прапором України, - заповіти осіб, що перебувають під час плавання на таких суднах;
    • начальники пошукових або інших експедицій - заповіти осіб, що перебувають у таких експедиціях;
    • начальники слідчих ізоляторів посвідчують заповіти і довіреності осіб, узятих під варту, та засуджених, стосовно яких вирок суду не набрав законної сили, за погодженням з посадовою, службою особою чи органом, у провадженні яких перебуває справа.

    Ви можете у місцевого нотаріуса оформити таку довіреність, апостилювати її в органі юстиції та поштою передати своїй сестрі, яка вже на місці зробить нотаріальний переклад на українську мову. Також можете оформити цю довіреність у дипломатичних представництвах/консульських установах України за кордоном.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text):

    1.2. Вчинення нотаріальних дій покладається на консульських посадових осіб (далі - консул), які працюють в дипломатичних представництвах та консульських установах України.

    1.3. Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

    1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

    Законодавством України можуть бути передбачені й інші дії, що вчиняються консулами.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно укласти довіреність на сестри ім я з дорученням на оформлення земельних документів на ваше ім я.

    Далі сестра як уповноважена особа оформлює та підписуєдокументи , проходите нотаріальні процедури і передає Вам поштою готові документи на право власності на майно.

    необхідно буде в Україні зробити та завірити нотаріальний переклад довіреності на українську мову

    Довіреність можете оформити у консульстві та направити консульською поштою

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Сергій!

    Так, по довіпеності від Вас, посвідченій у Консульському відділі Посольства України у державі Вашого перебування.

    Згідно статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Документи, які необхідні для оформлення довіреності:паспортний документ (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, національний паспорт іноземного громадянина, паспорт іноземного громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон).Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається:Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу Посольства України (ПУ) у години прийому відвідувачів.Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього документів: особистої щодо вчинення нотаріальної дії з усіма необхідними копіями документів у додатку, чинного паспорта громадянина України для виїзду за кордон, попередньо підготовленого до посвідчення документу та сплати консульського збору.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Доброго дня. Чи може займатись оформленням на мене земельної ділянки під будівництво інша особа, наприклад сестра? У зв'язку з тим що я знаходжусь за кордоном і не маю такої можливості, а по моїй заяві на отримання безплатної ділянки прийнято рішення щоб надати таку ділянку.

    может

    для єтого Вы должны оформить доверенность у любого нотариуса в стране где пребываете - сделать перевод и апостиль

    или оформить доверенность в консульстве Украины той страны где пребываете и соответственно отправить оригинал на Украину сестре

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Вам необходимо оформить насестру доверенность.

    В стране пребывания (но только страны, которая подписала «Гаагскую конвенцию, отменяющую требование легализации иностранных официальных документов, от 5 октября 1961 года») у местного нотариуса оформляете доверенность , аппостилируете ее и отправляете почтой в Украину.

    В Украине сестра делает официальный перевод и может заниматься оформлением выделенной Вам земли.

    Текст доверенности пусть сестра возьмет у украинского нотариуса, переведет на английский и отправит Вам (Вы этот текст предоставите местному нотариусу).

    Перечень стран-участниц Конвенции, которая отменяет требование легализации официальных иностранных документов (Гаага, 1961 год):

    1. Австралия (офиц. название - Австралийский Союз)
    2. Австрия (офиц. название - Республика Австрия)
    3. Азербайджан (офиц. название - Азербайджанская Республика)*
    4. Албания (офиц. название - Республика Албания)
    5. Андорра (офиц. название - Княжество Андорра)
    6. Антигуа и Барбуда
    7. Аргентина (офиц. название - Аргентинская Республика)
    8. Армения (офиц. название - Республика Армения)*
    9. Багамы (офиц. название - Содружество Багамских островов)
    10. Барбадос
    11. Бахрейн (офиц. название - Королевство Бахрейн)
    12. Беларусь (офиц. название - Республика Беларусь)*
    13. Белиз
    14. Бельгия (офиц. название - Королевство Бельгия)
    15. Болгария (офиц. название - Республика Болгария)*
    16. Боливия (офиц. название - Многонациональное Государство Боливия)
    17. Босния и Герцеговина
    18. Ботсвана (офиц. название - Республика Ботсвана)
    19. Бразилия (офиц. название - Федеративная Республика Бразилия)
    20. Бруней (офиц. название - Государство Бруней-Даруссалам)
    21. Бурунди (офиц. название - Республика Бурунди)
    22. Вануату (офиц. название - Республика Вануату)
    23. Венгрия*
    24. Венесуэла (офиц. название - Боливарианская Республика Венесуэла)
    25. Гайана (офиц. название - Кооперативная Республика Гайана)
    26. Гватемала (офиц. название - Республика Гватемала)
    27. Германия (офиц. название - Федеративная Республика Германия)
    28. Гондурас (офиц. название - Республика Гондурас)
    29. Гренада
    30. Греция (офиц. название - Греческая Республика)
    31. Грузия*: Не распространяется на Автономную Республику Абхазии и бывшую автономную область Южной Осетии
    32. Дания (офиц. название - Королевство Дания): Не распространяется на Гренландию и Фарерские острова
    33. Доминика (офиц. название - Содружество Доминики)
    34. Доминиканская Республика
    35. Израиль (офиц. название - Государство Израиль)
    36. Индия (офиц. название - Республика Индия)
    37. Ирландия (офиц. название - Республика Ирландия)
    38. Исландия
    39. Испания (офиц. название - Королевство Испания
    40. Италия (офиц. название - Итальянская Республика)
    41. Кабо-Верде (офиц. название - Республика Кабо-Верде)
    42. Казахстан (офиц. название - Республика Казахстан)*
    43. Кипр (офиц. название - Республика Кипр)
    44. Китай (офиц. название - Китайская Народная Республика): Распространяется только на Гонконг и Макао
    45. Колумбия (офиц. название - Республика Колумбия)
    46. Королевство Нидерландов
    47. Королевство Эсватини (до 2018 р. - Королевство Свазиленд)
    48. Косово (офиц. название - Республика Косово)**
    49. Коста-Рика (офиц. название - Республика Коста-Рика)
    50. Кыргызстан (офиц. название - Киргизская Республика)*
    51. Латвия (офиц. название - Латвийская Республика)*
    52. Лесото (офиц. название - Королевство Лесото)
    53. Либерия (офиц. название - Республика Либерия)
    54. Литва (офиц. название - Литовская Республика)*
    55. Лихтенштейн (офиц. название - Княжество Лихтенштейн)
    56. Люксембург (офиц. название - Великое Герцогство Люксембург)
    57. Маврикий (офиц. название - Республика Маврикий)
    58. Малави (офиц. название - Республика Малави)
    59. Мальта (офиц. название - Республика Мальта)
    60. Марокко (офиц. название - Королевство Марокко)
    61. Маршалловы Острова (офиц. название - Республика Маршалловы Острова)
    62. Мексика (офиц. название - Мексиканские Соединенные Штаты)
    63. Молдавия (офиц. название - Республика Молдова)*
    64. Монако (офиц. название - Княжество Монако)
    65. Монголия*
    66. Намибия (офиц. название - Республика Намибия)
    67. Никарагуа (офиц. название - Республика Никарагуа)
    68. Ниуэ
    69. Новая Зеландия: Не распространяется на Токелау
    70. Норвегия (офиц. название - Королевство Норвегия)
    71. Оман (офиц. название - Султанат Оман)
    72. Острова Кука
    73. Палау (офиц. название - Республика Палау)
    74. Панама (офиц. название - Республика Панама)
    75. Парагвай (офиц. название - Республика Парагвай)
    76. Перу (офиц. название - Республика Перу)
    77. Польша (офиц. название - Республика Польша)*
    78. Португалия (офиц. название - Португальская Республика)
    79. Республика Корея
    80. Республика Эль Сальвадор
    81. Россия (офиц. название - Российская Федерация)*
    82. Румыния*
    83. Самоа (офиц. название - Независимое Государство Самоа)
    84. Сан-Марино (офиц. название - Светлейшая Республика Сан-Марино)
    85. Сан-Томе и Принсипи (офиц. название - Демократическая Республика Сан-Томе и Принсипи)
    86. Северная Македония - (офиц. название - Республика Северная Македония)*
    87. Сейшельские острова (офиц. название - Республика Сейшельские острова)
    88. Сент-Винсент и Гренадины
    89. Сент-Китс и Невис (офиц. название - Федерация Сент-Китс и Невис)
    90. Сент-Люсия
    91. Сербия (офиц. название - Республика Сербия)*
    92. Сингапур (офиц. название – Республика Сингапур) - с 16.09.2021
    93. Словакия (офиц. название - Словацкая Республика)
    94. Словения (офиц. название - Республика Словения)
    95. Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии: Не распространяется на страны, которые получив независимость (вышли из состава Великобритании) не подписали Конвенцию
    96. Соединенные Штаты Америки
    97. Суринам (офиц. название - Республика Суринам)
    98. Таджикистан (офиц. название - Республика Таджикистан)*
    99. Тонга (офиц. название - Королевство Тонга)
    100. Тринидад и Тобаго (офиц. название - Республика Тринидад и Тобаго)
    101. Тунис (офиц. название - Тунисская Республика)
    102. Турция (офиц. название - Турецкая Республика)
    103. Узбекистан (офиц. название - Республика Узбекистан)*
    104. Украина (Не распространяется на временно оккупированные территории Донецкой и Луганской областей, Автономную Республику Крым и г. Севастополь)
    105. Уругвай (офиц. название - Восточная Республика Уругвай)
    106. Фиджи (офиц. название - Республика Фиджи)
    107. Филиппины (офиц. название - Республика Филиппины)
    108. Финляндия (офиц. название - Финляндская Республика)
    109. Франция (офиц. название - Французская Республика)
    110. Хорватия (офиц. название - Республика Хорватия)
    111. Черногория
    112. Чехия (офиц. название - Чешская Республика)*
    113. Чили (офиц. название - Республика Чили)
    114. Швейцария (офиц. название - Швейцарская Конфедерация)
    115. Швеция (офиц. название - Королевство Швеция)
    116. Эквадор (офиц. название - Республика Эквадор)
    117. Эстония (офиц. название - Эстонская Республика)*
    118. Южно-Африканская Республика (ЮАР)
    119. Ямайка - с 03.07.2021
    120. Япония (офиц. название - Государство Япония)

    Самый предпочтительный вариант оформить доверенность в консульство Украины в стране Вашего пребывания.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

    У свою чергу частина 1 статті 81 Земельного кодексу України визначає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

    Як видно із вищевказаних норм законодавства, право на приватизацію землі належить виключно громадянам України, іноземці та особи без громадянства таким правом не наділені.

    У відповідності до частини 1 статті 121 Земельного кодексу України, встановлено норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, а саме:

    а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

    б) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

    в) для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

    г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

    ґ) для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

    д) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

    Виключення із цього переліку становлять землі сільськогосподарського призначення, які за приписами частини 1 статті 121 Земельного кодексу України, розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

    Частина 4 статті 116 Земельного кодексу України, передбачає, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

    Тобто, кожному громадянину гарантовано законодавством право на разову приватизацію кожного виду цільового призначення земельних ділянок, що в сукупності дає право на безоплатне отримання шістьох земельних ділянок відповідної площі із різним видами цільовими призначенням.

    Чинним законодавством не передбачено безоплатне отримання земельних ділянок із будь-якою прив’язкою до місця реєстрації, проживання, перебування тощо. Кожен громадянин може отримати земельні ділянки на території будь-якого населеного пункту України або за межами такого населеного пункту.

    Отже, які ж саме етапи потрібно пройти громадянину України у разі виникнення бажання реалізувати своє право на безоплатну передачу земельної ділянки:

    Потрібно визначитись із населеним пунктом, де громадянин бажає отримати земельну ділянку, призначенням земельної ділянки та обрати вільну земельну ділянку.

    Звернення громадянина із клопотанням про передачу безоплатно у власність земельної ділянки.

    В залежності від виду та місцезнаходження земельної ділянки із таким клопотанням потрібно звертатись:

    до місцевої ради (якщо питання стосується земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах);

    до районної держадміністрації (якщо питання стосується земель державної власності поза межами населених пунктів);

    до Головного управління Держгеокадастру в областях (якщо питання стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів).;

    У клопотанні про безоплатну передачу у власність земельної ділянки зазначаються – цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються: графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). Також додаються копії документів, що посвідчують особу, яка звернулась із відповідним клопотанням та довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку (номер та серія паспорту для осіб, які за релігійними переконаннями відмовились від отримання цього номеру).

    Звертаємо увагу на те, що частина 6 статті 118 Земельного кодексу України виражена у категоричній формі та прямо забороняє вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

    Звертаючись із таким клопотанням, особа повинна додати графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Тут постає питання де ж отримати такі матеріали й як вони повинні виглядати. Варто зазначити, що чинним законодавством не передбачена форма таких графічних матеріалів, тому фактично можна додати клопотання графічні матеріали, використовуючи Google Maps, або ж використовуючи Google Earth, однак це не гарантує правильний вибір.

    Також, можна звернутися до територіальних органів Держгеокадастру та замовити вказані графічні матеріали щодо розташування земельної ділянки (вартість таких послуг - викопіювання з кадастрової карти або плану (вартість такої послуги визначається відповідно до постанови КМУ від 01.08.2011 року № 835 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг».

    Однак, строки виготовлення викопіювання може сягати до місяця, а за цей час на таку земельну ділянку може бути подане відповідне клопотання і прийняте по ньому рішення на користь іншої особи.

    Обов’язково варто перевіряти земельні ділянки сільськогосподарського призначення за цим посиланням на предмет включення таких земельних ділянок до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах відповідно до наказів компетентних органів. У такому випадку, такі землі за процедурою безоплатної передачі не можна буде отримати у зв’язку із реалізацією права на них на конкурсних засадах.

    У подальшому потрібно отримати погодження поданого клопотання.

    Відповідно до ч. 7 ст. 118 Земельного кодексу України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

    Акцентуємо, що згідно цієї ж ч. 7 ст. 118 Земельного кодексу України підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    Вже на цій стадії може виникнути ситуація, коли відповідний орган протягом встановленого місячного строку не розгляне подане клопотання взагалі, тобто у особи, яка звернулась із відповідним клопотання не буде а ні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а ні мотивованої відмови у його наданні.

    Проте у вказаній ситуаціє, діє принцип «мовчазної згоди», коли особа може розпочати процес розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, після чого подає його із відповідною заявою на затвердження. Шанси на його затвердження за мовчазною згодою доволі високі (правових підстав для відмови у виконавчого органу майже немає), однак це не виключає отримання відмови у його затвердженні, яку потрібно буде оскаржити у судовому порядку або повторно звертатись із заявою.

    У разі виникнення такої ситуації, особа письмово повинна повідомити виконавчий орган про початок розроблення проекту землеустрою та додати до письмового повідомлення договір на виконання робіт із розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у місячний строк з дня закінчення місячного строку, встановленого для погодження клопотання, тобто фактично через два місяці з дня подання клопотання.

    Тобто вам достатньо нотаріально оформити довіреність на представництво ваших інтересів і ваш представник зможе оформляти необхідні Вам документи.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Сергій!

    Так, на підставі довіреності це можливо зробити. Але, головне виписати в довіреність всі повноваження, якими ви наділяєте сестру.

    Та зверніть увагу, що бажано ці повноваження виписувати саме на процедурний процес оформлення, без реєстрації права власності.

    Телефонуйте,якщо будуть питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України