Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 28 березня 2022, питання №60201 150₴

Развод до рождения ребенка

Добрый день,
Нахожусь на 9 месяце беременности, хочу развестись с мужем. Сейчас в стране военное положение. Какой порядок подачи документов и вообще возможен ли развод?
Спасибо

Відповіді юристів (11)

    Гуща Юрій Миколайович
    33.3%
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Витяг з Сімейного кодексу України.

    ...Стаття 110. Право на пред'явлення позову про розірвання шлюбу

    1. Позов про розірвання шлюбу може бути пред'явлений одним із подружжя.

    2. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    {Частина друга статті 110 із змінами, внесеними згідно із Законом № 245-VII від 16.05.2013}

    3. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

    4. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

    5. Опікун має право пред'явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.

    ВС підтвердив, що чоловік не може за будь-яких обставин розлучитися із дружиною, якщо дружина вагітна. Поданий позов про розірвання шлюбу просто не повинен розглядатися судом, тобто суддя повинен відмовити у відкритті провадження та залишити позов без розгляду. Якщо все ж таки провадження буде відкрито, то суддя встановивши факт вагітності жінки повинен припинити провадження. До речі таке обмеження стосується і дружини, а не лише чоловіка.

    Інтерес у цій справі полягає в тому, що чоловік наполягав на тому, що подав позов до суду ще тоді, коли дружина не була вагітна і тому формально не порушив ст.110 СК України.

    Проте ВС підкреслив, що факт вагітності дружини підтверджений довідкою медичного закладу, є безумовною підставою, яка унеможливлює подальший розгляд позову про розірвання шлюбу.

    Відповідно до роз'яснень, які містяться в пункті 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» згідно з ч.2 ст.110 СК України позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлено протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину щодо другого з подружжя або дитини. Вказане обмеження стосується як чоловіка, так і дружини, включаючи випадки, коли дитина народилася мертвою або померла до досягнення нею одного року.

    Встановивши зазначені обставини, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі за заявою про розірвання шлюбу, а якщо воно було відкрито, — припиняє провадження у справі. Ухвали такого роду не є перепоною для повторного звернення до суду з тих самих підстав у зв'язку зі зміною обставин, згаданих у вказаній нормі.

    З одного боку, вказані обмеження можна вважати виправданим, оскільки у цей період жінка перебуває в особливому фізіологічному і психологічному стані і стрес може зашкодити не тільки їй, а й відобразитись безпосередньо на здоров’ї дитини.

    Зверну увагу, що даний мораторій на розірвання шлюбу поширюється як на жінок, так і на чоловіків, включаючи випадки, коли дитина народилася мертвою чи померла до досягнення нею одного року. Дане твердження випливає безпосередньо з ч. 2 ст. 110 СК України, а також чітко зазначено у п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» (далі — ППВСУ від 21.12.2007 № 11).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до статті 110 Cімейного кодексу України позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини, а також до виповнення дитині 1 року.

    Однак, дана стаття містить у собі і винятки, коли подружжя може звертатися до суду про розірвання шлюбу під час вагітності дружини. Такими винятками є:

    а) протиправна поведінка подружжя, яка містить ознаки злочину щодо другого з подружжя

    б) визнання іншою особою свого батьківства щодо зачатої дитини в період вагітності.

    Протиправна поведінка чоловіка, яка містить ознаки злочину, повинна бути направлена в даному випадку безпосередньо на дружину.

    ВИСНОВОК: ВИ НЕ МОЖЕТЕ РОЗЛУЧИТИСЬ ЗАРАЗ!

    Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Здравствуйте! По разводу есть нюанс.

    Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 110. Право на пред'явлення позову про розірвання шлюбу

    2. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    Кримінальне правопорушення є передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину.

    Суб’єкт злочину може бути звільнено від кримінальної відповідальності. Наприклад, чоловік під час вагітності дружини побив її тощо, але дружина йому простила цей злочин.

    В такому випадку, основними доказами будуть:

    • заява, яку подано в поліцію;
    • витяг з єдиного реєстру досудового розслідування;
    • медичні довідки (з травмпунктів, стаціонарів і т.д.)

    Отже, для звернення до суду про розірвання шлюбу на вказаних вище підставах необов’язково чоловік повинен бути засудженим, достатньо вчинення ним злочинних дій, що зафіксовані правоохоронними органами, показами свідків тощо.

    Поэтому, если вы не обращались в полицию касательно преступления, совершенного мужем по поводу вас, вы не сможете развестись до момента, пока ребенку не исполниться 1 год.

    Если остались вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Инна!

    Военное положение не отменяет законодательной нормы по расторжению брака до исполнению ребенка года.

    Есть исключения, про них указано моими коллегами.

    И в целом вам необходимо знать, что в текущих условиях суды работают лишь на процессуальные действия -обрання запобіжного заходу (кримінальні справи).

    Обращайтесь.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    Вець Орися (Аріна) Ігорівна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 9 років досвіду

    Згідно чинного законодавства ви не можете розвестися впродовж вагітності і рік після народження дитини, а саме згідно ч. 2 ст. 110 сімейного кодексу України.

    Проте бувають різні випадки. На моїй практиці траплялися випадки коли судді розводили і при вагітності, але жінка була вагітна від іншого чоловіка і законний чоловік не заперечував проти розлучення.

    І ще варто звернути увагу на той факт, що суд не перевіряє той факт вагітна жінка чи ні.

    Тому якщо ви подасте разом з позовом заяву про те, що просите слухати справу у вашу відсутність і ваш чоловік також таку заяву напише, то можуть розвести.

    Частина 2 статті 110 сімейного кодексу України була прийнята з тою метою щоб захищати в першу чергу права дитини.

    Тому якщо немає нюансів краще не порушувати права дитини.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Инна.

    В описанной Вами ситуации Закон запрещает вам развестись во время беременности и в течении года после рождения ребенка за исключением случаев, когда один из супругов совершил противоправное поведение, содержащее признаки уголовного правонарушения, в отношении второго супруга или ребенка.

    Если семейные отношения прекращены как вариант предлагаю Вам установить режим отдельного проживания супругов согласно статьи 119 Семейного кодекса Украины.

    Статья 119. Установление режима отдельного проживания супругов

    1. По заявлению супругов или иском одного из них суд может постановить решение об установлении для супругов режима отдельного проживания в случае невозможности или нежелания супруги и/или супруга проживать совместно.

    2. Режим отдельного проживания прекращается в случае возобновления семейных отношений или по решению суда на основании заявления одного из супругов.

    Для чего это необходимо, например, согласно ч. 2 ст. 120 Семейного кодеса Украины:

    При установлении режима отдельного проживания:

    1) имущество, приобретенное в будущем супругой и мужем, не будет считаться приобретенным в браке;

    2) ребенок, рожденный женой после истечения десяти месяцев, не будет считаться произошедшим от его мужа.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Інна!

    РОЗЛУЧЕННЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ:

    За загальним правилом, установленим ч. 2 ст. 110 Сімейного Кодексу України (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2947-14), не можна пред’являти позов про розірвання шлюбу, поки дружина вагітна, і до моменту, коли дитині виповниться рік. Однак Закон передбачає випадки, коли розірвати шлюб можливо.

    «Винні в розлученні батьки, але несуть покарання – діти».

    Розлучитися за судовим рішенням в порядку окремого провадження можна згідно ст. 109 СК України, пред’явивши спільну заяву про розлучення за взаємною згодою.

    Відповідно до ст. 110 СК України, виняток з правила про неможливість подачі позову про розлучення, такі:

    • чоловік (дружина) зробили вчинок, за своїми ознаками підпадає під кримінальний злочин, спрямований на другого з подружжя або дитини;
    • чоловік не є батьком дитини, а батьківство визнає інший чоловік;якщо судове рішення виключило з актового запису про народження інформацію про чоловіка як батька новонародженого.

    Якщо шлюб не може бути розірваний, можливим є оформлення аліментів на новонародженого, а також для його матері до того моменту, коли дитині виповниться 3 роки.

    Розлучення у РАЦСі під час вагітності:

    Розлучення з ініціативи вагітної дружини виглядає інакше. Закон не обмежує жінку в правах на отримання свободи навіть в стані вагітності.

    Найпростішим способом буде розлучення при вагітності через РАЦС. Для цього потрібно скласти спільну заяву до органу РАЦС. Головна умова для цього – відсутність майнових суперечок між подружжям. Вони повинні обговорити всі матеріальні питання і турботу про майбутню дитину, і укласти угоду. Розлучення відбувається через місяць.

    Для того, щоб розлучитися в органах РАЦС, потрібні такі документи:

    • заяву обох про розлучення;
    • паспорта подружжя;
    • свідоцтво про укладення шлюбу;
    • квитанція про те, що держмито сплачено.

    Таким чином, якщо дружина сама хоче розлучення, або згідна на нього, у неї немає обмежень. Попри отримання бажаної свободи, чоловік записується в держреєстрі татом майбутнього малюка, якщо він з’явиться на світ протягом 300 днів після розірвання шлюбних відносин.

    Як розлучитись, якщо дружина вагітна від іншого чоловіка:

    Єдина підстава, що дозволяє чоловікові отримати від дружини розлучення, якщо вагітна від іншого. Дане твердження необхідно довести, використовуючи переконливі та достатні для суду докази. Через очікування малюка від іншого жінка також має право ініціювати розлучення.

    Однак якщо батько малюка не визнає факт батьківства, то колишній чоловік буде записаний батьком новонародженого в органах РАЦС. Але він має право надати докази, що підтверджують відсутність спорідненості (довідка про безпліддя, аналіз ДНК і ін.). У такому випадку суд зніме з нього зобов’язання піклуватися про малюка.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Розлучення за процесу вагітності неможливе.

    Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини. Ст.110 Сімейного Кодексу України

    В умовах воєнного стану це можливо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Здравствуйте, Инна!

    Правила развода регулируются ст. 110 Семейного Кодекса Украины.

    (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2947-14)

    Еще недавно расторжение брака с женщиной в положении было запрещено, так как в этот период будущая мама является наиболее уязвимой психологически, поэтому подавать иск можно было лишь через год после рождения ребенка. Сегодня расторгнуть брак во время беременности возможно, однако процедура отличается некоторыми сложностями.

    Получить разрешение на развод во время беременности в Украине можно как по инициативе мужа, так и по решению жены, однако каждый из вариантов отличается процессуальными особенностями. Супруг может расторгнуть брак с женой в следующих случаях:

    • признание отцовства другим человеком;
    • отсутствие или исключение информации об отце в актовой записи о рождении ребенка;
    • противоправные действия по отношению к супруге.

    Если женщина выступает против расторжения брака во время беременности, иск мужа будет отклонен.

    В случае развода по беременности процесс расторжения брака осуществляется намного быстрее и проще, так как в законодательстве Украины нет ограничений, если развод инициирован супругой. К причинам решения разорвать семейные узы со стороны женщины в положении относятся:.

    • конфликты и противоречия между супругами, которые нельзя решить;
    • наличие у мужа вредных привычек - злоупотребление алкоголем и/или наркотическими веществами,
    • игромания;
    • внебрачная беременность.

    Военное положение никак не изменяет Ваше правовое положение в этой ситуации.

    Последняя редакция ст. 110 СКУ имеет такой вид:

    Стаття 110. Право на пред'явлення позову про розірвання шлюбу

    1. Позов про розірвання шлюбу може бути пред'явлений одним із подружжя.

    2. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    {Частина друга статті 110 із змінами, внесеними згідно із Законом № 245-VII від 16.05.2013}

    3. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

    4. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

    5. Опікун має право пред'явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.

    Пуха Наталія ТендерОк
    33.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    РОЗЛУЧИТИСЯ ВИ НЕ МОЖЕТЕ і це не залежить від військового стану

    ВС викладеному у Постанові від 17 жовтня 2018 року у справі № 753/8546/17, в якій суд зазначив, що відповідно до ст. 110 СК України суд не розглядає заяви про розірвання шлюбу під час вагітності подружжя, навіть якщо позов подано ще до виникнення вагітності.

    ВС підтвердив, що чоловік не може за будь-яких обставин розлучитися із дружиною, якщо дружина вагітна. Поданий позов про розірвання шлюбу просто не повинен розглядатися судом, тобто суддя повинен відмовити у відкритті провадження та залишити позов без розгляду. Якщо все ж таки провадження буде відкрито, то суддя встановивши факт вагітності жінки повинен припинити провадження. До речі таке обмеження стосується і дружини, а не лише чоловіка.

    Інтерес у цій справі полягає в тому, що чоловік наполягав на тому, що подав позов до суду ще тоді, коли дружина не була вагітна і тому формально не порушив ст.110 СК України.

    Проте ВС підкреслив, що факт вагітності дружини підтверджений довідкою медичного закладу, є безумовною підставою, яка унеможливлює подальший розгляд позову про розірвання шлюбу.

    Відповідно до роз'яснень, які містяться в пункті 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» згідно з ч.2 ст.110 СК України позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлено протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину щодо другого з подружжя або дитини. Вказане обмеження стосується як чоловіка, так і дружини, включаючи випадки, коли дитина народилася мертвою або померла до досягнення нею одного року.

    Встановивши зазначені обставини, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі за заявою про розірвання шлюбу, а якщо воно було відкрито, — припиняє провадження у справі. Ухвали такого роду не є перепоною для повторного звернення до суду з тих самих підстав у зв'язку зі зміною обставин, згаданих у вказаній нормі.

    З одного боку, вказані обмеження можна вважати виправданим, оскільки у цей період жінка перебуває в особливому фізіологічному і психологічному стані і стрес може зашкодити не тільки їй, а й відобразитись безпосередньо на здоров’ї дитини.

    Зверну увагу, що даний мораторій на розірвання шлюбу поширюється як на жінок, так і на чоловіків, включаючи випадки, коли дитина народилася мертвою чи померла до досягнення нею одного року. Дане твердження випливає безпосередньо з ч. 2 ст. 110 СК України, а також чітко зазначено у п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя».

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Інно!

    Згідно до ст. 110 Сімейного кодексу України, позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

    Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

    ВИСНОВОК: розірвати шлюб у період вагітності та протягом 1 року після народження дитини, можливо тільки за наявності підстав, визначених статею 110 Сімейного кодексу України. В інших випадках, розірвання шлюбу в період вагітності дружини та протягом року після народження дитини є неможливим.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України