Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 лютого 2022, питання №56678 150₴

Чи підлягаю я зараз мобілізації якщо працюю в загальноосвітній школі вчителем на 1.10 ставки

Зараз відбувається призов до війська по мобілізації я служив в Радянській армії в господарській частині військова спеціальність писар діловоцтва, військове звання єфрейтор, мені 52 роки. В 2009 році був виключений із військовозабов'язаних на обліку всі ці роки не поновлювався. Зараз працюю вчителем загальноосвітньої школи за основним місцем роботи на 1.10 ставки.
Питання: Чи підлягаю я зараз призову по мобілізації?

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Верховна рада 24 лютого на позачерговому засіданні запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну.

    період дії воєнного стану можуть оголосити загальну або часткову мобілізацію, написано в законі. Строки та обсяги визначає президент України. Але мобілізацію можуть і не оголошувати. Також військкомати можуть викликати на збори військовозобов’язаних. Чи буде обмежений виїзд за кордон для резервістів, також вирішує влада.

    Заборонити чи обмежити виїзд з території, на якій оголошено воєнний стан, чи взагалі з країни можуть не тільки для військовозобов’язаних, а й для всіх громадян. Рішення грунтується на указі президента, а приймає його, згідно з постановою Кабміну, військове командування разом з військовими адміністраціями.

    Президент України оголосив загальну мобілізацію для всіх хто спроможний та може стати до оборони.

    Призовний вік до 27-ми років включно. на строкову , але зараз мобілізація у зв язку з воєнним станом.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    З 25.02.22 окремим указом Президента заборонено виїзд чоловікам з 18 -ти до 60 -ти років.

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с профессиональной деятельностью - преподаватель .

    Указ Президента на Вас не распостраняется в обязательном порядке , но если у Вас есть желание и Вы можете использовать оружие , то можете присоединится к формированию территориальной обороны Вашего региона добровольно и подписать контракт добровольца ТРО

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відповідно до УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 Про загальну мобілізацію

    У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до частини другої статті 102, пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

    1. Оголосити та провести загальну мобілізацію (далі – мобілізація).

    2. Мобілізацію провести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

    3. Мобілізація проводиться протягом 90

    Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи, які впроваджуються відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

    З зазначеного вами Ви можете бути зараховані в четвертий етап

    громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Віктор!

    "Зараз відбувається призов до війська по мобілізації я служив в Радянській армії в господарській частині військова спеціальність писар діловоцтва, військове звання єфрейтор, мені 52 роки. В 2009 році був виключений із військовозабов'язаних на обліку всі ці роки не поновлювався. Зараз працюю вчителем загальноосвітньої школи за основним місцем роботи на 1.10 ставки. Питання: Чи підлягаю я зараз призову по мобілізації"?

    Ви маєте право на отримання відстрочки від призову по мобілізації, так як:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...4) досягли граничного віку перебування в запасі;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;...".

    При наличии вопросов обращайтесь, через "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    24 лютого 2022 року у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

    У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України.

    На кордоні з Польщею почастішали випадки повернення транспортних засобів суміжною стороною. Причиною цього є відсутність полісу страхування - "зеленої карти" (обов’язковий вид страхування для тих, хто має намір їхати за кордон на своєму автомобілі).

    На період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Окремо зазначимо, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:

    1. посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період (статт 24 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ).

    Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    На військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню за переліками посад та професій, військовими комісаріатами за місцем розташування підприємств оформлюються посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

    З питань, що пов'язані з бронюванням військовозобов'язаних за підприємствами, останні звертаються до міністерств, відомств, обласних державних адміністрацій та до військових комісаріатів за місцем знаходження підприємств.

    Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час регулюються, зокрема постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 року № 45 "Про затвердження Порядку бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час" (для службового користування) та розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року № 493 "Про затвердження переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час".

    2. висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

    ВЛК - це військово-медичні установи, що створені для для проведення військово-лікарської експертизи, яка полягає в проведенні медичного огляду (включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, з винесенням письмового висновку (постанови)) (пункт 1.1 глави 1 розділу II Положення).

    У разі коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, ВЛК приймає постанову (висновок) про:

    • непридатність до військової служби у мирний час;
    • обмежену придатність у воєнний час;
    • непридатність з виключенням з військового обліку.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів (про те чи підлягає постанова затвердженню ВЛК визначено в Положенні).

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    1. на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або
    2. які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або
    3. на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    А також тих, хто є:

    1. усиновителем
    2. опікуном, або
    3. чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Сторінка Державної прикордонної служби в Фейсбук: https://www.facebook.com/100066866381279/posts/284433603795517/?d=n

    Президент України підписав Указ про загальну мобілізацію №69/2022.

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    2. визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
    3. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    4. жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    5. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
    6. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    7. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
    8. усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    9. зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
    10. народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
    11. працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;
    12. інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
    • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
    • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
    1. військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
    2. працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;
    3. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
    4. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Обов'язки громадян:

    Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено:

    • з’явитися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;
    • надати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом.

    Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу під час мобілізації можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Виктор!

    Учитывая ваш возраст, отсутствие боевого опыта и проблемы со здоровьем - Вас точно не мобилизуют.

    Президент Украины Владимир Зеленский 24 февраля подписал указ о всеобщей мобилизации. Всеобщей мобилизации подлежат далеко не все военнообязанные граждане Украины.

    Всеобщая мобилизацияэто оперативный механизм пополнения рядов Вооруженных сил, проводимый одновременно на всей территории Украины. Он касается всех органов государственной власти, других государственных органов, органов местного самоуправления, ВСУ, других военных формирований, органов и сил Гражданской обороны Украины, отраслей национальной экономики, государственных и частных предприятий, учреждений и организаций.

    Мобилизацию проведут в течение 90 дней со дня публикации указа президента, то есть от 24 февраля.

    Кого призвут:

    • Призвут военнообязанных;
    • резервистов;
    • бойцов Национальной гвардии;
    • работников Службы безопасности;
    • работников Государственной пограничной службы;
    • работников Государственной специальной службы транспорта;
    • работников Государственной службы специальной связи и защиты информации,
    • членов других военных формирований.

    Кроме того, на нужды ВСУ могут изымать транспорт.

    Кто не подлежит мобилизации:

    Всеобщей мобилизации подлежат все граждане Украины (преимущественно мужчины), способные выполнять свой воинский долг. Однако это не значит, что будут призывать всех без исключения.

    Согласно статье 23 Закона Украины «О мобилизационной подготовке и мобилизации», не подлежат призыву на военную службу следующие категории военнообязанных граждан:

    • забронированные на период мобилизации и военное время за органами государственной власти, другими государственными органами, органами местного самоуправления, а также за предприятиями, учреждениями и организациями;
    • признанные медкомиссией временно непригодными к военной службе по состоянию здоровья сроком до шести месяцев (с повторным прохождением комиссии);
    • женщины и мужчины, на содержании которых находятся трое и более детей в возрасте до 18 лет (такие женщины и мужчины могут быть призваны на военную службу в случае их согласия и только по месту жительства);
    • женщины и мужчины, самостоятельно воспитывающие ребенка (детей) в возрасте до 18 лет (такие лица могут быть призваны на военную службу в случае их согласия и только по месту жительства);
    • женщины и мужчины, на содержании которых находится ребенок с инвалидностью подгруппы А в возрасте до 18 лет;
    • женщины и мужчины, на содержании которых находится ребенок с инвалидностью, имеющий какие-либо виды нарушений функций организма III-IV степени их выражения;
    • ребенок с инвалидностью, функциональные нарушения которой соответствуют категории II-III степени их выражения;
    • ребенок с инвалидностью, имеющий функциональные нарушения в организме и ограничения жизнедеятельности, отвечающие критериям установления I или II группы инвалидности для совершеннолетнего лица;
    • женщины и мужчины, на иждивении которых находится совершеннолетний ребенок, являющийся лицом с инвалидностью I или II группы, до достижения им 23 лет;
    • усыновители, опекуны, попечители, приемные родители, родители-воспитатели, на содержании которых находятся дети-сироты или дети, лишенные родительской опеки, в возрасте до 18 лет (такие лица могут быть призваны на военную службу в случае их согласия и только по месту жительства) ;
    • заняты постоянным уходом за нуждающимися в случае отсутствия других лиц, которые могут осуществлять такой уход;
    • народные депутаты, депутаты Верховной Рады АР Крым;

    работники: органов военного управления (органов управления), воинских частей (подразделений), предприятий, учреждений и организаций:

    • Министерство обороны Украины;
    • Вооруженных сил Украины;
    • Государственная служба специальной связи и защиты информации Украины;
    • Службы безопасности Украины;
    • Службы внешней разведки;
    • Национальная гвардия Украины;
    • Государственная пограничная служба Украины;
    • Национальная полиция Украины;
    • налоговой милиции;
    • Национального антикоррупционного бюро;
    • Государственное бюро расследований;
    • Государственная исполнительная служба Украины;
    • Управление государственной охраны Украины;
    • другие военнообязанные или отдельные категории граждан в предусмотренных законом случаях.

    Этапы мобилизации:

    Общая мобилизация происходит в четыре этапа, которые внедряются в соответствии с потребностями и возможностями во время активных боевых действий:

    Первая очередь оперативного резерва – бывшие военнослужащие до 40 лет, имеющие боевой опыт и отслужившие в армии по контракту или во время одной из предыдущих волн мобилизации (речь идет именно о ветеранах боевых действий с 2014 года, а не всех, кто когда-либо проходил срочную службу).

    Вторая очередь оперативного резерва – военнослужащие, проходившие срочную службу до 2014 года или служившие по контракту.

    Мобилизационный резерв – военнообязанные граждане, которые окончили военные кафедры вузов как офицеры запаса и не призывались во время предыдущих мобилизационных волн.

    Общественный резерв – остальные граждане, не имеющие возрастных и физических ограничений по призыву на военную службу и могут быть привлечены для комплектования ВСУ и других военных формирований исключительно в особый период (применяется в случае худшего сценария полномасштабной войны).

    Обов'язки громадян:

    Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено:

    • з’явитися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;
    • надати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом.

    Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу під час мобілізації можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

    Відповідальність за ухилення від військової служби:

    Громадянам, які ігнорують мобілізацію, загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність. Це прописано у законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», та у законі «Про військовий обов’язок і військову службу».

    1. Порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку призведе до накладення на порушника штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у проміжку від 6 200 до 12 400 грн) згідно статті 210 Кодексу України. Якщо порушення повториться, тобто за передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу вже відбудеться адміністративне стягнення, то сума штрафу буде становити від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у проміжку від 12 400 до 18 600 грн).

    Порушеннями правил військового обліку вважаються:

    • неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин;
    • несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади;
    • порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах.

    2. У разі ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після того, як він отримав попередженні від військового комісаріату, дає право накласти на нього штраф до п’ятдесяти (62 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або відправити на виправні роботи на строк до двох років, або арештувати на строк до шести місяців (ст. 335, 336, 336-1, 337 ККУ).

    3. Умисне псуття, втрата або недбале зберігання військовозобов’язаними і призовниками обліково-військових документів (військових квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць) підпадає під статтю 211 Кодексу України. Штраф за це передбачається від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1200 до 3700 грн) при першому порушенні, та від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3700 до 8600 грн) наступного разу.

    4. У разі ухилення військовозобов’язаного від зборів (навчальних, спеціальних чи перевірних) — карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 86 800 грн) або арештом на строк до шести місяців (ст. 335, 336, 336-1, 337 ККУ).

    5. Неявка громадян на виклик у військовий комісаріат без поважних причин для приписки до призовної дільниці (Стаття 211-1 КУ) — прецедент для накладення штрафу до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (1200 грн).

    6. Резервісти, які ухилились від строкової військової служби, відповідно до 335, 336, 336-1, 337 Кримінального кодексу України будуть покарані обмеженням волі на строк до трьох років.

    7. Резервісти, які ухилились від призову за мобілізацією, будуть покарані обмеженням волі на строк від двох до п’яти років (ст. 335, 336, 336-1, 337 ККУ).

    8. Резервісти, які ухилились у разі проведення цільової мобілізації, проходження служби цивільного захисту в особливий період (крім відбудовного періоду), будуть покарані позбавленням волі на строк від двох до п’яти років (ст. 335, 336, 336-1, 337 ККУ).

    В Минобороны ответили на самые распространенные вопросы о мобилизации в условиях военного положения:

    "Несмотря на то, что мы уже с вами проходили несколько волн мобилизации, сейчас ситуация неординарная, а значит, у вас возникает много вопросов", — отметила замглавы Минобороны Анна Маляр и дала ответы.

    Итак, 24 февраля Российская Федерация совершила открытую агрессию против Украины. Указом президента № 69/2022 была объявлена всеобщая мобилизация.

    "Хочу напомнить, что защита Отечества является конституционной обязанностью каждого гражданина и это дело всего народа. Внести свой вклад в сохранение территориальной целостности государства и мирной жизни народа Украины является делом чести и обязанностью каждого гражданина", — отметила Маляр.

    Как происходит мобилизация сейчас? Какие правила?

    В связи с военной агрессией Российской Федерации против Украины начиная с 24 февраля 2022 г. на основании Указа президента Украины № 69/2022 "Об общей мобилизации" в государстве объявлено и проводится общая мобилизация в течение 90 суток.

    Призыв военнообязанных, резервистов и привлечения транспортных средств обеспечения нужд Вооруженных сил Украины, других военных формирований Украины осуществляется в объемах, определенных мобилизационными планами. Сейчас эти планы есть с грифом "секретно".

    Кого в первую очередь мобилизуют? Или отправляют сразу на передовую? Как учат тех, кто не имеет опыта военной службы?

    В первую очередь комплектование боевых воинских частей производится за счет резервистов, бывших участников АТО и ООС, с постепенным наращиванием численности подразделений за счет уже отслуживших военнослужащих и военнообязанных.

    Мобилизированных, которые не проходили военной службы на первом этапе, направляют для осуществления соответствующей профессиональной подготовки в учебные центры (учебные заведения), после завершения которой, они выбывают для комплектования подразделений, ведущих боевые действия.

    Каков порядок мобилизации внутриперемещенных лиц?

    В связи с активными боевыми действиями со стороны оккупанта сотни тысяч переселенцев (часть из них военнообязанные призывного возраста 18-60 лет) вынуждены были спасать свои семьи и перемещаться в безопасные места.

    Мужчины призывного возраста для получения статуса ВПЛ обязаны стать на военный учет в ТЦК и СП и в соответствии с общей мобилизацией они должны быть призваны в армию.

    Ближайшие планы на мобилизацию через военное положение?

    Планирование следующих шагов проведения мобилизационных мероприятий в государстве напрямую зависит от развития ситуации на линии столкновения.

    Так будет ли мобилизация студентов?

    В пункте 1 статьи 17 Закона Украины " О воинской обязанности и военной службе " (этот документ имеет высшую юридическую силу ) установлено следующее: " получение отсрочки от военной службы предоставляется для получения образования гражданам, обучающимся в высших учебных заведениях с дневной формой обучения " , в том числе при получении следующей высшей степени высшего образования ".

    То есть мобилизация студентов невозможна, если гражданин Украины учится в любом учебном заведении по дневной форме обучения. Если вы получили вызов в территориальный центр комплектования и социальной поддержки, необходимо предоставить документ, подтверждающий, что вы имеете право на отсрочку. К примеру, справку из учебного заведения.

    О российских фейках про мобилизацию студентов в Украине

    Еще до вторжения России в Украину, 23 февраля 2022 года, начали появляться "фейковые сообщения" о том, что Министерство образования и науки якобы объявило о мобилизации студентов. Не верить в подобные новости призвали в СБУ.

    Будут ли мобилизовывать женщин?

    Женщины, состоящие на военном учете по соответствующим военно-учетным специальностям могут быть призваны в воинские части на военную службу.

    Пока такой необходимости нет, но в отдельных случаях женщины могут быть мобилизованы по наиболее дефицитным для Вооруженных Сил Украины и другим составляющим силам обороны военными специальностями, такими как: медицинские, связи, вычислительной техники, радиоэлектроники, водители автотракторных (гусеничных) средств, водолазы, механики и монтажники авиационных машин, картографии, топогеодезии, фотограмметрии, аэрофотослужбы, полиграфии, кинорадиомеханики, пищевой промышленности, финансово-экономической деятельности

    Следует заметить, что ни одна женщина без согласия на военную службу во время мобилизации пока не призвана.

    Учитывая объемы мобилизации, которые приходится сейчас выполнять, могут возникать организационные проблемы, проблемы обеспечения. Однако делается все возможное для их решения, в том числе благодаря вашему оперативному информированию.

    Какие две жалобы мы получаем сейчас чаще всего?

    1. По поводу того, что в западной Украине мобилизуют в первую очередь ВПЛ, а не местных?

    Указанные жалобы необоснованны.

    Вызывающая и беспрецедентная вооруженная агрессия России в отношении нашего государства сейчас, наверное, как никогда, еще не объединяла наш народ в сопротивление. Во всех средствах массовой информации есть много разнообразных видео, показывающих невероятное количество людей, добровольно прибывающих в ТЦК и СП для выполнения своей конституционной обязанности по защите суверенитета и территориальной целостности Украины.

    Это говорит о том, что работники ТЦК и СП просто физически не могут делать выборочный или принципиальный подход к призыву граждан. Мобилизация производится на общих основаниях для всех слоев населения.

    2. Людей, через пару дней учеб или вообще без них направляют на передовую?

    В связи с сложившейся в государстве ситуацией, подготовка рядового и сержантского состава в учебных центрах проводится по сокращенным срокам (без снижения качества обучения) и составляет от 7 до 20 суток (в зависимости от сложности специальности).

    Впрочем, если вас без навыков владения оружием и подготовки направили на передний край, сообщите об этом телефонам горячей линии. Для того, чтобы оперативно разобраться и принять меры, нужно назвать ФИО мобилизованного лица и номер воинской части, в которую направили.

    0-800-500-410

    0-800-500-442

    044-454-44-99

    Ответы подготовила заместитель главы Минобороны Анна Маляр в сотрудничестве с начальником управления персонала штаба Командования Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины Романом Горбачем.

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через "Звернутися" (при обращении указывайте свою е-почту, по которой с Вами можно связаться).

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    БЕРЕГИТЕ СЕБЯ И СВОЮ СЕМЬЮ!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України